vineri, martie 29, 2024

România demolată de Ponta. Are cineva un plan de reabilitare?

Dacă prietenii din Texas m-ar ruga să le spun o poveste revelatorie despre guvernarea Ponta, le-aş spune istoria autostrăzii demolate de pe Dealul Aciliu.

Inaugurată de dr. V. Ponta cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale, la 14 noiembrie 2014. După câteva săptămâni, a început să se fisureze. După câteva luni, riscul prăbuşirii era iminent.

Închisă în august 2015 şi rasă până la fundaţie pe o lungime de câteva sute de metri. Demonstrativ, a fost rupt contractul cu constructorul, dar acesta încasase deja peste 99% din bani. Guvernul Ponta a fost alungat, iar acum avem un nou Executiv, de tehnocraţi, care se uită la autostrada demolată şi nu ştie ce să facă.

Compania de drumuri are şi ea un nou şef – adus de la Metrorex, unde fusese pus de PSD – iar acesta încă nu a pornit execuţia garanţiilor depuse de constructorul italian. Acum câteva zile, presa a scris că au apărut noi fisuri în autostradă şi, probabil, va mai fi demolată o porţiune.

Aceasta este, pe scurt, povestea autostrăzii de pe Dealul Aciliu, măreaţă ctitorie a regimului Ponta, azi demolată şi, de facto, abandonată. Nu este un caz excepţional. Mulţi ani de acum înainte, România va căuta să descâlcească afacerile dubioase moştenite de la guvernarea PSD şi va plăti oalele sparte. Aş vrea să vă amintesc doar câteva din bombele cu ceas pe care Ponta le-a lăsat prin dulapuri:

–          Au trecut doi ani şi câteva zile de la semnarea memorandumului Rompetrol-KazMunaiGaz. Guvernul Ponta nu a făcut nimic, dar absolut nimic, să îl pună în aplicare, să încaseze cele circa 400 de milioane de dolari de la compania kazahă şi să o oblige să pornească investiţii de un miliard de dolari. În decembrie, KMG a anunţat că va vinde 51% din acţiuni către o companie din China. Noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, sec că „urmărește cu mare atenție îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de KMG Internațional, în raport cu statul român”.

–          Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul cu pierderi de aproape un miliard de lei, dar bagă banii în echipele sportive din fieful lui Ponta, Gorj. Ministrul Vasile Dîncu a decis să continue investiţia aberantă de 100 de milioane de lei în stadionul din Târgu Jiu. Oraşul acesta nu mai are alte probleme? Cine va juca pe acest stadion dacă falimentara CEO taie finanţarea echipei de fotbal?

–          Oltchim şi CFR Marfă: în faliment, de facto, după ce Ponta a vrut să le vândă lui Dan Diaconescu şi, respectiv, lui Gruia Stoica. Foştii parteneri de afaceri ai guvernului USL sunt fie la puşcărie, fie în aşteptarea procesului cu DNA.

–          Televiziunea publică a ajuns la datorii de 700 de milioane de lei. Deşi avea deja probleme financiare uriaşe, oamenii PSD au reuşit să mai dea nişte tunuri. Instituţia este subordonată Parlamentului, dar soluţia este la Guvern şi la ministerul de Finanţe. ANAF poate pune porire pe conturile unor mici comercianţi pentru datorii de câţiva lei, în timp ce această instituţie de propagandă nu-şi achită impozitele şi cere ştergerea lor, plus majorarea taxei obligatorii.

Exemple ar mai fi, cea mai dramatică moştenire este cea a majorărilor abernate a salariilor din sectorul bugetar – un lung şir de măsuri populiste iniţiate de PSD, dar susţinute de PNL. Deficitul fie va depăşi 3%, fie, din nou, vor fi abandonate proiectele de infrastructură, cu efecte negative asupra investiţiilor străine. Guvernul Cioloş ar fi trebuit să nu accepte situaţia şi, prin legea bugetului de stat, să revină la situaţia de dinainte de adoptarea acestor legi populiste.

Suntem acum în situaţia în care noul Executiv nu face decât să plătească salariile şi să continue politicile economice impuse, în 2015, de către Victor Ponta. România nu mai are în acest moment nici un proiect. Bălteşte, iertaţi-mi expresia dură. De la preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş la liderii marilor partide nu aud decât discursuri goale. Plagiatorii sunt de neatins, în spitale se moare cu zile, poliţia şi structurile de securitate sunt mai puternice şi mai corupte ca niciodată. Nici măcar nu este nevoie doar de bani, dragi prieteni, ca să schimbăm ceva. Este nevoie de inteligenţă şi de dorinţă politică.

Uitaţi-vă la reformele din Georgia. Uitaţi-vă la celebra lege cu un singur articol, din Estonia: „Nicio instituție nu poate cere de la cetățeni o informație care este (deja) disponibilă într-o bază de date a statului”. Întrebaţi-i pe cei care vor o adeverinţă de la CNAS la câte cozi stau, câte zile pierd, stimaţi guvernanţi.

PSD şi PNL au o tradiţie în a lăsa ţara pârjolită în urma lor. Amintiţi-vă că şi după guvernarea Iliescu-Văcăroiu, şi după Tăriceanu, am fost la un pas de intrarea în incapacitate de plată. Dar a urmat o schimbare, şi în 1997 şi în 2009.

La putere au venit regimuri care – cu bunele şi relele lor – şi-au asumat obiective majore şi au făcut reforme. Dar acum? După dezastrul lăsat în urmă de Ponta, România are nevoie de un proiect de reconstrucţie, care să redea cetăţenilor nu atât speranţa – este un termen uzat – ci sentimentul că sunt parte a unei ţări care se bate pentru un viitor.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Domnule Mihoc – este un tablou pe care toti il stim f bine.
    Unii il ignora altii vorbesc despre el. Nu inteleg de ce aceste lucruri nu sunt luate la purecat . Pe mine ma pedepseste legea si daca fac scandal in oras . Oamenii astia au provocat un rau imens acestei tarii. Bani aruncati, oameni saraci, tara lasata in paragina iar ei sunt bogati si……
    REZULTATUL – zero , liniste, pace, tupeu, nesimtire, ignoranta , minciuna
    Am avut alegeri prezidentiale si am zisNU Ponta ca il stim, Iohannis ca e sas …..
    Vi se pare ca s-a intamplat ceva ?! Aroganta si sfidarea sunt semnele clare ale pactului cu regimul politic asa cum este el. Nu vad nimic nou . Toba si Curaj…….Mihalache si Gadea , omul de CNADR…….adica noi ne vedem de ale nostre …voi trancaniti cat vreti ….nu ne impresioneaza. Asta am votat chioar noi.I-am legitimat de fiecare data
    Pana si legea alegerilor electorale au votat-o impreuna – intr-un singur tur…PNL- ul lui Iohannis si PSD ul lui Dragnea. Nu au atacat la CC nici PNL nici Iohannis desi puteau sa o faca apoi au facut spectacol si fac inca . De la acesti oamni cum sa te mai astepti la ceva bun.
    Si-au dat toti examenul politic si au fost scapati de fiecare data de electorat sperand ca o sa fie mai bine. Din pacate electoratul nu a inteles ca si el imbatraneste si nu mai are timp sa fie atat de credul …
    Palmaresul lui Ponta se adauga altor jafuri nationale ….si nu sunt putine.
    In numele privatizarii au distrus ideea de privatizare.
    In numele democratie au propus candidati murdari si incompetenti adesea hoti.
    In numele independentei justitie au promovat oameni care au raspuns la comenzi politice.
    In numeml invatamantului au dat liber la plagiate – distrugand viitorul oricarui tanar onest si care ar fi putut fi o speranta . Au adus-o pe domnisoara studenta de afara la finanate care a fost exemplul ca si aia de afara sunt la fel ca noi.
    Tehnocratii lui Iohannis de acum cu Toba , Curaj si altii ca ei au distrus ideea de profesionalism – vedeti si aia sunt la fel …..
    Au distrus TOT – iar noi suntem complici prin resemnarea noastra.

    IN partidele mari PNL si PSD cu satelitii lor UNPR< UDMR< ALDE si chiar minoritati NU MAI CRED……NU II MAI VOTEZ. Nu au meritata niciodata dar am sperat ca isi fac curatenie . Din contra isi aduc urmasii de la copii la amante PSD si PNL aceiasi mizerie – si nu e doar o lozinca este un adevar.
    Si nici partid extremist nu cred ca e o solutie buna.

    Voi vota ceva nou…….si cu mare atentie la oameni Atat mai pot sa fac.

    • ca să votați ALTCEVA trebuie să aveți ce anume. Partidele noi sunt în formare greoaie, au ele capacitatea de a concura? au oameni? au proiecte? dacă nu vor apărea curând cu toate acestea la vedere vor dispărea. Totul este greu de făcut, iar alegerile sunt aproape. Pe termen scurt, nu mă pot aștepta decât la rău, dar trebuie să gândim pe termen lung.
      Asta înseamnă să facem partide noi cu oameni noi (se poate verifica simplu meritul lor și sinceritatea interesului pentru binele public), partide care să nu fie destructurate de orgoliul membrilor sau șefilor înainte de a se construi, partide care să țină direcția corectă indiferent de moda momentului.
      Sună nerealist ceea ce am spus mai ales într-un moment când personaje notorii își reclamă public bucuria de a-și fi redobândit independența (ne sugerează că se debarasează de politică și de partidele din care făcuseră parte). Sunt nume grele, în care eu contiinui să cred, dar nu le înțeleg satisfacția pe care o sugerează decât dacă și-ar face alt partid după inima lor. Fiecare intelectual sau om capabil vrea să trăiască în lumea lui specială, dar atunci ce îl mai deosebește de semianalfabetul care vrea să trăiască în telenovelele de la care nu își dezlipește ochii?
      Prima problemă a fiecărei ființe este supraviețuirea, urmează nevoia de hrană și adăpost, abia apoi ne putem ocupa de împlinirea personală. Pentru toate avem de luptat contra modelului Ponta&Co. Este război, totdeauna a fost o formă sau alta de război, de aceea nu te poți retrage, MAI ALES CÂND NUMELE TĂU CONTEAZĂ.
      Ca să votăm altceva trebuie să avem ce. Trebuie partide cu oameni credibili, precum aceia care, regretabil, tocmaai își anunță voios retragerea. Personal cred că dacă ești în război și te retragi se cheamă dezertare. Dacă îți faci alt partid asta se cheamă regrupare. Sper ca intelectualii care au făcut politică să se regrupeze pentru ca să avem ce vota. Aș deveni și eu membru în partidul lor, dacă acel partid ar îndeplini condițiile descrise mai sus: membri cu merit personal și interes pentru binele public dovedite.

  2. Sa fim sinceri, Romania e asa de 26 de ani, asa arata Romania dupa fiecare guvernare, nici una n-a lasat altfel Romania: incompetenta si indiferenta politicienilor nostri este aceeasi de 26 de ani, indiferent de guvernare!
    Ponta este ultimul exemplar, dar toti ceilalti au fost la fel!
    Hotie, coruptie, bani publici aruncati fara frica nimanui si mai ales LIPSA de RASPUNDERE!
    NU raspunde nimeni pentru guvernarile dezastruoase!
    Nici macar DNA nu are ce sa le faca, vedem bine cum hotii de la dosare celebre precum ANRP stau bine mersi in viloaie scumpe, isi vad de ale lor, recuperarile nu vor fi facute niciodata, cei care sunt in fruntea institutiilor statului roman fac totul sa lase lucrurile asa, ca nu se stie cand le va veni randul…

    • Sa fim sinceri – sa fim sinceri – dar intelegti si Dvs ca masa votantilor este IN ACEST MOENT cu gândul la PASARELA si la STADIONUL lui Oprescu ca si la cifrele de crestere economica ale lui Ponta. Nu are rost sa împingem vinovaiile pana in 1990 si sa le diluam. Trebuie sa spunem apasat ca stadionul lui Oprescu este inflamabil si ca Ponta a rispit banii pe constructii care se autodemoleaza. Chiar daca pana acum cateva luni ii eprosam ca nu baga bani in investitii.

      • Nu-mi pierd vremea acum sa va reamintesc hotiile uriase facute in guvernarea precedenta, adica dosarul ANRP, dosarul Microsoft, investitiile de muuuuulte sute de Milioane de Euro facute pe colauri ale dnei Udrea, adica hotii inegalabile!
        Asa cum au fost de fapt in toate guvernarile din astia 25 de ani!!
        Toate guvernarile post ’89 au aceleasi caraciteristici: incompetenta, clientelism politic, hotie, indiferenta si lipsa de RASPUNDERE!

  3. Sunt multi cei care „au pus umarul” la demolarea Romaniei, de 25 de ani incoace. Inclusiv electoratul are partea sa de vina. Pe domnul Ponta il antipatizez definitiv si n-am de gand sa-i iau apararea, dar ar fi nedrept sa dam vina doar pe el si pe PSD. Avand in vedere ca incompetenta si coruptia sunt raspandite pe scara larga in toate partidele „vechi” si in toate partidele desprinse din partidele „vechi”, lista vinovatilor e tare lunga.

    Cata vreme trebuie sa conteze pe o majoritate parlamentara, guvernul Ciolos nu poate lua masuri drastice. Nu doar HG -uri decisive nu poate da, dar nici macar nu poate purifica/improspata aparatul birocratic din ministere. PSD are grija sa-i arate „pisica” UNPR+ALDE, iar PNL n-are antidot, asa ca liberalii nu pot decat sa latre pe dupa gard.

    Din nou, nu ne putem pune speranta decat in Justitie si in institutiile care o sprijina. Cam asta ne-a ramas. Sper ca, dupa alegerile parlamentare, macar 2-3 partide proaspete sa intre in parlament si sa demonstreze romanilor ca exista si alt fel de politicieni. Abia apoi putem spera la rezultate, in 8 sau 12 ani de-acum incolo. E trist, dar asta este!…

    • @ Decebal – nu e treaba electoratului să decidă traseul autostrăzii, ca să luăm un singur exemplu. Oricine a înțeles cum arată terenul acolo a ajuns la concluzia că autostrada ar trebui (și ar fi trebuit!) construită pe un traseu aflat la nord de Amnaș, care ar fi fost mai scurt și mai ieftin.

      Numai obsesia dinozaurilor de la IPTANA (actuala Search Corporation) de a construi autostrăzile de-a lungul drumuriloor naționale existente a dus la actuala stare de lucruri, iar pentru asta nu e vinovat nici electoratul, nici Ponta, nici Impregilo. Și nici dacă infiltrați acolo o duzină de SRI-iști sub acoperie, așa cum vă place dvs., n-ar fi fosr ei capabili să tragă sforile pentru alegerea traseului preferabil dpdv tehnic și financiar.

      Pe ansamblu, problema din RO e una mult mai vastă, dar prezentă în toate domeniile: incompetența strigătoare la cer a celor investiți cu autoritatea de a lua decizii. Și asta nu se rezolvă cu ofițeri acoperiți, așa cum credeți dvs. Iar electoratul nu are absolut nicio vină și nicio competență la capitolul ăsta, degeaba încercați să agitați mâlul ca să nu se mai vadă nimic în apă.

      • Poate Nădlac-Ilia chiar ar fi fost util să „respecte” traseul dn7, și nu să meargă pe dealuri doar ca să satisfacă un orgoliu sau altul, până la urmă local deci electoral. Dar chiar și așa, s-ar fi putut atunci conform acestui traseu să se prevadă extracții de material de construcție din dealuri sterpe, și nu din lunca Mureșului-terenul cel mai fertil, cum se încurajează acum. Practic autostrada costă mai mult că e pe dealuri și distruge și câmpia-mai rămâne să dăm foc la pădurile rămase pentru mai multă vizibilitate.

        • @ Adrian – deși sunt de-acord cu dvs. (am afirmat în repetate rânduri că traficul dintre Deva și Nădlac nu trebuia plimbat pe la Giarmata) acolo problema a fost alta. Aceea e excepția care confirmă regula, autostrada între Ilia și Nădlac trebuia într-adevăr construită de-a lungul drumului național DN7 / E68. Iar Timișoara și Lugoj trebuiau deservite de o ramură separată, exact în maniera în care au fost construite diverse ramuri pentru M3 în Ungaria.

      • @ Harald

        „Fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită!” Timp de 25 de ani, electoratul roman si-a ales conducatorii (locali, zonali si centrali) care au adus tara acolo unde este ea astazi. Asa ca nu putem exonera electoratul roman de orice responsabilitate, zic… :)

        Aveti dumneavoastra o problema cu ofiterii acoperiti, vad. Faceti ce faceti si tot la ei ajungeti. Te pomenesti ca ei sunt sursa tuturor relelor Romaniei, din ’90 si pana astazi!… :) Ma rog, aici ar trebui analizate doua perioade distincte: Romania pre-aderare-NATO si Romania post-aderare-NATO. Sau, cumva, „ofiterii acoperiti” nu existau inainte de 2004, in Romania? :)

        In buna traditie a dialogurilor noastre, va propun o noua perspectiva: ce este de facut atunci cand un popor, dupa 10, 15, 20 sau 25 de ani de democratie dovedeste ca nu are maturitatea necesara pentru a-si alege conducatori competenti? Cum ajuti acest popor sa mearga inainte? (presupunand ca nu vrei sa-l „ajuti” sa se intoarca de unde-a plecat) Care sunt parghiile cu ajutorul carora poti trasa o cale coerenta pentru acel popor? Vorbim ipotetic, desigur. :)

        • De acord,Decebal.
          Apoi,recunosc ca la intrebarea pusa lui Harald,raspunsul meu spontan a fost atat de oribil,ca m-a surprins si pe mine :o dictatura!,asta i-ar trebui poporului care-si nesocoteste puterea si libertatea!
          Dar asta ar fi o alta pedeapsa aplicata unui amarat,deja pedepsit si care,mai nou (de 26 ani…totusi) se si automutileaza! Nu-i o solutie,dar poate fi o amenintare,un santaj,adica tot niste metode oribile…cum,altfel sa determini romanii sa refuze sa ramana slugi la ciocoi?

          • Putem spune ca, de peste 25 de ani, traim intr-o (altfel de) dictatura… dictatura majoritatii…. Si, fiindca majoritatea se subtiaza si nu mai e absoluta, „capetele luminate” au inventat alegerea primarilor intr-un singur tur. Adica, dictatura unei majoritati relative asupra tuturor celorlalti. Lege votata in parlament, democratic. Lege facuta cu gandul la „azi”, nu la „maine”, dar adoptata conform regulilor democratice. In aceste conditii, cum putem matura putreziciunea si ticalosia din politica romaneasca?… Revolutia nu e o solutie, am invatat asta pe pielea noastra. Ce facem?…
            Marturisesc, n-am un plan de propus. Deocamdata, sustin, asa cum pot, Justitia si institutiile care o sprijina. Asta pot face eu, astazi. E putin, de acord, dar imi place sa cred ca e ceva mai mult decat fac cei ce baga betze-n roate, declarandu-se preocupati de soarta democratiei din Romania.

  4. Sper sa nu uitati sa ziceti si ca autostrada demolata a fost construita de o frima vestica : Salini Impregilo S.p.A. contract „„Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 43+855 – km 65+965” semnat in 20 mai 2011 (guvernul Boc)
    Spoer ca o sa explictai si „performantele” companiei Bechte. Americana…
    Ca Televizunea are de ani de zile DATORII si cheltueli demente INSA daca incerci ceva aia ies in strada zbierand „Jos Comunismu” (capitalims fiind dupa ei atunci canm toaca banii)
    Ca Olthcim era deja in falimnet ca si CFR .. samd

    • Bizoane? de diriginte de santier ai auzit? de respectarea proiectului ai auzit?
      DACA [si numai DACA] constructorul a executat ceva in neconcordanta cu proiectul paote fi mazilit, altfel este proiectantul de vina.
      Cine a receptionat pe faze lucrarea? nu cumva Directia de drumuri Brasov, adica SUBORDONATII directorului CNADR? au fost anchetati [IPOTEZA: au primit ordin sa inchida ochii]??
      Proeictul trebuie sa corespunda studiului de fezabilitate care CONTINE studiile geotehnice. Daca in studiu nu se mentioneaza „belele”, proiectul nu face si nu i se platesc studiile geotehnice.
      Asa ca lasa zbieretele si citeste legea.
      Opinia mea personala e ca beleau a ela CNADR si de aceea s-au apucat de varatul repratiei sub pres si nu de anchete in propria ograda.
      PS. Era o firma independenta care facea controlul. CNADR a reziliat contractul si i-a adus pe cei de la Brasov. DE CE?

  5. dle Mioc (o mica digresiune?).
    Societatea noastra e dominata numeric de gruparea compacta numita „SA NI SE DEA. ACUM!. NU CONTEAZA CONSECINTELE, NU CONTEAZA DE UNDE. NOI VREM!”.
    Aceasta grupare (nostalgici, sindicalisti, partizanii statului asistential integral, ba chiar si destui pomanagii) voteaza pe cei ce promit cat mai mult. Indeobste stanga promite, dar nici Dan Diaconescu nu a luat doar o mana de voturi -cu a sa promisiune de 20 000 E-.
    Orice tentativa de integrare avansata in UE sau -generic- economia de piata se izbeste de acest grup. Avem si destula presa care crede in statul asistential (refuz sa-i calific de rau-intentionati).
    De aceea austeritatea e o blasfemie, reducerea nr de birocrati e o erezie, codul muncii se vrea reintors la socialism etc etc.
    Reabilitarea economiei RO trece numai prin diminuarea influentei politice a acestei grupari.

  6. Plan de reabilitare???
    Evident. In primul rand absolventii romani sunt mai greu angajati in strainatate de la Ponta incoace: presa straina a fluturat puternic diplomele false ale falsului aproape presedinte. La Bruxelles am fost intrebata daca si eu am terminat facultatea in Romania, ca si presedintele…
    Apoi conceptul de mintit frumos si aruncat rapoarte infrumusetate – idee copiata de Ponta de la regimul comunist, prin care mentine ideea ca … macar sa nu aud ca e rau.

    Apoi a distrus si ultima incercare de politicieni tineri si necorupti.

    Problema nu e cat a demolat Ponta, ci ce se face pentru reconstructia de la demolarea din ultimii 70 ani. Sau de ce nu 700 ani: padurile distruse, natura afectata sunt problemele ce ma deranjeaza pe mine. O hartie de la CAS la dr si la spital pot duce si singura, miliarde de copaci si oxigen si ursii si rasii nu pot sa ii refac singura.

    Semnat: o ecologista.

    • Neglijenta? intentie?
      – „La Bruxelles am fost intrebata daca si eu am terminat facultatea in Romania, ca si presedintele…” Sau era presedintele dvoastra de partid?
      Dupa afirmatia „diplomele false ale falsului aproape presedinte”
      Din pacate diploma lui Ponta nu e falsa, ci plagiata, un furt intelelectual. Si nici nu a fost nici fals presedinte, caci n-a fost.
      – „Problema nu e cat a demolat Ponta”.
      Dece nu?
      Sa nu iti vina sa crezi „ci ce se face pentru reconstructia de la demolarea din ultimii 70 ani. Sau de ce nu 700 ani: padurile distruse, natura afectata sunt problemele ce ma deranjeaza pe mine.”
      Cei care voiau s-o ia de la paş`opt au fost aspru ridiculizati de ultimul fanariot, daca stia de „reconstructia de acum 700 de ani”…

  7. Cind pui o problema in dezbatere si arati toate inconvenientele astepti si propuneri de rezolvare.
    Toate articolele dezbat mizeria din Romania de te apuca disperarea. Si ce facem? Dl. Mioc nu este un oarecine. A vazut si alte societati, alte moduri de abordare a derapajelor politice, administrative, economice …. Are suficiente abilitati si imaginatie sa propuna citeva solutii. De ce nu o face? Pentru ca sa dai solutii trebuie sa gindesti, trebuie sa pui mintea serios la lucru. Este mai usor sa fi in corul bocitorilor. Daca vrem schimbare trebuie sa ne mobilizam si sa o facem. Astept propuneri dl. Mioc. Dovediti ca veniti din alta liga. Daca nu lasati-ne in durerea noastra.

    • Curioasa optica: cei care au observa/sesizatreclamat despre portiunea de autostrada ce se surpa ar trebui s-o si repare.
      Ati auzit? daca nu aveti solutii, ciocu` mic, ” lasati-ne in durerea noastra”.

    • Soluții există pentru orice problemă, însă în realitate nu le vrea nimeni. Pur și simplu din incompetență și prostie, nu de altceva. Factorii de decizie pun la cale niște șmenuri, iar dacă le explici că proiectul e greșit și că șmenuri pot să facă la fel de bine și pe un proiect corect, devin imediat suspicioși și refuză proiectul corect, convinși fiind că e o capcană. O asemenea mentalitate nu se poate contracara, iar oamenii competenți nici nu stau să creeze scenarii prin care să convingă niște corupți incompetenți. Pentru că pur și simplu nu merită.

      • @Harald Binenteles ca solutii exista. Si d-nul Mioc stie asta. Abordarea limitata ma deranjaza. Solutia depinde uneori de un om, uneori de o idee, alteori de o conjuctura.
        Poate ca la noi trebuiesc schimbate mentalitati. Poate trebuiesc altoite alte moduri de abordare in administratie. Pe de alta parte un articol si citeva comentarii (in ranchiuna) nu vor fi niciodata o solutie. A trecut destul timp decind jmecherim democratia spre disperarea si rusinea celor (romanilor) care ne privesc din afara granitelor.

      • Harald, absolutely NOT. Solutia trece prin redefinirea statului asistential. Si abia asta nu vrea nimeni sa discute. Nici macar presa.

  8. D’le Mioc, va faceti ca sunteti naiv.. niciodata nu a fost vina unei singure persoane. Am asteptat 2 ore in fata unei ambasade, in frig, desi ningea frumos, ca sa ma asigur ca ponta nu va ajunge vreodata presedintele tarii asteia, dar nu pot sa fiu de acord cu subiectivisme ieftine, nu ptr asta am stat la coada. tot soborul de specialisti care i-a avut, tot guvernul, parlamentul, administratiile locale, si mare parte din functionarii publici, noi toti cu alte cuvinte, suntem vinovati ca mizeria s-a propagat si lucrurile n-au fost facute cum trebuie. Ponta n-a fost un ceausescu si e prea facil aratul cu degetul cand merele stricate sunt in gradinile tuturor, indiferent de nivelul lor de indignare. Un om nu poate distruge nimic daca nu e acompaniat de o gasca uriasa de sacali si lasitate in masa.

  9. mimi: „Bani aruncati, oameni saraci, tara lasata in paragina iar ei sunt bogati si……
    REZULTATUL – zero , liniste, pace, tupeu, nesimtire, ignoranta , minciuna”

    Foarte posibil.

    Dar există şi aici un substrat, pe care nici dl. Mihoc nu l-a prins în întregime. Măgăriile nesimţiţilor ignoranţi şi mincinoşi au prăduit şi aruncat bani, dar au adus de fapt un beneficiu.

    Contraexemplu: care e proverbul pe care îl repetă anumite categorii de comentaci în mod obsesiv, ba mai dau şi cu pumnul dacă nu îi asculţi? „Nici să zugrăviţi ce-a construit Ceauşescu nu sunteţi în stare.”

    Dintr-un anume punct de vedere, tămbălăul festivist şi găunos al tăierii panglicilor, punerii primei pietre, turnării primului cancioc de ciment, trompeta de tinichea a propagandei, funcţionau. Ofereau anumitor clase sociale ideea că se face totuşi ceva, se pun nişte cărămizi una peste alta. Şi altor clase sociale le comunicau faptul că lumea e stabilă. Că există o botniţă la gura celor care au ceva de comentat, care vor să clatine barca. Şefu’ taie panglici şi dujmanii orânduirii socealizde nu se văd.

    Cândva, elev în anii 1980, am întrebat de ce avem atâtea laboratoare în şcoli, care stau cu lacătul pe uşă, adună praful şi nu facem ora în ele niciodată…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro