Home » Opinie » Citesti:

Un autogol

Mircea Morariu februarie 3, 2018 Opinie
14 comentarii 1,477 Vizualizari

Similitudinile se impun de la sine. În seara zilei de 31 ianuarie 2017, aproape de căderea nopții, mizând pe adormirea conștiințelor, pe faptul că de a doua zi urmau să crească unele salarii, pe detaliul că nu trecuse chiar foarte mult de la masiva victorie în alegerile parlamentare, guvernul Grindeanu a dat celebra Ordonanță 13.
Ministrul Justiției din acea vreme, inenarabilul domn Florin Iordache, a încercat să blocheze orice încercare a presei de a-i solicita furnizarea unor explicații coerente. Nimeni nu cred că va uita vreodată și insultătoarea, și neinspirata replică a demnitarului strâns cu ușa –“Altă întrebare!”. Ce a urmat se știe foarte bine.
366 de zile mai târziu, procurorul șef al DNA, d-na Laura Codruța Kōvesi, a cărei menținere în funcție se datorează în cea mai mare măsură presiunii opiniei publice și acțiunii hotărâte a presei împotriva ticăloșiei guvernanților, anunță senină, fără a simți nevoia de a da explicații suplimentare, clasarea megadosarului Microsoft. Motivele sunt de-a cum nu se poate mai caraghioase.Un scandal în lege! O de neiertat neglijență în serviciu. În 2014, atunci când a fost începută urmărirea penală, când dosarul a fost dat în sarcina astăzi ultra-controversatei foste procuroare Mihaela Iorga-Moraru, faptele, comise în anul 2004. erau deja prescrise. De ce nu a făcut până atunci nimic în chestiunea în cauză ultra-cinstitul Daniel Morar e, fără doar și poate, o problemă. Care nu o scuză însă defel pe doamna Laura Codruța Kōvesi. Explicațiile furnizate vineri de doamna procuror șef al DNA sunt subțiri, tardive, adesea pline de contradicții.
De fapt, lucrurile sunt clare. Nimeni, dar absolut nimeni dintre angajații DNA, unii dintre ei cu doctorate, majoritatea plătiți cu salarii grase tocmai pentru a-și face foarte bine datoria, nu a observat, nu a băgat în seamă până în urmă cu câteva zile acest detaliu.
Carevasăzică, vreme de patru ani unii s-au tot făcut că lucrează, că adună probe, că ascultă și consemnează declarații, timp de patru ani zeci de persoane au fost audiate pentru ca totul să se încheie în cel mai derizoriu chip cu putință.În coadă de pește. Pardon, scuzați, bonsoar, nu am băgat de seamă că afacerea este expirată, noi ne-am petrecut vreme numărând-ne banii din leafa luată vreme de 4 ani degeaba! Cam astfel s-ar traduce anunțul sibilinic făcut joi seara, de altminteri, în general, mult mai guraliva doamnă Laura Codruța Kövesi. E vorba, în realitate, despre o uriașă vină colectivă de care profită astăzi nu doar inamicii declarați ai doamnei Kōvesi, ci și cei ce ar vrea dispărută instituția. Comasată cu DIICOT sau readusă la stadiul în care era pe vremea PNA-ul din timpul lui Adrian Năstase, al Rodicăi Stănoiu și al lui Ilie Botoș.

Dincolo de faptul că nu vom ști niciodată dacă cei șapte foști ministri despre care s-a tot spus că ar fi fost amestecați în afacere au fost sau nu acuzați degeaba, anunțul indiferent, alb, mai alb decât coala de hârtie pe care cred că doamna Kōveși ar trebui să o înngrească scriindu-și cât mai urgent scrisoarea de demisie, furnizează o imensă cantitate de muniție politicienilor, jurnaliștilor, analiștilor care la ordin, pe bani sau din convingere susțin inutilitatea existenței Direcției Naționale Anticorupție.
Eșecul rizibil al afacerii Microsoft este cel mai mare autogol pe care d-na Laura Codruța Kōvesi l-a tras vreodată în poarta nu doar a carierei domniei- sale, ci și a instituției pe care o conduce.
Am convingerea fermă că, de data aceasta, nu mai există scuze. Doamna Kövesi nu doar că se impune să explice totul în detaliu și cu maximă celeritate. Însă, odată explicațiile încheiate trebuie să solicite un time out pe viață. O asemenea greșeală cât casa se plătește oriunde în lumea civilizată.
Doamna Kōvesi, vă rog, grăbiți-vă, achitați factura! Penalitățile de întârziere s-ar putea să ne coste prea scump pe toți oamenii cinstiți din România!
Text apărut simultan pe site-ul contributors și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "14 comments" on this Article:

 1. Constantin spune:

  “O de neiertat neglijență în serviciu.”

  Dacă nu mă înșel, d-na Kovesi a solicitat Inspecției Judiciare o anchetă asupra acestei neglijențe în serviciu, anchetă care este în desfășurare de vreo 9 (nouă) luni. Nu-mi dau seama de vinovății, dar întrucât infracțiunea a fost sesizată de către Corpul de control al PM prin 2013-2014, dar se încearcă manipularea informațiilor pentru a induce în opinia publică ideea că a fost sesizată în 2004 (când s-au petrecut faptele), mă determină să aștept rezultatele anchetelor înainte de a cere demisia d-nei Kovesi ori a altcuiva.

  De altfel, procurorul de caz a fost sancționat cu privire la alte nereguli comise în timpul activității în cadrul DNA, de unde a și fost exclus, și este cercetat în alte cauze de neglijență în serviciu similare. Prin urmare, poate fi luată în considerare inclusiv suspiciunea că se urmărește compromiterea d-nei Kovesi de către cei care au încălcat legea și care au fost sprijiniți (aparent, pentru că există anchete în desfășurare, după cum am spus) tocmai de procurorul care instrumenta dosarul.

  • victor L spune:

   - “Daca nu ma insel”, dar te inseli.
   – “Nu-mi dau seama de vinovății”, dar dai verdicte.
   Ce spune procurorul de caz: “Problema prescripţiei a fost discutată cu Laura Codruţa Kovesi şi cu adjunctul ei, Călin Nistor, în 2014. S-a stabilit că ancheta poate continua”>
   Atunci de unde intentia de compromitere?

 2. dorin valeriu spune:

  Mi se pare o judecata grabita, superficiala, fara a cunoaste “firul” evenimentelor, legislatia, raspunderile in cadrul organelor de justitie. In chestiuni “tehnice’, zic eu (cum pare cea de fata), sa se pronunte doar cei competenti !

  • Cornelia Topală spune:

   Exact!!!!!!!! I-am dat dreptate de foarte multe ori domnului Mircea Morariu, dar de această dată chiar sunt uluită de ușurința cu care se pronunță într-o problemă în care nu este expert… De ce sunt subțirele explicațiile doamnei Kovesi? Cu ce cântar le cântărește dumnealui? Legile acestei țări sunt atât de complicate și confuze încât înșiși profesioniștii sunt adeseori în dificultate…Chiar procuroarea de caz spune niște lucruri care o scot din chestiune pe doamna Kovesi… Și, în afară de asta, nu aș fi crezut că domnul Morariu poate să îi dea apă la moară condamnatului penal Dragnea care se străduiește să trimită România înapoi în epoca de piatră…

   • victor L spune:

    si numai pentru ca a inchis dosarele Revolutiei si Mineriadelor, dna Kovesi nu trebuie tinuta in rama; nu va faceti chip cioplit :P.
    NB,
    explicatia DNA-ului in legatura cu Daniel Funeriu, te ingrozeste, te face sa te crucesti chiar de esti ateu
    „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”
    Ani de zile de suspiciuni au trecut pina sa constate DNA-ul ca acuzatia nu e prevazuta de lege ori presupusa vinovatie nu este prevazuta de lege ca sa se zburleasca la om.

   • victor L spune:

    „Ironia dosarului Microsoft este că cel care era inițial prima și unica țintă, Daniel Funeriu, a fost singurul care a ieșit din acest dosar pe motiv că „fapta nu există”.

    Toți ceilalți demnitari implicați fie au fost sau urmează să fie condamnați (lotul PDL, 2010-2012: Gabriel Sandu, Valerian Vreme), fie au scăpat prin prescrierea faptelor (lotul PSD, 2003-2004: Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Alexandru Athanasiu etc.).

    Să nu uităm că dosarul s-a format ca urmare a unei răzbunări: Victor Ponta a pus Corpul său de Control să-i găsească ceva lui Funeriu, ca represalii la faza cu plagiatul. Corpul de Control a găsit ceva-ceva la Ministerul Educației, fără să înțeleagă despre ce este vorba, și a sesizat DNA pe 5 iunie 2013. Așa a început totul.

    O altă ironie: pentru faptele comise de lotul PSD, adică chiar cei care au amorsat afacerea, prescrierea faptelor a survenit la 21 octombrie 2014 (conform DNA).” / Liviu Avram, pe facebook

 3. victor L spune:

  Din ciclul “fara mine nu se poate”: “Sunt momente, cum este duminica, in care
  iti doresti sa ai familie, sa ai copii, dar de fiecare data ma gandesc ca am o misiune de indeplinit”.
  Acompaniat de refrenul mult fredonat “Nu este niciun motiv sa-mi dau demisia”.

  • hex spune:

   Victor L

   Daca LCK si-ar da demisia, atunci ar fi sarbatoare pe ulita pesedisto-basista, or Klaus nu vrea asta :)

   In alta ordine de idei, cu “misiunea de indeplinit” a insarcinat-o taman tovarasul Comandant Suprem Basescu, atunci cand a adus-o de la Sibiu…

   Am avut un presedinte vizionar. Care a fost sfatul adresat “binomului” (LCK & Coldea), dupa expirarea mandatelor sale : “amandoi trebuiau sa-si dea demisia dupa plecarea mea”. Mentalitate de navlositor…

   De ce vizionar ? Caci iata ca sistematic i se coace ceva Codrutzei…

 4. marcel spune:

  Autorul articolului scapa din vedere ca dna. Kovesi este un ghimpe in coastele mafiei politice transpartinice care tine Romania intr-o perpetua stare de inapoiere de subdezvoltare.

  De unde atat idealism domnule Morariu? Vreti ca femeia asta sa cada pe propria spada pentru ce? Pentru un dosar ratat? Ignorand in acelasi timp toate lucrurile bune si condamnarile obtinute pana acum, printre care si securisti batrani ca Voiculescu?

  Faceti o greseala tipic romaneasca, romanii se asteapta la perfectiune si din dorinta de perfectiune ajung la anihilare.

  Din dorinta unui candidat perfect, romanii nu s-au prezentat la vot in 2016, crezand ca niste prosti ce sunt ca absenta de la vot are valoare. PSD a castigat, astfel romanii au condamnat tara la inapoiere, iarasi Romania a dat ceasul inapoi si ani pretiosi au fost irositi de mafia dobitocilor, pe numele ei PSD.

  Nu esti un copil dle. Morariu, e vremea sa intelegi ca nimic nu e perfect si sa nu mai cazi in capcana dorintei de perfectiune care inevitabil duce la anihilare. Daca pica Kovesi, cine va veni in loc va fi probabil o sluga a PSD.

  Invit autorul articolului sa se maturizeze si sa se trezeasca la realitate. Asta daca nu cumva autorul nu e deja vandut.

  • Andrei spune:

   Nu e vorba despre perfecțiuni ci de faptul că de la cineva care, teoretic, se ocupă cu apărarea legii, ai tot dreptul să te aștepți să o respecte, în toate formele sale. Scopul nu scuză mijloacele, mai ales când este vorba despre oameni.

 5. judex spune:

  Intr-o tara de gelatina, singura structura cu forma proprie este un os ramas in gatul clasei politice si al presei centrale. Nota discordanta care supara atat turma de gelatino-pufosi cat si trupa Sensei-Paladienilor, care se “unesc in cuget si-n simtiri” asupra necesitatii intolerantei fata de os. Pentru ca osul, cum zicea o minte luminata, are “cicatrici”. Nu conteaza cum le-a capatat, conteaza ca ne sta in gat. Iades!

 6. oranghutan spune:

  Nu sunt fan Kovesi, dar mi se pare că a-i cere impetuos demisia pentru gogomăniile unor subordonaţi – şi fără să cunoaştem exact evoluţia cazului – seamănă niţeluş cu veşnicele solicitări psd-alde-antena 3

 7. cetățeanul turmentat spune:

  Cei vinovați vor fi pedepsiți exemplar cu mustrare și apoi marginalizați la CCR sau ÎCCJ, după exemplul lui Morar, Pivniceru, Lăzăroiu, Tudorel și altii ca ei, oameni care garantează constituțiunea, statul de drept, independenșa justiției, ș.c.l.

 8. Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

  Părerism ignar.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)