vineri, martie 29, 2024

Sănătatea și lupta anti-concurență

Nu mi se pare nici mie deloc firesc faptul că guvernul Orban 1 a profitat de ultima lui zi de viață pentru a emite nu mai puțin de 25 de Ordonanțe de urgență.
Aceasta cu atât mai mult cu cât în noiembrie 2019, atunci când s-a instalat la Palatul Victoria, premierul a declarat că nu este nicidecum adeptul procedurilor de legiferare care ocolesc, fie și doar pentru o vreme, Parlamentul.
Pe de altă parte, nu pot admite demagogia ce se răsfață în voie în privința maratonului legislativ al guvernului deja trecut la cele veșnice. Dl. Călin Popescu-Tăriceanu, etern cu fundul în două luntri, vorbește despre ocolirea, chiar sfidarea Parlamentului, uitând că el însuși, pe când era prim-ministru, a dat într-o singură ședință nu mai puțin de 45 de OUG.
Dl. Cornel Nistorescu a publicat vineri dimineață în Cotidianul un editorial mincinos de la un cap la altul în care pune semnul egalității între OUG-urile date marțea trecută de defunctul guvern Orban I fărădelegea făptuită în ianuarie 2017 de guvernul PSD-ALDE al bâlbâitului și etern schimonositului domn Sorin Grindeanu. Cu mâna și cu vorba plagiatorului Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiției. Fostul strungar de la I. M. Cugir și fostul plângăcios la ordinul lui Nicolae Ceaușescu la mormântul ayatolahului Khomeyni se face a nu observa că nici una dintre ordonanțele de urgență date marți seara nu afectează în vreun fel esența Statului de drept, așa cum o făcea OUG 13, producție colectivă a triadei Grindeanu- Iordache- Dragnea.
Dintre toate OUG-urile date marțea trecută de guvernul PNL demis miercuri cel mai tare deranjează cea referitoare la liberul acces al cetățenilor la serviciile medicale private. De aici urletul ca din gură de șarpe al instabilului domn Victor Ponta, de aici recitalul făcut din minciuni și agramatisme al ciudatului domn Alfred Simonis ot Timiș, recital în care insul în chestiune l-a atacat în cel mai josnic chip pe ministrul Sănătății, dl. Victor Costache, de aici neadevărurile în cascadă lansate cu fiecare nouă apariție televizată de dl. Florian Bodog, senator PSD și fost lamentabil ministru al Sănătății. Amnezic în privința locului în care a și-a dosit prima lui teză de doctorat făcută sub conducerea științifică a unui ins lipsit de orice urmă de coloană vertebrală și plagiator dovedit în cazul celei de-a doua. Dl. Bodog atacă în fel și chip sistemul privat de sănătate, deși din câte știu s-a înfruptat el însuși și de la respectiva țâță. Dl. Bodog depune mărturie mincinoasă în conformitate cu care cetățeanul de rând ar beneficia de aceleași servicii şi la aceleași standarde de calitate și în spitalele din sistemul de Stat. Chiar așa, Florine?
Oare cum se face că până azi nu am auzit ca la un spital privat un pacient să aștepte spre a fi băgat în seamă de vreun doctor 16 ore la capătul cărora l-a așteptat moartea, cum oare la nici un spital privat nu s-a întâmplat ca pacienții să aibă parte de meniuri îmbogățite cu goange?
Sunt și eu, începând din luna iulie, pacientul unui astfel de spital privat, spital care într-un fel sau altul depinde de o seamă de prieteni apropiați sau rude prin alianță ale d-lui Florian Bodog. Care, de altminteri, mi-a fost student și cu care am, spre regretul meu, neșansa de a fi coleg la Universitatea din Oradea. Totul la acel spital se petrece la cele mai înalte standarde, iar îngrijirea și atenția de care am parte sunt absolut excepționale. Și, atenție!, totul se petrece fără să fiu obligat să achit nici un fel de costuri suplimentare.
Cum se explică atunci oare campania împotriva serviciilor medicale private ca și cea împotriva ministrului Victor Costache? Simplu. Medicii cu tot felul de titluri și grade universitare, unele obținute pe bune, altele după formula Mircea Beuran, se tem că își vor pierde supremația. Dar și veniturile suplimentare. Acelea denumite cu eticheta de informale.
De aici campania, de aici lupta anti-concurență. De aici noianul de minciuni puse la bătaie.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Domnule morariu sint de acord cu dvs.
    Parerea mea este ca ar trebui liberalizate si asigurarile nu numai accesul spitalelor private la fondurile CAS.
    Totusi eu n-am inteles daca CAS are contract in prezent cu spitalele private.
    Va spun pentru ca de ex fratele meu a fost tratat la Sanador de infarct miocardic.
    Mi-a zis ca pina n-a scos din buzunar 20 de mii de lei, nu s-au uitat la el.
    Din aia 20 de mii CAS i-ar fi acoperit doar 2000.
    Si el plateste CAS de 30 de ani.
    Recent si-a facut niste analize care l-au costat 750 de lei.
    Evident tot la privat.Ca n-a vrut sa astepte la programare, cu trimitere de la doctor.
    El e unul care inca isi poate permite.
    I-am zis sa prezinte chitanta de 750 lei la CAS sa vada daca si cit ii deconteaza.Mi-a zis ca sint naiva….
    Eu nu stau in Ro.Pt mine diferenta intre spital de stat si spital privat nu exista.
    Am stat multi ani si am lucrat in sistem, atit in SUA unde toate spitalele in afara celor de Veteran Administration sint private, in sensul in care e interpretat termenul in Ro.
    Si in Elvetia unde exista asa numitele spitale cantonale care ar fi echivalentul spitalelor de stat din Ro, si clinici private.
    Peste tot, banii urmeaza pacientul.
    Termenul de „privat” nu se refera la serviciile medicale ci la conditiile hoteliere, adica de ex in Elvetia, daca stai singur, doi sau 4 intr-o camera.Si mai sint diferente la alegerea meniului, ca de ex cel cu asig privata are posibilitatea sa sleaga si neniu a la carte, fata de cei cu asig genersla, care pot alege din 3 feluri de mincare dimineata si seara.
    In State e cam acelasi sistem doar ca la scoruri mult mai ridicate decit in Elvetia.
    Toata lumea vede ce dezastru e in sistemul sanitar de stat, dar nimeni nu e interesat de schimbare, ziarele publica mereu cazuri cu oameni care mor cu zile in spitale, si intre timp ministrul Costache incaseaza critici dupa critici….
    Ma mira Raed Arafat care mi se parea un om cu capul pe umeri de ce nu e de acord cu accesul clinicilor private la fondurile de stat.In cazul lui, nu cred ca e vorba de bani, sau in fine, in nici un caz de banii lui personali.
    Si am mai aflat o chestie: n-am vazut nicaieri ca spitalele sa faca de garda pe urgentze cardiace de ex, cu rindul.
    Cel putin asa e sistemul in Bucuresti.
    Adica intre 4 spitale mari numite „de urgentza” daca faci un infarct in Cotroceni si te duci la Municipal, care e ditamai spitalul, si nu e de garda pe urgentze cardiace, esti rerutat la spitalul care e de garda….asta inseamna ca nu sint oameni care sa asigure urgentzele pt fiecare spital in parte.
    Cum explicati?

  2. „Pe de altă parte, nu pot admite demagogia…”

    Este mai mult decât demagogie. Ori ipocrizie.

    Ne apropiem de alegeri și strategia PSD devine din ce în ce mai agresivă și josnică.
    Este de fapt, așa precum spune un jurnalist și politician experimentat (imparțial, a fost cu toate partidele, a învățat de la toți), dl Tudor Barbu, este prosteală pe față.

    Este un test pentru români. Este un an cu alegeri determinante pentru direcția în care se îndreaptă România pe o bună perioadă de timp. Poate avea loc o schimbare majoră, precum în 1990, ori nu.

    Este nevoie, însă, pentru înfăptuirea reformelor democratice de care avem nevoie ca cetățenii să înțeleagă că guvernarea cleptocratică ce a capturat statul și ne fură de 30 de ani nu se va lăsa înlăturată cu ușurință.

    Și să ne așteptăm la multă „prostaeală pe față”, uneori foarte bine făcută.

    Spre exemplu, vineri am văzut la TV un jurnalist de la Adevărul care spunea, pe bună dreptate, că nu-i totuna să ieși în stradă pentru a condamna OUG care desființează principiile statului de drept și scot România din Europa cu cerera țuțerilor PSD de ieșire în stradă pentru cele 24 (25?) de OUG ale guvernului Orban, de reparare a stricăciunilor înfăptuite de PSD-ALDE-UDMR:

    Sâmbătă a apărut iar la TV și a spus exact contrariul. Că emiterea OUG de către guvernul Orban este inadmisibilă… Prin urmare, presa e cu noi!

  3. Multi nu cunoastem foarte bine mecanismele economiei de piata. Avem doua sisteme:unul public si altul privat. Dar instrumentele de alocare a banilor ar trebui sa sustina concurenta corecta, competitivitatea si profesionalismul. Banii publici alocati pentru entitatile publice, pentru cele private alocate facilitati fiscale. Acest sistem de alocare a banilor publici de la stat in privat de ce nu se aplica si in alte sectoare de activitate?. Pentru ca statul ar intra in faliment. Apoi pentru domeniul medical, separarea celor ce lucreaza in privat si la stat. Aceasta pentru ca ar fi mai multe locuri de munca pentru medici si asistente si s-ar reduce oboseala acumulata, graba consultatiilor, greselile de diagnostic si tratament. In entitatile publice, medicale si educatie, contractele de munca pe doi-trei ani, se face performanta se merge mai departe, nu, se taie contractul si se scoate postul la concurs din nou. Nu in ultimul rand medicina de familie mai bine dotata si controlata. Exista cabinete care functioneaza in cabinete necorespunzatoare ca spatiu, fara un minim de dotari minimale, fara asistente medicale, fara un program riguros si respectat. Orice reglementare legislativa ar trebui sa aiba un studiu de impact, cum se procedeaza in alte tari, ce sistem aplica, cu ce costuri, ce se poate aplica la noi, etc.

  4. Ca un intreg ,imediat dupa alegerile din acest an ,locale si parlamentare ,daca PNL-ORBAN reuseste sa se impuna ca partid majoritar si impreuna cu USR-PLUS vor fi nevoiti sa scoata din jocul economic pe toti cei care sunt lipiti de active ale statului ,active ce produc doar pagube majore societatii si imbogatesc doar anumite entitati ce capuseaza (nu este un termen prea elegant )in evident folos propriu doar pe unii .Concomitent vor fi scoase la suprafata si recuperate (o data cu instaurarea functionala a DNA-ului european ) mari sume de bani de la persoane dovedite ca detinatori ilegal (neputind arata provenienta sumelor ) si ca profitori prin folosirea ilegala a fondurilor europene . Obtinerea acestor fonduri europene este conditionata in viitor de mentinerea -STATULUI DE DREPT- si conform ultimilor explicatii date de presedinte , aceste fonduri vor putea fi folosite intr-o modalitate mai relaxata , functie de interesele Statului Roman. In acelasi timp activele statale neperformante economic vor fi vindute ,privatizate si cei care pina mai ieri foloseau aceste active in interes personal vor fi scosi din acest joc . Singura posibilitate de a activa in plan economic va fi competenta si respectarea concurentei oriunde in tara .Digitalizarea componentelor de forta ale statului(ANAF) si a tuturor celorlalte active de la VAMI pina la Sistemul sanitar va aduce la suprafata intreaga activitate ce trebuie cunoscuta la distanta de un- clic- de noi toti . Cei ce servesc Statul vor fi nevoiti sa isi transparentizeze actiunile si sa isi responsabilizeze intreaga activitate . Vom fi ajutati in acest demers si de toate institutiile europene .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro