marți, martie 19, 2024

Trump, the day after

O atmosfera sumbră, mormântală, în metroul newyorkez în dimineața asta. Oamenii tăcuți, îngândurați, privind absent în telefoanele celulare. La un moment dat, doua adolescente intra râzând în vagon: călătorii întorc capul, aproape revoltați de indecența gestului.

E un amestec de emoții grele:

În primul rând șoc: e greu de acceptat că un individ care a demolat nu doar standardele de comunicare politica, nu doar cutumele de comportament civic, ci pur și simplu cele mai elementare reguli de decență e de astăzi “President-Elect”. “President-Elect” Trump. Încă nu-mi vine sa cred ca scriu cuvintele astea.

Apoi furie: în special a prietenilor de culoare sau gay, care au crezut – pentru doar câțiva ani și doar cei din “blue states” – ca statutul lor de cetățeni de mana a doua e o chestiune a trecutului. Ei bine, nu e.

Rușine: mai ales a americanilor născuți aici, care își simt o parte importantă din propria identitate violată de decizia concetățenilor lor; ca român care a trăit 13-15 iunie 1990, pot spune ca-i înțeleg bine.

Îngrijorare : a colegilor de serviciu, imigranți veniți din toată lumea – despre statutul lor în tara de adopție și despre consecințele pentru tara de baștină.

Peste toate, speranță: o speranță grea, apăsătoare, ca după aflarea unui diagnostic grav.  Speranța ca totuși, poate. Ca poate pentru Trump însuși magnitudinea evenimentului e un șoc și-l va responsabiliza, ca “the Office of The President is bigger than the occupant”. Ca poate, asa cum a înșelat mii de clienți și sute de parteneri de-a lungul carierei, va înșela și figurile triste strânse în jurul lui în campanie.  Ca poate instituțiile democrației americane, clădite în doua secole și jumătate, vor rezista testului unui președinte narcisic, ignorant și resentimentar.

Și în final solidaritate:  gândul ca majoritatea americanilor – votul popular – trec astăzi prin emoțiile de mai sus și sunt gata să-și facă vocea auzita.

New York.

9 noiembrie 2016

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

  1. S-a votat, nu ? Cu siguranta ca sunt mai multi cei care se bucura, evident. Despre ei de ce nu scrie nimeni ?
    Inteleg, din miliardul de $ pusi la bataie de catre „echipa Clinton’ a mai ramas ceva de consumat …Pentru mine, nici unul dintre candidati nu mi se pare potrivit sa conduca USA. Dar americanii au ales. Sa le respectam alegerea, asta e Democratia !

    • domnule, asa cum bine se intelege si din articol, votul dat lui Trump apartine electorilor nu poporului. Ganditi-va ce presedinte ar fi ales pentru romani parlamentul penal.

    • Gresit. Clinton a castigat votul popular, adica a avut mai multe voturi exprimate in favoarea ei. Cei care se bucura sunt mai putini decat cei care se simt inselati. Sistemul electoral american ;)

  2. In oglinda, cealalta parte a Americii probabil ca este calma, bucuroasa, mandra, increzatoare. Si spera ca va fi mai bine pentru ea. Speranta ar fi sentimentul comun al celor doua „falii”, dar in directii diferite.
    Daca domnul Trump a castigat alegerile legal, iar doamna Clinton s-a recunoscut invinsa, inseamna ca democratia a vorbit si ca SUA si lumea intreaga trebuie sa accepte ca domnul Trump este presedinte. Probabil ca sperantele celor ce nu l-au votat pe domnul Trump se indreapta catre domnul Pence…

    • Cand au avut de ales intre doua rele extreme iar diferenta au facut-o statele care au crezut mai mult in minciuni (de ambele parti) pentru ca oamenii de acolo au ales sa de imbete cu apa rece… care ati vrea sa fie atmosfera?

      Locurile de munca nu se vor intoarce in State, va fi mutilat si restul de asistenta sociala pe care congresul predominant republican permisese inca sa reziste…

      Au un fel de revolutie portocalie. Intr-o tara in care sunt obisnuiti ca tot raul sa fie spre bine, sa se rezolve lucrurile chiar daca pe la sfarsit erau pe muchie de cutit.

      N-o iubeste nimeni pe Clinton, insa ea urma sa fie o figura cunoscuta. Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Cred ca sunt multi oameni intregi la minte in State.

  3. Inca un articol, poate sincer, dar doar o opinie, de genul:
    – „Analistii POLITICO, unul dintre cele mai bine bine informate grupuri mass-media de la Washington, au incercat sa prezica cine va face parte din viitorul cabinet Trump: un general pro-Putin la Aparare, politicieni ostili NATO – in fruntea diplomatiei..”
    Atit de „bine informati” incit au prezis la fix rezultatele alegerilor, acesti analisti.
    Iar printr-o singura vizita intr-o statie de metrou, dl Benga da verdictul: apocalipsa. Dar americanii mai stiu ceva, ce dl Benga ocoleste subtil, in felul „multi citesc, putini pricep”: Trump a cistigat zdrobitor alegerile dupa sistemul de vot american.

    • @victor L un mod securist de a afisa: numai eu stiu cel mai bine. De ce te deranjaza reactia fireasca a unui traitor al evenimentului? Numai ca sa faci pe desteptul!

  4. Comparația poate fi făcută cel mult cu 20 mai 1990, alegerea lui I. Iliescu cu peste 85%, iar nu cu mineriada 13-15 iunie ’90.
    Cel puțin așa sper! Sper că președintele SUA nu va ordona și finanța deplasarea unor „miliții populare” care să ciomăgească sălbatic, cu sete și convingerea că fac bine ce fac, pe oricine li se năzare că este împotriva lor, și care să devasteze sedii universitare și ale partidelor adversare.

    • Deocamdata vad ca se mobilizeaza militiile de culoare si socialistoide care cand iese cum nu vor ei devin brusc anarhisti, maoisti, castristi si orice alte soiur de bolsevici.

      • O știre, un reportaj se construiește, nu doar „se arată”. Presupun că nu e cazul să enumerăm aici tehnicile de influențare a opiniei și de manipulare. Nu avem decât să ne uităm și la „celelalte” canale: vom vedea alte fațete ale realității.
        Comentariul meu fusese la comparația cu mineriada 13-15 iunie ’90. Atunci, problema avea două componente. Pe de o parte, faptul în sine că au fost bătuți cu sălbăticie oameni pe stradă, așa, doar pentru că arătau într-un fel, de un grup organizat de indivizi, care au făcut un drum de 300 de km special pentru asta. Pe de altă parte, faptul că tot acel moment a fost orchestrat de putere. Acei indivizi, făptașii, fuseseră asmuțiți de indivizii aflați la putere în acel moment, care reprezentau „organele alese” la votul din „Duminica orbului”. Și nu doar asmuțiți cu discursuri, ci organizați, puși în trenuri și autobuze, și cu toate costurile de deplasare plătite!
        Apoi, spuneți că ați trăit momentul 13-15 iunie ’90. Vă amintiți cumva cum a fost el prezentat la tvr?

        Vreți să spuneți că cele arătate în reportajul CNN se întâmplă la ordinul și cu finanțarea lui Trump? Și că vor urma altele, și mai grave, eventual, tot la ordinul și cu finanțarea lui Trump? (Nu pot să nu precizez – deși s-ar părea că „cine se scuză se acuză” – că nu mă bucur că a câștigat Trump; nu m-aș fi bucurat nici dacă rezultatul ar fi fost invers. Dar nici nu pot să cred că doar ignoranța alegătorilor și înșelăciunea pe față a propagandei electorale au condus la rezultatul acesta).

        Ca să închei: Dacă tot e să facem o comparație cu România, mai potrivit mi s-ar părea cu „vara fierbinte” 2012 și „marțea neagră” din Parlament (13 dec.2013). Dar „comparaison n’est pas raison”.

  5. Dl Benga are acelasi sentiment ca multi romani care vorbesc despore „teleormanizarea” Romaniei. Eu sunt de acord: nu ma simt reprezentata de votantii amarati, needucati, usor de mintit si de manipulat de politicienii nostri fara scrupule.
    Necazul e ca acestia ies mereu la vot, asa cum au iesit si votantii lui Trump.
    Putin peste 50% a fost procentul de participare la aceste alegeri iar analistii americani spun ca dna Clinton nu a reusit sa-si adjudece votantii lui Obama dintre femeile de culoare, hispanici, altfel se pune intrebarea: daca acestia ar fi iesit la vot, alta era situatia?!
    Sau: de ce acesti votanti ai lui Obama nu au mai iesit sa o voteze pe dna Clinton?!
    Ma surprinde mai ales ca nu vad deloc intrebarea: de ce americanii l-au votat in majoritate pe Trump, cine-s cei care l-au votat si mai ales DE CE?!
    A-propos, dle Benga, poate reveniti cu o analiza care sa contina opinia dvs privind cauzele si raspunsurille acestei situatii-surpriza!
    Singura concluzie, una amara: societatea americana e scindata mai ceva decat cea romaneasca: vad la noi pe de-o parte mediul urban mai instarit, mai informat versus mediul rural sarac la Romaniei, votanti captiv de 26 de ani ai PSD, ai populistilor..
    Sentimentul ce-l vad la dl Benga e ceva de genul: Gigi Becali, Presedintele ales!
    Fereasca-ne Dumnezeu!!

  6. La o zi dupa Brexit, „analistiii” au descoperit: citeva mii de britanici au cautat pe Google sa afle ce inseamna Uniunea Europeana
    Si de aici concluzia ca britanicii sint habarnisti si nu stiau ce voteaza.
    Acei citeva zeci de mii de britanici sint cei citeva sute de americani din statia de metrou newyorkez.

    • Asta-i bună!Cetăţenii din Anglia şi SUA sunt cei mai maturi democratic din toate ţările şi a-i bănui de iresponsabilitate este cel puţin amendabil.Poate noi suntem subdezvoltaţi democratic şi nu-i înţelegem pe ei.

      • Pai poti sa stii ca in raport cu ei suntem subdezvoltati democratic. Tu compari democratia din UK si SUA cu cea din Ro? De ce te folosesti? De tezele din aprilie?

  7. „O atmosfera sumbră, mormântală, în metroul newyorkez în dimineața asta.” – da, dar ce atmosferă de sărbătoare trebuie să fi fost la Houston, Dallas, Philadelphia, Pittsburgh, Cincinnati, Kansas City…

    • Toate marile orase au votat cu Clinton. Daca te uiti pe harta electorala vezi o mare rosie cu puncte albastre. Clivajul este rural-urban. Georgia, de exemplu, a votat zdrobitor cu Trump, in timp ce Atlanta se intreaba nauca ce i s-a intamplat
      De ani de zile elitele se plang de divizarea si polarizarea Americii, fara a analiza cu luciditate cauzele si posibile solutii, ori cu o minima empatie fata de electoratul cu alte convingeri politice. Iar acum, cand divizarea si polarizarea le-a cazut in cap, tot ce fac este sa blameze prostimea care nu s-a aliniat docila la dascalelile lor.

      • Ai dreptate, desigur. Mă refeream la statele unde a câştigat Trump şi am numit principalele oraşe.
        Ca atunci când, vrând să spui „America” sau „România”, spui „Washingtonul” şi „Bucureştiul”.

      • „What we have been seeing worldwide, from India to the UK to the US, is the rebellion against the inner circle of no-skin-in-the-game policymaking “clerks” and journalists-insiders, that class of paternalistic semi-intellectual experts with some Ivy league, Oxford-Cambridge, or similar label-driven education who are telling the rest of us 1) what to do, 2) what to eat, 3) how to speak, 4) how to think… and 5) who to vote for.”

        Citiți o satiră genială despre toți acei „self-described members of the “intelligentsia”” de care dau pe dinafară think tank-urile, redacțiile, ONG-urile și cluburile politice din America și din Europa Occidentală:

        „The Intellectual Yet Idiot” by Nassim Nicholas Taleb

        https://medium.com/@nntaleb/the-intellectual-yet-idiot-13211e2d0577#.928p3vjtw

  8. Nu înţeleg de ce toată intelighenţia din România şi de aiurea se lamentează de alegerea lui Trump.Nu vor să înţeleagă că alegerea lui Trump a fost un protest al majorităţii poporului american în contra eastablishementului neo-liberal actual care începuse să sufoce drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.Cu Trump va fi,sper,o revenire la normal,o revenire la fundamentele democraţiei.Există o şansă ca lucrurile să evolueze normal,cu Clinton nu exista nicio şansă.

    • To spite their faces, they’re cutting off their noses.

      Avem si noi o zicala de-asta… De necazul satului, tai **** barbatului.

      Sau pe-aia cu sa moara si capra vecinului.

      Sa murim fratilor, toti de gat unii cu ceilalti…

      Americanii vor avea ce-au ales. Problema restului lumii – adica si a noastra – e pe cine au pus la butonul rosu si cam ce-o sa faca ala cand nu are cuvintele la el. Poate invata pana la investire cum e cu democratia reala si cu drepturile lui si ale altora…

  9. Sincer nu vad de ce atata lamentare? Majoritatea fostilor mei studenti, acum cetateni americani imi spun ca au votat cu Trump. Oare de ce? Sunt oamani maturi de peste 35 de ani, oameni de succes care lucreaza in mari universitati. Imi amintesc, la prima mea vizita in State, prin 1996 deviza politica era: daca vrei sa reusesti in State trebuie fie sa fii negru fie femeie! Regret ca un roman ne trimite mesaje din metrou dar nu o analiza la rece de ce Trump a castigat? Trebuia America sa continue in atmosfera Hollywood-iana si a show-TV, cand Rusia si China cumpara Europa si America pe pachete? Uitati-va la Volvo dupa ce l-au cumparat chinezii? Acum muta fabrica in China cu tehnologie cu tot, fara sa respecte contractul! E oare normal ca multi eminenti profesori din State sa plece sa lucreze in universitati din China la fel ca migratia medicilor romani? Cred sincer sa ne uitam mai mult la ambalajul Trump, decat la continut. E adevarat ca trebuie sa stii si carte ca sa te uiti in interior! Sa nu uitam de „strategia” Bill Clinton care a decis prin acordurile economice cu China sa inceapa dislocarea productiei in China, urmat apoi de tot business-ul european. Deci toata inteligenta finantata cu banii americanilor in ultimii 70 de ani, s-a trasferat in mai putin de 10 ani aproape pe gratis in China! Americanii nu au uitat ca fundatia Clinton a fost puternic finantata de China si l-a ajutat sa ajunga presedinte pentru doua mandate.

  10. trump vrea imigranti legali care adopta valorile anglo-protestantismului american, nu ca mexicanii care nu au nici macar decenta sa invete engleza si se comporta in california ca in tara lor de lumea a treia…

  11. Ca o contrapartidă la mesajul articolului, o să vă vă spun care era atmosfera într-o fortăreață republicană ieri.

    Nu am văzut absolut nici o bucurie împrejur. Singurul semn de apreciere l-am văzut la cineva care și-a pus o insignă a lui Trump la lucru. Nu au existat nici derâdere, critică sau alte comentarii negative și lumea s-a pus pe trabă fără dușmănii sau ciudă.

    Pe mine m-a impresionat atmosfera asta de decentă.

    Alegerile au trecut și lumea a început să treacă peste ele.

    Deja a început războiul între Trump și propria majoritate. Trump vrea trecută limitarea mandatelor aleșilor și deja senatorii i-au zis niet. Urmează marile războaie asupra acordurilor comerciale și politicii externe, unde opiniile republicanilor și ale lui Trump se bat cap în cap.

    De partea cealaltă am văzut contoare de zile pănă la următoarele alegeri.

    • Aveti dreptate dnule Gafencu, si aici la mine la fel. Nu a zambit nimeni, din solidaritate cu cei care au votat/trimis bani/voluntariat pentru campania lui Clinton. Iar limitarea mandatelor alesilor e o idee grozava: stai maxim doua -trei mandate, iti faci treaba si te duci dupa aia acasa si faci o meserie ca oricine alta/altul. Nu o sa reuseasca Trump chestia asta.

  12. Mai exista si cate in liberal lucid care incearca sa vada ce i s-a intamplat, in loc sa se lamenteze ca vine apocalipsa.

    „College-educated people didn’t just fail to see this coming — they have struggled to display even a rudimentary understanding of the worldviews of those who voted for Trump. This is an indictment of the monolithic, insulated political culture in the vast majority our colleges and universities.”

    https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2016/11/09/trump-won-because-college-educated-americans-are-out-of-touch/

  13. Un raspuns rapid la comentariile de mai sus (desi credeam ca e evident): articolul de fata nu este o analiza – nici a campaniei, nici a consecintelor, nici a perspectivei- va fi destul timp pentru asta.

    E doar relatarea starii de spirit de ieri din New York. Un stop-cadru al unui oras care este probabil cel mai cosmopolit, multietnic si multicolor din lume. Un loc in acelasi timp intens competitiv, dar si tolerant cu toate minoritatile etnice, religioase sau sexuale. Un loc in care se amesteca in pace oameni bogati si saraci, oameni educati si mai putin educati, artisti si analisti financiari, musulmani si evrei. Un loc care are intre cele mai ridicate venituri medii, dar si cele mai bine puse la punct programe sociale din America.

    Pentru majoritatea newyorkezilor, mesajul rasist si xenofob si lui Trump reprezinta nu doar o chestiune de orientare politica diferita ci o amenintare existentiala: e opusul a tot ce face acest oras sa functioneze.

    • „mesajul rasist si xenofob si lui Trump reprezinta nu doar o chestiune de orientare politica diferita ci o amenintare existentiala”.

      As avea doua intrebari:

      1. Puteti sa probati cu dovezi directe (nu indirecte, adica nu pareri ale unor jurnalisti despre ce a zis Trump nu stiu unde si nu stiu cind) faptul ca Trump a avut un mesaj rasist si xenofob?
      2. Puteti sa explicati, CONCRET, in ce fel mesajul respectiv reprezinta „o amenintare existentiala” si pentru cine?

      Poate ar fi bine, inainte, sa ne explicati cu cuvintele dvs. (nu cu citate din DEX) ce intelegeti prin rasism si ce intelegeti prin xenofobie. Fiindca mie mi se pare ca astea sint doua vorbe folosite cu prea mare usurinta de neomarxisti. Cam ca injuraturile irationale ale microbistilor la adresa adversarilor pe stadion.

      P.S. Ca sa va incurajez sa va exprimati opiniile, o sa va citez citeva vorbe (cu care sint in deplin acord) despre „rasism” din:

      „The ability to define words is the root of cultural power.”

      http://takimag.com/article/nonwhites_cant_be_racist_cuz_my_teacher_told_me_so_jim_goad/print

      „The voodoo term “racism” is purely a social construct and thus has no innate meaning. That’s why different groups are always fighting one another to define it. The ability to define words is the root of cultural power. In my lifetime, the word’s definition has expanded with the ravenousness of a malignant tumor. Nowadays, everything white is racist. Even pointing that out is racist. And it’s racist of me for making fun of the fact that pointing this out is racist. And every word I keep saying from hereon out merely compounds the racism.”

      • @Doua intrebari simple am raspuns numai la una, si anume daca USA ar fi avut frontiera cu Israel (no pun intended) , combaterea trecerii ilegale a frontierei s-ar fi numit antisemitism. Chestiunile astea cu xenofobia , rasismul, democratia,sexismul si tot felul de alte isme si pseudo-fobii scremute sint doar unelte de manipulare. Durerea sustinatorilor sistemului este ca au inceput cam multi sa se prinda. La asta n-au solutie asadar persevereaza , repeta la nesfarsit lozincile respective , oricat de demonetizate deja, doar din rutina. Limba de lemn are un vocabular limitat , gen Putin, teroristii, musulmanii, homofobie, genocid, extraterestrii,antisemitismul, tsunami, prapastia, rasismul, comunistii, reductio ad Hitlerum, …

    • Din niciunul dintre comentariile publicate până acum nu rezultă că articolul dvs ar fi fost luat drept o analiză „nici a campaniei, nici a consecințelor, nici a perspectivei”, cum spuneți.
      Fiecare comentariu răspunde, chiar dacă în moduri diferite, „stării de spirit”, emoției pe care o descrieți și, de fapt, din care relatați. O reacție emoțională este chiar asta: o reacție emoțională. Comentariile de până acum contrabalansează întrucâtva această reacție.
      Pe de altă parte, există și newyorkezi care au făcut campanie înfocată pentru Bernie Sanders, iar acum sunt mulțumiți de rezultatul alegerilor. Puțini, desigur
      P.S. – Mulțumesc aici comentatorului care dat link-ul la articolul (articolele) lui Nassim Nicholas Taleb!

  14. Este un articol scurt si emotional scris de un roman care locuieste si munceste intr-un oras mare, oras care a votat cu Clinton. Pur si simplu o felie mica de realitate vazuta prin ochii unui locuitor ca multi alti locuitori, in prima zi dupa o furtuna electorala, mediatica si emotionala.
    Asa cum a fost scris nu mi se pare ca s-a vrut un articol de analiza politica si nici unul care sa demostreze ceva, sau prin care se lamenteaza. Pur si simplu un articol frumos si omenesc. Nu inteleg de ce oamenii au sarit sa comenteze negativ.

  15. Io din povestioara cu care incepe articolul am tras concluzia ca tineretu’ american se bucura cu nonsalanta ca a invins Trump in timp ce adultii nedormiti dupa o noapte lunga de numarat oi sunt tare crispati ca inca nu pot sa recunoasca public cat de reactionari sunt ca l’au votat pe ‘inamicul public nr 1’. Furie, rusine si ingrijoare nu rezulta deloc din snoava. Poate din materialele de propaganda, dar nu din vagonul de metrou.

  16. „Apoi furie: în special a prietenilor de culoare sau gay, care au crezut – pentru doar câțiva ani și doar cei din “blue states” – ca statutul lor de cetățeni de mana a doua e o chestiune a trecutului. Ei bine, nu e.”

    Nu prea inteleg cum e se simt gay-ii de mana a doua, acum ca va fi Trump presedinte. S-au simtit femeile pe vremea lui Bill Cljnton de mana a doua pentru ce a facut Clinton cu Monica?… Ce legatura are ce simte sau ce face un presedinte, cu ce simt si ce fac gay-ii?

    Si, in America de Nord, sa fim seriosi: gay-ii si afro-americanii de la un anumit nivel social sunt cei mai provilegiati, nu-i da nimeni afara de la serviciu, nu le zice nimeni nimic ca le e frica de faptul ca sunt acuzati de homofobie si rasism. Sa nu mai amintim (uite ca tocmai am amintit) si de minunata discriminare pozitiva. Mai nasol de albii heterosexuali, ca nu le pasa nimanui de ei.

    Data viitoare, cereti colegilor si altora ca ei sa faca presiune asupra Partidului Democrat ca urmatorul lor canditat sa fie o persoane care are valori morale si principii bine definite. De curiozitate, puteti enumere niste valori morale si niste principi ale doamnei Clinton (verificate prin fapte, nu doar niste vorbe).

    Multumesc!

    Eu as fi suparat, trist, dezamagit si insultat (in locul „vostru) de ofertele propuse de amandoua partidele. As fi iesit in strada (cum au iesit ei acum sa proteseze) sa protestez (daca tot va arde de protestat) inaintea alegerilor, datorita gunoaielor umane (caci asta sunt cei doi fosti candidati la prezidentiale) propuse de partide.

  17. Ăia pe care i-am văzut în filmuleţe din California şi Oregon nu erau tăcuţi deloc. Bande organizate de fulgi de nea alergau pe străzi simpatizanţii lui Trump, ştiau şi să zbiere, dar şi să folosească pumnii, picioarele şi obiecte contondente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Rares Benga
Rares Benga
Originar din Brașov și Newyorkez prin adopție, Rareș a absolvit Informatica Economica la ASE București și un MBA la University of Maryland, College Park și are peste 10 ani de experienta în Decision Analysis în domeniul serviciilor financiare. Cariera sa include poziții la Pearson, Citigroup si Barclays; în prezent este Director, Decision Management la E*Trade Financial, o companie de brokeraj online. In paralel, Rareș e co-fondator al câtorva startup-uri de succes din e-comerțul romanesc (Okian.ro, Frisbo.ro).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro