marți, martie 19, 2024

Unde putem ajunge

Tot ce s-a întâmplat de vreun an și jumătate seamănă cu scenariul unui film de groază. La început au forțat ușa. Era ger, și-au zis că lumea e paralizată. Pe urmă au încercat să intre pe fereastră, pe horn, au aruncat sticle incendiare, au produs ceva pagube. În fine, au schimbat tactica, s-au apucat să demoleze casa țiglă cu țiglă, cărămidă cu cărămidă. Le-a luat un an. Și au reușit, pentru că oamenii cu capul pe umeri n-au reacționat la fiecare țiglă și la fiecare cărămidă scoase dintr-o casă nu prea solidă. Acum banda Dragnea dă asaltul asupra ruinelor statului român. Presupunând că va eșua, va trece multă vreme până să fie reconstruită casa. Dar dacă va reuși?

Am sperat ca partea din PSD care nu e legată ombilical de banda Dragnea să-și activeze măcar instinctul de conservare și să vadă dincolo de imediat. N-a făcut-o pentru că banda Dragnea a știut să mituiască-șantajeze rețeaua întinsă până la mâinile care împart direct privilegii unor mici șmecheri locali, dar și unor nefericiți. Pe aceștia din urmă nu-i pot nici învinovăți radical, nici disculpa radical. A încercat cineva dintre, hai să zicem, „ai noștri” să-i privească fără dispreț sau să le vorbească pe limba lor? E grotesc: niște oameni care nu mai văzuseră Bucureștiul de treizeci de ani sunt jucați pe degete de bandiți cu proprietăți prin Brazilia și naiba mai știe pe unde, ascunși sub numele de „social-democrați”. Pe de altă parte, fiecare dintre noi are o minte și poate judeca. Victimele tele-religiilor conduse de foști și (eventual) viitori pușcăriași își apără dreptul de a fi mințite și a digera basme despre „statul paralel”. Li se hrănesc zi de zi resentimente obscure tocmai pentru că duc o viață nenorocită. (O observație colaterală, nu lipsită de interes, cred: prezentând obsesiv câteva cazuri de erori judiciare – există peste tot erori judiciare, e dureros și inevitabil, problema e în ce proporție –, tele-religiile au indus senzația că erorile sunt omniprezente, speculând dificultățile creierului nostru de a opera cu probabilități; probabilitățile ne sunt mult mai puțin accesibile în mod natural decât adunarea și înmulțirea, deși calcul lor le implică pe acestea din urmă. Concluzia e clară: justiția trebuie distrusă.)

Răsfățat și amenințat de banda Dragnea, PSD-ul în ansamblul lui devine complice și se apropie de limita dincolo de care nu va mai putea face nimic, va rămâne prizonierul unei situații dramatice, și putem ghici în linii mari cum se va desfășura tranziția spre dictatură. Se va apela la mijloacele clasice: biciul și zăhărelul. Biciul se vede deja în mâna gingașei doamne Carmen Dan, care se pregătește să ia măsuri polițienești dure împotriva manifestanților. Nu va fi simplu, dar mă îndoiesc că banda Dragnea și tele-religiile vor invoca argumente legate de înghesuiala din închisori, atât de deranjantă până mai ieri pentru hipersensibilii corupți. La rigoare, vor fi folosite diferite categorii de mineri, exprimând voința maselor largi populare. Reacțiile internaționale nu vor mai conta deloc, deja banda Dragnea a depășit pragul critic. Europa, de care capul bandei își bătea joc în campania electorală de acum doi ani, e slăbită și derutată, în privința Americii lui Trump nu-mi fac iluzii. Vom fi mândri că suntem români, sforile trase de Putin vor rămâne invizibile. Sigur, statul paralel nu va muri subit, se va zvârcoli ceva vreme, oferind un flux continuu de dușmani ai poporului, vinovați pentru ce se întâmplă în țară. Iar apoi vor apărea dușmani din rândul PSD-ului, deviaționiști, ezitanți, cârcotași. De formă, vor supraviețui unul-două partide minuscule mimând opoziția, controlate de banda Dragnea.

Nici în privința zăhărelului lucrurile nu vor arăta simplu. Îmi aduc aminte de o știre apărută la puțin timp după decembrie 89: într-un sat din sud, un țăran a tăiat un stâlp de telegraf ca să aibă lemne de foc. N-a fost o iarnă prea friguroasă, din câte îmi amintesc, dar important e că acel țăran a avut căldură în casă. Important pentru el. N-am de gând să-l judec, ieșea dintr-o perioadă mizerabilă în care erai îndemnat să practici haiducia, nu putea fi vorba de spirit civic. Acum însă Dragnea le-a promis oamenilor că-i încălzește. N-a spus că taie stâlpii de telegraf – și chiar dacă ar fi spus, mulți s-ar fi mulțumit pesemne cu soluția asta ingenioasă, demnă de talentul lui Darius Vâlcov, abil ascunzător de tablouri în pereți. Problema e că se termină și lemnul din stâlpii de telegraf. La început vor fi recompensați fidelii bandei, propaganda, aparatul represiv și detașamentele paramilitare. Pe termen mediu, plutind în derivă, fără să mai primim nici măcar sume modice din Europa, fără investiții, mizeria va crește.

Banda Dragnea ar putea spera că revoltele vor fi anemice, nestructurate și necoordonate – dar nu-i cred atât de neinteligenți. Pur și simplu n-au continuare. Știu că urmează o perioadă de haos care i-ar mătura imediat. Știu că România nu seamănă cu Bielorusia, nici cu Azerbaidjanul. Chiar dacă relațiile politice cu Europa vor fi întrerupte, vor rămâne relațiile umane – și nu vor îndrăzni să închidă granițele. Nu vor putea opri circulația informației, nu-i vor putea împiedica pe oameni să se organizeze. Până și cei care azi cred în „statul paralel” își vor da seama că ceva e în neregulă. Atunci banda Dragnea va pleca în Brazilia sau într-un echivalent al Braziliei, nu înainte de a fura zdravăn pentru a-și asigura bunăstarea, la o căldură care nu mai necesită tăierea stâlpilor de telegraf. Iar noi, cei care de-ai dracului ne vom încăpățâna să rămânem aici, împreună cu poporul de naivi și cu pesediștii părăsiți de bandă, vom fi prinși în agitații sociale din care mă feresc să-mi închipui ce monștri ar putea ieși la iveală.

Asta dacă banda Dragnea câștigă bătălia care se dă printre ruinele statului.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

  1. Buna Ziua
    Acest Articol se Asorteaza Admirabil cu pancarta mea din 20.06.2018
    Un nou film Horror: Vara ca hotii. In rolurile principale: P$D si Alde. Regia: Liv Jong Un

    • Ce poti sa-ti doresti mai mult ca autor decit sa dea Domnul sa apara un domn care sa iti compare eseul cu o pancarta?!

      Doamne-ajuta!

  2. Un text de coşmar. Dar de ce s-a ajuns aici nu spune nimeni. O să repet clişeul arhi-cunoscut: Somnul raţiunii/naţiunii naşte monştri. Va trebui să ne reconsiderăm propriile valori, propriile scopuri şi propriile dorinţe. Va trebui să ne hotărâm pentru o nouă „regulă a jocului”, un nou contract social, o nouă Constituţie. Am dormit 30 de ani şi acum ne-am trezit că trebuie să refacem legăturile între noi ca popor, naţiune şi stat. Şi totul repede-repede înainte de a ne prăbuşi în prăpastie. Deja suntem pe buza prăpastiei şi pericolul de a ieşi din istorie ca popor şi ca stat a devenit o posibilitate. Să fim o generaţie de sinucigaşi care îşi bate joc de propria identitate, propria istorie şi propriul viitor? Dumnezeu să ne lumineze minţile, inimile şi sufletele.

    • Mai concret: eurodeputatul Cristian Preda a lansat ipoteza dizolvării PSD, pe cale judecătorească, invocând un articol din legea partidelor politice care spune că acest lucru este posibil dacă activitatea formațiunii respective a devenit ”ilicită sau contrară ordinii publice”. Preda se întreabă dacă nu cumva PSD s-a pus în afara legii transformându-se într-un ”grup de presiune pentru un infractor”, așa cum declara președintele Klaus Iohannis.”Președintele Iohannis consideră că PSD a devenit un <>. În aceste condiții, nu cumva formațiunea lui Dragnea intră sub incidența articolului 46 din legea partidelor politice? Articolul cu pricina cere dizolvarea unui partid <>, dacă <> sau dacă <>. Mai urmăresc pesediștii exercitarea legală a puterii? Nu cumva ei vor să folosească majoritatea pentru a anula separarea puterilor? Un lider care se asociază cu pușcăriașii, nu cu cetățenii liberi, mai poate conduce adunarea care dă legi? Nu cumva PSD s-a pus în afara legii? Poate n-ar fi rău să auzim opinia unor juriști”, a scris Cristian Preda.
      Este evident pentru orice om de bună-credință că de cînd a venit la putere PSD se preocupă în principal numai de masacrarea legilor justiției, cu scopul de a pune la adăpost tot felul de infractori. Un asemenea demers ar putea constitui un punct de plecare pentru redeșteptarea României. Pare o acțiune cu ceva sorți de izbîndă și mă întreb dacă nu ar crește șansele prin semnarea cererii de judecată de cît mai mulți oameni (legea nu limitează numărul celor care pot înainta o acțiune comună în instanță)… sau să se trimită cereri individuale pe care instanțele să fie forțate să le conexeze…mai apoi poate fi un subiect de referendum.
      Hai că se poate încerca!!!! Juriștii adevarați să se pună pe treabă. Redactați acțiunea și fiecare o poate lua de pe site, semna și depune la instanțâ. Să vedem ce iese….

      • Se pare că procesorul de texte a șters citatele din lege. Ne le completez căci sunt foarte ușor de găsit de către cei cu adevărat interesați. După primul entuziasm cu care am primit ideea domnului Preda am citit un pic mai atent legea și am văzut că procedura trebuie declanșată de către Ministerul Public care se adresează Tribunalului București, deci cererile cetățenilor trebuiesc adresate Parchetului general. Merită să vedem cum va reacționa cînd va primi sute de mii de cereri sau mai multe. E o chestiune cred mai serioasă și mai consistentă decît strîngerea de semnătiuri pe petiții inițiate pe diverse site-uri. Implică și ceva mai mult efort și responsabilitate, dar poate merită. Aici putem vedea și cît sunt de mulți cei conștienți și responsabili și cărora le mai pasă de România.

        • Sunt de aceeaşi părere, PSD a devenit grup infracţional organizat, deci poate fi scos în afara legii. Numai că nu procedura juridică ar trebui pusă în aplicare( prin parchete pare nedemocratică), ci ar trebui o mişcare cetăţenească(de tip strângere de semnături) de iniţiere a unei legi de eliminare a PSD ca partid nedemocratic. Există deja o acţiune de strângere de semnături pentru scoaterea PSD din Grupul politic S&D din parlamentul european, nu ştiu în ce stadiu mai este. Reamintim că fostul PCR a fost scos în afara legii prin 1922 ca partid acţionând în contra României şi condus de o putere străină(URSS).

        • @Serban Pretor – parantezele folosite de Dvs. sunt destinate tag-urilor html (de ex. dacă vreți ca o porțiune de text să fie afișată cu bold sau cu litere cursive ). De asta browser-ul nu afișează textul conținut de ele. Trebuie folosite alte tipuri de paranteze, de exemplu (rotunde) sau [pătrate] , astfel încât textul conținut de ele să fie afișat așa cum îl scrieți Dvs.

  3. Majoritatea romanilor sunt niste indolenti notorii si nu s-au deranjat la vot. Pensionarii spalati pe creier si putorile au votat PSD. Imi pare sincer rau de cei ce au timp si de munca si de protestat si de votat si sunt captivi in Romania.
    Cel mai trist insa: de ce Justitia de care ne agatam speranta acum nu a facut nimic pana acum? De ce se leaga de niste gainarii recente si nu i-au agatat pe baroni pentru miliardele furate?

    • @Crs: Pensionarii – si copiii lor, si copiii copiilor lor – din ’90, cand toti il aclamau pe Iliescu – au votat constant, cu tot ce tine de dreapta: incepand de la PNL’ul lui Campeanu (ca acum PNL’ul uselist nu mai e ca cel de atunci..), cu PNTCD’ul lui Coposu (cand erau partid serios), si pe rand cu tot ce a urmat (in afara de banda psd si cei ce s-au aliat cu ei) – inainte ca sa ai matale dreptul la vot!

      Si da, au fost toti, si pensionarii acestia despre care citesti in acest comment si copiii lor, la votul din decembrie, la care ceilalti au lipsit si – prin lipsa lor – au pricinuit (ei, nu psd-ul in primul rand!), aceasta paguba ireparabila, tarii ! Asa ca, stimabile, nu mai include pe toti pensionarii la un loc, ca nu toti au fost comunisti…

      • Nu am scris „pensionarii” ci „pensionarii spalati pe creier”. Cam ce procent de pensionari nu se incadreaza in aceasta subcategorie dupa parerea ta?
        Am fost crescuti de doi actual pensionari si nu au votat in viata lor cu altceva decat PSD ca doar PSD le mareste pensia si pe vremea lui Tericianu au trait ei cel mai bine….noaptea mintii.
        Acum au si internet si tableta, sunt moderni dar sursa lor de informatii este tot Antena3.
        De bunici saracii nu mai zic nimic ca aia de cand le-a dat Iliescu pamant nu cautau pe buletinele de vot decat trandafirii.
        Si ei cica se gandesc la viitorul meu.

        Ca aveam sau nu drept de vot in 90 nu este un contraargument valabil si suna a replica de om atins bine de educatia comunista.
        Nu am sa cred niciodata ca PNLul si PNTCDul au ajuns sa conduca votati de pensionari ci de cei care inca mai aveau speranta si nu plecasera inca din tara.

  4. Domnule Zografi,

    Ce folos ca exista oameni inteligenti in Romania, daca pana la urma comunistii conduc tara din 1945 si pana acum.

    Oamenii inteligenti sunt vinovati pana in panzele albe si dincolo de ele.

    Unde este acum Gabriel Liiceanu? Unde este acum Horia Patapievici?

    Imi place sa cred ca presedintele e un om intelligent. Atunci de ce a pus de 3 ori prim-ministrul din partea PSD?
    De ce a dat mana cu Dragnea in diferite ocazii??

    De ce principesa Margareta a dat mana cu Dragnea in 2016, dupa ce aceste fusese condamnat definitiiv???

    De ce nu intelegem o data pentru totdeauna problema fundamentala :PCR (PSD) sau Romania??
    De ce Nicusor Dan nu s-a inteles cu Predoiu ca sa ajunga primar?? De ce a renuntat la politica???
    De ce dl. Ciolos, prim-ministru fiind, nu a stiut sa lase tara pe maini bune?? De ce nu a dat ordonanta pentru alegerea primarilor in 2 tururi???

    Vai de noi, nu traim decat „Antigona” lui Sofocle, cu alte personaje!!!

    • @Florin – tocmai pentru că e vorba de oameni inteligenți. Aveți și un răspuns mai detaliat ceva mai jos, răpunsul adresat Dl.Șerban Pretor e valabil și pentru Dvs.

    • Raspunsul e pe cît de simplu pe atît de trist: pentru intelectualii noștri contează mai mult idiosincraziile de conjunctură decît consistența ideilor care ar putea să-i unească. Asta duce la lipsa de coeziune care face ca divergențele de orgolii să fie mai puternice decît ideile care ar trebui să unească și să dea forță. Mai pe scurt și mai dur: boala de care suferă oamenii deștepți ai acestei țări este că se cred cei mai deștepți și singurii deștepți care au dreptate.
      Îmi asum multe înjurături pe care le va stîrni acest comentariu. M-aș bucura dacă ar declanșa și măcar o singură reacție concretă care să-mi demonstreze că nu am dreptate. Mi-aș pune cu bucurie în cap toată cenușa care rămîne după ce se întămplă zilele acestea în România.

      • De ce ar avea intelectualii mentalitatea diferita de restul romanilor?
        De ce ar fi capabile, elitele, sa accepte compromisul ca varianta de colaborare constructiva, cand majoritatea covarsitoare a romanilor il vad ca pe o slabiciune rusinoasa?
        Cred ca oamenii cultivati nu sunt, automat, si inteligenti, ignoranta nefiind, in opinia mea, lipsa cunostintelor si a informatiilor, ci incapacitatea de a le procesa favorabil.
        Ma opresc aici cu critica.
        Aceasta fiind realitatea, ce facem cu ea?
        Poate, n-ar fi rau sa ne inspiram de la unii mai inteligenti decat noi, de ex de la Marcus Aurelius, si ideea lui simpla, clara si pe intelesul tuturor:
        1. Acceptam ceea ce nu mai putem schimba
        2. Schimbam ceea ce nu mai putem accepta.
        3. Stim sa facem diferenta intre cele 2 categorii, precedente.
        Desigur, punctul 3 este „diabolic”, dar merita sa ne antrenam, fiecare la nivelul lui, cu acest exercitiu, macar pentru dezanchilozarea creierelor noastre, burdusite de certitudini.
        Daca am reusi, cel putin, sa renuntam la obsesionala intrebare „de ce a fost asa?”, si sa o inlocuim cu, de ex. „cum sa facem ceva bun, acum?”, adica exact asa cum suntem: imperfecti(!), cred ca am avea numai de castigat.

        • Ela: calitatea unui popor se dovedeşte nu neapărat prin trecutul lui, ci prin visul de perspectivă. Adică a gândi pentru/în viitor înseamnă de a înţelege şi a-ţi depăşi condiţia de om/populaţie. Asta o fac ELITELE care trebuie să tragă după ele poporul. De aceea ziceam că pentru actuala tragedie a României sunt vinovate TOATE ELITELE româneşti.

      • Cu adevarat inspaimantator este de fapt altceva. In aceste momente cu adevarat critice cand statul de drept este practic decapitat, cetatenii simpli stau in strada de aproape doi ani de zile , dar mediul academic NU a reactionat ( nici macar o singura universitate sau facultate …) , studentii NU au reactionat , asociatiile profesionale NU au reactionat , etc. zecile ( sau sutele ) de mii de ONG-uri NU au reactionat. Ce concluzie mai putem trage de aici in afara de aceea ca au alte prioritati ? N.B. Exista totusi anumite reactii punctuale foarte interesante care iau temperatura mediului social ( voi publica curand pe blog un dialog public extrem de interesant dintre o profesoara universitara si un europarlamentar roman , dialog care ne arata cum se aranjeaza placile tectonice dintre ” cei buni” si ” cei rai” ).

    • ” Unde este acum Gabriel Liiceanu? Unde este acum Horia Patapievici? ”

      Intelectualii publici din anii `90 ( Gabriel Liiceanu, Horia Radu Patpapievici, Andrei Plesu, Stelian Tanase, Alina Mungiu -Pippidi, Dan Pavel, etc. ) si-au indeplinit atunci rolul istoric . Acum ne aflam in cu totul alt context istoric in care exista alte prioritati si alte baricade.

  5. Aveti dreptate, ca adeseori…
    O întrebare (tristà), de departe : nu credeti cà „celula româneascà e deficitarà” (T. Maiorescu) ? Vreau sà spun, iremediabil deficitarà ?

    Michel Simion

    • Pe vremea lui Maiorescu nu se prea stia de genetica. Acum stim ca exista mutatii genetice. Si ca ar putea fi favorabile. Sa speram.
      V

  6. Mă cutremură pesimismul articolului, deși cred că e vorba mai mult de realism. Și cum, în ceea ce privește predicțiile, realismul poate avea mai multe fețe, aș încerca, deși nu prea îmi stă în fire, o previziune mai puțin pesimistă (de optiimism nu mai poate fi vorba, căci prea multe s-au distrus și „va trece multă vreme până să fie reconstruită casa”). M-aș baza pe acea înțelepciune latenta de ceas al treisprezecelea pe care acest popor letargic, „vegetal” cum spunea poeta, a mai facut-o sa triumfe peste citeva cumpene din zbuciumata sa istorie. Trăim un asemenea moment de cumpănă și continuarea se va vedea relativ repede.
    Nu e prima dată cînd România are „norocul” să-și găsească un nebun pe care să și-l pună brusc în frunte, pentru ca apoi toți românii cu scaun la cap să-și facă mult timp o preocupare de căpătîi din a se lupta pentru ca să-l dea jos. Cu consumuri imense de forțe, energie fizică și intelectuală, bani și tot felul de alte resurse. Situația se adaugă motivelor pentru care firescul progres pe care l-am aștepta de la o țară membră UE în cecolul XXI este mult încetinit (pus chiar pe invers). Din această perspectivă cred că sunt făptuite niște infracțiuni pe care încă nici borfași ca iordache, nicolicea sau șerban nicolae nu s-au gîndit să le șteargă din Codul Penal: înaltă trădare, subminarea ordinii constituționale, acțiuni ostile împotriva statului și a cetățenilor săi și multe altele.
    Dar cine se mai uită acum la codurile justiției și ce mai e justiția în România, chiar așa atacată și rezistentă cum pare? E într-adevăr unul din ultimele lucruri care a mai rămas de salvat (după cîte s-au pierdut), dar să nu ne așteptăm la minuni pînă nu vom reuși să impunem un sistem legislativ în care infractorilor să le fie indusă o stare de frică de consecințele cu urmări mult mai grave decît avantajele obtenabile (în sistemul actiual se ia un an cu suspendare pentru o găinărie și se rămîne cu miliardele furate pentru care nici nu s-a gîndit cineva măcar să-i cerceteze).
    Cînd lucrurile ajung într-o asemenea stare de tensiune orice posibilă continuare e imprevizibilă. Orice mișcare cît de mică poate rupe coarda deja excesiv de întinsă. Nimeni nu poate ști ce va declanșa o asemenea scînteie și de asta le este și lor frică. Poate asta sa fie șansa noastră…
    Dacă nu, oare cine mai rămîne care să poată face ceva bun cu țara asta? Nu mai continui că mă acopăr iar de pesimism….

    • Există niște jocuri politice la o scară mult mai mare, în astfel de momente România nu face decât să se afle ”sub vremi”. Nu are sens să discutăm acum de ”o țară membră UE”, când liderii UE merg cu rândul la Kremlin ”să ia lumină”. Cât despre ”cârmaci”, să nu uităm că în urmă cu ceva ani tot el era ”premierul Grivco”. Iar în 2012, anul ofensivei USL, până și președintele Germaniei a fost forțat să demisioneze sub un pretext ridicol și a fost înlocuit tocmai cu contracandidatul său din 2010.

      E un joc de șah la scară planetară, cu toată Europa ajunsă de facto la mâna Kremlinului. Iar mutările câștigătoare, la fel ca în urmă cu 30-35 de ani, trebuie făcute de la Washington. Au început să fie făcute, dar până la câștigarea partidei mai trebuie câțiva ani. Între timp, Bucureștiul e doar un pion oarecare, pe tabla asta de șah.

      • Domnule @Harald, e corect ce spuneți, dar mergeți mai departe cu ideea… Toți „pionii” de la noi – de la mai vechii băsea și tyrliceanov – până la dracknev, azi, au fost/sunt consi(g)liați (mai precis, teleghidați) de niște concetățeni (cam infractori) ai cercetatului penal bibi netanyahu, pre numele lor steinmetz, silberstein, moshe vyaceslav kantor și alții, din spatele cărora rânjește macabru (pentru România) un urs(s), numit putler, de la Kremlin! Și ei sunt „demni urmași” ai „diviziei (roșii)” numită, cu dispreț și ipocrizie, „Tudor Vladimirescu”, ai bolșevicului ilici (coleg de studenție, în anii „tătucului popoarelor”, cu Mișa Gorbaciov), ai „internaționalistului” pro-republicani spanioli walter roman (tatăl lui petrică, premierul iubit de „fetele de la APACA”), ai securistului geoană senior (tatăl prostănacului prezidențial din 2009), ai securistului felix voiculescu, ai colaboratorului securist manole (azi șef la BNR), ai turnătorului securist ioan aurel pop (azi rector la UBB Cluj) și ai multor altora… Fostul premier-pușcăriaș bombonel scria, înainte de 1989, diatribe pro-pcr, în fițuica uascr (uniunea asociațiilor studenților comuniști) și până și geologul ales prezident în 1996, a fost, ante-1989, secretar pcr la Facultatea de Geologie a Universității București. Unii din cei amintiți, ne sunt, din nefericire (pentru noi) contemporani și, mai grav, liberi și chiar niciodată condamnați!…

        • @Paganel – cele două tentative de suspendare a lui Traian Băsescu sunt cea mai bună mărturie în favoarea lui.

          Kremlinul a încercat inițial să câștige în teren niște meciuri, atât în România, la alegerile din 2009, cât și în Germania, la desemnarea președintelui în 2010. A dat-o în bară în ambele cazuri, astfel încât că în 2012 a renunțat să mai respecte regulile jocului. Așa s-a ajuns la a doua suspendare a lui Traian Băsescu și la demisia forțată a lui Christian Wulff.

          Dacă Traian Băsescu ar fi fost omul Kremlinului, în ambele mandate ar fi avut parte doar de liniște și consens, la fel ca Ion Iliescu. Viitorul e într-adevăr mai greu de anticipat, dar măcar trecutul ar trebui să-l înțelegem.

      • „…toată Europa ajunsă de facto la mâna Kremlinului…”

        Aveți dreptate, după părerea mea. Norocul nostru este că Statele Unite sunt numai parțial la mâna Kremlinului. Cel puțin așa spun cei care au determinat declanșarea unor anchete pe-acolo…Prin urmare, există o speranță și pentru noi. Nu chiar în prim-plan, pentru că „America first!”, dar cum spunea de curând la TV un reputat sociolog, nimic nu este veșnic. (Nu știu cum și-o fi dat seama, trebuie să fi studiat mult subiectul!)

        • Fostul șef al FBI a recunoscut sub jurământ că zvonurile privind implicarea Rusiei au fost lansate de el însuși. Nu de altceva,. dar în Statele Unite chiar se face închisoare pentru perjury (mărturie mincinoasă).

          Există mai mult decât speranță, în condițiile în care administrația Trump construiește o bază aeriană proprie la Câmpia Turzii. Până la urmă, ”faptele vorbește” :)

  7. Am uitat să adaug că sunt semne că se zgîlțîie corabia și cîrmaciul nu-i chiar atît de meșter: ponta, oprea și alții au ieșit deja la încălzire, deci rezerva de cadre e asigurată…de hiene și șobolani nu ducem lipsă.

  8. L-ați uitat pe Iohannis. Cu el ce va fi? Cred ca domnul presedinte își face iluzii ca va ieși din nou presedinte. Nimic n-a facut pentru a împiedica acest dezastru. Macar la nivel declarativ daca nu putea altfel. 6 ore am stat sa-l votez la ambasada și am vazut in el omul care ducea România mai departe pe drumul normalității. Si in schimb ce am primit? Decizii bizare, lipsa de reacție și grija domniei sale pentru a-si asigura un nou mandat. Solutii constitutionale pentru oprirea dezastrului ar fi fost inca de acum un an. In schimb, toata lumea s-a bazat pe strada. Strada isi face treaba. Dumneavoastra domnule presedinte v-o faceti? Strada isi va face treaba pana va asmutii cainii doamna Dan . Apoi nu se mai stie…

    • Şi cam ce aţi fi vrut să facă? Puterile lui constituţionale sunt mici, a avut parte numai de guverne şi parlamente ostile, opoziţia a fost aproape inexistentă, etc. Ce vroiaţi să facă, poporul a votat şi a decis, nu avea altă alternativă decât să respecte votul popular. Poate aţi vrea să dea o lovitură de stat militară ca să înfrângă prin forţă votul popular, dar asta ar însemna renunţarea la democraţie şi la UE. Repet, ce aţi fi vrut să facă?

      • Eu zic sa va abtineti de la comentarii stupide. Putea sa faca multe si nu sunt eu platit ca sa va spun ce si cum. Sa se gandeasca bine si sa ia masuri. Principala lui grija a fost sa-si anunte o noua candidatura, atat. Vrem un alt candidat la presedintie. Ciolos, de exemplu. I-am dat lui Iohannis o sansa, gata! A doua oara n-o mai are din partea mea pentru ca nu mai este timp pentru incercari si tatonari.

  9. Demolarea case tigla cu tigla, caramida cu caramida. E vechea tactica a taierii salamului felie cu felie. Intr-adevar, dupa masivele proteste din februarie 2017, generate de incercarea in forta a PSD-ului de a modifica legile justitiei, au trecut de la `fortarea usii` la erodarea rabdatoare a temeliilor statului de drept, putin cate putin. Si nu au mai fost proteste de amploare.
    Ma intreb ce se va intampla, caci liderul PSD nu mai are timp de pierdut.
    Ce facem noi? Numai un protest masiv si de durata ii va putea opri.

  10. Destinul ratat al Romaniei sau un film de groaza care ruleaza de aproape trei decenii

    „ Tot ce s-a întâmplat de vreun an și jumătate seamănă cu scenariul unui film de groază.”
    Vlad Zografi – Unde putem ajunge
    http://www.contributors.ro/editorial/unde-putem-ajunge/

    Mai corect, filmul de groaza a inceput odata cu Revolutia din 1989 ( proces aflat in stand-by de 30 de ani , pe langa multe altele … ) si nu s-a terminat nici dupa trei decenii.
    Pana acum , clasa politica a aratat deja cu varf si indesat de ce este in stare , la fel si cetatenii onesti care stau in strada de aproape doi ani de zile , iar daca luam in calcul faptul ca au iesit in strada in 1989, in iunie 1990, la revolta #Colectiv, etc., etc.,etc. putem considera ca cetatenii onesti si-au facut pe deplin datoria, dar acest lucru nu este suficient . Numai cetatenii , oricat de multi ar iesi in strada , nu pot rezolva singuri problemele atat de grave ale sistemului politic si ale societatii romanesti. Este nevoie de inca ceva si acest ceva este marele absent.
    In prezent avem o situatie mult mai periculoasa decat la Mineriada din iunie 1990 , pentru ca atunci a fost atacat doar un oras, acum este atacata intreaga tara si intreaga societate care sunt obligate sa joace ” ruleta ruseasca”.
    In realitate este vorba nu numai de protejarea unui condamnat penal , ci de un atac la adresa justititiei, valorilor statului de drept , dar si la adresa valorilor europene ( „ …NATO si UE au finantat statul paralel ” ?!) deci vorbim in realitate de un razboi hibrid .
    Pe cale de consecinta, identificarea vinovatului principal ( sau secundar , depinde de context ) in nefericitii votanti ai PSD este o strategie contraproductiva si o eroare logica prin care , exact ca in Duminica Orbului din 1990, acuzi glontul care loveste si nu mana care apasa tragaciul :

    „ … banda Dragnea a știut să mituiască-șantajeze rețeaua întinsă până la mâinile care împart direct privilegii unor mici șmecheri locali, dar și unor nefericiți. Pe aceștia din urmă nu-i pot nici învinovăți radical, nici disculpa radical. A încercat cineva dintre, hai să zicem, „ai noștri” să-i privească fără dispreț sau să le vorbească pe limba lor? E grotesc: niște oameni care nu mai văzuseră Bucureștiul de treizeci de ani sunt jucați pe degete de bandiți cu proprietăți prin Brazilia și naiba mai știe pe unde, ascunși sub numele de „social-democrați”. Pe de altă parte, fiecare dintre noi are o minte și poate judeca. Victimele tele-religiilor conduse de foști și (eventual) viitori pușcăriași își apără dreptul de a fi mințite și a digera basme despre „statul paralel”. Li se hrănesc zi de zi resentimente obscure tocmai pentru că duc o viață nenorocită.”
    http://www.contributors.ro/editorial/unde-putem-ajunge/

    Altfel spus , in absenta unei informatii corecte libertatea de a vota este golita de continut. Dreptul la informatie stipulat in Constitutia Romaniei (http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339) nu este identic cu dreptul de a fi manipulat, si atata vreme cat primul (cf. Art. 31 (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice. )
    va fi incalcat , nu vom putea vorbi de un vot cu adevarat liber si in cunostinta de cauza , asa ca orice incercare de a arunca vina pentru situatia actuala doar in seama celor care duc o viata nenorocita este o manipulare evidenta .
    Aceasta tendinta de a arunca vina decidentului asupra executantului respectiv aceea de a invinovati indirect pentru situatia actuala a tarii (numai) votantii PSD nu este una singulara , ci este impartasita si de alti publicisti si formatori de opinie :

    „ De curând am avut o discuție cu un bun prieten care mi-a mărturisit că îi e tare milă de mulțimea de oameni aduși de la sute și sute de kilometri în Piață. Că ei n-au nici o vină, că sunt victime. „Ba eu n-am nici o milă”, i-am răspuns destul de tăios. „Marea majoritate au venit de bună voie și n-au decât să-și asume decizia de a fi complicii lui Dragnea.”

    Cristina Cioaba – Nu mi-e mila de ei
    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/nu-mi-e-mila-de-ei/

    Originea acestei viziuni particulare asupra determinismului social este plasata de aceasta autoare in anii `50 cand nu comunistii , ci romanii si-ar fi descoperit „ adevarata vocatie” :

    „ Comuniștii nu puteau instaura singuri noua ordine socială. Aveau nevoie de executanți care să le facă treaba murdară. De torționari, de bătăuși, de turnători, de activiști. De drojdia societății. Dar și de cei dispuși să sară dintr-o barcă în alta. Și i-au găsit. În orice comunitate, în orice sat, și deopotrivă la vârful societății, se găseau destui care să fie dispuși la o asemenea complicitate. Nu pentru că ar fi crezut în idealurile comuniste. Ci doar pentru că li se ofereau privilegii.”
    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/nu-mi-e-mila-de-ei/

    Daca privim lucrurile prin aceasta lentila , atunci nu comunistii si-au manjit mainile , ci doar executantii lor care nu credeau in comunism . Este acelasi paralogism dupa care , desi Securitatea a fost o institutie criminala conform Raportului COMISIEI PREZIDENŢIALE PENTRU ANALIZA DICTATURII COMUNISTE DIN ROMÂNIA , ar trebui blamati turnatorii Securitatii , nu ofiterii deoarece ei actionau conform fisei postului.
    In sfarsit, este interesant ca autorul care are o formatie rationalista , nu semnaleaza ( dar au semnalat deja unii dintre cititori ) marele absent din peisajul social , respectiv societatea civila atat de activa in anii `90 cand a generat de fapt schimbarea sociala , dar care acum are alte prioritati .
    Ca sa dam Cezarului ce este al Cezarului, erori de interpretare nu apar numai la publicisti cu o formatie rationalista , ci si la unii dintre cei mai titrati specialisti in stiinte sociale de la noi . Profesorul , sociologul si antropologul Vintila Mihailescu (http://www.contributors.ro/author/vintila-mihailescu/?bio) explica comportamentul liderului PSD printr-o „ rana narcisica” , iar manifestarile PSD prin „ gandirea magica” :

    „ Să nu ne iluzionăm! Gândirea magică nu ne este atât de străină și desuetă pe cât am învățat să credem (s.n.). Într-un studiu coordonat de colegul meu, Alfred Bulai, de pildă, 41% dintre bucureșteni ( este drept ca unii politicieni cred in ” flacara violet” , unele vedete media merg la ” regina magiei albe” , etc. dar asta nu inseamna nici pe departe aproape jumatate din cetatenii orasului… – s.n.) au declarat că au fost la descântat. Iar gândirea magică intră și în instrumentarul secret al oricărui publicitar (s.n.) profesionist, așa că ne privește pe toți și, într-un grad mai mare sau mai mic, toți avem micile noastre credințe magice și recurgem uneori la unele mijloace nu tocmai raționale. Așa că recursul la această gândire magică nu este decât o strategie de manipulare ce acționează foarte eficient la nivel subliminal, subconștient. Iar subconștientul românesc (s.n.) – și cel oltenesc cu prisosință…( s.n.) – este încă plin de magie”.

    Vintila Mihailescu – Mineriada alba a domnului Dragnea

    http://www.contributors.ro/editorial/mineriada-alba-a-domnului-dragnea-%C8%99i-poporul-paralel/

    O fi subconstientul romanesc plin de magie, dar aceasta magie nu salveaza nici Teleormanul si nici pe Dragnea judecat crunt exact de catre defavorizatii din fieful sau (https://youtu.be/7ezjeIXH5i8 ).

    Altfel spus, traim intr-o societate fracturata in care clasa politica , societatea civila, si cetatenii traiesc in lumi paralele in care fiecare dintre ele are alte prioritati si atunci nu mai trebuie sa ne miram cand strainii ajung sa protesteze ei in locul unor romani demascand si abuzurile statului , si propaganda unor deformatori de opinie :

    „ Dar tot ce vroiam să spun este că lupta voastră pentru mine, începînd de azi, a devenit o luptă personală. Sunt de doar doi ani în România (și nu de mulți cum tocmai a scris Flux 24 despre mine într-un exempu penibil de google-jurnalism mixat cu propaganda), dar acum e prima dată când am simțit cu adevărat pe pielea mea abuzurile autorităților statului. Ne vedem mâine la protest! Acum, că am invățat limba asta grea, româna, nu am de gând să plec de aici prea curând”

    Paul Arne Wagner
    Jurnalist german
    https://www.facebook.com/pawagner/posts/10216247432803567
    https://www.paginademedia.ro/2018/06/live-paul-arne-wagner-invitatul-paginademedialive

    • @ Sergiu Simion
      „Altfel spus, traim intr-o societate fracturata in care clasa politica , societatea civila, si cetatenii traiesc in lumi paralele in care fiecare dintre ele are alte prioritati…”
      perfect adevarat, doar ca aceste „lumi paralele” traiesc instinctual, ghidate doar de interesul imediat / animalic (de perpetuare, putere, delimitare a spatiului vital, etc. ). daca memoria trecutului se manifesta doar in nevoia primara de a ti umple burta, inseamna ca cei mai multi n am evoluat de la animal la uman. or, aceasta evolutie tine de educatie (cei sapte ani de acasa conteaza foarte mult). a educa este un proces complex, mare consumator de timp, moralitate si inteligenta. romania a iesit (sau mai degraba n a iesit) din comunism cu de alde iliescu si nastase, criminali si tilhari la drumul mare. astia s bine merci si se bucura de rodul „muncii” depuse, in belsug si libertate, ba mai mult sint intelectuali si repere de „normalitate”

  11. Ascensiunea unor indivizi ca Trump, Orban, Kaczynski, Erdogan, Dragnea, acapararea statului de catre grupuri de interese, cresterea populismului si a coruptiei, noile -isme de stanga si de dreapta sunt toate simptome ale aceleasi boli: ineficienta democratiei reprezentative de a controla puterea enorma pe care aceasta o confera politicienilor de meserie, care nu stiu decat sa profite de pe urma acestei puteri. Sistemul de „checks and balances” nu mai functioneaza, legile si regulile jocului sunt rescrise din mers, demagogia ia locul reformelor reale si minciuna a ajuns politica de stat si model de mass-media. Decat sa reparam ceva ce nu mai functioneaza sa profitam de ocazie si sa gasim solutii alternative viabile care ar fi de preferat sa nu includa executia publica a coruptilor sau un Big Brother care sa ne dea voie, in functie de un numar, sa existam.

    • @radu – dacă și Trump mai e politician de meserie …

      Vedeți că politicienii de meserie sunt în tabăra cealaltă, atât în State, cât și în Europa.

  12. Credeti-ma ca vor indrazni sa comita orice crima pentru a se mentine la putere.
    Amintiti-va ce au facut Iliescu si complicii in 1989, amintiti-va de mineriade. S-a terminat cu zaharelul, banii sunt putini, a mai ramas biciul.
    E un decalaj urias intre faptele guvernantilor si asteptarile cetatenilor.
    Ganditi-va ca ne-am inchipuit ca un monstru ca Dragnea se va retrage rusinat dupa ce a fost condamnat a doua oara, Guvernul isi va prezenta demisia si PSD se va retrage de la guvernare. De unde, partidul face scut ferm in jurul conducatorului, Guvernul asteapta poruncile despotului , iar Dragnea ameninta statul roman, cu subiect si predicat, . Dupa amenintarile acestea demne de un gangster sud-american, au urmat stupefactie si apoi teama (ca va da OUG, ca Guvernul isi va asuma raspunderea si incepe practic dictatura). Suntem ca in decembrie 1989, de la putere auzim numai tampenii si minciuni rupte de realitate (statul paralel !!!), dictatorul actual a convocat un mare miting de sustinere dar nu prea i-a iesit, toata lumea intuieste ca se va intampla ceva, ce mai urmeaza ? Bucurestenii isi mai amintesc ?

  13. Nu ma gândesc la un nou 1907( Din primăvara până în toama, I.L. Caragiale).

    Am pasiuni ca autorul: fizica, sunt inginer….
    Nu mai e mult timp. Opt ani PSD/Alde 2016- 2024 ar putea fi într-adevăr așa cum descrie autorul:

    … „… Chiar dacă relațiile politice cu Europa vor fi întrerupte, vor rămâne relațiile umane – și nu vor îndrăzni să închidă granițele. Nu vor putea opri circulația informației, nu-i vor putea împiedica pe oameni să se organizeze… „…..

    Tradiția autohtonă balcanică „naționalism etnicist izolaționist” 1938-1989-2018 e de partea guvernului de penali azi? Civilizația urbană, pluralitate și diversitate e de 500 de ani locul, izvorul iluminismului și stiinței (Consilience. The Unity of the Knowledge, NY 1998, Edgar O. Wilson, Harvard, biologie evoluționară, 41 de ani) pe continentul nostru.
    Cum ajunge spiritul civic urban să devină măsură pentru toți, în loc de mediocrítatea, mârșăvia unui Dragnea& Tăriceanu de azi?

    Soluțiile sunt aproape:
    Alegerile PE din Mai-Iunie 2019
    Alegerile prezidențiale 2019
    Alegerile parlamentare 2020.

    România are de ales….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro