Home » Opinie » Citesti:

TVR are un nou Consiliu de Administrație. Mai politizat ca niciodată!

Mircea Morariu martie 29, 2018 Opinie
4 comentarii 1,239 Vizualizari

Comisiile parlamentare pentru cultură, arte și mass-media au aprobat cu maximă rapiditate toate candidaturile pentru noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune. Dacă punem la o parte ceea ce până la urmă s-a transformat pentru parlamentarii României într-o simplă furtună într-un pahar cu apă – am în vedere gravul derapaj editorial și managerial reprezentat de difuzarea în prime time și într-un regim juridic neclar, năclăit, de afacere, de bisniță de-a dreptul,operațiune ticluită ca la colțul străzii, ai cărei protagoniști au fost pe socoteala și în paguba TVR domnii Ionuț Cristache, respectiv Dan Andronic și Ion Cristoiu (îi reamintesc pe această cale d-nei Smaranda Vornicu, șefa Serviciului comunicare din TVR, solicitarea referitoare la precizarea condițiilor financiare în care TVR a făcut publicitate cotidianului Evenimentul zilei), practic miercurea trecută nu s-a întâmplat nimic.
Toate partidele, toate organismele și organizațiie și-au văzut acceptate candidații în pofida faptului că asupra multora planează mari semne de întrebare.
Fiecare candidat și-a recitat mica lui poezie. Unii au rostit patetice profesiuni de credință, alții au încercat să diagnosticheze bolile multe de care suferă astăzi Serviciul public de televizune, o a treia categorie de “pretini și tovarăși” nu au ratat prilejul de a trage minciunici cu toptanul. Cap de listă d-na Doina Gradea care, precum cătelușul din poezie, s-a jurat că nu a intervenit niciodată în politica editorială a postului public, îndeosebi în activitatea atât de oropsitei Direcție “Știri”. Deși mai toată lumea a văzut-o pe doamna interimară cu rața în gură. Chiar în ziua Congresului extraordinar al PSD când și-a autoasumat misiunea de a decide câte ediții speciale se cuvin alocate evenimentului, dar și cine și cum are dreptul să le modereze. Ca să nu mai vorbim de maxima atenție cu care sunt redactate, lustruite, ferchezuite știrile zis negative despre doamna Gabriela Firea care, pesemne, deține un loc aparte în suflețelui doamnei Gradea.
L-am văzut în câteva secvențe filmate pe penelistul Gigel Știrbu căruia i-a cam trecut îmbățoșarea afișată în urmă cu două săptămâni și mai bine, atunci când s-a făcut că o poftește la audieri pe aceeași inocentă doamnă Gradea. Nici nu putea să fie altfel de vreme ce însuși partidul domniei-sale, partid care făcea în 2016, înainte de alegeri,, mare caz de criterii și coduri integritate, a trimis în CA al TVR o persoană asupra căreia planează multiple suspiciuni de plagiat. Și – ce să vezi?- respectivul este cunoscut și ca apropiat tot al doamnei Gradea.
Suntem tare departe de anii în care din Consiliul de Administrație al TVR făceau parte oameni de foarte bună calitate, intelectuali adevărați, personalități publice de mare anvergură. Astăzi în respectivul organism partidele trimit inși și inse față de care au contractat anumite datorii și acum și le achită printr-o sinecură plătită cu larghețe din banul public, personaje de rang secund, cetățeni gata să îndeplinească fără să crâcnească ordine politice. Personaje care nu se gândesc la cât de departe sau de apropiat este momentul în care din cine știe ce capriciu al decidenților politici li se va spune, “gata, ajunge, v-ați jucat destul, adunați-vă catrafusele, Raportul de activitate a fost respins și Consiliul cu pdg cu tot demis”. Să ne reamintim, de pildă, că durata medie de viață a unui Consiliu de Administrație este de un an și jumătate și că din 1997 încoace doar dl. Cristian Hadji-Culea și-a dus până la capăt mandatul de președinte-director general.
Sigur, mi se va răspunde că, spre deosebire de Consiliile precedente – iar din 1997 au fost multe, slavă Domnului! – a crescut numărul membrilor recrutați dintre profesioniști. Chiar de oameni din interiorul Televiziunii. Așa este. Numai că nu cred că a mai fost situație în care atât de mulți dintre respectivii profesioniști să fie arondați unuia și aceluiași partid politic. În speță, PSD. Și nu e vorba doar de cele patru persoane propuse de social-democrați. Ci de mai multe. Dovadă modul lejer în care doamna Gradea a fost desemnată pdg? Fără doar și poate. Noul CA al TVR este cel mai politizat Consiliu din 1997 încoace. Și cu câtă voluptate vorbesc parlamentarii noștri despre necesitatea depolitizării SRR și SRTV! Numai că și minciuna-i vorbă!

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , ,Currently there are "4 comments" on this Article:

 1. Kurt spune:

  Serviciile publice rămân o mare tentaţie pentru politicieni.
  Cu greu se abţin de intervenţii în favoarea clientelei politice. Probabil că e prea mult cerut de la politicieni să se abţină. Rămâne societatea civică, opinia publică care veghează și acuză public, așa cum o face de multe ori excelent autorul. Nu e numai stilul elegant al autorului….

  … „… Noul CA al TVR este cel mai politizat Consiliu din 1997 încoace. Și cu câtă voluptate vorbesc parlamentarii noștri despre necesitatea depolitizării SRR și SRTV! Numai că și minciuna-i vorbă!… „…..

  Televiziunea e mediul pensionarilor. Influenţa politică la TV se îndreaptă de multe ori spre această clientelă. Generaţia smartfone în era digitală nu stă în faţa ecranului TV public. Are alte preferinţe.

  Cât despre calitatea programelor de TV ale statului…..

 2. un domn spune:

  Buna Dimineata
  Acum Transmisiile LIVE simultan cu Raitaru teve si Crescent teve vor avea Legalitate! Dar oare cum se va imparti taxa radiotve tot la 3 ?

 3. silicon_v spune:

  Nu cred ca din 1989 am vazut o politizare a intregului aparat bugetar mai solida dacat ce a facut guvernarea actuala.

  Cred ca puterea actuala se pregateste de opozitie, de asta au plantat in felul asta mii de fiice, frati, veri, matusi, secretare si soferi peste tot pe unde se putea: in administratie, in regii, in firmele cu capital de stat, in consilii de administratie. Singurul criteriul fiind “sunt oamenii nostri de incredere”

  Puterea ce o sa vina dupa guvernarea actuala nu o sa se ocupe doar de guvernarea cat mai eficienta a tarii, o sa se lupte si cu balaurul asta cu zecii mii de capete mici si patrate. Si procesele or sa curga in valuri, daca se vor atinge de ei.

 4. trubac spune:

  Putinizarea RomanieiComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Vorbeam dimineata cu un coleg turc care imi spunea ca a inceput sa-i fie frica sa se intoarca acasa ...

de: r2

la "Complicata primăvară europeană şi capcanele dorinţei de schimbare politică"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)