Home » Opinie »Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

USR a votat astăzi pentru maghiarii din România și pentru toleranță / A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a romániai magyarságért és a toleranciáért szavaszott ma.

Cristian Ghinea decembrie 21, 2017 Opinie, Politica & Doctrine, Reactie rapida
15 comentarii 3,208 Vizualizari

UDMR trebuie scoasă la pensie, nu prin naționalism de sens opus ci printr-un partid românesc civic și european.

Am votat astăzi în Cameră pentru înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș.

E o decizie politică, asumată ca atare de Biroul Național și de grupul parlamentar al Uniunii Salvați România.

Asta pentru că USR este primul partid civic din România, care depășește capcana naționalismelor.

În această capcană, partidele românești votează contra maghiarilor din principiu – să nu le dăm nimic, că ne fură Ardealul – iar UDMR negociază cu toate partidele românești susținere pentru mizeriile din Parlament. Care partide românești devin brusc ”tolerante” când au nevoie de voturile UDMR.

Azi în plen, celebra brută fascistă de la PSD Bacalbașa ne explica că el e naționalist și patriot și normal nu ar fi trebuit să voteze pentru liceu, dar acum e o necesitate să voteze proiectul UDMR. Caragiale curat!

Dacă nu ar fi fost la guvernare cu voturile UDMR și nu aveau nevoie de ei ca să distrugă justiția, acum fasciștii din PSD mâncau unguri pe pâine.

De două săptămâni, de când am comunicat cu maghiarii din România, în limba lor, și le-am explicat că UDMR le negociază voturile în trocuri mârșave, UDMR atacă permanent USR. Îi scoate din minți pe udmr-iști că maghiarii au alternativă, în fine. Îi enervează că nu le mai pot spune maghiarilor că doar ei îi reprezintă.

De fapt, UDMR are nevoie ca partidele românești să se poziționeze stomacal anti-maghiari, pentru că așa își justifică prezența și mizeriile comise aici.

Că așa e politica de la noi. PSD și UDMR își alimentează reciproc naționalismul, dar fac afaceri împreună și se acoperă legal.

UDMR își trădează prin omorârea justiției propriul electoral. Maghiarii și românii au nevoie de un stat de drept. UDMR le spune maghiarilor că e nevoie de asemenea trocuri mizerabile, altfel sunt asupriți de români.

Soluția la UDMR este USR. Îi așteptăm pe prietenii noștri maghiari în USR – un partid civic, european, modern, ca să construim împreună acea Românie normală, de care să fim toți mândri.

Am discutat îndelung în USR această poziție și am luat decizia înțeleaptă. USR e altfel, nu reproduce capcanele partidelor vechi.

Astăzi, liceul catolic din Târgu Mureș a trecut cu voturile USR.

Spuneți asta prietenilor voștri maghiari: soluția nu e un partid etnic corupt, ci un partid civic comun.

Mulțumesc colegilor mei de la USR Timiș și lui Tamas Krausz pentru traducerea acestui mesaj. USR va comunica de acum înainte mai mult cu concetățenii noștri maghiari.

______________________________________

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a romániai magyarságért és a toleranciáért szavaszott ma.

Az RMDSZ-t nyugdíjba kell küldeni, nem egy ellenoldali nacionalista párt által, hanem egy polgári, európai román párton keresztül.

Ma a marosvásárhelyi római katolikus líceum megalapítására adtuk le voksunkat.

Ez egy politikai döntés, ami mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség parlamenti és országos bizottsága döntött.

Mindezt azért mert a Mentsétek meg Románia Szövetség az első olyan román polgári párt, amely képes túllépni a nemzetiségi csapdákon.

Ezen csapdák keretén belül a román pártok a magyarok érdekei ellen voksolnak – ne adjunk semmit sem nekik, hisz ellopják tőlünk Erdélyt – az RMDSZ sokszor képes olyan alkudozásokba belemenni a magyarok érdekeit szem előtt tartva amelyek a jelenlegi parlamenti helyzetért is felelősek. A román pártok pedig hirtelen toleránsá és nagyvonalúvá válnak amikor az RMDSZ szavazataira van szükségük.

A mai ülés folyamán, a fasiszta megnyilvánulásairól híres PSD-s Bacalbașa bevallotta nacionalista és hazafi nézeteit és azt, hogy normális körülmények között nem szavaszott volna a líceum érdekeiben, de most szükségből az RMDSZ előterjesztésére kellett voksolnia. Nevetséges!

Ha nem lettek volna hatalmon az RMDSZ szavazatai által és nem lett volna szükség rájuk azért, hogy elpusztítsák az igazságszolgáltatást, a PSD-s fasiszták most élve felfalnák a magyarokat.

Két hete, amióta a romániai magyarsággal felvettük a komunikációt, a saját nyelvükön, és amióta elmagyaráztuk nekik, hogy az RMDSZ aljas cserék kialkudására használja fel szavazataikat, az RMDSZ folyamatos támadásba lendült az USR ellen. Elfelejtkeznek arról, hogy a magyaroknak pedig van alternatívája. Bosszantja őket az, hogy már nem csak ők tudják az érdekeiket képviselni.

Valójában az RMDSZ arra alapoz, hogy a román pártok a magyarság ellen forduljanak. Csak eképpen lehet magyarázatot találni arra amiket elkövetnek.

Ilyen nálunk a politika. A PSD és az RMDSZ kölcsönösen érlelik egymásban a nacionalizmust, de közösen szövetkeznek, és mindezt törvényes kereteken belül.

Az RMDSZ elárulja a saját szavazótáborát az igazságszolgáltatás ellehetetlenítésével. A magyaroknak és a románoknak egy jogállamra van szükségük. Az RMDSZ elhiteti a magyarsággal, hogy ilyen aljas alkukra van szükség ahhoz, hogy a magyarok ne legyenek elnyomva a románság által.

Az RMDSZ-re a megoldás az USR. Szeretettel várjuk Magyar barátainkat a Mentsétek meg Románia Szövetségbe – egy polgári, európai, modern pártba, azért, hogy együtt teremthessük meg azt a normális Romániát, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Hosszan tartó megbeszélések után jutottunk erre az állásfoglalásra az USR-n belül, és meghoztuk az ésszerű döntést. Az USR más, nem használja fel a régi pártok csapdajátékát.

A mai napon a marosvásárhelyi római katolikus líceumot sikeresen megszavazták, az USR voksai által.

Mondjátok el ezt magyar barátaitoknak: a megoldás nem egy korupt néppárt, hanem egy közös polgári párt.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "15 comments" on this Article:

 1. mary spune:

  In sfarsit cineva care intelege ca nu suntem romani contra maghiari ci toti cetateni ai aceleasi tari. Toti care avem aceeasi tara, punem umarul sa traim intr-o Romanie mai prospera si care ofera sanse tuturor.
  Are dreptate !

 2. Cosmin spune:

  Bravo!

 3. victor L spune:

  Pare cam mult:
  “Asta pentru că USR este primul partid civic din România, care depășește capcana naționalismelor.”
  Ce sa inteleg? ca USR-ul nu e partid politic? si doar pentru ca ati votat ” pentru înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș”.
  Dle Ghinea, e prea mult “…acum fasciștii din PSD mâncau unguri pe pâine.”
  NB,
  stiti prea bine si dvoastra, asa ca ca pe unii dintre noi nu ne surprindeti cu o noutate despre UDMR. Astia ar vota si sustine orice partid care le da un os de ros. Unora le ajunge si o Padure.

 4. judex spune:

  Excelenta pozitionarea USR! Vad deja liderii UDM#R(ezist) pe strazi, protestand impotriva GIO:
  http://m.hotnews.ro/stire/22191149

 5. AT spune:

  Incepe sa sune ca Identity politics practicata de democrati in SUA.

 6. R.A.Muresan spune:

  Felicitari. Asta este, realmente, una dintre cele mai inteligente miscari politice pe care le-am putut vedea in ultimul timp. Poate ca astazi nu sint asa de multi cei care o inteleg, dar asta nu-i dimineaza cu nimic stralucirea. Pentru cine are ochi sa vada, USR se profileaza deja ca un partid redutabil. Ma gindesc ca, intr-un fel, ii face bine ca e subestimat. Fiindca poate creste nestingherit, fara povara popularitatii, in timp ce reflectoarele sint inca pe gruparile de la putere.
  La drept vorbind, oamenii inca n-au inteles ca pina acum n-am votat partide — in realitate, un partid nu e atit un grup de interese, cit o constructie solida, autentic democratica. Drept e si ca oamenii sint inca atit de derutati incit confunda in continuare buna organizare cu autoritarismul sau cu mina de fier, mai ales ca inclusiv printre titrati e larg raspindita ideea falsa ca autoritarismul e mai puternic si mai eficient decit democratia. Iar explicatia e ca se sare mereu peste specificatii. In primul rind ca democratia si autoritarismul lucreaza eficient la scari foarte diferite de timp, autoritarismul pe termen foarte scurt, iar democratia pe termen foarte lung — dar nici pe termen scurt autoritarismul nu e cu-adevarat eficient, ci doar aparent, cam tot asa cum este minciuna in comparatie cu adevarul. Pe de alta parte, a spune ca autoritarismul e mai puternic decit democratia e ca si cum ai spune ca muschii sint mai puternici decit mintea. In viata insa, dar mai ales in societatile omenesti, nu puterea bruta face regulile ci puterea gindirii. Abia puterea gindirii dispune, cu-adevarat, de puterea bruta — dimpotriva, unui prost, puterea bruta ii va crea mereu probleme, uitati-va numai in parlamentul de-acum si veti intelege.
  Mai este nevoie doar de increderea ca USR are deja kitul necesar relansarii democratiei — cita vreme organizarea sa interna se va baza pe o dezvoltare democratica, forta sa va creste.

 7. buba spune:

  “Ţara aceasta piere din lipsă de oameni, nu din lipsă de programe.”

 8. Adam spune:

  Articolul dumneavoastră este excepţional. Formulează clar nişte idei evidente şi propune o soluţie atât de simplă, încât te şi întrebi de ce nu s-a aplicat pînă acum.
  Cred că există o mică problemă. În România niciun politician cu scaun la cap nu vrea să mănânce unguri pe pâine. Poziţionarea stomacală anti-maghiară (poate mai corect zis viscerală) e o vacă de muls, la care nu se renunţă cu uşurinţă. Până şi cei de la UDMR au nevoie de ea, dar n-o să spună nici în ruptul capului.
  Iar în ceea ce priveşte electoratul maghiar, dacă citiţi un pic presa maghiară din România, o să vă daţi seama, că sunt şanse mici, ca oamenii să înţeleagă, că înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș (dar aşteptaţi să vedem, ce mai apare) e o victorie mult prea scumpă pentru noi toţi.
  Nu trebuie să vă gândiţi la cine ştie ce: doar ţi se demonstrează negru pe alb, că un stat de drept nu este un stat de procurori şi deci justiţia trebuie ţinută sub control şi că în această problemă mulţi dintre fraţii noştri români de bună credinţă au fost manipulaţi în modul cel mai josnic.
  Vă ţin pumnii, dar nu cred că ştiţi în ce vă băgaţi. Vă expuneţi la atacul prea multora. Cei cărora îcercaţi să-i luaţi vântul din pânze, vor merge până în pânzele albe.
  Sărbători fericite!

 9. nick spune:

  Inca o data intreb: pana unde va merge USR in ceea ce priveste cererile maghiarilor? Sa inteleg ca la contributors astfel de intrebari nu pot fi puse?

  • ion adrian spune:

   Cred ca criteriul fundamental va fi felul in care snt tratati etnicii romani in zonele majoritar etnic maghiare Insa nu este usor delocdar sper ca si dl Ghinea si USR sa inteleaga asta.

  • Cinicul spune:

   Nu cred ca aceasta este o decizie gresita a USR. Altundeva este slabiciunea USR-ului.
   Aripa asa-zis progresista a USR, reprezentata de autorul acestui articol, submineaza orice sansa ca acest partid sa ajunga un partid putrernic de opozite si, de ce nu, la putere.
   USRistii de tip domnul Ghinea sunt preocupati de teme minore, precum casatoria celor de acelasi sex, pentru ca asta este la moda prin Evropa. Nu conteaza ca acesata problema ii duce la pierderea voturilor, ei fac propaganda ca si cum s-ar adresa celor din Amsterdam sau San Francisco si nu celor din Dolj, Satu Mare, Teleorman sau Vaslui.
   Din pacate cand e vorba de o discutie pe probleme reale, bazata pe pragmatism, USR-isti progresisti se ascund in spatele sloganelor.
   Taranistii de la inceputul anilor 90 aveau si ei politici nerealiste, dar ei se adresau unui electorat traditionalist si aveau un lider adevarat. Au reusit sa ajunga pentru scurt timp la putere.
   Din pacte USR vine acum cu politici de import si lideri neancorati in spatiul romanesc real. Acesti lideri sunt cei mai educati si mai putin corupti pe care-i are Romania azi, dar daca vorbesc precum martienii, USR se va ofili la prima zapada. Trist pentru ca e singura speranta a Romaniei.

 10. ion adrian spune:

  Este foart bine ce faceti dle Ghinea chiar daca miulti inca nu va inteleg.
  Succesul absolut ar fi daca maghiarii ar intelege ca nu au deloc nevoie de UDMR in forma actuala si deja sunt multi car inteleg dar spun ca nu stiu ce sa faca. Este un tel cucerirea electoratului maghiar roman asa cum altul poate fi si unificarea Basarabiei cu tara.
  Am spus-o din anii nouazeci ca alde Vadim chiar daca probabil din prostie si nationalism cretin, este mai util pentru iredentisti decat un excelent agent acoperit AVO.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Cristian Ghinea


Cristian Ghinea

Cristian Ghinea este deputat și vicepreședinte al Uniunii Salvați România, însărcinat cu Extinderea și Dezvoltarea. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guver... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)