Home » Media / Tech »Opinie » Citesti:

România, între New York Times și Vocea Rusiei

Brindusa Armanca ianuarie 9, 2013 Media / Tech, Opinie
3 comentarii 1,649 Vizualizari

Anul 2012 a bătut recordul ca număr de articole ale presei străine despre România. S-au întrecut în a semnala, analiza și comenta evenimente de la noi cele mai importante voci mediatice ale lumii, de la agenții și portaluri de știri de autoritate ca Reuters, AFP, France Presse sau Bloomberg, la cele ale vecinilor ca MTI sau Novinite și până la îndepărtatele agenții chineze sau australiene, cărora li se adaugă publicațiile și canalele radio și TV cele mai influente din lume: The Guardian, New York Times, Deutsche Welle, Le Monde, The Economist, El Pais, Frankfurter Allgemeine Zeitung, BBC, EuroNews, CNN, The Nature, Der Spiegel, Le Figaro, Washington Post, Irish Times și încă altele. O prezență aparte a fost Vocea Rusiei, neauzită până în 2012, dar lansată în ipoteze și intrigi politice din cele mai incitante. Complexul de inferioritate, de țără neînsemnată, nebăgată în seamă, invocat de istoricul Lucian Boia în cărțile sale, ar părea deplin răscumpărat dacă atenția internațională n-ar fi fost stimulată de evenimente negative care confirmă ”excepționalismul” românesc. România a dat de ronțăit jurnaliștilor străini subiecte imposibil de evitat ca plagiatul lui Victor Ponta rămas deocamdată fără consecințe, referendumul pentru suspendarea președintelui cu celebrele procente de 200% prezență la vot, recensământul care sfidează matematica, Blitzkrieg-ul estival împotriva instituțiilor democratice (Avocatul Poporului, Curtea Constituțională, INS, Monitorul Oficial, ICR  etc.), alegerile parlamentare, atacul obsesiv la independența justiției ș.a.

Pe de altă parte, presa străină a ținut locul ”câinelui de pază” românesc, ținut în lanț de situația economică precară a mass-media și de scăderea influenței presei scrise (mai elaborată, mai atentă și mai iscoditoare) sau, alt caz, asmuțit asupra inamicului în arena politică ca instrument la vedere al confruntărilor politice. Deutsche Welle nota ca record al anului trecut că ”trustul de presă al lui Voiculescu, şi în special Antena 3, a atins apogeul manipulării pe care servanţii mogulului o practică de mai mulţi ani la modul cel mai periculos. De o agresivitate tot mai vădită, realizatorii de emisiuni şi invitaţii lor permanenţi – pe unii dintre ei îi regăsim acum în demnităţi publice ale actualei formule de putere a USL – nu au încetat să sucească minţile oamenilor, şi din păcate nu doar pe ale celor neinstruiţi. Lipsa de discernămînt a pus stăpînire pe o parte însemnată, oricum majoritară a românilor, printr-o strategie de intoxicare zilnică şi violentă a anteniştilor”.

Presa de la noi a fost în mai mică măsură sursă citabilă pentru presa străină, cât ecou al acesteia. Dezvăluirile revistei Nature despre plagiatul lui Ponta au fost preluate de întreaga presă, cu comentarii fierbiți, pro sau contra. Corespondenții s-au lovit de neîncrederea editorilor și redactorilor șefi în sursele mediatice românești: ”În presa românească nu poți să ai încredere, mi se spune adeseori la Paris, în redacțiile ziarelor la care lucrez… Ziariștii români sunt prea pătimași, prea narativi, amestecă totul, comparații și simboluri peste tot…”, mărturisea într-un articol din Dilema veche Iulia Badea-Guéritée, corspondentă la Presseurop și L’Express. Mefiență exagerată, fiindcă de fapt se repetă în prezent un fenomen al anilor ’90, când ziariștii români au transferat subiecte tari în presa internațională, pentru efect și anvergură. Presa străină a fost necruțătoare cu derapajele etice, cu șmenul politic și economic în care abundă perioada și nu s-a sfiit să puncteze dur regresul pe care democrația românească e pe cale să îl săvârșească. Suddeutsche Zeitung, ziar german de stânga, califică vitriolat noul guvern: “Guvernul de penali, de sfertodocți și de incompetenți, pus pe picioare în toată splendoarea sa de către Victor Ponta”. Ai, ai , ai! Premierul și alți politicieni au reacționat înfierând public El Pais, Le Monde, CNN, The Economist etc. la pachet cu presa românească nealiniată (”Cine a scris articolul din Le Monde ori a fost plătit ca să scrie, ori habar nu are despre ce se întâmplă în România…Să le fie rușine celor din București care au trimis aceste mesaje!”, iată o mostră), până a sărit Asociația Presei Străine din România și ActiveWatch să-i tragă de mânecă, incluzându-l aici și pe președintele statului care o ține pe-a lui cu presa ca ”vulnerabilitate națională”. Supărați foc, dar și obișnuiți să practice dublul discurs, potentații Puterii continuă să acuze presa internațională de ignoranță sau de ”băsism”plătit, sau tocmesc din când în când  interviuri internaționale unde fac pe mielușeii de neabătut ai Europei democratice.

Articol apărut și în revista ”22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

  1. iris spune:

    Ca de fiecare dată…perfect

  2. Anonim spune:

    Numele publicatiei Nature (Mcmillan publishers Limited), este NATURE nu “The Nature”.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)