Home » Opinie » Citesti:

Trei săptămâni până la ziua aniversării Unirii

Mircea Morariu noiembrie 11, 2018 Opinie
7 comentarii 825 Vizualizari

Sunt mai puțin de trei săptămâni până la data de 1 decembrie. Istoricii, metamorfozați în comemoratori, vor avea parte de vreo 20 de zile de foc fiindcă mai abitir decât până acum vor trebui să onoreze invitații la simpozioane și colocvii aniversative prin care tot felul de autorități vor să bifeze drept făcute ultimele acțiuni trecute în planul minimal de acțiuni dedicate Centenarului.
Va fi și o suită de spectacole festive. Din acelea cu versuri, cântece și dansuri, în multe locuri concepute, scrise și regizate cam de aceiași oameni care, până în urmă cu 29 de ani, coordonau spectacolele-mamut făcute întru slăvirea socialismului dinastic. Adică a lui Nicolae Ceaușescu. Oricum, istoria de parastas a revenit în forță. Sigur, vor fi și două-trei spectacole de calitate, acolo unde directorii de teatre au făcut economii la sânge și au mai găsit bani de producție. Și aceasta fiindcă anul acesta bugetele teatrelor naționale au fost mai mici ca niciodată. Unii se vor amăgi cu promisiunea făcută de dl. George Ivașcu, ministrul Culturii, că Centenarul se va sărbători până în 2020. Așa că este vreme. Rămâne de văzut doar dacă la data de 1 decembrie, dl. Ivașcu va mai fi în funcție. Oricum, sunt gata să pariez că succesorul domniei-sale va uita de zicerea cu pricina.
Politicienii de rang înalt probabil că nu vor avea ce face și se vor duce puhoi la Alba Iulia. Măcar pentru o zi sau, mă rog, pentru câteva ore vor trebui așa, de ochii lumii, să uite de războaie, acuze, lupte și amenințările reciproce cu dosare. Vor-nu vor, se vor afla alături în tribuna oficială președintele Iohannis, președintele Senatului, Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Probabil că vor face același lucru și cu ocazia sesiunii solemne a Parlamentului. Însă în discursurile lor festive, scrise și concepute de tot felul de consultanți și consilieri de imagine sau de specialitate, vor avea, desigur, grijă să își plaseze nelipsitele înțepături reciproce. Se contează pe faptul că măcar o parte dintre români se vor uita la transmisiunea televizată a manifestării, așa că ocazia nu poate fi ratată. Cetățenii țării trebuie să afle și cu acest prilej că unii sunt mai patrioți ca alții, iar patriotismul se măsoară nu în acțiuni concrete, ci în gradul de combativitate. În cât de intens va fi acel ‘’le-a zis-o !’’. Vom vedea dacă al doilea și al treilea om în Stat vor găsi de cuviință să ia parte la recepția de la Palatul Cotroceni și dacă o vor face cum și cât vor schimba saluturi de complezență.
Șefii minorității maghiare au anunțat deja că ei nu au de sărbătorit nimic. Din contră. Desigur, atunci când au făcut anunțul nu i-au întrebat ce părerea au despre asta pe cei pe care pretind că îi reprezintă. Temperatura șovinismului trebuie însă reglată periodic cu termostatul, nu de alta dar se apropie confruntările electorale.
Mai mult ca sigur diplomații Budapestei vor boicota recepția de la Cotroceni. Încă înainte de a se supăra cumplit pe dl. Jean-Claude Juncker, care a avut îndrăzneala de a spune că sărbătoarea României este una a întregii Europe, politicienii din capitala Ungariei au fixat linii clare de conduită. Care, de fapt, sunt aceleași din anii anteriori.
Nimeni de la București nu va spune nimic, nu va exista nici un protest, nici măcar unul de formă fiindcă dl. Dragnea este prieten bun cu dl. Orbán, iar prietenia și transferul iliberalismului de tip maghiar în România nu trebuie sub nici o formă puse în pericol.
Va veni apoi data de 2 decembrie. Duminică. Zi de odihnă. Odihnă binemeritată. Gata! Am trecut și de Centenarul ăsta. Inutil să ne stricăm bucuria datoriei împlinite cu întrebarea cu cât sunt mai puțin românii din România decât la 1 decembrie 2017. De ce emigrează de parcă în țara lor ar fi mai rău decât în Siria. De ce cred că viitorul sună rău în România. De luni, 3 decembrie, revenim la programul obișnuit. Politicienii cu cearta și disputele sterile, românii se vor gândi dacă nu e cazul să își utilizeze pașaportul.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "7 comments" on this Article:

 1. Kurt spune:

  Un bărbat avem în țară…
  A fost odată. Sărbătorile se schimbă, mentalitatea ba?

  … „…scrise și regizate cam de aceiași oameni care, până în urmă cu 29 de ani, coordonau spectacolele-mamut făcute întru slăvirea socialismului dinastic. Adică a lui Nicolae Ceaușescu. Oricum, istoria de parastas a revenit în forță…. „…

  Pe malurile Dâmboviței aceleași „tradiții autohtone specifice” la sărbătirea partidului-stat? Ce e sărbătorit acum? E atât de grav precum scrie autorul? Cine poate fi obligat să defileze azi?

  La Paris e alt scenariu. Reprezentatul statului se întâlnește cu români (RFI: Klaus Iohannis, s-a întâlnit sâmbătă, la Ambasada României din Franţa, cu o serie de studenţi, masteranzi şi doctoranzi români din Hexagon.): liderul de la Bucureşti le-a lansat un apel celor prezenţi. «Sper că cei mai mulţi dintre voi veţi avea ocazia de a lucra şi, sau, în România»
  RFI ajunge la conluzia: “Dacă mulţi dintre tinerii valoroşi din România doresc să vină să lucreze în Franţa, niciunul dintre cei reuniţi la Paris nu vrea să meargă în România. Rolul politicianului român este să analizeze acest fenomen şi să vadă ce e de făcut pentru a-l evita”.

  Se pare că românii din Paris 2018 au azi o altă părere despre oaspetele venit de la București la Paris decât „penalii patrioți” dâmbovițeni din parlament și guvernul PSD/Dragnea:
  ”. Andrei Constantinescu, matematician, este director de cercetare la CNRS – Centrul naţional de cercetare ştiinţifică – şi profesor la Ecole Polytechnique. El a apreciat faptul că l-a putut vedea pe preşedintele Iohannis şi sub o altă lumină. “Este un om deschis, cu o cultură ştiinţifică şi foarte prins în problemele reale ale lumii de azi, atât ştiinţifice cât şi societale”. Florin Păun, unul dintre primii români care au studiat la Paris la Ecole Polytechnique, inginer aerospaţiale şi expert în inovaţie, a fost şi el cucerit de Klaus Iohannis în care a văzut nu doar un preşedinte ci şi “un lider de întreprindere, o întreprindere pe nume România”. (RFI)

  Până la bicentenar cu „penalii patrioți”?

  Unde sunt Unioniștii PRO-UE din țară care crează acum România Europeană, oferă un viitor cu bunăstare, prosperitate și belșug tinerilor din țară?

 2. Pop Sever Augustin spune:

  Din pacate pesimismul d-vstra este justificat. Cum a sintetizat intaiul nostru cardinal -Iuliu
  Hossu- fara anul 1700, unirea cofesionala cu Roma, nu aveam 3/15 mai 1848,Mareata
  Adunare de la Blaj, respectiv Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Centenarul ,15mai 1948,
  a fost compromis de slugile ocupantului sovietic -comunistii romani- respectiv neodihnitul
  unitofob mitropolitul Balan Nicolae.Centenarul 1decebrie 2018 este umbrit si descalificat de o
  clasa politica si oamei de stat care nu se ridica la inaltimea mometului!! Parafrazand:”fatalul
  destin al istoriei”

 3. Constantin spune:

  “De luni, 3 decembrie, revenim la programul obișnuit. ”

  N-aș zice…Autoritățile române ne-au asigurat că, întrucât timpul scurt de doar un an și ceva n-a fost suficient pentru pregătirea sărbătoririi Centenarului, manifestări dedicate Marii Unirii vor avea loc până în anul 20-20 inclusiv.

  Altfel, urmare a siluirii ICR după îndepărtarea d-lui H R patapievici, mă aștept ca în locul unei serii de manifestări internaționale care să amintească lumii că există un stat numit România, vom avea o tocare entuziastă a banilor publici [inclusiv ai mei, carevasăzică] aici, în țară, împreună cu câteva firme de partid. Eventual, la unele șușanele va participa și dl Dan Bittman pentru a mulțumi Partidului și președintelui său pentru “excelenta” organizare.

 4. DP spune:

  Cred ca se vor distribui prin tara. Daca la Alba iulia e Johannis, Tariceanu la Iasi si Dragnea la Bucuresti ca deh toate aceste orase au legatura cu Unirea. Daca vor fi toti la Alba Iulia se va lasa cu huiduieli ca altadata, deci mai bine se rasfira prin tara ca sa nu ajungem la tiganeli. Trist, dar spevific romanesc!

 5. Alex spune:

  Sa le ceri ungurilor sa se “bucure” de 1 decembrie 1918 a ca si cum le-ai cere românilor sa se bucure pentru cedarea /pierderea Basarabiei.Cam multa ipocrizie national socialistă. …

 6. Radu Sorin B spune:

  Din nou excelent (și dureros) pusă problema, Mircea.

 7. tibicarom spune:

  As vrea si eu sa citesc consideratiile llui Mircea laudate de Radu Sorin?? Au disparut….
  Toata frageda mea constiinta de elev din anii postbelici s-a desfasurat in fata aniversarilor de la Alba Iulia cu imaginile reginei ranitilor Maria si a regelui intregitor Ferdinand.In sxhimb figurile politice ale lui Ionel Bratianu si Take Ionescu se mentineau mereu in umbra unei rezerve discrete. Exemple pentru cei de fata si viitori si cinste lor!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Reducerea planului cadru Este absolut necesara. Cu indiferent ce scandaluri si riscuri. Nu as ...

de: Dedalus

la "Câteva sfaturi pentru viitorul ministru al Educatiei"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

octombrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)