marți, martie 19, 2024

Renzi, al patrulea premier din UE care ratează un referendum propus chiar de el. Eșecurile celei mai slabe generații de lideri europeni

Puncte cheie:

  • După David Cameron (Brexitul din 23 iunie), Mark Rutte (6 aprilie, ratificarea Tratatului de Asociere UE-Ucraina, semnat inclusiv de către Olanda, pe care putea să-l treacă prin parlament), Viktor Orbán (2 octombrie, încercarea de respingere post-factum a cotei de refugiați inclusă deja în legislația europeană, o stupiditate şi o mitocănie marca Orbán, ca și interzicerea participării diplomaților unguri la Ziua Națională a României), Matteo Renzi este aşadar al patrulea premier din Uniunea Europeană, numai în ultimele opt luni (!), care ratează un referendum inițiat chiar de el, neîntrunind sprijinul necesar din partea alegătorilor;
  • Această incredibilă serie de eșecuri electorale ale guvernelor din Uniunea Europeană, indiferent de tema aflată în discuție, este un semn limpede și grav al lipsei de credibilitate politică și de suport popular pentru actuala generație de lideri ai Uniunii Europene (cu câteva excepții, printre care se numără încă, din fericire pentru Europa, cancelarul Angela Merkel);
  • Tânărul și (poate prea) ambițiosul premier social-democrat italian Matteo Renzi (41 de ani), care dădea semne de impetuozitate adolescentină la Summitul de la Bratislava, pe 16 septembrie a.c., fiind deranjat de supremația Germaniei și voind să fie recunoscut drept egalul Angelei Merkel la masa deciziilor, ca să nu mai vorbim de pledoaria sa pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, a fost învins categoric (60%-40%) în referendumul de revizuire constituțională, pe care el însuși l-a propus;
  • Atrag atenția euroscepticilor, care exultă după acest eșec al guvernului de la Roma, că referendumul din Italia nu a fost despre Uniunea Europeană, ci doar, indirect, despre mandatul lui Matteo Renzi, fiind practic un “test de susținere populară” pentru premierul în funcție (pe o temă secundară, în fond, chiar și pentru Italia, ca să nu mai vorbim de Uniunea Europeană), un test pe care Renzi și l-a provocat singur, ca și Cameron;
  • Deși la fel de democratice ca acum 50-60 de ani, bazate tot pe alegeri libere și pe partide care caută să formeze majorități în parlamentele naționale, sistemele politice din Uniunea Europeană au produs în etapa post-Război Rece generații de lideri din ce în ce mai slabe și mai autosuficiente, care se hrănesc practic din succesele istorice, deopotrivă politice și economice, ale fondatorilor Europei unite precum și, câteva decenii mai târziu, ale puternicei generații Kohl-Mitterand-Andreotti-Thatcher;
  • Problema în discuție nu este, desigur, cariera politică a lui Matteo Renzi. Problema este că orgoliul şi lipsa lui de inspirație ar putea împinge Italia, cu economia ei profund îndatorată și destul de instabilă, într-o criză politică şi ulterior economică, ce poate avea efecte asupra întregii Uniuni. Iar calitatea slabă a liderilor politici europeni și a rezultatelor lor concrete rămâne o observație valabilă, indiferent ce se va întâmpla până la urmă cu Matteo Renzi, ca şef al guvernului italian şi ca lider al Partidului Democrat;
  • Faptul că Președintele Republicii, Sergio Matarella, deşi i-a acceptat în principiu demisia, i-a cerut premierului să-și amâne plecarea de la guvern, pentru a putea să-și prezinte proiectul Legii Bugetului pe 2017, nu rezolvă problema de fond, ci doar agită şi mai mult spiritele în peninsulă, în condiţiile incertitudinii privind soluţia unui viitor premier sau a convocării de alegeri anticipate, ultima fiind cerută de opoziţie, în frunte cu partidul populist Mişcarea de Cinci Stele, pe care greşeala lui Renzi l-a resuscitat în mod spectaculos.

*

Nu l-a obligat nimeni pe Matteo Renzi să inițieze acest referendum de revizuire constituțională. Mai mult decât atât, îl suspectez, în infatuarea lui imatură, că l-a făcut mai degrabă din ambiții politice personale, pentru a impune agenda internă, pentru a se legitima ca lider puternic pe plan european și, mai ales, pentru a marca un succes în dreptul numelui său, care să-l propulseze politic spre alte paliere ale carierei, în cercurile italiene vorbindu-se inclusiv de președinția Comisiei Europene. Dar, ce să vezi?, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg…

Era oarecum util, să zicem, să fie ajustate anumite raporturi de putere și responsabilități decizionale ale unor instituții ale sistemului politico-administrativ național (inclusiv ale Senatului sau ale regiunilor), dar nu era nicidecum esențial sau urgent pentru Italia ori pentru Uniunea Europeană. Italia putea merge mai departe și cu actuala constituție. Iar momentul ales a fost cum nu se poate mai prost.

Inspirația este, desigur, parte a talentului, competenței și valorii unui lider politic național sau european. Trebuie să știi cum, dacă și când. Nu apeși pe butoane la întâmplare, să vezi ce iese. Iar Renzi, la fel ca și Cameron, s-a dovedit un lider neinspirat, care fie nu a înțeles contextul de confuzie din prezent și pericolul de a zgândări inutil electoratul, fie nu și-a cunoscut suficient de bine poporul, fie n-a reușit să comunice suficient de clar argumentele propunerii sale pentru referendum.

Presupun că niciunul din acești premieri nu ar fi inițiat referendumul dacă știa că îl va pierde. Deci, concluzia logică este că toți au crezut că vor fi susținuți de alegători în demersul lor, eventual că vor fi și glorificați ulterior pentru ideea lor, ceea ce ne întărește percepția de autism cu privire la generația de lideri politici actuali din Europa.

Nu are rost să explicăm aici, în detaliu, în ce a constat referendumul din Italia. Întrebarea a sunat dealtfel destul de abstract și de tehnic, dacă alegătorii sunt de acord cu o serie de amendamente constituționale punctuale. Semnificația votului a fost, de fapt, pur politică și, îmi pare rău că trebuie s-o spun, Renzi însuși a ridicat miza politică a referendumului la rangul de “totul sau nimic”.

Fără asocierea nefericită a referendumului cu ideea continuării sau încheierii mandatului său, acest referendum ar fi putut trece, probabil, neobservat. O întrebare lungă și complicată adresată unui electorat apatic, o prezență mică la vot și gata. Miza reală nu era nici pe departe comparabilă ca importanță cu Brexitul, dar Renzi s-a gândit că ar fi totul mult mai dramatic dacă, în contextul tensionat al Brexitului, anunță și el că demisionează în caz că nu-i reușește referendumul. Creștea astfel și el, ca importanță, undeva la nivelul lui Cameron, dar unul încununat de succes, devenind astfel un fel de „erou politic” al Italiei şi al Uniunii, salvatorul patriei şi speranţelor europene.

Dar nu a realizat că nu era momentul să provoace electoratul. Inflamând deliberat subiectul referendumului şi punându-şi apoi în joc mandatul, a stârnit toate energiile, tensiunile şi frustrările acumulate în timp, pe tot felul de teme asociate vieţii politice şi economice a Italiei. Participarea la vot a crescut foarte mult, la peste 65% (cel puţin 10-15% n-ar fi ieşit să voteze dacă nu era în joc căderea guvernului!), discursurile liderilor s-au ascuţit, dramatizarea a fost totală, în stil italian, iar eşecul pe măsura mizei false create.

Acum, când a înţeles ce a făcut, e târziu. Zarurile au fost aruncate. Renzi va pleca de la guvern. Italia va rămâne fără premier în scurt timp, dacă nu cumva anunţă peste o săptămână că se răzgândeşte şi nu mai demisionează (ca Tăriceanu sau Băsescu la noi, odinioară), ceea ce ar da oricum opoziţiei combustibil pentru aruncarea în aer a scenei politice şi ascensiunea Mişcării de Cinci Stele la procentaje de peste 50%.

Despre criza politică şi economică emergentă din Italia vom mai avea ocazia să vorbim. Nu va fi uşor de soluţionat şi mă tem că Italia ar putea deveni curând „marele bolnav” al Uniunii Europene, pe lângă care Grecia ar putea părea o anexă nesemnificativă a temei majore a îndatorării economiilor europene şi a (in)stabilităţii sistemului bancar.

Revenind la Uniunea Europeană şi, mai larg spus, la democraţiile occidentale, vedem cum, de la o ţară la alta, falia sistem-antisistem se adânceşte şi tot mai mulţi alegători trec de partea nemulţumiţilor. Practic, orice propunere s-ar supune astăzi la vot popular dinspre guvern (establishment), din Statele Unite până în Italia sau Franţa, există riscul să nu treacă. Liderii naţionali inteligenţi înţeleg momentul şi nu toarnă gaz pe foc. Nu vorbim de cei din opoziţie, care au tot interesul să speculeze nemulţumirea în creştere şi să o alimenteze, în speranţa că valul schimbării îi va duce la putere. La polul opus, cei neinspiraţi fac experimente riscante, iar David Cameron şi Matteo Renzi sunt, de departe, campionii gafelor tactice din Uniunea Europeană a anului 2016.

S-ar putea ca acest val al schimbării să nu poată fi oprit. S-ar putea să meargă până la capăt, schimbând tot ce se poate schimba din paradigma politicii occidentale a ultimelor decenii, aducând la butoanele puterii bufoni sau aventurieri politici care ştiu să critice virulent sistemul. Rămâne doar să ne imaginăm, dar nu pentru multă vreme, căci scenariul ar putea deveni curând realitate, cum va arăta lumea condusă de consorţiul Trump, Le Pen, Nigel Farage, Beppe Grillo, Geert Wilders şi Frauke Petry, pe lângă care Putin va începe să ni se pară un personaj rezonabil şi moderat.

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

  1. Ati uitat referendumul din Elvetia, pt. iesirea din energia atomica, cam acelasi tip de esec. Si, desi o laudati pe Mutti, nu sunt sigur ce ar iesi daca ar avea curajul sa organizeze un referendum pe anumite teme spinoase.

    Concluzia e corecta insa, niciodata politicienii nu au fost mai instrainati de popor si nici macar nu-si dau seama.

    • Cred că includerea Elveției în lista țărilor cu referendumuri eșec,este forțată și neconformă cu realitatea. Referendumul privind inchiderea centralelor nucleare în Elveția (cred că la acest referendum v-ați referit), a făcut parte -ca de altfel și celelalte, naționale, cantonale sau locale – din sistemul politic specific Elveției, de democrație directă, adică consultarea directă a populației în luarea de decizii, Referendumurile din Marea Britanie, Olanda, Ungaria și mai nou Italia au fost cerute expres de liderii politici în speranța obținerii de suport popular.

      • Si totusi referendumul elvetian legat de energia nucleara are o semnificatie mai mare decat majoritatea referendumu-urilor recente ale tarii (cu exceptia celui legat de minearete : P ).

        Se incearca cu disperare acredidatea ideii absurde ca oamenii civilizatii si accepta cu ochii inchisi orice aberatii ale mafiei iecologiste. In pofida sondajelor ce idicau o victorie a pepenilor (verzi pe dinafara, rosii pe dinauntru) s-a produs exact contrariul. Ceea ce indica ca si in cazul celorlalte „socuri electroale” ale anului 2016 ca de fapt treaba nu e asa. Oamenii continua sa-si foloseasca creierele si incep sa fie tot mai greu de aburit de catre propaganda neo-marxista.

        • Josef Svejk,

          Clasa mijlocie din occidentul de odinioara este perdanta globalizarii (perdantii sunt votantii Brexitului, Trampa, Le Pen, partidele nazi-vikinge, etc). Pietele globale nu pot fi controlate si singura cale de a evita esecul, ca bloc comunitar, natiune, firma sau individ, este de a fi cat mai competitiv posibil (trebuie sa oferim produse calitative la pret competitiv cu chinezii, indienii, turcii, mexicanii, vietnamezii, etc). In concluzie, putem deveni „great again” prin inovare, automatizare, digitalizare, nu este necesar sa reducem salariile si pensiile la nivelul economiilor emergente. Lasam masinile sa lucreze pentru noi, putem fabrica orice, de la pantofi la automobile, la energie ieftina si abundenta pana la rachete.

          https://www.youtube.com/watch?v=64XESsTfv_4

          https://www.youtube.com/watch?v=2z6hwGh3TNE

          https://www.youtube.com/watch?v=8_lfxPI5ObM

          https://www.youtube.com/watch?v=1sJlFzUQVmY

          P.S: Vechiul trebuie sa faca loc noului, varianta „the old is dying and the new cannot be born” este o drama (vezi istoria Chinei). http://www.reuters.com/article/us-daimler-china-electric-autos-idUSKBN13V0UN

          • Hoooo! Hoooo! Era vorba de referendumul elvețian vis a vis de inchiderea imediată a centralelor nucleare. Ați pus banda greșită :P Elvețienii educați și sofsticați n-au mușcat-o la propaganda grobiană a iecologiștilor.

            Aveți mare dreptate la chestia cu noul care trebuie să înlocuiscă vechiul. Dumneavoastră păreți a avea doar vreo două-trei idei fixe care sunt fumate de mult pe care le repetați la nesfârșit cu abnegația papagalului. Pe când scoateți din bască și ceva nou ?! :P

            • @Svejk

              Lasati Elvetia… o insula aplina in marea Uniunii Europene. Faptul ca 46% din elevetieni au votat pentru schimbarea sistemului energetic indica totusi ceva. Oamenii asteapta si ei dupa membrii UE din jurul lor – sa treaca la fapte, respectiv sa faca un pas inainte in privinta integrarii pietei energetice – eg constructia coridoarelor de transport DC nord-sud si integrarea sistemelor nationale.

              http://www.bmwi.de/EN/Topics/Energy/Energy-Transition/overall-strategy.html

              P.S. 1
              Demagogia si improscaturile cu noroi in lipsa de argumente te descalifica. Imi lipesti mereu etichete si imi torni galeti de noroi in cap, deoarece am avut curajul sa iti arat ca in occident, inovarea si tehnoligiile noi advansate (incl. tehnologiile noi din sectorul energetic si al mobilitatii) sunt cheia succesului economic si a prosperitatii.

              P.S. 2
              In opinea mea, trumpistii (26% din cetatenii americani cu drept de vot;) sunt in mare parte naivi, persoane varstnice sentimentale si nostalgice, la care se mai adaoga gasca de papagali si demagogi ingusti la minte care si-au pierdut de mult ultima bruma de bun simt (daca au avut-o vreodata, fireste). Niste mosnegi patetici (Robert Murray, Trampa) impreuna cu o mana de gazetari de bodega au ajuns sa eticheteze anteprenori sclipitori de mare clasa (Google, Apple, Tesla, Mercedes, BMW, etc) in iecologisti, progresti, hoti ,etc. Vai si amar de America voastra!

            • @ Florix

              De ce să lăsăm Elveția? Ați răspuns la o postare legată de referendumul elvețian :P

              Faptul că 46% la sută din elvețieni au votat pentru închiderea imediată a centralelor nucleare din țara lor ne spune că sunt o minoritate. M-a scăpat ceva aici? :P Ce ar fi să luați exemplul unei alte ecologiste legendare și să cereți renumărarea voturilor?! Apoi de unde știți la ce se gândesc și ce așteaptă ăia?! V-au zis-o așa toți 46% ître 4 ochi?! :D

              P.S. 1: Nu vă împroașcă nimeni cu noroi, chiar dacă noroiul e „eco” și n-ar trebui să vă încurce :P . Pur și simplu ajungeți la o stare de iritare furibundă când cineva în loc să o muște la propaganda ieftină, pe care o răspândiți cu atâta generozitate, vă pune niște întrebări de elementare cu răspuns evident. Recunosc spășit că mă amuză la nebunie…

              P.S. 2 : Posibil că noi alegătorii Trumpului om fi naivi. Care eproblema? Hai să-l vedem înatăi ce face. După cum v-am mai explicat și cu alte ocazii, tot ce trebue să facă e să taie. Subvenții granturi, taxe, pomeni, sinecure, reglementări, slujbe din aste verzi inventate de Obama, etc. E simplu și se pare că se pricepe la tăiat :P Care e problema?! :P Nu ne-ași explicat dumneavoastră în detaliu treaba aia cu viitorul minunat care îi așteaptă pe iuropeni odată ce vor fi destule moriști de vânt printre care să sezbenguie ținându-se de mânuțe și cântând fericiți„Odă bucuriei” în timp ce roboțeii trudesc de le pocnesc integratele iar lefurile și pensiile de la stat vin gârlă așa cum le visa bietul Conu’ Leonida (ăl cu reacțiunea) acum peste 130 de ani :P

              Hai mai ziceți că-i chiar interesant :P

            • Asa nu dle Svejk!

              1. Eu am formulat un raspuns la atacurile dv furibunde lansate la adresa „iecologistilor” europeni. Se pare ca v-ati simtit deranjat. Gazetarii si analistii aia de 3 parale de la Breitbart improasca mocilra cu ventilatorul (la ordinul maestrilor). Germanii de exemplu produc energie regenerabila la pret competitiv, creaza noi locuri de munca (intareste clasa mijlocie), proiecteaza crestere economica sustenabila, reduc importurile de energie, deficitul contului curent, samd (nu am loc aici sa-ti explic aici modelarile numerice, cauzele, efectele, etc).

              http://www.dw.com/en/pwc-germanys-climate-policy-good-for-economy/a-36513774

              http://www.bmwi.de/EN/Topics/technology.html

              http://spectrum.ieee.org/ns/pdfs/20161118_PwC_APK_final_report_summary.pdf

              2. Admin Bush a dus occidentul de odinioara la marginea prapastiei, a lasat bancile falite (zeci de milioane de cetateni riscau sa ramana fara economisirile depuse in banci) numarul somerilor in USA crestea lunar cu 500.000, industria automobilelor falita, deficite bugetare uriase, contul curent pe visiniu, samd. In UE, economiile care au mimat dezmatul (deficite bugetare mari, credite imobiliare cu buletinul, etc) au simtit si ele reculul. Grecia, Italia inca mai sangereaza din greu, Irlanda, Spania, Portugalia au reusit sa-si redreseze stilul (se afla pe drumul cel bun).

              http://www.debtclocks.eu/public-debt-and-budget-deficits-comparison-of-the-eu-member-states.html

              Admin Obama a facut un job excelent in ultimii 10 ani, a readus America pe linia de plutire, a redus importurile la petrol (a investit atat in sectorul energetic, in inovare -e.g exploatarea resurselor neconventiale de gaz si petrol cat si in sectorul regenerabilelor), deficitul contului curent este inca urias – dar in scadere, a introdus reglementari in sectorul financiar, a injumatatit numarul somerilor (astazi somajul este un jur de 5%, iar FEDul pregateste majorarea dobanzii de referinta) samd.

              http://www.usdebtclock.org/index.html#

              Acum va puteti destrabala din nou ;) eliminati reglamentarile sectorului financiar, dati din nou drumul speculatiior de tip shorting, derivative, speculatii cu petrol (pretul petrolului trebuie sa creasca – petrolistii americani duc o viata grea – productia a ajuns la peack si rig day count se prabuseste). Trantiti usa in nas regenerabilelor si inovarii, pompati sutele de bilioane in burtile baronilor carbunelui si ai petrolului (umpleti din nou buzunarele si dupa voi potopul).

              http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=24932#tab_1

              P.S. din partea mea puteti face orice pe banii vostri, nu ma prea intereseaza (fiecare cum isi asterne asa doarme). Ar fi cazul insa s-o lasati mai moale cu directivele si cu schimonoselile propagandistilor de la Breitbart. E rau cand devii penibil, dar si mai rau este cand nu iti dai seama (cat de penibil ai devenit).

              http://www.dw.com/en/german-companies-pull-ads-from-breitbart/a-36685515

    • Europenii s-au obisnuit cu viata buna ca pestele cu apa si nu mai percep care le este sursa, care a fost „motivul” initial si efortul de a o construi o piata comuna (astazi cu 500 milioane consumatori) si cum ar fi fara ea. Brexitul, referendumul din Italia sunt de fapt jocuri iresponsabile – cu chibrituri- favorizate de sentimentul lipsei oricarui risc personal. Suntem pe cale sa ne dam singuri foc la valize, la case si la tot ce avem (cu Brexit, Le Pen, Wideers, nazi-vikinge, etc) in loc sa cautam solutii cum putem deveni mai competitivi intr-o economie gloabala. Solutiile exista, trebuie insa promovate la “unison“ de clasa politica in intreaga UE – e,g. reforme autentice, migratie controlata, integrarea UE (piata energetica comuna, piata comuna de capital, eurobonduri, etc) automatizarea si digitalizarea economiei si cladirea unei economii moderne bazata pe cercetare si tehnologii de varf.

    • Doar n-o să susțină cineva că în Rusia lui Putin au existat cazuri de ziariști și politicieni asasinați. Astea sunt doar niște zvonuri răuvoitoare, Rusia lui Putin e o democrație autentică. Poate chiar mai liberală decât a lui Trump, ne asigură stânga progresistă.

      • Moderat , nemoderat treaba asta e relativa. De exemplu moderatul Obama care a luat nobelul pentru pace a omorat mai multi oameni si distrus mult mai multe tari decat a facut-o Putin direct si indirect (nordul africii, siria, afganistan, irak ) . Sa nu mai vorbesc de Bush/Blair care au pornit un razboi doar pentru bani in care au murit milioane de oameni si nimeni nu i-a tras macar de urechi pana acum .
        Nu tin cu Putin , dar un incompetent ca Trump e posibil sa faca mult mai multe victime prin decizii proaste comparat cu un om rau intentionat dar fara prea multa putere

        • Obama n-a fost niciodată un moderat. Obama a fost un socailst extremist toată viața. Și asșa va merge în mormânt. Chestia cu Nobelul luat pe degeaba înainte de a apuca să facă ceva e doar un alt exemplu al halului de decreitudine și prăbușire morală în care au ajuns stângacii zielor noastre. Premiile Nobel pentru pace, economie și literatură au ajuns să fie acordate exclusiv pe criterii politic-corecte.

          Bush nu a greșit invadând Irakul. Saddam se lăuda public că are arme chimice și bacteriologice cu care o să le vină de hac „cruciaților”. De asemenea se lăuda că va oferi recompense de zeci de mii de USD rudelor atentatorilor sinucigași ce lovec în interesele SUA. Din momentul ăla trebuie stârpit făr milă. Bush a greșit aunci când nu a avut nici un plan coerent pentru ce-i de făcut după răsturnarea lui Saddam. Normal în momemtul invaziei trebuiau să aibă pregătit în buzunar un dictator binevoitor care să-i locul lui Saddam imediat după căderea Bagdadului. E evident că democrația în țările alea cu mentalitate medievală e ceva imposibil.

          În rest de omorât nu-i omoară nimeni. Ăia se omoară ca chiorii între ei.

  2. Este o deosebire între Renzi şi Cameron.Cameron a făcut referendumul premeditat cu scopul precis ca UK să iasă din UE.În cazul lui se poate spune că „maurul şi-a făcut datoria,maurul trebuie să moară”.Renzi este un aventurier socialist grandoman şi iresponsabil.Referendumul nu era deloc necesar,marile probleme ale Italiei sunt altele:uriaşa datorie publică,situaţia sistemului bancar italian ameninţat de falimente,migraţia dinspre Africa,dezechilibrele economice dintre Nord şi Sud care ameninţă secesiunea Italiei,mafia şi corupţia,etc.Toate acestea erau chestiuni de resortul Guvernului.Referendumul va acutiza disensiunile din societatea italiană.Un referendum iresponsabil care nu trebuia făcut.

    Şi,da,falia sistem-antisistem creşte în TOATĂ Europa.Ar trebui ca oamenii politici să găsească rapid o soluţie pentru Europa până nu este prea târziu.

    • Solutia e relativ simpla: mai putina Europa. Procesul de adancire a integrarii UE a mers mult mai repede decat pot digera locuitorii continentului. Si ca orice fiinta indopata cu forta, Europa sfarseste prin a varsa :P Acum ramane de vazut daca, conducatorii autisti ai uniunii inteleg chestia asta si stau macar 5-10 ani cu captele intre urechi, mai anuleaza din tonele de reglementari tampe pana se calmeaza treaba, sau daca dimpotriva se vor apuca sa pedaleze si mai abitir pe solutia perdanta.

      Personal cred ca vor merge cu increderea lui Funar in occhi pe varianta perdanta. daca avea minima luciditate sa inteleaga ca pedaleaza tot mai tare spre prapastie, nu se ajungea aici. Eventual vor mai lasa cateceva, dar numai daca e prea tarziu si prea putin :P . Ceva de genul a ceea ce tocmai face Merckel acum miorlaind ca valul islamic nu e tocmai OK si ca legea germana ar trebui sa prevaleze impotriva sharia.

      • Oamenii nu se schimbă pe măsură ce îmbătrânesc, ei doar ănvață să se prefacă mai bine. Așa că singura soluție e ca ei să fie schimbați din funcțiile pe care le dețin. Merkel și Juncker trebuie să plece, altfel Uniunea Europeană se face praf și pulbere. As simple as that.

        • Nu m-am gândit nici o clipă la anumiți indivizi deja expirați care s-ar putea schimba în următorii 10-15 ani. Ăștia sunt fără speranțe. Evident că în cazurile particulare la care vă referiți (și nu numai) tragerea apei după ei e singurul leac. Eu însă mă refeream în mod generic de „leader-ii” țărilor europene ce vor urma faliților zilelor noastre și care tare mă tem că sunt la fel de rupți de orice contact cu realitatea și la fel de nevolnici.

      • Ce se inseamna mai putina Europa in viziunea unor anglo-saxoni (un fel de EFTA unde fiecare trage la oala lui?) Circulatia libera in spatiul Schengen necesita reglementari in privinta combateriii criminalitatii transfronteriale, moneda comuna necesita reglementari in privinta dificetelor bugetare, piata comuna a bunurilor si a serviciilor (incl a serviciilor financiare;) necesita reglementari in privinta protectiei consumatorului, bugetul UE necesita reglementari in privinta cheltuielilor fondurilor europene, pescuitul in Marea Nordului si in Marea Mediterana necesita reglementari (altfel fiecare isi trimite vacile la pascut pana nu mai este peste), protectia mediului inconjurator necesita reglementari (altfel intreprinderile vest-europene isi muta productia pe unde costurile legate de prevenirea poluarii mediului sunt mai mici), piata comuna a muncii necesita reglementari in privinta calcularii pensiilor, samd.

        Merkel, Junker & Co sunt prea slabi in opinea mea, au fost prea vigilenti cu englezii si cu noii mebri care inca nu stiu exact ce vor si in final au facut prea multe compromise in privinta integrarii. Trebuie inaintat cu Europa celor doua viteze, mai bine o Europa mai mica dar mai puternica cu o piata energetica comuna, cu o politica externa comuna, cu interese comune, cu o moneda comuna stabila, samd (numai asa vom reusi sa facem fata provocarilor si concurentei intr-o lume globalizata).

        P.S. Stiu ca ce am scris nu este muzica placuta in urechea anglo-saxonilor nationalisti (Breibart et al). Trampa-Bannon afirma ca dorinta lor cea mai mare este sa readuca America in primplanul scenei internationale (in acest sens, o Europa integrata cu o piata de 500 milioane locuitori le cam sta in cale). Sunt liberi sa faca America „great again”,dar nu pe spinarea noastra domnilor anglosaxoni!

        • @Florix – vezi că în maniera asta ai toate șansele să rămâi în UE doar tu, Merkel, Juncker și reglementările de la Bruxelles. E de un autism total postarea ta. Dacă mai organizează încă 2-3 țări referendumuri pentru ieșirea din UE, asta o să vă trezească la realitate sau tot nu? :P

        • Evident că fiecare trebuoe să tragă cât mai mult îm oala lui. Fără profit și fătă stimulente, oamenii ar fi rămas și azi în peșteri.

          În rest, dacă ne uităm în urmă vedem că vechea CEE (ce a degenerat în UE) a fost o asociere de state cu economii înfloritoare și creșteri economice solide. Regula de bază era că nu există taxe vamale între ele și că cetățenii lor pot circula fără vize în oricare din țările membre.

          Treaba s-a împotmolit progresiv din momentul în care această înțelegere simplă și eficace a început să fie transformată într-o mostruozitate birocratică diriguită de tot soiul de socialiști și iecologiști inepți. S-a ajuns astfel ca perna pe care dormiți să fie supusă la nu mai puțin de 49 de reglemntăro diferite, la stagnare economică cronică și la conflicte tot mai cute între țările membre. Autiștii de la Bruxelles nu pricep nici azi că e imposbil să pui drahma grecească, lira itliană, francul, peseta și marca în aceeași oală din care să iasă o monedă solidă :P Iar cum a venit vremea deconturilor urâte…

          Nici pe Merckel și nici pe Juncker nu-i văd prea bne în viitorul apropiat. Ceasul ticăie nemilos și pentru ei. Cât despre cele două viteze, pentru moment UE le-a decoperit doar pe cele moldovenești: „încetișor” și „pi loc” :P

      • Ce inseamna mai putina Europa in viziunea unor anglo-saxoni (un fel de NAFTA unde fiecare trage la oala lui?) Circulatia libera in spatiul Schengen necesita reglementari in privinta combateriii criminalitatii transfronteriale, moneda comuna necesita reglementari in privinta dificetelor bugetare, piata comuna a bunurilor si a serviciilor (incl a serviciilor financiare;) necesita reglementari in privinta protectiei consumatorului, bugetul UE necesita reglementari in privinta cheltuielilor fondurilor europene, pescuitul in Marea Nordului si in Marea Mediterana necesita reglementari (altfel fiecare isi trimite vacile la pascut pana nu mai este peste), protectia mediului inconjurator necesita reglementari (altfel intreprinderile vest-europene isi muta productia pe unde costurile legate de prevenirea poluarii mediului sunt mai mici), piata comuna a muncii necesita reglementari in privinta calcularii pensiilor, samd.

        Merkel, Junker & Co sunt prea slabi in opinea mea, au fost prea vigilenti cu englezii si cu noii mebri care inca nu stiu exact ce vor si in final au facut prea multe compromise in privinta integrarii. Trebuie inaintat cu Europa celor doua viteze, mai bine o Europa mai mica dar mai puternica cu o piata energetica comuna, cu o politica externa comuna, cu interese comune, cu o moneda comuna stabila, samd (altfel nu vom reusi sa facem fata provocarilor si concurentei intr-o lume globalizata).

        P.S. Stiu ca nu este muzica placuta in urechea anglo-saxonilor nationalisti (Breibart et al) Trump-Bannon afirma ca dorinta lor cea mai mare este sa readuca America in primplanul scenei internationale (in acest sens, o Europa integrata cu o piata de 500 milioane locuitori le cam sta in cale). Sunteti liberi sa faceti America “great again”,dar nu pe spinarea noastra domnilor anglosaxoni!

    • „Şi,da,falia sistem-antisistem creşte în TOATĂ Europa.Ar trebui ca oamenii politici să găsească rapid o soluţie pentru Europa până nu este prea târziu.”

      HA ha ha ! Pai nici pe italieni nu i-ai putut „uni” in „Italia” decat prin razboi , si astia vorbeau aproape aceeasi limba , dar crezi ca exista o solutie pasnica prin care sa unesti bulgarii cu nemtii si spaniolii cu polonezii ??!! Nu exista nici macar o solutie militara, domnule. Europa a fost si va ramane un conglomerat de state si statulete si micro-state nationale suverane si ne-independente , de data asta fara armate , un protectorat anglosaxon-rus .

  3. Totusi, ar trebui remarcat intr vreun fel si ,,calitatea” cetatenilor europeni din zilele noastre. Ne uitam la noi pe strada si ce vedem nu stiu daca ne place mereu… Ce diferenta este intre oamenii de dupa razboi si cei de acum , crescuti in bunastare de mai bine de 30 de ani. S-au saturat oamenii de prea mult bine ?! Asa de repede ? Asa era si in ’38? Opulenta, bogatii, extravaganta la putini si marea majoritate paupera ?! Ce lipseste ?! Intrebari…

    • Ce lipseste ? Painea si dreptatea. Daca le reduci pe amandoua simultan e reteta clasica pentru o explozie. Austeritatea si anticoruptia sint minciuni, lumea s-a prins si vrea paine si dreptate. De aici inclinatia catre stinga, pentru echitate sociala, si inclinatia catre nationalism ca aparare impotriva pradatorului extern. De aici admiratia pentru Putin si Trump si ura si dispretul fata de UE, Merkel si ai sai liberali internationalisti.

  4. analiza exclusiv politica, cu 8sesia „anti-sistem” de rigoare

    autorul nu intelege cauzele si ignora factorul determinant economic

    „care este” ca sistemul bancar/financiar italian sta sa faca poc

    poc-poc-poc

    asa ca tanarul avea de ales intre a ramane pe post cu numele lui legat pe eternitate de viitoarea criza bancara/financiara

    sau sa incerce sa miste ceva inainte sa pocneasca, recte sa modifice sistemul ca sa se poata lua niste decizii politice si economice mai usor

    sa apara ca reformator, om de actiune, salvatorul natiunii

    macaronarii rautaciosi cum ai stim nu vor reforme-schimbari, ei sunt cu mafia lor socialista, care nu prea functioneaza dpdv economic dar asta nu’i o problema acolo decat cand n’or mai fi bani de droguri, pizza si spaghete

    probabil nici el nu a crezut ca se intampla, insa a mers la cacialma

    asa ca personal mi se pare ca tanarul s’a palmat frumos si i’a lasat sa se descurce

    o iesire eleganta „eu am incercat, voi nu atzi vrut, arrivederci…”

    „S-ar putea ca acest val al schimbării să nu poată fi oprit. ”

    s’ar putea, pt ca sub aparentza „bunastarii” treburile nu merg chiar bine economic

    si prostimea resimte asta si prostimea cam da cu bata la vot si’i aleg pe aia care le promit o galeata de zahar

    economii socialiste/comuniste/liberale – tot cam un drac – care nu functzioneaza prea bine, birocratie, mafie, evaziune, drepturi fara numar cu obligatii mai putzine, asistati social, imigranti, joburi putine si prost platite, zero hours contracts, datorii fara numar samd

    am mai scris pe aici, eurozone-ul e mentinut in viatza de quantitative-easing

    Italia e varza

    Spania e varza

    Emiratul franc e Al’varza

    Grecia e moarta si nu fac decat sa amane momentul cand incepe sa puta pe ulitza

    numai GermaniSTANul si alti cativa mai la nord se mai descurca

    Asa ca ce fac astia care au economiile varza: baga un izolationism, un anti-UE, un populism, iesim din UE si tiparim noi moneda noastra „ca sa traim bine”

    Asta e „solutia” lor economica in loc sa aiba economii competitive, e mai greu sa evoluezi in acceasi liga cu aia performantzi si sa respecti niste reguli, ca deh, tiparnitza nu mai e la ei ca sa umble cu milioanele de lire in buzunare si trebuie sa respecte reguli impuse de UE

    Sa vina Beppe si totzi or sa huzureasca in pace

    eventual s’o recicleze si pe Ciociolina

    UE nu cred sa supravietuiasca in forma care este

    toti cei din liga verzei or sa evite falimentul trecand pe hartia lor igienica pe post de moneda, vor ramane probabil impreuna cateva nordice mai performante dpdv economic

    • Simpatic!Şi fără UE,fără „Europa noastrăăăăă”, ce ne faceeem noooi?Că nu mai rămân decăt neeemţiii şi ăia ne pun la muncăăăă!Aoleeeu,dar dacă vine Rusia să ne salvezeee?!

  5. Dramatizati… in stil italian. De obicei va aprecize articolele insa acum mi se pare ca intrati in corul bocitoarelor pesimiste…

    1) idealizati o generatie de politicieni europeni care au aparut dupa criza anilor 1970s si au beneficiat de roadele reformelor anterioare; concordia lor a fost posibila in anii ’80 in contextul SALT II, post-Helsinki si mai ales post-Rejkyavik, cu mult activism din partea lui Delors; cand s-au apucat de UE si au ramas singuri au cam pus boii in fata carului (euro etc.)
    Asta nu inseamna ca actualii lideri nu sufera de scleroza autosuficientei, mai cu seama dna Merkel, nu inteleg din nici un discurs public al dansei de unde rezulta ca este far calauzitor al democratiei liberale, este adevarat ca gestioneaza foarte bine emotiile publice;

    2) votul pentru NU in Italia nu pare a fi o catastrofa dupa o privire mai apropiata, sunt multe voci serioase care au pledat pentru NU cu argumente destul de ok:
    http://www.economist.com/news/leaders/21710816-country-needs-far-reaching-reforms-just-not-ones-offer-why-italy-should-vote-no
    Desigur dl. Renzi a fost mult prea sigur de sine, prea curand, dovada de junete… reforme constitutionale probabil ca se propun dupa vreo doua randuri de alegeri generale castigate

    3) faptul ca liderii respectivi au convocat referendumurile respective nu reprezinta o dovada ca si-au dorit cu totii sa iasa DA: in Olanda prezenta la vot a fost de 32% care pare un exercitiu de imagine vizavi de extrema dreapta; aproape la fel in Ungaria unde un vot DA ar fi dus la un blocaj in relatia cu UE in timp ce convocarea referendumului este mai mult un exercitiu pentru proprii sustinatori fideli, la randul lor mai mult convinsi decat curiosi; in timp ce in Marea Britanie Cameron a avut o campanie anemica dupa ce anterior a luat de multe ori pozitie anti-UE, demisia a fost una inteligenta pentru prestigiul personal, gestionarea Brexit-ului in nici un caz nu va aduce glorie dnei May;

    4) nu exista o serie exclusiva de alegeri si referendumuri in Europa in care liderii de la putere sa le fi pierdut… si de acum incolo Doamne ajuta… in Austria lucrurile s-au lamurit iar alegeri au mai fost in Croatia, Slovacia, Irlanda, Spania etc. lucrurile par negre fie pentru ca faceti doar analiza de discurs (la ordinea zilei) fie nu puneti faptele si datele in perspectiva…. ceea ce si asteptam de la dvs.

  6. 1.Esecul d-lui Renzi (ca si a altor asemenea incercari de schimbare punctuala) era firesc, datorindu-se intelegerii de catre italieni, ca modificarile minore, punctuale ale Contitutiei sau anumitor legi, nu schimba situatia generala de necompetitivitate economica nationala, aflata la indicele dezatruos 86, ce anuleaza toate avantajele de putere industriala europeana a tarii.Simpla schimbare de o lege nu anuleaza problemele negative economice si institutionale de care se lovesc somerii, angajatii, micii si marii antreprenori, clasa bugetara, pensionarii, fermierii, emigrantii, etc.Nici el si nici economistii sau restul liderilor politici europeni nu au cultura economica asiatica, conform careia schimbarile in economie trebuie sa fie SISTEMICE, deoarece cele punctuale pot aduce beneficii economiei nationale doar peste prea multi ani, sau niciodata.Orice imbunatatire a unui domeniu este total anulata de nefunctionalitatea generala sau a sistemelor cu care conlucreaza cel imbunatatit!Daca ea totusi ramine, va fi eliminata de viitorul ministru al domeniului respectiv pe motiv de viziune (opusa) politica ori personala.Acest lucru se intimpla si in Romania, in care masurile punctuale in orice domenii n-au impiedecat de 26 de ani, decaderea economica a tarii.
    2.Schimbarile punctuale intimpina si rezistenta sistemului in care se incearca, astfel ca pina si un referendum national poate fi ,,capturat” de aceasta rezistenta si schimbarea propusa sa fie respinsa.Singurul proiect cu sanse de schimbare, este cel de imbunatatire a competitivitatii/functionalitatii economice nationale, printr-un „proiect de dezvoltare economica rapida”, care are ca rezultat direct si imbunatatirea competitivitatii.
    Un astfel de proiect national cu caracter SISTEMIC, atotcuprinzator, nu va fi respins niciodata intr-un referendum de tara!
    3.Ca pasi ,,tehnici” (de mare importanta) in realizarea unui ,,proiect de tara”, trebuie evidentiata ,,Strategia nationala de competitivitate”, aflata in curs de elaborare in Romania, sub consultanta unui expert in domeniu.In acelasi timp, in lipsa proiectului de ,,dezvoltare economica si industriala nationala”, nu are ce anume sa-i asigure directia si componentele de lucru spre care sa inainteze o astfel de strategie si nici cine sa puna la dispozitie resursele materiale si financiare necesare acestui imens proces de schimbare.

  7. E chiar o Apocalipsa in Europa (in SUA deja s-a instalat odata cu alegerea lui Trump).
    Norocul „(cu câteva excepții, printre care se numără încă, din fericire pentru Europa, cancelarul Angela Merkel)”, norocul, ca atare, ca exceptiile si Angela Merkel.
    NB,
    daca tot insistam cu „perfidul Albion”, dece nu ne-am imagina ca referendumul lui Cameron a fost pe bune pentru Brexit? chiar credeti ca premierul britanic voia sa se plece in fata „exceptiilor si, mai ales, Angelei Merkel”?
    Nici analistii ori mass media nu stralucesc in comparatie cu politicienii.

    • @victor L – Cameron nu a fost pe bune în favoarea Brexit, însă logica lui a fost demnă de cabinetele de psihiatrie: ”eu sunt în favoarea rămânerii în UE, dar vă promit că dacă mă votați, o să organizez referendum pentru ieșirea din UE”. Asta e logică de pokerist, se numește a juca la cacealma.

      Brexit-ul nu e o soluție pentru nimic. Erau relatări în presă despre un moșneag de vreo 80 de ani care merge prin Anglia și scoate toate indicatoarele care afișează distanțe în metri sau kilometri. În Anglia e legal să faci asta, dacă anunți consiliul local din zona respectivă unde ai depozitat indicatoarele ”ilegale” pe care le-ai înlăturat :)

      Ăștia au votat pentru Brexit, oameni care trăiesc într-o realitate paralelă și regretă vremurile bune de altădată. Când nu vedeai nicăieri un indicator pe care să scrie că muzeul e la 250 de metri. Scria că e la 273 de yarzi, cât se poate de clar, ca să înțeleagă toată lumea.

      De ce să cumpere lapte de la Aldi la PET la 500 ml? Laptele se cumpără de la Tesco, la PET de 568 ml, că atâta face o pintă, nu 500 ml !

      ”Two cups make 1 pint, and 2 pints equal 1 quart. There are, therefore, 4 cups or 32 ounces in 1 quart. Four quarts make 1 gallon, so 16 cups or 128 ounces equal 1 gallon”.

      S-a săturat să cumpere benzina în litri, de asta a votat Brexit! :P

        • …..si nu m-ar surprinde prea mult sa aflu ca mai si plagiaza din cand in cand , probabil in zilele mai ploioase cand lumea sta cu deosebire ori acasa, ori la carciuma ori se plimba ori pur si simplu nu stim cu precizie ce face dar desigur trebuie ca face ceva anume caci altfel s-ar plictisi ingrozitor ceea ce nu dorim deloc nimanui, dar chiar nimanui, nu-i asa , Doris ? Doris draguta, e gata ceaiul ?

        • Monarhia nu e problemă, lipsa Constituției este. Ți se pare normală suspendarea libertății de expresie prin decizii judecătorești în beneficiul unui homosexual notoriu care vrea să-și ascundă escapadele, deși e căsătorit cu partenerul lui ”stabil”? Ți se pare normal ca unul să ia 4 ani de închisoare findcă s-a filmat mergând cu 200 km/h, deși nu l-a prins poliția și nici n-a provocat vreun accident, în timp ce altul ia 6 săptămâni de închisoare (din care a făcut doar vreo 18 zile) deși a omorât un om fiindcă scria sms-uri în timp ce conducea?

          Toate astea sunt posibile doar într-o țară fără Constituție. Care a votat pentru Brexit, printre altele, pentru că ”e inadmisibil să nu existe cale internă de atac la deciziile CEDO” (?!)
          Monarhia n-are nicio treabă cu asta, dar cât de sănătoși la cap ți se par niște oameni care vor ”cale internă de atac la deciziile CEDO” ?

          Iar cazurile de copii luați din familie (chiar din familii de englezi) sunt mai multe decât la Barnevernet, numai că nu este permisă discutarea lor în public. Habar nu ai ce înseamnă în practică o țară fără Constituție dar faci bancuri a la Ponta pe tema monarhiei.

          • Brexit ori ba, Europa nu mai are scapare. Se prabuseste. S-a incurcat in propriile-i `hățișuri” verbale. Marea Britanie nu mai inseamna nimic de una singura, nici Germania, nici Franța, nicio alta tara din Europa. Pe de alta parte, EU este un amestec de lut cu fier. Iar România o să vrea să culeagă ”roade”, dar, ce sa vedeți, nu va avea ce fiindca nu a cultivat la timpul potrivit nimic bun. A nu face nimic nu înseamnă că nu va rezulta nimic, totuși. Inevitabil, un rezultat va fi, sigur că nu unul bun.

      • @ Harald,
        si dece crezi tu ca e de condamnat o asemenea atitudine?
        Pentru ca nu iti place tie ori lui Merkel, Juncker?
        Vai de ei.
        Vorba ironica a lui @ mrs spune:
        07/12/2016 la 9:42

        „Niște țărani care țin cu tot dinadinsul să fie monarhiști, britanicii ăștia.”
        Ce zici, daca supusii Majestatii Sale au venit pe continent sa ne scape de dictatori si descreierati, nu ar fi cazul sa patrundem si noi pe Insula si sa ne revansam scapindu-i de Regina senila, de unitatile lor de masura, de circulatia pe stinga, si de multe altele.
        Sa-i aducem in rind cu lumea.
        Lumea UE.
        Continentul vrea sa faca sluj Germaniei.
        United Kingdom, nu.

        • @victor L – din păcate nu știi despre ce vorbești. Pe continent au venit doar împreună cu verișorii de peste Atlantic, că singuri n-ar fi fost în stare ever veci. Americanii au într-adevăr și democrație și Constituție și forță militară. Englezii nu. Englezii trăiesc nevroza măreției lor imperiale și dacă Brexit-ul va fi dus la capăt ai să vezi foarte curând lira egală cu dolarul și țara dezmembrată.

          Superioritatea englezilor a fost valabilă înainte de 1914, dar vremea aceea a trecut demult. Astăzi au în parlament personaje gen Keith Vaz și Lord Ahmed, față de care Adrian Severin și Liviu Dragnea sunt niște oameni absolut decenți.

  8. NOTA:Se impune a se mentiona (cu litere MARI), ca esecul UE nu se datoreaza in nici un caz ,,lipsei de credibilitate politica si de suport popular pentru generatia actuala de lideri ai Uniunii Europene”, deoarece nimeni nu vede o alternativa viabila actualei UE.Iesirea din UE este privita cu spaima adecvata, iar Anglia, tara iesita deja nu stie incotro s-o apuce si cum sa intimpine necunoscutele viitorului! Esecul ,,Renzi” (si a restului), se datoreaza lipsei de ,,suport stiintific : politic, economic si social” – prezentat in comentariul precedent.
    Criza UE se datoreaza in special ,,crizei de stiinta economica”, de reductionism analitic si actional strict economic, in lipsa culturii economice complexe, prin care numai asocierea ,,analizei economice” cu cea a ,,analizei (politice/sociale. administrative, sociologice, organizatorice societale, etc) social-politice – oferita de stiintele respective, poate crea un model de lucru si de evolutie/dezvoltare economica adecvat epocii globalizarii.
    Din pacate, stiinta economica europeana, n-a iesit inca din tiparele clasice, ale unei schimbari generale lente, de mare durata, urmare a unor masuri punctuale ,,clasice” in Vest, pentru care cetatenii si epoca nu mai au resurse materiale si psihologice de ,,rabdare”…

    • Nu e prea mult?
      ” iar Anglia, tara iesita deja nu stie incotro s-o apuce si cum sa intimpine necunoscutele viitorului!”
      „Anglia” inca nu e iesita. Cit despre caile pe care ar trebui s-o „apuce”, nu cred ca ar trebui sa-ti faci griji :P

      • Da, ii lumineaza minitile sclipitoare: Farage si gazetarii de la Breitbart. Englezii sunt in maini bune, pot dormi linistiti;)

        • Cit altruism: ai ajuns sa le plingi de mila supusilor Majestatii Sale, sa le duci grija ;)
          Nu iti face tu griji pentru ei; se descurca singuri, si fara milosii de pe Dimbovita :P

          • Eu imi fac griji de moneda Euro, nu imi fac griji de engleji (nu detin investitii in Marea Britanie si nici in valori denominate in British Pound). Apropo, RON-ul este si el legat de moneda Euro, daca zona Euro pica, se napustesc hedge fund managers ca lacustele pe monedele voastre, va face pe toti… la rand, dupa modelul Argentina, criza tarilor asiatice din ’97 (tigrii cu coltii rupti;) sau lira turceasca. Chinezii au introdus pegg-ul, zona Euro nu le-a permis, asa ca… 10 ani mai tarziu, economia de tip „cazino” a devorat America P) Hedge fund managers, investment bankers si-au bagat premiile grase la buzunar, si-au cumparat penthous-uri, insule, yachturi, etc, nici in cot nu-i doare (tot ei au cumparat imobillii ieftine prin Florida;). Admin Obama a pompat peste $1,5 trilioane sa salveze economia americana de la o catastrofa. Mai rau este de cei care nu au de unde sa mai pompeze!

    • Pe cararile necunoscute de nimeni ale viitorului , colectivele sint conduse de politicieni , nu de economisti. Fiecare cu ce se pricepe. Puneti intr-o camera cinci specialisti in orice domeniu si cereti-le sa pice de acord asupra directiei de urmat. (Conducere colectiva)Nu vor reusi niciodata . Presati, vor accepta unuia dintre ei autoritatea de lider politic fara a recunoaste superioritatea argumentelor acestuia in stabilirea oportunitatii unei decizii anume, ci doar necesitatea unui leadership . (Conducerea colectivului). La fel de bine pot da cu zarul. Aceasta este explicatia pentru faptul ca intelectualii , tehnicienii, specialistii, nu conduc nimic. Liderii nu trebuie sa fie experti in economie.(Sau in orice altceva). Pentru asta exista slugi.

    • ” un model de lucru si de evolutie/dezvoltare economica adecvat epocii globalizarii.”
      Alo. Epoca globalizarii s-a terminat alaltaieri , doar mirosul n-a ajuns inca peste tot. Globalizarea a murit in secunda in care s-a nascut si mai da din chicioruse doar asa, reflex, din inertie. Datoriile se vor amortiza in natura si puf! globalizarea. E o lume multipolara. Cat aveai sa-mi dai ? 1200 de miliarde ? Bun, Apple ramane la mine. Fa-ti altul , cu ocazia asta iti relansezi si economia. Aia reala care produce papica, nu datorii si bani de hartie.

  9. Venirea „aventurierilor” e necesară. Generația politic-politic corectă îndreapta Europa în mod particular și toată lumea civilizată în mod general spre un colaps epic.

    Dintre toți ăștia Trump are șansa (și să sperăm că nu o va rata) de a da o lovitură mortală statului social, readucând la suprafață valorile fundamentale ale capitalismului și libertății. Succesul său, dacă va avea succes, va arăta calea bolnavului lumii: Europa.

    În momentul ăsta nu mai e vorba de învârtit ceva butoane ici și colo ca să nu mai tueșescă motorul. E nevoie de o reparație capitală.De tăiat de la rădăcină granturi, subvenți, pomeni, „religia iecologistă, munți de regelementări inepte și distructive etc. E pe viață și pe moarte: sau pier statu asistențial & coretitudinea politcă sau piere civilizația occidentală. Nu mai există cale de mijloc. Prăbușirea gângavilor zgomotoșo și a impotenților agresivi arată că nu e totul pierdut.

    P.S. În ce-l privește pe Renzi să nu uităm că e un monument de incompetență, nevolnicie, un izvor nesecat de vorbe goale și bancuri din alea fără poantă de tocilar corigent a la Ponta. Bun prieten cu (păi se putea altfel?!) cu un alt ratat monumental; dottore Ponta.

    • Dacă îmi permiteţi, l-aş adăuga de lista dvs. pe Călin Popescu Tăriceanu. Ţoţi trei par a fi din acelaşi aluat.

  10. Sa nu uitam ca in Austria, in alegerile prezidentiale s-au infruntat un independent, sustinut de ecologisti si socialistii hard-core, cu un reprezentant al extremei drepte. Un fel de Trump-Sanders varianta austriaca. Se pare ca sunt vremuri in care politica considerata mai de extrema are mare succes. Si asta pentru ca establishmentul politic a devenit extremist, cu tendinte autocratice, si cu o agenda foarte agresiva. Si toate asta in conditiile decuplarii complete de oameni. Inclusiv referendumul din Italia dorea practic sa reduca puterile Parlamentului (institutia cea mai reprezentativa a democratiei) si sa creasca pe ale guvernului, a se citi a lui Renzi. La fel cum in SUA, multi l-au votat pe Trump pentru ca au votat impotriva political correctness, chestia ce a ajuns motiv de cenzura. Lumea vrea democratie, nu birocratie.

  11. Mai conteaza si cum pierzi ! Cand diferenta se apropie de 20%, nu mai e pierdere ! Inseamna ca pur si simplu NU MAI EXISTI !!!

    PS. Sper ca Renzi are o profesie de baza care o sa-i permita sa asigure de acum incolo bunastarea sa si a familiei sale, pt ca de politica nu cred ca mai poate fi vorba in ceea ce-l priveste !

  12. ” Matteo Renzi este aşadar al patrulea premier din Uniunea Europeană, numai în ultimele opt luni (!), care ratează un referendum inițiat chiar de el”
    „Mark Rutte (6 aprilie, ratificarea Tratatului de Asociere UE-Ucraina, semnat inclusiv de către Olanda, pe care putea să-l treacă prin parlament)” – nu putea. Cazul lui Rutte e diferit. Iniţiativa pentru organizarea referendumului nu i-a aparţinut lui Rutte, ci acelora care se opuneau acordului de asociere cu Ucraina. Au reuşit să strângă semnăturile necesare, şi au câştigat la vot. Majoritatea parlamentară ar fi putut teoretic să ignore rezultatul şi să ratifice acordul, dar Olanda e totuşi o democraţie.

    • @DanT deci tratatul NU fusese „semnat de Olanda” , deoarece un tratat este „semnat” cand e ratificat de parlament si/sau referendum etc dupa sistemul din fiecare tara. Numai monarhii absoluti pot semna doar ei in locul intregii tari. Nu inteleg de ce perpetueaza autorul confuzia asta , care induce ideea de „sef” care semneaza el in locul tau ce vrea muschiul lui.
      Deci in realitate Olanda NU semnase , dar totusi scriem „dupa ce Olanda semnase”. Dar ma rog, unii doctori in stiinte politice au ramas la nivelul „Statul sunt io bai”.

      • Întotdeauna tratatele întâi se semnează și apoi se ratifică. Tratatul de Asociere UE-Ucraina a fost semnat pe 21 martie 2014 de toate statele membre ale UE și de Ucraina. Referendumul de ratificare din Olanda a avut loc pe 6 aprilie 2016.

  13. „cum va arăta lumea condusă de consorţiul Trump, Le Pen, Nigel Farage, Beppe Grillo, Geert Wilders şi Frauke Petry”

    S-ar putea sa arate mult mai bine decat lumea condusa de mascaricii Hollande, Junker, Merkel, Renzi, Trudeau, Löfven, Corbyn, Hillara, sau Sanders. De fapt e sigur…

  14. Unii, am impresia, văd situaţia actuală a Europei ca pe o stare de cumpănă. Alţii o vedem ca pe o răscruce. La starea de cumpănă nu ai decât două variante, înainte sau înapoi, pe cand la o răscruce ai mult mai multe variante: înainte, înapoi, dreapta, stânga, ba chiar şi combinate gen dreapta-înainte sau stânga-înainte, etc. „Progresiştii”, care au încercat o variantă pe „repede înainte”, s-au trezit în impas când, trăgând de bătrâna Europă ca să treacă strada, au „uitat” să o întrebe şi dacă ea vrea. Acum s-au trezit că „bătrânica”, de fapt, nu vroia să treacă strada. Ea vrea s-o ia la dreapta. Sigur, se găsesc pe moment şi alţi „binevoitori” care vor s-o tragă înapoi. Dar, după părerea mea, aceştia ar reuşi doar dacă primii, adică „progresiştii”, ar insista inutil pe direcţia lor: multiculturalism, impunerea cotelor de migranţi, ideologia LGBTNZPR.. şi toate astea sub presiunea „corectitudinii politice”. Totuşi, chiar şi dna Merkel dă semnale mai nou că ar fi dispusă să schimbe direcţia. Problema e: dacă suficient de mult.
    Acum ar fi momentul de respiro pentru noi toţi, un moment tocmai bun de reflecţie şi de alegere a unei noi direcţii, care să fie acceptabilă pentru cât mai mulţi. Şi să nu mai încercăm, pe viitor, experimente neviabile şi inutile pe spatele cetăţenilor.

    • Si banuiesc ca sperati sa scapati numai cu atat :)
      „Onorata instanta, am gresit, dar am avut intentii bune cand i-am dat cu toporul in cap lui tata; va rog sa aveti mila de un biet orfan; de ce sa fim dusmani; haideti sa fim prieteni si pe viitor promit sa nu-l mai decapitez pe tata; ce-a fost a fost, haideti eliberati-ma si sa mergem mai departe; ar fi un bun moment pentru noi toti , onorata instanta, sa ne luam un moment de respiro si sa ne amintim ca suntem crestini; chiar daca ma pedepsiti pe mine (nu trebuia sa folosesc cuvantul pedeapsa) tata oricum nu se mai scoala din morti”.

    • Poate e doar o evoluție normală, în 1980 lucrurile stăteau mult mai grav. Jumătate de Europa era controlată de regimuri-satelit ale Uniunii Sovietice și a fost nevoie de instalarea de rachete nucleare cu rază scurtă și medie în Germania pentru a-i scoate lui Brejnev din cap ideea că ar putea ajunge cu tancurile la Amsterdam folosind numai armament convențional și superioritate numerică.

      Inlcusiv pentru români, oricât ne plângem noi în prezent, situația din 1980 era sinistră și mai aveau să urmeze încă 10 ani cu Ceaușescu. Așa că ar fi cazul să vedem partea plină a paharului: astăzi nu e nevoie decât de o doză sănătoasă de thatcherism, o revenire la bunul simț economic. Mult mai ușor de realizat decât a fost începând cu 1980.

  15. Generatia puternica … Andreotti?
    Puternica… in colaborarea cu Mafia, sau… in ce sens? Andreotti a fost cel care a distrus Italia si cultura italiana, ducand Mafia de la o chestiune foarte mica, regionala, la o chestiune nationala, de stat. In ziua de azi, ceea ce a facut Andreotti se simte din Dolomiti si Val D’Aosta pana in meleagurile natale ale Mafiei.

  16. „Angela Merkel, aplaudată timp de 11 minute.”

    Ce vremi frumoase am trait, si nu le stim aprecia, daca si altii le practica :P
    Mda, cu asistenta in picioare :P

    • Asta e. Vremurile lui Honecker nu aveau cum să nu lase urme.

      Iar psihologia / psihiatria germană pare să fie într-o zodie neagră: cei pe care îi tratează nemții pentru depresie tot se sinucid, dar țin neapărat să ia și pe alții cu ei. Se vede treaba că asta se întâmplă și cu Merkel, probabil o mai trage câte un psiholog de mânecă, dar în direcția greșită, spre aplauze și ovații.

    • Ei lăsați acum și dumneavoastră că mai are până să fie aplaudată ritmic la fiecare 5 minute timp de ore în șir… :P Abia a ajuns sărăcuța la nivelu lu’ „toa’șu’ Huonnichier”. Până la stejarul din Sconricești mai e…

      Ou sont les neiges d’antan? :P

  17. În partea occidentală a Europei zidul Berlinului nu a căzut. Burghezia comunistă occidentală îmbogăzită vânzând aer fript nu mai reprezintă ultimi , nenorociți sau nenorocoși. Unicul ei scop e lupta în numele ,,IDEILOR ÎNALTE”, idei pe care urmași generațiilor de occidentali care au creat civilizația și cultura in care trăim sunt din punctul lor de vedere prea proști pt ale înțelege. În două cuvinte Italiani au votat împotriva migrări necontrolate și împotriva globalizări nu împotriva reformei constituționale.

  18. „Ți se pare normal ca unul să ia 4 ani de închisoare findcă s-a filmat mergând cu 200 km/h, deși nu l-a prins poliția și nici n-a provocat vreun accident, în timp ce altul ia 6 săptămâni de închisoare (din care a făcut doar vreo 18 zile) deși a omorât un om fiindcă scria sms-uri în timp ce conducea?”
    Mi se pare si normal si bine. Aparent dvs nu. Chestiune de opinii si optiuni. Ale mele au fost confirmate de brexit. Nu inteleg ce sperati sa obtineti sustinand ca opinia majoritatii este anormala si rea. Ma tem ca v-a scapat ori intelesul cuvantului „normal” , ori DEX-ul din mana cand cautati la cuprins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu
VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019), The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro