marți, martie 19, 2024

UE și propaganda rusă: cum luptăm cu dezinformarea din presă și rețelele sociale

Uniunea Europeană (UE) este obligată să-și seteze ca prioritate pentru următoarea perioadă, alături de prioritățile actuale de creștere economică și siguranță a cetățeanului, și combaterea mai fermă a propagandei antieuropene venită din afara Uniunii, în special dinspre Federația Rusă. Altfel, riscăm ca tot efortul nostru de a continua proiectul de integrare europeană care aduce atâtea beneficii pentru cetățenii noștri să fie subminat de norul de manipulare venit dinspre Est și care este intens propagat de presă și de partidele eurosceptice prietene ale Kremlinului. De aceea, am propus, miercurea trecută, în Parlamentului European, un proiect-pilot finanțat din Bugetul UE pentru anul 2018 care să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Acest demers al meu trebuie să fie doar punctul de pornire pentru o nouă regândire a modului în care combatem propaganda antieuropeană și pentru ceea ce trebuie să fie efortul nostru colectiv de a apăra valorile democrației occidentale care au adus 70 de ani de pace și prosperitate în Europa.

Propaganda rusă din ultimul deceniu, campaniile de dezinformare și de sprijin continuu pentru forțele politice antieuropene din statele membre ale Uniunii Europene subminează proiectul european, cooperarea transatlantică și democrațiile occidentale. Această criză a atins un nivel alarmant în ultimii ani și ajunge până într-acolo încât ne duce cu gândul spre ceea ce a însemnat propaganda sovietică în perioada Războiului Rece. Profitând de un context politic și economic prielnic pentru acțiunile de manipulare – o oarecare scădere a încrederii europenilor în Uniunea Europeană ca urmare a efectelor crizei economice și a provocărilor în materie de securitate din ultimii ani – propaganda rusă, alături de agenda și discursul partidelor populiste, au pompat încontinuu în spațiul public european mesaje de dezinformare cu scopul de a destabiliza instituțiile UE. Aceste eforturi continue de a manipula realitatea și de a stimula neîncrederea în procesul democratic au ajuns chiar să influențeze procesele electorale în țările occidentale.

Cum funcționează propaganda rusă și de ce dă rezultate

Propaganda rusă este un set complex de acțiuni și organizații finanțate, dirijate sau influențate de Federația Rusă al căror scop este destabilizarea Uniunii Europene ca alianță politică și economică, dar și a NATO, ca alianță politică și militară. Prin propagarea de știri false (fake news), prin manipulare și prin susținerea, explicită sau tacită, a partidelor eurosceptice din interiorul statelor membre al Uniunii, propaganda rusă urmărește să contureze la nivelul opiniei publice atât din statele membre ale UE, dar și din Rusia și din alte zone strategic importante pentru Kremlin un curent de respingere a modelului democratic occidental. Desigur, niciun oficial al Federației Ruse nu o să recunoască vreodată că există o propagandă rusă care are scopul de a destabiliza Uniunea Europeană, ceea ce nu face, însă, ca acțiunile lor să nu fie tot mai vizibile de la o zi la alta și, din păcate, în unele cazuri chiar și efectele.

Cel mai la îndemână exemplu de instrument al propagandei ruse este trustul media deținut de Guvernul Federației Ruse, din care fac parte rețeaua de televiziune Russia Today și așa-zisa agenție de știri Sputnik News. Ambele canale media au ediții în mai multe limbi oficiale ale Uniunii Europene, ceea ce le situează la un click sau un buton de telecomandă distanță de orice european. Sute de milioane de euro din bugetul Federației Ruse sunt alocate acestui trust – numai Russia Today a avut un buget oficial pentru anul 2016 de 247 de milioane de dolari, conform informațiilor furnizate public chiar de rețeaua de televiziune, informează Bloomberg. Doar o parte din informațiile pe care le transmit posturile acestei rețele sunt știri obiective, mare parte dintre ele, așa cum o dovedesc numeroase studii de specialitate, dar și analizele Serviciului European de Acțiune Externă, sunt, de fapt, manipulări și chiar invenții grosolane servite publicului sub forma unei știri. Vă invit doar să accesați site-ul Serviciului European de Acțiune Externă pentru a citi mai multe exemple de știri false publicate în ultimul an de presa pro-Kremlin și dovezile faptice că nu sunt adevărate: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/9443/Disinformation%20Review.

Această unealtă, deși foarte agresivă, oferă, însă, rezultate limitate tocmai din cauza caracterului lor instituționalizat, fiind vorba despre canale media deținute de statul rus pot fi ușor susceptibile de caracter părtinitor, oricât de profesionist ar încerca să împacheteze știrile false. Propaganda rusă este completată de ceea ce poartă denumirea de „internet trolls”, persoane plătite în mod direct sau indirect de statul rus pentru a disemina știri false pe rețelele sociale. Un jurnalist de investigație de la publicația americană „The New York Times” a publicat, în data de 2 iunie 2015, un reportaj prin care a demascat faptul că Guvernul Federației Ruse finanțează agenții care angajează persoane pentru a disemina pe rețelele sociale știri in favoarea președintelui Vladimir Putin.

Această unealtă de manipulare inovatoare, „internet trolls”, se dovedește foarte eficientă pentru că mesajele antieuropene sau proruse ajung și la persoane care nu sunt de acord cu ce face Federația Rusă, dar care pică în campania manipulării. Cum este posibil? Simplu, în primul rând, o dată cu creșterea popularității rețelelor sociale, fluxul de informații la care are acces omul de rând a crescut enorm, iar oamenii nu mai pot face diferența între o sursă sigură și un site de știri false (fake news). În același timp cu evoluția tehnologiei, este mult mai ieftin să îți înființezi un site pe care să scrii orice dorești și să le diseminezi public sub ambalajul unei știri. Un template care să imite un site de știri profesionist costă doar 50 de dolari, iar găzduirea lui pe un server online costă tot circa 50 de dolari pe an. Astfel, cu 100 de dolari, oricine poate să scrie orice dorește pe un site de știri și să promoveze textul, apoi, pe rețelele sociale, sub pretenția unei știri. Astfel de false articole de presă pot fi distribuire masiv pe conturi ale unor rețele de socializare, într-o primă instanță de „internet trolls”, iar, ulterior, chiar de simpli oameni care cred cu sinceritate că este adevărat ceea ce scrie în articolul respectiv și care nu reușesc să-și dea seama că acesta este un articol fals și că afirmațiile pe care le cuprinde nu sunt adevărate și că nu au trecut prin filtrul rigorilor jurnalistice, așa cum trece orice știre adevărată. S-a dovedit că astfel de site-uri administrate de persoane sau companii anonime nu sunt înființate doar de apropiați ai propagandei ruse sau ai unui grup de interese care are drept scop manipularea. Sunt și persoane private care au descoperit că un astfel de canal pe care scrii știri false conspiraționiste – de exemplu, despre forțe oculte care vor să ne conducă țara sau lumea – prinde la o anumită categorie de public sensibilă la astfel de subiecte, uneori mai puțin educată și care este tentată să le creadă și să le promoveze prin distribuirea lor pe propriile conturi ale rețelelor sociale. Astfel, site-ul respectiv obține vizualizări și, deci, și bani din reclame. Aceste site-uri contribuie, vrând-nevrând, la campaniile coordonate de manipulare și, deși nu sunt parte directă din rețeaua de propagandă rusă, contribuie din plin la decredibilizarea sau chiar destabilizarea unor instituții democratice naționale sau europene. Pe scurt, dacă acum 20 – 30 de ani, transmiterea de știri false către publicul larg implica investiții enorme în tipărirea de publicații aparent independente, acum totul se face mult mai facil și cu costuri extrem de mici.

Propaganda rusă nu se oprește însă, aici, iar acest lucru este recunoscut chiar de oficialii de la Kremlin. Ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, recunoștea, într-o declarație în Duma de Stat din februarie anul acesta, citată de Associated Press, că Armata Rusă și-a înființat trupe dedicate războiul informatic: „Propaganda trebuie să fie inteligentă, deșteaptă și eficientă.”. Oficialul de la Kremlin nu a dat mai mult detalii despre aceste „trupe”, dar ceea ce știm este că Rusia are un buget oficial pentru apărare de 70 de miliarde de dolari anual (surse neoficiale spun, însă, că ar fi mult mai mare), iar o parte din acești bani sunt folosiți pentru propagandă.

Cum funcționează propaganda rusă in România

Românii au, în general, puțină sau foarte puțină încredere în Federația Rusă, de aceea instituțiile media oficiale ale statului rus au o penetrare scăzută la noi în țară. Totuși, și România se confruntă cu fenomenul știrilor false (fake news), după cum ilustra recent o analiză a Agenției France Presse. Sunt foarte multe site-uri despre care cu siguranță ați auzit ale căror știri eurosceptice și naționalist retrograde sunt distribuite pe Facebook. Nu aparțin canalelor media cunoscute din România, se prezintă drept „alternative news” (știri alternative), dar fără a fi asociate cu o persoană sau o organizație anume, apar și dispar de pe-o zi pe alta după ce și-au îndeplinit misiunea de a propaga astfel de știri în mediul online.

Din păcate, știrile false nu provin doar de la așa-zișii „internet trolls”, ci și de la înalți oficiali sau foști oficiali din Guvernul României. Și dau doar două exemple pentru a ilustra cum, voit sau nu, foști înalți oficiali ai statului român contribuie, la rândul lor, la campaniile de propagandă rusă: cu ocazia tragediei provocată de incendiul de la Clubul Colectiv din octombrie 2015, mai mulți politicieni români au afirmat public că nu a fost vorba despre un accident, ci că incendiul a fost provocat de omul de afaceri american de origine maghiară George Soros. Un alt exemplu, acuzațiile mai multor politicieni și lideri de opinie, inclusiv jurnaliști români, potrivit cărora companiile multinaționale și-ar obliga angajații să participe la protestele de la începutul acestui an din Piața Victoriei, acuzații pe care niciunul dintre cei care le-au formulat nu a fost capabil să le susțină cu vreun argument sau probă. Ele au fost, însă, promovate în mediul online și reținute ca fiind adevărate de o bună parte a populației, acei oameni creduli și aplecați spre teoriile conspiraționiste, unii dintre ei lipsiți chiar de deprinderile de a verifica veridicitatea unor informații.

Ce trebuie să facem să contracarăm atacurile la valorile europene

La nivelul UE pericolul propagandei ruse a fost recunoscut oficial prin Concluziile Consiliului European din 19 – 20 martie 2015, document prin care s-a pus baza creării Grupului Operativ de Comunicare Strategică în Est (East StratCom) care are ca obiect de activitate lupta împotriva dezinformării. Această echipă funcționează în cadrul Serviciului de Acțiune Externă al UE (SEAE), este formată din 10 membri și are, în prezent, un buget de 200.000 de euro. Este prea puțin, în opinia mea, dată fiind anvergura propagandei ruse și resursele pe care aceasta le alocă pentru a destabiliza proiectul european. Trebuie făcut mult mai mult la nivel instituțional, cu resursele financiare adecvate și cu mesajul corect. Nu poți lupta în războiul nedeclarat al Kremlinului împotriva valorilor europene cu 10 oameni, oricât de bine pregătiți ar fi ei, care lucrează în birourile SEAE de la Bruxelles. De aceea, ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018, am propus, pentru început, finanțarea cu 3 milioane de euro din bugetul european de anul viitor euro a unui proiect-pilot menit să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Scopul proiectului-pilot este tocmai acela de a îmbunătăți modul prin care atât Comisia Europeană, cât și delegațiile Serviciului European de Acțiune Externă în statele din Parteneriatul Estic își folosesc resursele de comunicare pentru a răspunde eforturilor propagandei ruse.

În paralel, în cadrul Congresului Partidului Popular European (PPE) din Malta din 29 -30 martie 2017, a fost adoptată o rezoluție ce cuprinde prioritățile pe care pe care liderii PPE le consideră esențiale în lupta împotriva propagandei ruse. Printre aceste priorități, PPE susține nevoia ca UE să pună în aplicare o strategie eficientă și detaliată pentru a contracara cu fermitate războiul informațional rus. Avem nevoie de un cadru instituțional adecvat, care să aloce resursele necesare pentru a găsi mesajele potrivite și mesagerii potriviți.

Cu cât Uniunea Europeană, în ansamblul ei, acceptă mai repede realitatea potrivit căreia Kremlinul s-a implicat într-un război nedeclarat împotriva valorilor liberale care stau la baza păcii și prosperității în Europa, cu atât putem și acționa în mod comun mai rapid și mai eficient. Adevărul despre ce face Uniunea Europeană trebuie să se audă cât se poate de clar în rândul oamenilor pentru a risipi astfel norul de dezinformări și frânturi de adevăr pe care îl propagă Federația Rusă și prietenii ei și care au redus în ultimii ani din încrederea oamenilor în instituțiile UE și în proiectul european.

Este, în același timp, datoria fiecărui politician, oficial european și simplu cetățean al UE conștient de avantajele enorme ale integrării europene să vorbească deschis despre ele, să le promoveze și să combată astfel manipularea antieuropeană. Trebuie să avem cu toții în minte faptul că Uniunea Europeană ne-a dat 70 de ani de pace continuă și de creștere economică, fără precedent în istoria lumii, faptul că Uniunea Europeană ne oferă libertatea de a locui, de a studia, de a munci și de a călători oriunde în cele 27 de state membre. Sunt avantaje pe care țări din alte regiuni ale lumii nu le au și pe care și le-ar dori, dar, poate, nu au avut șansa istorică sau lideri politici suficient de curajoși să pornească un proiect atât de curajos cum este astăzi Uniunea Europeană. De aceea, pentru a ne bucura în continuare de toate aceste beneficii, dar și de multe altele pe care le avem și pe care încercăm aici, la Bruxelles, să le construim pentru cetățenii europeni, cu toții trebuie să apărăm Uniunea Europeană de inamicii ei declarați sau nedeclarați. Trebuie, așadar, să combatem cu fiecare ocazie orice demers de propagandă și orice informație falsă pe care o auzim despre ce înseamnă Uniunea Europeană și despre pacea pe care o trăim noi, statele membre, împreună, și nu dezbinați.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. O componenta importanta a Razboiului rece a fost razboiul informational. Au descoperit acum specialistii ca denumiri interesante precum „realitate alternativa”, ori „post adevar”, date minciunilor si dezinformarilor le fac mai interesante. Singura noutate, cu adevarat majora, este modul rapid de transmitere a informatiilor false. Mediul online permite sporirea eficientei dezinformarii, ca arma intr-un nou razboi rece. Altfel, nicio noutate…

  2. Din pacate UE este atat de ramasa in urma si de greoaie in actiunile de combatere a influentei ruse.
    Tocmai democratia prost inteleasa le da putere celor care dezinformeaza, in numele dreptului la opinie lasa site-urile specializate in dezinformari sa prospere.

    Astfel de site-uri ar trebui inchise imediat, mai ales ca sunt unele care distribuie niste stiri vadit falsificate.

  3. Textul are un iz familiar ..daca inlocuiesc „european” cu „roman” si „federatia rusa” cu „capitalismul” imi pare a fi un discurs de cincinal .Bonus daca e citit cu intonatia impuscatului.

  4. Propaganda rusă este veche de cand Rusia exista – exista pentru că este ieftină, Rusia a avut un caracter represiv permanent contra propriilor cetațeni ca și oricaror forte care i s-au opus. Mai ales contra vecinilor. Împaratul este gol, dar are acces la microfon.
    Nu știu dacă aceasta comunitate europeana, in forma ei actuala – incarcata până la refuz cu birocrație – ar fi capabilă să contracareze eficient propaganda sovietică – pentru că asta este de fapt. UE are nevoie de o doza mare de soul searching pentru ași înțelege menirea, defini si urmarii obiectivele si de a nu frustra constant țările membre. Brexit-ul nu a fost o consecință a propagandei ruse, mult mai activa la centru – Londra – cea care a votat contra!? A fost o consecință a unui element represiv venit din Bruxelles, nu din Moscova.
    Moscova este si va rămâne o forță retrogradă. Un prim pas este să li se ia microfonul – Sputnik, de exemplu, a pierdut acreditarea la WH. Legăturile dintre RT si Sputnik cu propaganda rusa este deja cunoscut, identificabil – licența lor ar trebui revocată. Pe de alta parte, audiența lor este infimă. Sunt la un click distanță, dar publicul larg știe deja. Un click care nu mai este făcut decăt destul de rar.

    • Dor De Duca, zici foarte bine!
      Dar te rog explica asta si milioanelor de romani care pe 11 Decembrie anul trecut au votat cu Imperiul Raului!
      Nu mai suntem in 1990, nu mai suntem in 1992, nu mai exista scuza ignorantei.
      In 2016 nu se poate sa nu stii ca daca votezi cu Partidul lui Ilici, votezi pentru inglobarea in Federatia mujica!

  5. Eu am ghinion sa traiesc in SUA, o tara inculta, mercantila, incapabila, condusa de in presedinte-papusa neputincioasa, santajat sexual cu o imaginatie demna de romanele de taraba, marioneta netrebnica a unui Vladimir Putin atotputernic si genial-malefic.

    …. Sau cel putin asa s-a tot repetat in presa „credibila” europeana si cea stingista americana, neaservita Kremlinului. Cu nesimtire s-a repetat.

    De aceea, daca as trai in Europa m-as simti oarecum jignit ca trebuie sa vina Bruxelles-ul sa ma lamureasca de unde sa imi culeg informatiile, cum sa le filtrez, cum sa le sintetizez. Ca fiinta ginditoare dotata, citez din memorie pe dl. Patapievici, cu „un suflet individual, pecetluit de o singularitate irepetabila” [imi place aceasta redundanta deliberata in formularea filozofului], as indrazni sa cred ca am destul discernamint sa nu ma uit la Russia Today in viata vietilor mele, si sa deslusesc „the Russian trolls” [precum celebrul Mazeta de pe Hotnews] fara ajutorul Kommissarilor de orice origine.

    Ei, dar ce stiu eu? Ca trumpist neajutorat, nici n-at trebui sa am macar dreptul la opinie, at trebui sa fiu trimis la reeducare! Traiasca lupta pentru pace! Traiasca lupta pentru valorile europene, insh’Allah! Sieg Heil, „Democratie”!

    • „daca as trai in Europa m-as simti oarecum jignit …”

      Iertați-mă, va rog, dar am o întrebare sincera, pornita dintr-o profunda curiozitate. Eu am „ghinionul” sa trăiesc în Europa, n-am avut ocazia sa vizitez vreodată SUA deși îmi doresc de mult asta. Spuneti-mi, va rog, în cazul în care nu se întâmplă sa trăiți în Washington, nu va simțiți jignit „ca trebuie sa vina Washington-ul sa va lămurească de unde sa va culegeți informațiile, cum sa le filtrați, cum sa le sintetizați” ? Necunoscand lucrurile de la fata locului mie îmi este mai greu sa înțeleg dorințele de independenta ale statului Texas, bunăoară, despre care am auzit vorbindu-se. Credeți ca Texas s-ar dezvolta mai bine independent, ori sub administrație mexicana? Se simt oare texanii jigniți ca administrația federala este la Washington, nu la Austin?

      • Nici o problema, domnule. Inteleg ca ati incercat o analogie aici, dar mi-e teama ca nu v-a iesit cum ati planuit. Clarificati-va ideile si mai vorbim.

  6. Rasfoiam pictorialul online ‘Adevarul’ [sau pieptorial?] si dintre toate trasnaile s’a itit o mostra de propaganda sexy a Kremlinului. Pagina cu poze indecente se numeste „Rusoaicele, innebunite sa’l tina pe Putin la piept” [nu dau link ca nu vreau sa contribui si mai tare la succesul propagandei ruse].

    Acum, chestia e ca Moscova NU a platit pe nimeni pentru acest material si nici pentru mii de alte stiri mai mult sau mai putin false/fabricate. Pur si simplu presa noastra [ca si cea occidentala] adora sa preia ‘senzationalul’ produs in Rusia si sa’l colporteze zi de zi aici.

    Declaratiile pseudo-razboinice, cuvantarile infierbantate si eseurile imprastiate si plicticoase NU au nicio sansa in fata instrumentelor simple dar cu sexapil ale Moscovei. Nu asa se se lupta cu propaganda rusa.

    Responsabiliii politici europeni au la indemana 2 cai de atac.

    1. Raspund cu aceeasi moneda, eventual oleaca mai sofisticat: bikini cu imprimeuri Schulz, sticlute cu coniac Juncker, sepcute cool cu Merkel, gentute albastre cu stelute, batistute Mogherini, carpete cu 27-28 de ingeri etc.

    2. Cenzura drastica si sanctionarea tuturor euroscepticilor si nationalistilor ce indraznesc sa se opuna liniei politice stabilite la Bruxelles. Ca sa functioneze nu e suficient sa’i arati cu des’tu si sa’i infierezi public, e nevoie de un aparat de represiune serios care sa’i ancheteze si sa aplice sanctiuni dure, de la amenzi pana la inchisoare. De pilda un impricinat eurosceptic radical precum euNuke ar fi trebuit sa fie demult inhatat si luat la intrebari de organele abilitate pentru textele lui ce mustesc de ostilitate la adresa proiectului european, pardon, maretului proiect european; ce cauta el pe contributors si alte forumuri? de ce critica el Uniunea si organele ei? cine il plateste? e sau nu un troll caghebist? si, evident, banat de urgenta, eliminat din spatiul public destinat dezbaterii si progresului ideilor. E inadmisibil ca rumani tradatori ai idealurilor europene precum euNuke sa se desfasoare liber pe retelele sociale, sa planteze samanta discordiei si circumspectiei in cetateni si sa raspandeasca detalii dusmanoase despre biografia tatucilor, pardon, arhitectilor Uniunii Europene [precum trecutul nazist al primului Komisar-sef, Hallstein, ori calitatea de ideolog comunist a lui Altiero Spinelli]. si asta tocmai acum, cand bravii Comisari lupta din rasputeri cu monstrul de la Rasarit si ramificatiile lui fasciste precum Gazprom; scepticii dusmanosi precum euNuke sunt vinovati de cedarea recenta in fata Rusiei, caci ei au afectat psihicul decidentilor de la Bruxelles care s’ar fi putut opune cu brio extinderii gazoductului NordStream in marea Baltica; euroscepticii britanici si olandezi [in special, dar sa nu ii uitam pe cei italieni, greci si polonezi] au vulnerabilizat pozitia negociatorilor Comisiei in fata lui Putin si au permis acestuia sa acapareze o treime din piata energiei.

    Discursul eurosceptic trebuie incriminat penal. E stringent. Si numai indivizii raspandaci, ci si companiile ce deservesc scopurile dusmanoase ale acestora prin punerea la dispozitie a platformelor online de dezbateri, comunicatii, socializare; Facebook, Twitter, dar si cele locale precum ‘contributors’ trebuie aduse sub control si obligate sa blocheze accesul utilizatorilor ostili, de multe ori anonimi, ce raspandesc materiale de propanda anti-UE si sa denunte imediat persoanele ce se fac vinovate de colportarea ideilor subversive si a dezinformarilor cu substrat antieuropean si pro-rus.

    Asa sa ne ajute Cei de sus! Si fie ca bunii conducatori, sprijiniti de tineri de nadejde precum Zuckerberg si Gates, sa aduca linistea in caminele noastre, sa ne protejeze de cel Rau de la Rasarit si sa carmuiasca cu intelepciune masele populare spre noi culmi ale democratiei si progresului social!

    • „Si trebuie aflat de urgenta cine i-a inoculat lui euNuke aceste idei dusmanoase si cu cine a mai complotat el pentru subminarea si intinarea maretelor idealuri ale luptei neintrerupte pentru propasirea UE.”

      Din sala se aud urale si aplauze puternice, prelungite. Se scandeaza „Biscuim! Biscuim!” :)

  7. Din întâmplare eu sunt eurosceptic, americano-sceptic și creştin ortodox (deci iubesc pe fraţii mei de credinţă, popoarele ortodoxe, respectiv ruşii şi Rusia). Ar trebui oare să mă simt vinovat pentru că eu am alte convingeri? Că nu mă aliniez mainstream-ului democraţiei liberale, seculare? Aş păcătui atunci faţă de un principiu atât de drag democraţiei: libertatea de gândire, de conştiinţă şi de expresie (vezi Charlie Hebdo). Trebuie să-ţi urmezi convingerile indiferent de ce cred alţii (and my inalienable right – the pursuit of happiness). God bless!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan
Siegfried Mureșan este un economist și om politic român, deputat european din partea Partidului Național Liberal. Născut la Hunedoara, Siegfried Mureșan a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din București și programul de Master în Științe Economice și Management la Universitatea Humboldt din Berlin. Siegfried Mureșan se află la al doilea mandat de europarlamentar. Este vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova și membru în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare. Siegfried Mureșan este, totodată, vicepreședinte al Partidului Popular European.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro