marți, martie 19, 2024

Românul tipic

Dezastru, dictatură, criză, nemernicii, jos toţi!

Românul tipic zilelor noastre e un ins veşnic ursuz care priveşte suspicios în jur şi se răsteşte la toate cele. Ferească Dumnezeu să-ţi zică că o duce bine sau că e mulţumit de ceva! Iar dacă îl întrebi ce-l supără, fiindcă, pe câte ştii, nu înfruntă chiar atunci o gravă situaţie personală, îţi răspunde indignat, ceva de tipul: aşa nu se mai poate! De ce?, întrebi. Păi nu vezi dezastrul din jur?, exclamă, gata să te ia de gât că nu vezi. A, criza, ţi-a scăzut salariul? Nu, domne, mie nu, da’ uite cum e cu spitalele, cu şcolile, cu administraţia, recită el. Înţeleg, zici. Nu înţelegi nimic. Explică-mi, rogu-te! Se vede că nu înţelegi nimic, fiindcă eşti dintre ăia orbi care nu văd că Băsescu şi ai lui sunt de vină! Nu văd, zici intimidat, că numai ei sunt de vină.

Poate că… Tu vezi? Păi sigur că văd! Unde vezi? La televizor, unde? Tu nu te uiţi la televizor? Nu mă uit. Rău faci. E cum îţi spun, ăştia au vândut ţara! Cui?, întrebi. Ălora, de la FMI, corporaţiilor, capitaliştilor globali! Ăştia ălora, deci. Da, în plus, Băse e dictator ca în Belarus. Dar, încerci o replică, chiar ambasadorul american a spus că nu e dictatură la noi, fiindcă putem să demonstrăm liniştiţi fără a fi împuşcaţi de pe acoperişuri ca în Siria! Ambasadorul, răspunde românul tipic care e şi patriot, să-şi vadă de ale lui! Urmează şi el instrucţiunile şefilor. Gândeşte-te, Deveselu, scut antirachetă, interese etc.! Mă gândesc. Păi n-ai spus că să-şi vadă de ale lui? Dar dacă „ale lui“ sunt şi ale noastre?, faci pe subtilul. Mai slăbeşte-mă cu americanii matale, ăia vor mereu să fie hegemoni şi de fapt ei ne-au adus criza asta pe cap! Dar cu europenii cum e?, încerci o fentă laterală. Vai de ei!, zice. Uită-te în ce hal au ajuns: euro se duce de râpă! Am spus eu de la început că o monedă unică la multe state nu se poate! te atenţionează grav.

Te concentrezi, dar nu-ţi aminteşti când a spus asta. Totuşi mai faci o încercare: dumneata de unde eşti aşa de sigur că se duce de râpă? Ei, zice conciliant, poate se duce, poate nu se duce, dar să-ţi spun drept, nici nu mă interesează: pentru noi, ăştia micii, tot rău o să fie! Sistemul în ansamblu e greşit. Sistemul?, întrebi. Da, capitalismul, aşa zisul neoliberalism. Eşti stângist?, încerci să-l plasezi. Fii serios, se apără el ca de o gravă insultă! Eu sunt de dreapta, sunt monarhist, ca şi taică-meu şi neam de neamul nostru. Nu ştiam, spui deferent. Vrei să vină regele? Ce contează ce vreau eu?, zice; oricum nu-l lasă ăştia, securiştii. Lasă că nici cu ăia nu mi-e ruşine! De fapt toţi sunt totuna. Cine sunt totuna?, întrebi. Ăştia şi cu ăia, zice. Tot nu înţelegi. Se apropie ca şi când ar vrea să-ţi comunice un mare secret: Da, dacă te uiţi mai adânc, ai să vezi că „neoliberalismul este continuarea bolşevismului cu alte mijloace“, spune sentenţios citând dintr-o revistă subţire. Te uiţi mai adânc, dar tot nu-i vezi la fel pe ăştia şi pe ăia. Credeam, zici, că diferenţa de mijloace contează cât-de-cât. Prefer să fiu obligat să plătesc o asigurare de sănătate privată decât să fiu trimis la Canal. Eşti naiv!, exclamă omul enervat, chiar şi Soljeniţîn zicea că nu-i mare diferenţă… Da, dar Soljeniţîn, cu tot respectul pentru scriitor, s-a dovedit a fi un naţionalist velicorus… Tace încruntat.

Schimbi pista: Atunci susţii opoziţia? Fii serios!, se stropşeşte. Păi maimuţoii ăia nu-s cu nimic mai breji decât ăştia de la putere! Toţi sunt nişte nemernici, nu degeaba cei din Piaţa Universităţii nu-i primesc pe cei de la partide şi strigă lozinci împotriva tuturor. Jos toţi! Înţeleg, te luminezi, ţii cu societatea civilă! Lasă-mă, domne, şi cu ăştia, nu vezi că nici ei nu se înţeleg! Ba se reclamă unii pe alţii pe la televizor, ba se despart, ba formează „coaliţii“ cu efect cât o ceapă degerată. Uneori iau bani de la putere, alteori speră să-i umfle de la opoziţie. Tocmai îi înjura unul la televizor că… Adevărat, zici, dar totuşi unii parcă au ceva dreptate… Dar de fapt, se enervează din nou omul meu, ei pe cine reprezintă? De ce ei sunt „societate civilă“ şi noi nu suntem? Şi arată spre sine (nu spre tine). Cine te opreşte, spui, să activezi în vreun ONG? Aş activa, dar am atâtea treburi chiar acum cu slujba, copiii, firma, casa, soacra că nu-mi văd capul! Și de fapt, au ei nevoie de unul ca mine care să le spună adevărul verde în faţă? Și acolo e tot pe aranjamente, îţi spun eu… Scrie petiţii pe net, mai încerci să-i propui. Nu au efect, răspunde.

Dă un exemplu şi curăţă mizeria de pe trotuar. Aş face-o, dar am tensiune. Înregistrează o organizaţie pentru copiii orfani. E complicat. Plantează un pom-doi. Vine seceta şi se usucă. Nu vezi, domne, că ăştia au prăpădit toate sistemele de irigaţii! Îţi spun eu că sunt vânduţi toţi, revine el pe terenul favorit. Doar n-o să-mi spui că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu!, replici tu. Măcar pe atunci, zice îngândurat, aveam şi noi o speranţă! Care „noi“, zici, dumneata aveai pe atunci zece ani! Ei, n-o lua chiar aşa! Noi, românii! Nu vezi că ne scade şi populaţia! E un genocid!, se inflamează din nou.

Cedezi: bine, hai să lăsăm politica. Dar românul tipic, deşi cam ostenit, musai să aibă tot el ultimul cuvânt. Se uită pe geamurile cafenelei unde tocmai vă beţi în tihnă cafelele agrementate cu frişcă şi spune cu năduf: în plus şi ce vreme nasoală! Au dreptate ăia cu fenomenele extreme, că distrugem planeta!

Te uiţi şi tu. Fenomen extrem: e februarie şi ninge… //

Articol preluat din Revista 22

Distribuie acest articol

76 COMENTARII

  1. Articol dragut dar romanul ala nu e chiar tipic. E un ins pe care-l poti intalni frecvent, mai ales la un anumit nivel de educatie si mediu dar nu e majoritar. Din fericire ! Majoritatea oamenilor au preocupari mult mai terestre, ii ingrijoreaza mai ales situatia lor personala – familiala, incercand sa iasa din constrangerile, adesea aspre, ale vietii de fiecare zi. Pe astia, cei descrisi, ii vezi mai ales la o bere, pierzand timpul, aceeiasi de pe vremea lui Caragiale !

    • Din pacate ,raportul este invers,cei mai multi gandesc defect si doar o minoritate, neinsemnata numeric,are o gandire sanatoasa.

    • articolul face vorbire despre romanul ca fiara politica.
      tipicul, descris de autor, are si griji personale, are si firma, su soacra.
      discutia este la o cafea intr’o pauza dela munca.
      romanul se descarca, discutand politichie.

      cam asta este romanul, dupa 22 de ani brucanezi.
      22 de ani de lupte politice, cum numai pe malurile insangerate al dumbovitei mai poti vedea.:-)

      din nefericire, romanul tipic, in discutia politica, se aseamana cu un batran octogenar.
      a mai ramas cu privitul si vorbitul.

    • Nu trebuie sa-l dai mai departe, trebuie doar sa tai toate cablurile tv din bloc. ‘Vindecarea’ va incepe chiar din acea zi. Probabil in 2-3 saptamani vor fi de nerecunoscut… vor incepe chiar sa zambeasca sau, culmea, sa citeasca o carte! :)

    • Citeste articolul si daca nu-l intelegi, roaga pe cineva sa te ajute. Uitatul prelungit la tembelizor afecteaza ce intelegi in lumea reala!

      • pai vad ca tu nu’ntelegi ironia lui.. s-a exprimat cum ar fi facut-o un roman ‘tipic’, luandu’l de fapt in deradere.. la capitolul subtilitate stati cam prost precum vaz..

      • Cei care spun ca acest articol nu are inteles, sunt cei ce se uita la latrina 1,2,3 si care or mai fi. Autorul are perfecta dreptate, iar cetateanul ( turmentat) il poti intilni la fiecare al doilea trecator. Doar au fost in piete, la Bucuresti, Cluj, Timidsoara etc.

  2. Asa e! Foarte corect! Chiar si cand au dreptate, tonul lor ramane tafnos.
    L-ati uitat insa pe tipul ala care n-are nimic de facut decat sa chibiteze pe furis, de la masa de alaturi, si-si face rost de subiecte online.

  3. Opinia unui ‘telectual adevarat.
    Romanii astia nu vad nici un motiv de bucurie in faptul ca 41% din ei impusca francul si se invirt la limita saraciei. In loc sa multumeasca, din inima, partidului.. Niste nerecunascatori .Vorba lu’ dom Nae Catavencu. Ieri intuneric, azi lumina….

    • Mai degrabă opinia unui român neaoş, adevarat.

      Un articol fenomenal, acelaşi AC pe care-l cunoaştem … Intelectualul de marca, cu coloana vertebrala. Bravo, extraordinar!

    • „De ce?, întrebi. Păi nu vezi dezastrul din jur?, exclamă, gata să te ia de gât că nu vezi.”
      Desigur, Strajnick este unul din aia ‘41%’ (numarati de Felix?) care si-a tras limita saraciei in casa.. si o mai trece din cand in cand ca sa comenteze ceva pe contributors…

      • „Traian Băsescu şi Emil Boc au dat o lovitură mult mai temeinică – 6,6 milioane de români trăiesc într-o „sărăcie severă”, încît am ajuns campionii Uniunii Europene pe ramură. Şi asta n-o spune Opoziţia, ci Eurostat, care a mai constatat că peste 41% din populaţia României „riscă sărăcia sau excluderea socială”.

        Datele astea au fost colectate în 2010. Cum or sta lucrurile acum, după un an care a fost la fel de rău pentru majoritatea românilor şi mai bun doar pentru învîrtiţii Puterii? Asta ascunde stabilitatea cu care se lăuda zilele trecute Traian Băsescu şi pe care se felicita singur Emil Boc că o lasă moştenire urmaşului său la Palatul Victoria.”

  4. ar trebui mai multa implicare si apoi sa ne tot dam cu parerea; sa fim mai pozitivi in gandire(nu vedeti daca mergeti pe strada, majoritatea oamenilor sunt suparati si cu capul plecat).

  5. Nu e vina romanului. Romanul nu zice ca e bine, ca n-a trecut mult din vremurile cand „chiaburii” care o duceau bine aveau de suferit. Romanul nu spune cate oi are, ca acus vin perceptorii sa-i puna taxa, sau vreun fonctionar care vrea branza si gratare altfel ii da amenda. Romanul este ametit de atatea „reforme” de azi pe maine, de taxe auto impuse intempestiv, apoi amanate, de legea absurde cum a fost cea cu echiparea cu cauciucuri de iarna in cateva saptamani, apoi amanata. In fata unor legi haotice si imprevizibile, romanul adopta incapatanarea magarului: frana de picior, i-ha-ha, refuz total. Si e normal, de fapt, e o reactia hazlie la niste conditii triste.

    Pe de alta parte, ca figura publica, nu simtiti nici o responsabiitate fata de „nemernicii, jos totii”, in conditiile in care intelectualul tipic a batut apa in piua ani de-a randul pe tema „clasa politica e rea in totalitatea ei, ne trebuie un nou tip de politicieni”? Acum, cand romanul a preluat in cele din urma tema, acum vi se pare absurda? Sau e ca in bancul ala cu SIDA: sa luam SIDA acum cat e cool, ca in curand o s-o aiba tot taranul..

  6. … spuse Andrei Cornea bombănind ursuz, privind suspicios şi răstindu-se la „românul tipic”. Sau poate era o oglindă?

    Şi desigur întrebarea clasică: pe ce te bazezi? Ai făcut o cercetare care să îţi arate cum arată „românul tipic”? Sau e doar interacţiunea cu un număr limitat de oameni, cu totul nereprezentativi pentru întreaga societate? Sau poate prea mult privit la televizor?

    Încă un articol de opinie care păcătuieşte prin generalizări pripite.

    • doua sondaje de acum vreo 18 luni. 42% din romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. 51% cred ca „.. a fost comunismul o idee buna, dar prost aplicata..” Nu le-am facut eu, nu dl.Cornea. Acum poti comenta !

    • Felicitari, Ovidiule! Esti printre putinii cititori care nu ai cazut in plasa lui Andrei Cornea… Daca asta este romanul tipic – dupa cum considera Cornea – concluzia este una singura: romanii sunt un popor de tampiti! Concluzie falsa, desigur!

      „Inca un articol de opinie care pacatuieste prin generalizari pripite” – excelent spus! As fi curios sa cunosc opinia lui Andrei Cornea despre evreul tipic, sau despre rusul tipic, sau despre… … tipic, etc…

      • da, da, matale si ovidiu ala sinteti exact ”romani tipici” decrisi in articol. De aia va congratulati intre voi, pentru ca nici un om normal nu da doi bani pe opiniile voastre ”tipice”, de papagali suporteri ai dos-impanatului mircea badea.
        Te-ai prins acum cum sta treaba?

  7. Cat de tipic e romanul de care vorbiti e greu de spus, nici sociologic nu poti masura exact fenomenul , dar articolul cu siguranta e tipic. Cu asemenea articole poti incepe o „revolutie culturala” nord coreeana, din acest gen de abordari poti sustine cerinta comentatorului de mai sus:
    „pehash spune:
    11/02/2012 la 11:29
    Nu trebuie sa-l dai mai departe, trebuie doar sa tai toate cablurile tv din bloc. ‘Vindecarea’ va incepe chiar din acea zi. Probabil in 2-3 saptamani vor fi de nerecunoscut… vor incepe chiar sa zambeasca sau, culmea, sa citeasca o carte! „

  8. Excelenta viziune a societatii romanesti.Exact asa ii vad si eu pe romani.Intotdeauna cand constati ca imaginea ta despre lume se confirma intr-o luare de pozitie coerenta ai o mare satisfactie.Romanul tipic are si insusirea ca, personal, se considera exonerat de orice obligatie civica,el considerand normal sa beneficieze de ceea ce societatea, prin oficialitati,au obligatia sa i le asigure.El nu se vede obligat sa participe prin efort personal la construirea bunastarii proprii,aceasta obligatie avand-o ,in „conceptia” lui,exclusiv societatea.Astfel ca alesii politici sunt, pentru romanul tipic,obligati sa-i puna bunastarea in farfurie.Marea problema este ca si alesii politici sunt ,la randul lor,romani tipici,fiind produse ale societatii romane,si nu entitati straine corpului social ,asa cum majoritatea isi imagineaza,asa ca societatea romaneasca se invarte cu entuziasm in jurul cozii. Cine indrazneste sa incerce ruperea acest cerc vicios este inamicul public numarul unu,dictator ,dusman al poporului,si nu tatucul pe care romanul a fost obisnuit sa-l aiba.

  9. Foarte fina observatia! Dar se potriveste, sper eu, unui numar mai restrans de romani! Din fericire, cum observa altcineva, nu acesta este roamnul tipic… Da, este adevarat, sunt si cativa care gandesc asa, adica sunt ANTI. Pentru ca asa au invatat de la televizor, ca ,,aia stiu”… asa e la moda, sa fii anti -orice. Si totusi, zielele acestea am vazut si romani solidari. Am vazut romani pe care nu-i intereseaza ratingul pe care-l fac actiunile lor si au iesit cu lopata in ger , sau au trimis o paine unui amarat ramas sub zapada. Da, este curios ca mai exista si astfel de oameni care si-au pastrat intodeauna omenia. Si ce este imbucurator, devin niste exemple pentru ceilalti. Romanii devin solidari in timp de criza. Poate ca acum nu-i vede nimeni, dar lor nu le pasa. Ei actioneaza. Cu lopata sau cu o sticla de apa trimisa peste gard la vecinu’ …

  10. Romanii, in toata naivitatea lor, caci vad ca asa e portretizat romanul in acest articol, vorbesc din experienta. Ei fac politica la modul „empiric”, dar nu vad de ce considerati ca se insala.

    1. Romania are un sistem de conducere care seamana cu cel dictatorial, nu pentru ca Opozitia spune acest lucru ci pentru ca are anumite trasaturi specifice unui astfel de regim. Iar faptul ca ambasadorul SUA considera ca Romania nu este dictatura, nu reprezinta un argument.

    2. „Toti sunt la fel”- pai nu sunt ei reprezentantii acestui popor? Un popor de oi, nu poate avea la conducere decat ciobani.

    3. Sunt de acord ca suntem vesnic nemultumiti, fara ca acest lucru sa ne faca sa fim perfectionisti. Mentalitatea noastra poate fi descrisa in felul urmator: Daca poate sa faca altul, de ce sa fac eu?” Suntem un popor de oameni pasivi.

    • ma lasi sa simplific? In 1946 a fost foamete mare. Povestea tata: M-AM DUS LA … si am facut, apoi m-am dus la… si am facut (nu e vrba de persoane ci de localitati)” Eu azi aud: „nu ni se da, nu ni se face, n-a venit primaria sa curete zapada din fata blocului, …..”. Nu ti se pare ca din aceasta modificare de mentalitate vine totul? a disparut HULITUL individualism si toti stam la mana „solidaritatii” intelese ca altcineva trebuie sa faca pt. noi. Ca dl.X nu vrea sa curete zapada, e dreptul sau, dar de ce Dzeu asta genereaza pt. mine OBLIGATIA sa o fac sau sa platesc (prin impozitele mele) curatirea? Dl.X are dreptul sa nu vrea si eu am obligatia sa vreau?????

  11. Mizantropia cuprinde Romania. Excelent articolul cat si un comentariu de mai sus. Fara o parte distructiva a uneia din „puterile statului” adica presa, in speta televiziunile, oamenii ar fi altfel. Multi nu inteleg ca ei insisi ar trebui sa fie schimbarea ce si-o doresc. Altminteri toti stau in fata televizorului asteptand schimbarea ce se incapataneaza sa nu vina ca oligofrenii aia la inundatii cu paharele de tuica in mana si cu apa pana la genunchi asteptand sa ii salveze cineva. Pe intelectualii vizati ce ma injura in gand deja ii rog sa abtina de la comentarii redundante, mai rar i-am vazut cu lopata sau cu sapa in mana, iar cand o fac nu ezita sa-si faca un titlu de glorie din asta inundandu-si profilele de facebook cu poze de la ineditul eveniment.

  12. Românul penal! Totuși, românul descris de către dvs. reprezintă electoratul PSD, aceștia fiind împotriva la orice, numai să fie împotrivă. Probabil au învățat de la „liderii” USL.

  13. ha ha ha ha ha
    stimate domn, de mult nu am mai ras cu atata pofta :))
    in curand, romanul tipic va face niste sanatorii (sau rezervatii) unde ne vor instala pe noi, astia atipici si minoritari.

  14. Nu uitati ca romanul tipic este confectionat de masmedia. Absolut toate replicile alea inepte provin din gura ziaristilor si apoi repetate papagaliceste de oraseanul spalat pe creier.

    Daca o sa mergeti la tara sa discutati cu niste romani atipici o sa aveti niste surprize, totusi. Acolo ajung doar ecourile care se-mpletesc cu intelepciunea lucrurilor simple.

  15. Ma bucur ca dvs. dispretuiti pe acei care considera ca Romania este in dezastru total! Si eu! Dar va doresc sa simtiti frustrarea mea in momentul cand un guvern viitor va va restrange niste libertati individuale, spre exemplu dreptul la justitie. Va doresc sa simtiti si dvs. nodul in gat al neputintei de a avea sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila in mana si debitorul sa va rada in nas si sa dea o lege care stipuleaza ca sentinta aceea (si numai aceea) nu se aplica! Guvernele viitoare, in baza acestui precedent, vor fi indreptatite sa restranga oricui si oricum drepturile si libertatile individuale invocand motive puerile gen situatie economica grea sau conditii atmosferice improprii! Va doresc sa simtiti acest lucru si apoi sa mai luati apararea unui astfel de guvern!

  16. oamenii sunt fix la fel in sua sau in canada: se vor plange de orice e in raza lor de actiune – primaria nu se ocupa de curatenie cum trebuie, serviciile sociale taie frunza la caini, politia nu-si face treaba, politicienii sunt corupti, autostrazile nu-s intretinute cum erau odata, corporatiile fac tot felul de lucruri anti-cetatean, taxele locale sunt prea mari pentru cei saraci si prea mici pentru cei bogati, etc. iar in materie de teoria conspiratiei au si ei tone din marfa asta.

    deci nu e vreo caracteristica romaneasca. si nici americanii nu-s in stare sa iti explice concret ce nu e in regula si de ce, ma refer la cei cu mai putina educatie. ok, se exprima mai putin vehement in limbaj, e adevarat, dar asta e datorita sistemului de educatie.

    de fapt nemultumirea, de oricare fel, este motorul care impinge societatea – nu neaparat inainte, dar o muta din loc. daca marea majoritate ar fi multumita, adormita si neinteresata de nimic si societatea ar dormi pe ea in timp ce in jurul ei lumea s-ar misca intr-una.

      • Pai, atunci asta inseamna ca sunteti cel putin doi…
        Serios, vorbind, bineinteles ca personajul nu e „romanul” tipic, ba inca si majoritar. Cati din tara asta au firma si-si permit sa iasa la o cafea cu frisca (presupun ca intr-un loc cu staif, ca nu-l vad pe dl. Cornea cautandu-si inspiratia la o bodega din Ferentari)? Ba, mai mult – asta pentru cine-l considera pe romanul nostru un imbecil spalat pe creier, antenizat si otevizat, ba inca si penal (?) – e monarhist din tata-n fiu si stie si cine-i Soljenitin (ba e posibil chiar sa-l si fi citit!!!).
        Nu, personajul nostru este eternul Mitica al lui Caragiale – cu multe pacate, dar printre care nu se numara si prostia – teleportat si actualizat la nivelul sec 21, iar articolul este un simpatic si amuzant omagiu, asa, cam „tongue in cheek” adus de autor lui Nenea Iancu. un articol usurel, de weekend…
        Eu cel putin asa l-am citit si mi-a placut.
        Pentru cine vrea neaparat sa citeasca articolul in registru serios si incrancenat, multe comentarii sunt mai interesante decat articolul in sine.
        @naiv – exemplul tau e bun, dar demonstreaza exact pacatele individualismului exacerbat, lipsei de capital social, a unei minime solidaritati. Duce, printre altele, la aparitia de free riders; la reactii de genul „daca X nu face, ce, eu sunt mai prost sa fac??? Mai bine incrucisez si eu bratele, asa, de-al dreak, si stam toti pana ne trece zapada de streasina casei si pe urma ne plangem in cor ca nu vine primaria”.
        @ AHA – „Chiar si cand au dreptate, tonul lor ramane tafnos.”
        Bine zis; dar si inversand propozitiile in fraza iese ceva interesant, nu crezi? „Desi tonul lor e tafnos, totusi au (de multe ori) dreptate”.
        Altfel, ma bucur ca printre noi sunt atat de putini romani tipici a la dl. Cornea, care cred ca „toti sunt la fel si toti sunt de vine”. Mai multi par a fi cei care, stiu ei sigur, „ceilalti” sunt de vina (Basescu & Co, sau USL, sau pur si simplu cei care au alta parere…).

  17. Ah, si inca ceva; caci si autorul pacatuieste, cu mult, muuult mai putin decat autorul acelei aiureli cu „neoliberalismul continuarea bolsevismului”, atunci cand respinge enuntul afirmand:

    „Prefer să fiu obligat să plătesc o asigurare de sănătate privată decât să fiu trimis la Canal.”

    Nicio varianta de liberalism, neo, paleo, sau cum o mai fi, nu e caracterizata prin *obligarea* individului sa faca ceva. Prin DEFINITIE, la fundamentul acestor teorii politice sta exact contrariul!

    • Nicio varianta de liberalism, neo, paleo, sau cum o mai fi, nu e caracterizata prin *obligarea* individului sa faca ceva.

      Definitia ca definitia, dar intodeauna regula are cateva exceptii: RCA, asigurare de mal-praxis. E drept nu te obliga nimeni sa fii sofer sau medic sau arhitect, dar daca alegi sa devii, atunci esti obligat sa platesti. Asta mai ales atunci cand pagubele ce le-ai putea produce, chiar si neintentionat, ti-ar putea depasi substantial veniturile sau sunt nefacturabile.

      Cat despre asigurarea privata de sanatate, taaaare cred ca autorul nu prea stie taaaati dedesubturile unor astfel de contracte: desi serviciile sunt asigurate la nivel de lux (rezerva si vizita medicului sef, de exemplu) multitudinea de variante si diversitatea pachetelor asigurate lasa mai intotdeauna zone largi neacoperite, care pot ustura portofelul de-ti vine sa preferi canalul.
      Tocmai de aceea astfel de asigurari sunt accesibile, in Germania de exemplu, doar pentru cei cu venituri mari care pot, la nevoie, acoperi din buzunarul propriu eventualele lacune neasigurate. Iar alegerea pachetului cel mai potrivit pentru asigurat nu e deloc usoara.

  18. Ce aberatie de articol de la un individ ce se pretinde a fin intelecutal…
    Nu stii ce sa faci… sa razi sau sa plangi…

    Tovarase ziarist… romanii sunt pe deplin indreptatiti sa fie nemultumiti tovarase!

    Si da… tot ceea ce ai enumerat tu acolo la inceputul manifestului acesta este adevarat. Cand se inchid spitalele este absolut normal ca oamenii sa se supere. Cand un pensionar care a muncit o viata intreaga primeste o pensie de rahat are tot dreptul sa fie frustrat. Cand un asistent universitar sau un medic rezident primesc in jur de 900 de ron pe luna au tot dreptul sa fie ursuzi si sa fuga cat mai repede din tara asta. Iar cand toti acesti oameni vad cum cu banii de la buget sunt construrite sali de sport prin sate parasite au tot dreptul de a-si iesi din minti!!!

    Si intr-adevar nu este dictatura in Romania… Insa exista derapaje uriase! Guvernul e numit si demis prin vointa lui Basescu si nu a parlamentului. Legile nu mai sunt facute de Parlament ci de consilierii presedintelui. Ordonanta de urgenta la noi este regula si nu exceptie. Legile nu sunt dezbatute public…. si exemplele pot continua la nesfarsit.

    De ce sunt obligat sa aleg intre Basescu si opozitie? De ce sunt obligat sa aleg intre un securist si un turnator? Nu pot sa ii urasc pe toti la fel? De ce sa mi se faca scarba doar de propaganda opozitiei si nu si de cea a puterii?

  19. Tara asta nu mai poate de atata dispret. Asta a si fost problema acestei societati: cei de sus i’au dispretuit pe cei de jos. Intodeauna. Fiecare cum se ajunge incepe sa injure pe cei multi si prosti. E un fel de stigma sau sebsthass cum s’ar spunea intr’o vreme.
    Problema este mai simpla. Stim ca nu toti avem aceleasi interese si nu toti putem gandi la fel. Lumea moderna a inventat ghilotina, lagarul si gulagul pentru a corecta aceste mici deficiente. Si tot nu a mers. Da, trebuie sa ne resemnam. Asa cum nu toti ascultam Bach si nici nu citim Platon asa si in politica nu toti votam la fel in politica. Nu toti avem acelasi interese si nu toti putem sa articulam in egala masura dorintele si aspiratiile noastre. Mai ales acum dupa tranzitia asta nefericita tot mai putini pot sa isi articuleze ideile sau nemultumirea. Asta nu inseamna ca ea nu exista, asta nu inseamna ca totul e manipulare sau pur si simplu mercenariat, asta nu inseamna ca nu au dreptul sa existe.
    Eu in locul dumneavoastra as lua o pauza de televizor o perioada pentru ca isteria mediatica poate avea efecte perverse. Da, este isterie mediatica dar asta nu inseamna ca toti sunt nemultumiti si isterici pentru ca urmaresc cu sufletul la gura telenovela stirilor. Da, opozitia este sub orice critica dar asta nu face cu nimic mai mult puterea mai respectabila.
    Daca functionati pe principiul lui ori-ori atunci trebuie sa va asumati si concecintele, adica trebuie sa fiti pregatiti sa pierdeti totul.
    Si in alta ordine de idei, dialog social inseamna orice altceva decat astfel de texte dispretuitoare. Orice altceva!

    • Cred ca imbrobodesti realitatea simpla intr-o panza de sofisme inutile,ca orice sofism.Aici se face vorbire de bun simt elementar si buna crestere,acestea se releva a lipsi romanului tipic si nu se pun probleme imbarligate. Sofistii au fost admirati si dispretuiti tocmai pentru abilitatea lor de a demonstra ca albul este de fapt negru si invers ,la un minut dupa ce a terminat prima demonstratie.Exista tehnici de a bagateliza totul ,tehnica stapanita bine de romani,dar exista riscul de a instala un haos conceptual din care sa nu mai stii cum sa iesi.Este ca si in situatia aceea ca facand pe prostul a ramas asa.De romani vorbesc!

      • Nici vorba de vre’un bun simt elementar

        Mesajul este simplu: daca esti impotriva puterii actuale inseamna ca ti’au spalat antelene creerul, esti un marlan care esti in permananenta nemultumit, esti un frustrat monocord care dai vina pe Basescu chiar si daca ploua. Esti cu alte cuvine un roman tipic incult care nu gandesti ca noi astia cultii. Neavand cultura nu ai sistem, nu ai sistem esti evident anti sistem, anit tot. Orice s’ar face romanul nostru tipic este nemultumit. Evident ca logica asta putea si Iliescu sa o foloseasca in anii 90. Cu alte cuvinte, oricine de la putere poate folosi aceatsa logica care e bazata pe o retorica e dispretului. Nu esti cu noi atunci esti un incult… marş la scoala! pune mana pe carte &c.

        Tot felul de avocati din oficiu pentru marea cultura. Nimeni nu vede ca natura acestui discurs este identic cu discursul antenelor. Deprecierea batjocoritoare a oricui are o alta pozitie politica.
        Probabil ati fost impresionat relativ recent de ceva documentare despre sofisti. Sunteti tare departe de subiect. Nu are legatura. Si nu e tocmai potrivt sa vorbiti despre bagatelizare pentru ca autorul acestui articol tocmai asta face. Bagatelizeaza o nemultumure profunda a societatii. O bagatelizeaza probabil dintr’o imensa frustrare ca tabara lui politica nu se bucura de popularitate. Si atunci… boborul e de vina, e incult, e tipic si imbecil. Si asta vine de la cineva care are pretentia de a sprijini dialogul social si intr’o revista care cel putin teoretic sustine dialogul social.
        Poate vi se pare sofism dar asta NU este dialog social si mai ales asta nu duce nicaieri decat la amaraciune si violenta. Lipsa dialogului este vecina cu violenta de regula. Dar nu am nici o pretentie de la sustinatorii actualei puteri. Se pare ca sunt exact de aceaisi natura spirituala cu oponentii lor intarjiti de la antene. Discursul urii … la asta intr’adevar suntem buni. Si aceasta zeflemea ce se vrea flamboaianta nu este decat invitatia de a ii dispretui pe toti cei care au o pozitie diferita. Asta ziceti dumneavoastra ca e imbrobodeala…. ha!

        Nu sofsmele ci intreaba discutie este inutila. Se pare ca sunteti incremeniti intr’un proiect si facati totul pentru a nu intelege totusi ce se intampla in aceasta tara. E mai comod intelectual sa consideri ca Felix, antenele, comunistii, &c … agenturili… sunt in spatele acelor mocofani vesnic nemultumiti. Eh… nu imi face deloc placere dar stiu ca veti ajunge cu picioarele pe pamant mai devreme decat credeti.
        Si voi la randul vostru sunteti atat de tipici :-))

  20. Am să dau două exemple.
    Acum câteva seri, eram cu cățelul la plimbare. Portarul blocului meu (da, sunt barosan, avem portar la bloc, am cățel, ce mai !) zice: uită-l pe Negoiță, nu trimite nici o mașină de deszăpezire pe aici ! (e adevărat, de vreo jumătate de oră nu trecuse nici una…).
    Peste două seri, același portar. Cu mare zarvă, treceau trei mașini cu pluguri, în „baterie” (nu în șir, ci decalate și pe lungimea drumului, și pe lățimea sa). Portarul zice: Ai dracu’, ce risipă de motorină ! (da, barosan fiind, strada pe care stau e lată rău de tot…).
    Deci, nu e bine nici cum !
    Un cunoscut, colonel de armată, pensionar, zice acum ceva vreme: Ai dracu’, ne-au nenorocit cu recalcularea pensiilor militare ! Il întreb: Cu cât ți-a scăzut ? Zice: Nu, mie mi-a crescut…
    Fără comentarii. Romani tipici. Trăiască Antenele și iRealitățile !

  21. fara eternii postaci antenagii, adica in solda ”profesorului” voiciorescu felix nu se poate. Ma refer clar la unu si strejnic sau cum i-o fi chemind.
    Altfel, un articol excelent, vorba dlui Marius de mai sus, ar trebui idat mai departe la cit mai multi. Unii poate il vor cit, dar altii nu, ca e prea lung si obositor, si ne mai si scoate den starea respectiva, in care nu trebuie sa gindim. Or, nu e nimic mai usor decit sa gindeasca altii pentru tine.

    • Ptr.BEC
      Amice //,eu nu am facut cometarii politice ci constatari.
      Si oricum nu are antena bani sa-mi plateasca salariu sau juma de norma.Asta ptr. a nu se trage concluzii pripite in urma insemnarilor tale.ok

  22. Da, acesta este romanul tipic. Foarte bine conturat profilul. Este cel vesnic nemultumit si vesnic indaratnic in fata schimbarii pt ca vesnic este ghidat de o filosofie a neputintei si a auto-sabotarii. Cum s-a creionat acest profil fatalist? Sa ne uitam in trecut, in tesatura fina a istoriei. Convingerile se construiesc zi de zi, an de an si ce este dureros este faptul ca pot fi lasate mostenire (ca un blestem) generatiilor care urmeaza. Exista doar un singur remediu: un om carismatic, o mana de oameni cu un crez puternic sa rupa acest cerc vicios. Depresia este o consecinta a pierderilor reale sau ipotetice. Depresia imi seaca toate energiile si speranta. Nu fac nimic pt ca depresia ma sufoca. Nu fac nimic si in consecinta nu am nimic, deci am motiv sa fiu depres. Si tot asa….
    Romania are nevoie de terapie, Urgent.

  23. Cam simplut pusa problema… Tot incepem analize profunde asupra tipologiei particulare a romanului ca medie, si tot trecem usurel pe langa subiect, luati de farmecul insiruirii comode de cuvinte si de dorinta nesecata de a transmite niscaiva mesaje politice aparent discrete… Si asa, invaluim in cuvinte frumoase idei banale, care nu merg in profunzime, care slefuiesc o imagine prea veche si prea ponosita, scapand cu lejeritate idei banale precum reducerea ingrijoratoare a clasei de mijloc, salariul mediu ridicol, productivitatea muncii ca gluma, lipsa optiunilor politice echilibrate si de buna calitate… Amintim discret de spitale si invatamant, fara a intelege de fapt ce resorturi misca defect aceste sisteme. Asezonam cu niscaiva nume luate de pe la stiri si gata publicul avid de lectura si orgasme intelectual-vulgare. Grupam oamenii cu eleganta in doua, anume grobienii semi-idioti care se uita la televizor si intelectualii de marca care nu cad prada acestui flagel… Una peste alta, reluam idei invechite, pomenite cu obstinatie zi de zi, si incropim o noua mare revelatie intelectuala si psihologica care gadila narile avide de misto politic si persiflare su semnatura academica…

  24. O pastisa dupa Caragiale. Umorul era firesc pentru un umorist, nepotrivit unui filozof. Acum, la subiect.Surprinzatoare aceasta incremenire a romanului arhetipal. N-am evoluat. Mai mult ca sigur ca ceea ce a conditionat acest model uman a ramas peste veacuri. Un stat ostil cetatenilor, o administratie neprietenoasa si corupta, o putere perceputa ca oculta, toate au forjat acest mental romanesc. Cetatenii sunt vinovati doar ca nu au pus mana pe coasa!

  25. Oare cum as putea sa-i spun unchiului meu (fratele lu’ taica-miu) ca e agramat…(face frecvent dezacorduri gramaticale)…si ca nu Basescu e de vina…:)

    Oare cum as putea sa-l conving…ca e un papagal nesimtit care se plange ca ii e foarte greu…cand tocmai imi spune ca a mancat carne de cerb la ceaun…si ca a fost in vizita la Viena???

    Unde eu, btw, nu am fost…

    Pfuuuuuuuuuuu…romanii astia (sa spun majoritatea covarsitoare???) sunt niste cretini prefacuti….care sufera de incurabila SCHIZOFRENIE!

    PUNCT!

  26. Sunt oameni care au acest tip de gandire , am cunoscut si eu cativa. Dar nu din cauza faptului ca aceasta ar fi o trasatura nationala, ci din lipsa unei educatii solide suprapusa cu o propaganda mediatica de cea mai joasa speta. Nu uitati ca majoritatea acestor oameni au fost educati pe vremea comunismului si nimeni nu si-a dat osteneala sa le explice si sa-i invete noile concepte pe care cei cu mai multa sau mai recenta educatie par sa fie familiarizati. Aceasta generatie prinsa intre doua lumi a fost doar atacata continuu, aratata cu degetul, ironizata ca nu stie altceva decat sa fie anti si acuzata de toate relele posibile, fara ca cineva ( ma refer la intelectuali eruditi ca dumneavoastra) sa-si dea osteneala sa-i reeduce in loc sa-i critice pentru ca nu stiu sau nu inteleg principiile democratice sau nu au simt civic. Critica constanta a acestor oameni nu poate inlocui lipsa minimei lor educatii despre democratie, republica si responsabilitatea publica si individuala. Cu adevarat, intelectualii romani trebuie sa se implice in educarea cetatenilor, altfel nu sunt cu nimic mai buni decat acesti cetateni aratati cu degetul in articol.

  27. Domnule Cornea, românul tipic este o ridicolă încercare de a justifica nejustificabilul.

    În acest articol însă, „românul tipic” este românul cel rău şi ingrat, unul l-a catalogat drept patibular, care în ignoranţa şi câinoşenia lui nu aclamă binefacerile aşa-zisei drepte populare de la care vă revendicaţi.

    Vai de românii care nu vă merită!

  28. În Europa democratia nu e o pretentie, e o normă.
    Separatia puterilor în stat în România a fost încălcată faptic, nu în declaratii. Presedintele si-a subordonat executivul, amenintă judecătorii să judece în favoarea statului, presedintele antepronunta vinovatii nominale înaintea hotărârilor judecătoresti, înaintea începerii urmăririlor. La alegeri s-a furat mai mult decât diferenta decisivă. Puterea e sustinută de parlamentari nealesi, mituiti.
    Va înteleg că dvs. vă e frică doar de dictatura de tip Ceausescu, Gaddafi, Al Assad, dar mie fiind mai tânăr mi-e frică de o minidictatură de tip Viktor Orban. Pe mine mă impacientează ceea ce se întâmplă în Ungaria pentru că Europa nu sanctionează ceea ce credeam că va garanta: puterea nu poate închide publicatii, puterea nu poate subordona bănci nationale, puterea nu poate solutiona asistenta socială propunând lagăre de muncă pentru cersetori. Dati-mi voie să sanctionez vehement premizele oricărei forme blânde a unei dictaturi. Niciodată presa oricât de jegoasă si de mincinoasă ar fi, nu ar putea mai mult decât să schimbe puterea. Ceausescu a fost răsturnat pentru că nu ceda puterea. Chiar credeti că fără actuala putere,tara se duce de râpă? Chiar credeti în personaje providentiale? Chiar credeti că doar actuala putere nu fură? Nu credeti că dacă asteptăm să se ajungă la acel tip de dictatură de care si dvs. vă e frică este putin prea târziu? De ce să asteptam până nu vom mai putea vorbi de frică? Doar ca să fim siguri că nu gresim? Când cer demisia lui TB, cer si modificarea constitutiei pentru a garanta separatia puterilor în stat, curtea constitutională depolitizată, votul realmente secret în parlament si nu cu bile la vedere, etc. Dacă nici Antonescu nu mi le oferă fi-ti sigur că voi fi consecvent si la fel de vehement împotriva lui. Providential, unic sigur nu-l voi considera. Voi fi în stradă iarasi dacă-l voi vedea că schimbă un guvern perfect care nu are bani de salarii cu unul care îi aduce scor electoral partidului disperat cu bani de salarii. Nu vă fie frică de pierderea lui TB… chiar nu văd o mare pierdere chiar dacă la instalare a fost un castig. Discursul dreapta-stânga… e o glumă în România.

    • //

      Separatia puterilor în stat în România nu a fost absolut deloc încălcată.
      Presedintele nu si-a subordonat in niciun fel executivul, nici nu avea cum.
      Faptul ca au aceleasi opinii, ca formeaza o echipa, nu inseamna ca a subordonat guvernul.

      Presedintele nu a amenintat niciun judecător. Din pacate, Presedintele este prea democrat. Presedintele nu poate obliga niciun judecaor sa faca altfel decit vrea acesta. Presedintele nu-i poate pedepsi nici macar pe judecatorii corupti care ii lasa in libertate pe marii infractori din opozitie

      Presedintele nu antepronunta vinovatii nominale înaintea hotărârilor judecătoresti.
      Toata lumea stie ca infractorii din usl sunt pusi in liberate de judecatorii corupti din retelele puse la punct de ei, atunci cind au fost la putere.

      La alegeri s-a furat masiv, dar nu de cei de la putere, ci de cei din usl. Din fericire, nu au putut fura cit au vorat (si cit vor vota in continuare) Romanii impotriva banditilor din usl.

      Puterea e sustinută de parlamentari alesi in mod democratic si care nu vor sa raspunda comenzilor mailor corupti si marilor infractori din psd, pc si pnl.

  29. Articolul e scris in maniera lui nenea Iancu Caragiale; adica ce ar fi scris dumnealui, Caragiale, de care ne aducem aminte cu drag la omagiu, despre comentatorul tipic de cafenea daca ar avea de-a face cu el astazi. Reusita incercare!
    Asemeni lui Caragiale, autorul nu desfiinteaza pesonajul, nu foloseste armele sarcasmului gros, ci pe cele ale satirei benevolente. Autorul, interlocutor al comentatorului, are placerea de a-l stirni pe acesta din urma sa-si dea cu parerea despre actualitate si daraverile politice la zi. Printre judecati dintre cele mai zglobii aflam despre omul nostru ca are o slujba, se zbate pt.familia lui, nu are pareri sau porniri anarhice, dar nu are nici gust nici disponibilitate pt.voluntarisme. Trasatura satirizata, cred eu, nu este complacerea in individualism sau lenea sau altele asemenea, ci amestecul asta comic de curiozitate pentru tot ce face agenda zilei (de la doctrina politica la geostrategie, constitutionalism, economie, clima globala etc., doar teme din astea la care nu se baga tot ageamiul), apoi de naivitate in a inghiti pe nemestecate cele mai in voga teorii (cu atit mai gustate, cu cit pot fi reduse la o conspiratie, un plan secret etc.), si, in cele din urma, nemaistiind pe care s-o iei de buna, ca sa arati totusi ca in capul tau nu este nici o deruta si ca totul este aranjat logic, ori le crezi (partial, ca nu esti naiv!) pe toate ori te repliezi sanatos pe o pozitie de circumspectie la tot. Important este ca nu poti fi prins pe picior gresit, nu „pui botul”, cum se zice in argou, si ca, avizat in toate cele, ai la tine oricind o explicatie si, la nevoie, un sfat, o povata pentru unul sau altul.
    De fapt, ceea ce este satirizat nu este lincezeala personajului (pentru ca se vede ca pune multa convingere si pasiune in vituperarile lui), ci orbirea cu care isi iroseste toata energia inarmindu-se cu o cunoastere indoielnica in loc sa-l precocupe si sa faca ceva pentru binele personal si al apropiatilor.

    E hazliu ca unii comentatori de aici de pe forum ii cer autorului o cercetare sociologica inainte sa faca aprecieri globale. Autorul, in calitatea lui de interlocutor, aproape ca isi da pe fata simpatia pt.comentatorul versat pe care-l provoaca, autorul il indeamna doar pe celalalt sa faca aia sau aialalta, este si el aidoma comentatorului, cu diferenta ca e mai tacut. Dovada este titlul, „Romanul tipic”, care face cu ochiul complice tuturora (el este asa, …eu sint asa, …va recunoasteti ? ; buna asta, la inaltimea talentului maestrului Caragiale). Daca e sa fim drepti, toti ne recunoastem putin in personajul comentator.

    Devenind pentru o propozitie sobri, daca asta este romanul tipic, atunci natia noastra este cel putin salvata de la plictiseala.

  30. In strada este revolutia infractorilor, care vor sa scape nepedepsiti. Este revolutia lipsei bunului simt : Derbedeii, Repetentii si Lichelele vor sa vina la putere, prin orice mijloace, oricit de murdare.
    Cum s-a ajuns ca cel mai performant guvern, care a salvat tara de la faliment, care a scos tara din recesiune si readus-o pe crestere economica, sa fie contestat in strada ?
    Foarte simplu. Marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl, sunt foarte puternici si foarte bogati. Acesti banditi vor sa ajunga din nou la putere ca sa fure si ca sa-si inchida dosarele lor penale. Pentru a scapa nepedepsiti, acesti hoti si-au acordat tot felul de imunitati. Daca aceasta prima centura de siguranta a cedat, si-au asigurat un lot de procurori corupti, care sa blocheze dosarele lor, de mare coruptie la nivel inalt. Daca si aceasta, a doua centura de siguranta, nu le-a mai putut asigura impunitatea, aveau pregatit un al treilea nivel de protectie, o retea de judecatori corupti, care au tergiversat ani de zile (uneori pina la prescriere) procesele, au achitat sau au condamnat simbolic, cu suspendare, in ciuda probelor beton, adminstrate de procurorii cinstiti. Stiind ca si acest zid de protectie va ceda intr-o zi, banditii din usl si-au pregatit din timp alte mijoace de salvare. Astfel, si-au infiintat institute de sondare a opiniei publice, televiziuni si trusturi de presa, prin intermediul carora, cu ajutorul unor lichele, au manipulat, au dezinformat, au incitat, au mintit, au calomniat pe cei de la putere, pe cei care au reusit sa stabilizeze tara, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.
    Cum aceste instrumente media nu erau suficiente, coruptii si infractorii din opozitie au mai infiintat ONG-uri si miscari sindicale, care sa conteste toate masurile pozitive adoptate de guvernul legitim al tarii.
    Folosind toate armele media pe care si le-au creat, marii infractori si marii corupti din opozitie (sau din spatele partidelor din opozitie) au reusit sa manipuleze, sa indobitoceasca un numar de persoane avind un IQ extrem de redus, astfel ca acestea sa iasa in strada si sa ceara demisia Presedintelui si a guvernului, cu toate ca tocmai Presedintele si guvernul au salvat tara de la faliment, cu toate ca rezultatele economice ale guvernarii au fost foarte bune.
    Cei care au cerut demisia Presedintelui si a guvernului sunt doar inapoiatii mintal (pentru ca pot fi manipulati de lichelele din opozitie si de la televiziunile mogulilor), hotii, coruptii si infractorii (pentru ca stiu ca vor ajunge foarte curind acolo unde le este locul, iar averile le vor fi integral confiscate), falsii revolutionari si pensionarii cu pensii nesimtite (pentru ca isi vor pierde privilegiile nemeritate).
    Majoritatea Romanilor il sprijina pe Presedinte, dar nu pentru ca nu-i cunosc erorile, lipsurile, defectele, ci pentru ca stiu ca alternativa la actualul Presedinte o constituie niste Derbedei, niste Repetenti si niste Lichele, aflati in solda marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara si au creat uriase dezechilibre economice si financiare, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl.
    S-a dovedit ca Derbedeul si Repetentul nu pot stringe in strada, chiar platind, aducind pe bani grei din toata tara, decit citeva mii de retardati, dezaxati, golani, scursurile societatii. Aceste jeguri, aceasta drojdie, aceasta pleava a societatii, oamenii cei mai timpiti au tupeul sa ceara schimbarea conducerii tarii, aleasa in mod democratic si care a obtinut rezultate economice bune, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.
    Cu toate acestea, propaganda si manipularea nerusinata sunt mentinute la cote inalte, in speranta ca vor ajunge din nou la putere coruptii si infractorii din usl, sau din spatele usl.
    Nu au nicio sansa. Romanii stiu cine a salvat tara de la faliment si cine a devalizat-o.
    Presedintele si Premierul Boc au facut maximum posibil pentru salvarea tarii de la faliment.
    Rezultatele se vad : tara a evitat falimentul, a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, somajul este dintre cele mai mici din UE, exporturile au crescut, indatorarea tarii este redusa, inflatia este mica.
    Presedintele a explicat foarte clar necesitatea masurilor de austeritate. Masurile de austeritate nu au fost o optiune. Au fost impuse de criza economica mondiala, de lipsa fondurilor la buget, de lipsa surselor de finantare, pentru plata integrala a salariilor si pensiilor. Riscul neadoptarii masurilor de austeritate era falimentul, incetarea de plati, hiperinflatia, prabusirea monedei nationale, colapsul economic.
    Exista si oameni care o duc greu. In toate tarile exista si oameni care o duc greu. Acesti oameni care o duc greu trebuie sa stie ca fara masurile de austeritate adoptate de guvern, ar fi dus-o si mai greu, salariile si pensiile ar fi fost mai mici sau puterea de cumparare a banilor ar fi fost mult mai mica, somajul ar fi fost mult mai mare.
    De fapt, ce sa spui unei gloate de derbedei, de huligani si de inapoiati mintal, dezinformati, indobitociti si incitati de lichelele din opozitie ?
    Sa le spui ca este criza economica mondiala ? Sa le spui ca toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a iesi din recesiune ? Sa le spui ca in cele mai multe tari din UE, somajul este mult mai mare ? Sa le spui ca in capitalism, niciun guvern nu poate asigura locuri de munca pentru toata lumea ? Ca nivelul de indatorare al tarii este dintre cele mai mici din Europa ?
    Ce pot intelege aceste animale din piata, care au fost indobitocite ani de zile ca guvernul este incompetent, ca guvernantii fura si de aceea salariile si pensiile sunt mici ? Asculta cineva, daca le spui adevarul ? Intelege cineva fara scoala, fara minte, fara carte, fara creier ?
    Singura greseala a Presedintelui si a guvernului a fost ca au permis ca, ani de zile, lichelele si infractorii din opozitie si de la televiziunile mogulilor sa-si bata joc de eforturile celui mai competent cabinet, care a fost confruntat cu o criza economica mondiala severa si care a scos tara la liman.
    Toti intelectualii si ziaristii cinstiti, corecti trebuie sa explice in fiecare zi, pina va intelege si ultimul timpit din aceasta tara, ca Presedintele si guvernul cunosc problemele oamenilor, au facut si fac maximum posibil pentru a le rezolva. Atunci cind veniturile la buget o vor permite, guvernul va majora salariile si pensiile, fara sa fie nevoie de nicio manifestatie de protest.
    Toti intelectualii si ziaristii cinstiti, corecti trebuie sa explice in fiecare zi, pina va intelege si ultimul timpit din aceasta tara, ca nicaieri in lume presedintele nu-si da demisia daca un numar de citeva sute sau mii de derbedei, huligani sau inapoiati mintal, manipulati sau platiti de infractorii din opozitie, urla sloganuri imbecile pe strada.
    In democratie, singura metoda de exprimare a optiunii este la urne, o data la patru ani. Anul acesta vor fi alegeri. Atunci se va stabili cine este reprezentantul majoritatii cetatenilor tarii.
    Faptul ca la manifestatiile stupide de protest vin aceleasi persoane, in general, drojdia societatii, dovedeste ca acestia reprezinta doar o minoritate care trebuie sa se supuna majoritatii. Asa este in democratie.

    • Bravo, Emile! Ai spus lucrurilor pe nume… si intr-adevar asta ar trebui sa faca intelectualii si ziaristii cinstiti din tara asta: sa explice oamenilor – intr-un limbaj adecvat – care este adevarul… Poate ca asta a fost singura gresala a guvernului Boc: a omis sa le explice oamenilor, intr-un limbaj simplu, pe intelesul lor, necesitatea masurilor luate… si in felul asta a lasat initiativa DEZinformarii posturilor de televiziune aservite lichelelor/infractorilor/marilor corupti al caror unic scop este stergerea urmelor marilor infractiuni economice pe care le-au comis si accederea la putere…

    • discursul urii este si discursul neputintei

      guvernul a cazut nu din cauza demonstrantilor ci pentru ca baiatii cu revere philips l’au informat pe presedinte ca PDL se indreapta vertiginos spre iesirea din viata publica dupa alegeri.

      Articolul lui Andrei Cornea este cum spuneam mai sus un text care indeamna la dispret.
      Ce confortabil este sa ii dispretuiesti pe cei care nu gandesc ca tine!
      Violenta urmeaza imediat pentru ca dispretul este dublat de disperare. Voi de fapt stiti ca acest partid de smecheri va disparea si acum tipati ca din gura de sarpe.
      Iar pretentiile de scoala, educatie, cultura sau IQ ridicat sunt ridicole. Tocmai tonul vostru demonstreaza altceva. Sunteti ca un fel de mineriata dar de data asta cu pretentii intelectuale. „Intelectualii face ordine” par a striga din ranunchi aceste texte isterice.
      Cum spuneam, veti reajunge cu picioarele pe pamant mai devreme de cat va asteptati. Va fi interesant. Si imi este teama ca va fi si violent pentru ca toti numai asta fac: inceamna la dispret si violenta.

      Dispretuiesc din totata inima acesti oameni cu ochelari de cal.

    • Romania – cod rosu de prostie

      Ma intreb, de mult timp, daca vi se face, vreodata, rusine, pentru ineptiile labartate pe care le publicati cu regularitate; dintre sutele de slujbasi ai lui Basescu, doi au rezistat; cei mai corupti, intelectualiceste vorbind, cei mai stupizi, cei mai slugarnici!

      Paul Cornea si Vladimir Tismaneanu

      Ma uit cum mor, cu zecile, cetatenii acestei tari, in timp ce stapanul „ilustrilor”, pomeniti mai sus, schimba guverne si se integreaza; ba, mai mult, asemenea ultimului imposcat, se integreaza, de unul singur, in ioropa…

      Acum inteleg de ce intelectualii lui Basescu nu il iubesc pe Paul Goma; pentru ca distinsul dizident, cu adevarat dizident, le-ar fi umplut cupa de sampanie prezidentiala cu cacat!

      Dle Cornea, am citit in biografia dumneavoastra ca sunteti ruda cu Ceausescu; in sensul ca apartineti aceleiasi bresle, de ciplitori in piele…Piele din care v-ati construit un obraz mizerabil!

  31. Exista vreo legatura intre articolul d-lui Cornea si-al dvs.?
    Altfel, puteati sa va opriti dupa primul paragraf, restul sunt redundante; spun exact acelasi lucrul folosind seturi diferite de invective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Cornea
Andrei Cornea
Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii europene. Colaborator permanent al revistei 22.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro