Home » Opinie » Citesti:

Stalin se simte izgonit…

Eugen Vasiliu decembrie 8, 2013 Opinie
Deocamdata nu sunt comentarii 691 Vizualizari

STALIN se simte izgonit,

GOGOL e foarte frământat,

HACIATURIAN este în doliu,

ŞTEFAN CEL MARE….se minunează !

Privite de departe, pe scena internaţională şi la scara istoriei, ţările şi popoarele care le locuiesc ne obsedează în special prin numele celor care au însemnat ceva ŞI pentru viaţa noastră, ne-au modificat-o dramatic, ne-au dăruit-o cu geniu sau ne-au mângâiat-o ori ne-au înalţat-o.

Şi, ori de câte ori se întâmplă ceva cu o ţară şi cu poporul ei, ne gândim imediat, mecanic, la felul în care ar reacţiona  personalităţile emblematice de acolo în faţa situaţiei nou apărute. Nici nu mai contează dacă acei oameni mai trăiesc acum sau nu, tot ceea ce contează este clişeul ţară-om-situaţie care produce automat efecte în mintea noastră. Şi, pentru fiecare caz, noi românii găsim câteva ziceri scurte, caracterizând momentul.

Să facem un exerciţiu.

Aşadar, în aceste zile, patru ţări din spaţiul ex-sovietic au făcut (şi încă fac) gesturi încărcate cu o valoare politico-istorică excepţională : paşii către Europa !

Fiecare ţară, în felul ei, a făcut pasul mai hotărât, mai ezitant, mai retractil sau mai firesc, după cum a avut resurse morale, financiare sau chiar de imaginaţie şi de curaj colectiv.

GRUZIA a acţionat în forţă, renegându-l şi dezmoştenindu-l pe „călăul popoarelor” prin hotărârea ei, alungându-l practic pe Stalin din templu ! Stalin se simte izgonit, dar trebuie să zică mersi că a scăpat deocamdată foarte, foarte ieftin. Am zis deocamdată. Aşadar, cum zice românul : Se cam răsuceşte „bietul” în mormânt….

UCRAINA vrea să scape de vina istorică de a fi dat naştere primului Mare Cnezat Rus tocmai….la Kiev (Rusia Kieveană) şi vrea să-l scutescă şi pe Gogol de complimentul că este un uriaş scriitor…rus ! Gogol este foarte frământat, sângerează, ca şi poporul din stradă, şi îşi pune întrebări dilematice, mai curând decât dialectice. Căci, aşa cum zice romanul : Rău cu rău, dar n-o fi mai rău fără rău ?

ARMENIA a decis fără îndoială tragic. Dar la armeni, ca şi la jocul de şah pe care ei îl iubesc enorm, nici o mutare nu ştii cum pregăteşte o altă mutare mai bună, iar un sacrificiu poate pregăti chiar şi câştigarea partidei. Haciaturian este în doliu, iar eroul baletului său, răsculatul Spartacus, plânge alături de părintele divinei muzici.  Dar, cum zice românul : Om trai şi om mai vedea !

MOLDOVA a făcut pur şi simplu ce trebuia şi ce era normal să facă. Poate chiar a fost neaşteptat de simplu şi lucrurile se vor (sau i se vor) complica pe parcurs, dar drumul este fără întoarcere. Ştefan cel Mare se minunează, căci mai spera la fel de puţin, cam tot atât cât mai spera să devină…şi Sfint. Dar, cum zice românul : Nu aduce anul ce ne aduce ceasul.

Şi, poate abia din acest moment, cu aceste ţări care încearcă să se smulgă nu numai din imperiul rus, dar şi din mentalul colectiv al mamei Rusia, putem spune că începe cu adevărat lupta pentru „upgradarea” lumii ca urmare a căderii comunismului rus. Iar lupta pe viaţă şi pe moarte între imperiile căzute şi statele federale născânde, va provoca probabil un nou război rece, cu episoade fierbinţi şi echilibre mereu stricate, dar şi cu acea încleştare pozitivă de forţe care declansează mecanismul competiţiei cu mize reale, scoate LUMEA dintr-o recesiune romantică şi o pune astfel pe un RESTART sec.

De data asta, România nu este deloc asezată rău pe harta fronturilor (având chiar şi un scut american!), dar are urgentă  nevoie, totuşi, de oameni muncitori şi de adevăraţi bărbaţi de stat. Uneori i-a născut la momentul potrivit. Dumnezeu să binecuvânteze România !

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Eugen Vasiliu


Eugen Vasiliu

jurist , fost director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, fost presedinte al Comisiei de cultura a Senatului Citeste mai departe


E randul tau

Când am scris textul de față, am solicitat totodată un punct de vedere dlui profesor ILIE PÂRVU...

de: Cătălin Cioabă

la "Un gest de onoare"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iulie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)