Home » Opinie » Citesti:

Vești proaste în cascadă

Mircea Morariu aprilie 1, 2018 Opinie
9 comentarii 1,935 Vizualizari

Se înmulțesc veștile proaste referitoare la situația economică a țării. În primele două luni ale anului s-a înregistrat un deficit bugetar uriaș, cu 5, 7 miliarde de lei mai mare decât în perioada de timp similară din anul 2017.
Economiști de mare credibilitate profesională avertizează, și nu de ieri, de azi, că ne îndreptăm vădit într-o direcție greșită, că avem de-a face cu o politică economică aventuristă, că lucrurile sunt din ce în ce mai lesne comparabile cu felul îngrijorător în care se prezenta realitatea României în anii 2009-2010. Atunci când guvernanții vremii nu au mai putut ascunde situația disperată și au fost obligați, în cele din urmă, să ia măsuri dure, toate pe seama populației.
Desigur, în declarații oficiale, în talk-show-uri oficialii guvernamentali și vectorii de imagine ai coaliției încearcă să nege evidența, să spună că așa trebuiau să se întâmple lucrurile, că totul merge ca pe roate și decurge ca în grafic și că revoluția fiscală, socotită de mulți a fi la originea tuturor relelor de astăzi, va aduce foarte curând și lucruri bune. Numai răbdare să avem și să ne amintim zicerea strămoșească în conformitate cu care trebuie să ne fie mai întâi rău pentru ca, de abia, pe urmă să ne fie bine.
Nu se poate să nu observi că, în spatele declarațiilor liniștitoare, optimiste, chiar triumfaliste (port-stindardul fiind, ca și în 2007-2008, același îngâmfat peste poate Călin Popescu-Tăriceanu, pe vremea aceea prim-ministru, astăzi președintele Senatului și tot mai anti-european), se ascunde o din ce în mai pronunțată îngrijorare.
Degeaba ne copleșește cu surâsuri generoase, ciocolatii ministrul Finanțelor, dl. Eugen Orlando Teodorovici. În van ne asigură aceeași persoană cu veleități greu reprimate de star de cinema de odinioarță, un fel de Rudolf Valentino al guvernului Dăncilă, că insomniile, îngrijorările ar fi în fișa postului domniei-sale. Este limpede că ceva se întâmplă fiindcă altminteri nu ar fi plouat cu demiteri în rândurile șefilor ANAF.
De vină pentru slaba colectare a banilor la bugetul țării sunt găsiții mai-marii fiscului din județe în vreme ce culpa pentru inflația galopantă, pentru cursul de schimb tot mai în defavoarea monedei naționale, pentru creșterea Robor este pusă în sarcina Băncii Naționale și a guvernatorului acesteia, dl. Mugur Isărescu. Pe care parlamentarii PSD, spre a-i face pe plac șefului lor Dragnea, îl umilesc refuzând să vină la o întâlnire cu CA al BNR:
Nimeni din guvern, din conducerea centrală a PSD nu formulează nici o acuză nici la adresa țopăielii financiare pe care și-au îngăduit-o din ianuarie 2017 încoace guvernele coaliției PSD-ALDE, nici cu privire la dezmățul din sectorul bugetar, nici în privința dezmățului bugetar populist al guvernării. Nimeni nu îndrăznește nici cea mai firavă critică la adresa Legii salarizării unitare prost croită de d-na Lia Olguța Vasilescu&co, nici în privința experimentului social iresponsabil, falimentar reprezentat de revoluția fiscală ticluit de fostul ministru Ionuț Mișa. Și aceasta fiindcă orice critică, oricât de mică, ar fi instantaneu pusă pe seama fanteziilor, a neprofesionalismului, a iresponsabilității coaliției, a promisiunilor electorale deplasate ale PSD, a atitudinii dictatoriale a președintelui PSD, dl. Liviu Dragnea.
Pentru social-democrații lui Dragnea, precum pentru comuniștii români de odinioară, politica partidului este bună, de vină pentru eșecuri fiind doar cei care o pun prost în practică. Pentru dl. Liviu Dragnea, tot ceea ce a hotărât PSD, adică el, este fără cusur, tot cum fără defecte era și politica PCR, adică a propriei lui persoane, pentru secretarul general Nicolae Ceaușescu. Drept pentru care dl. Liviu Dragnea le-a mai pregătit românilor o sfidare. Numirea în fruntea ANAF a d-lui Ionuț Mișa. Pusă militărește în practică de dl. Eugen Orlando Teodorovici. Și cu toate acestea, din câte se pare, acest Rudolf Valentino al Finanțelor se pare că va fi foarte curând trimis la plimbare.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , ,Currently there are "9 comments" on this Article:

 1. Kurt spune:

  Cântarea României

  Oamenii votează „orfiginalul”, sunt obișnuiți cu vocabularul PCR-FSN-PSD de mult timp?
  Nu votează „copiile” care se declară democrați dar folosesc același vocabular ca cei criticați. Mă refer la vocabularul naționalist, etnic izolaționist la PCR-FSN-PSD, naționalist patriotard până azi la ceilalți (centenarul, Basarabia, criticat e KWI).

  Pupat toți ora 17 piața endependent….
  De ce să nu voteze originalul se întreabă electoratul în Decembrie 2016?

  Imi lipsesc înainte de anul răscruce 2019 personalitățile în societatea civică care se pronunță în privinta treburilor publice interne și UE atât de clar ca autorul.
  După 100 de ani nu s-a realizat un nivel de trai mai bun în țară, apropiat de cel occidental. De ce?

  … „… Pentru social-democrații lui Dragnea, precum pentru comuniștii români de odinioară, politica partidului este bună, de vină pentru eșecuri fiind doar cei care o pun prost în practică. … „

  Strada știe ce vrea și ce nu vrea. Cum se pot realiza dorințele, aspirațile îndreptățite al tinerilor care nu vor să emigreze în vest? Răspunsuri azi? De la cine? De la cine nu?
  Nu mai rămâne mult timp până la presedinția UE 2019. Problemele UE se discută în opinia UE vest, mai puțin pe malurile Dâmbovițene. De ce? Numai vorbe?

  1) Mai mulți bani pentru apărarea granițelor (maritime) e deja consens la Brussel /UE. Controlul imigrației economice e program comunitar (Cancelarul S. Kurz Viena, V. Orban câstigă alegerile din aprilie cu această problemă la Budapesta).

  2) Brexit la 29 martie 2019 (contribuții britanice continuă până 2020). Compensarea parțială a contribuțiilor britanice e asigurată. Reducerea budgetului agrar UE și a fondului de coeziune la fel. Nimic de discutat la București?

  3) Alegerile pentru Parlamentul Europen PE la 26 Mai 2029. Candidații independenți din societatea civică din țară? Unii autori din publicația contributors cred că au formatul unui reprezentant PE al țării. Pe timpuri Gigi Becali, C.V. Tudor (ordinul Steaua României!) la PE/Bruessel… …

  4) Numitorul comun franco- german la București ar putea fi țelul comunitar de reducere a șomajului exorbitant de mare 20% – 40 % la tineri în sud- estul mediteranean- balcanic al UE. Mai mulți bani UE pentru garantarea de jobs (publice?) pentru șomerii tineri sub 25 de ani? E. Macron și A. Merkel se vor pronunța la București 2019 pentru soluții imediate? România are propuneri „originale autohtone” 2019? România are interese? Care?

  5) E. Macron cere „investiții ZE/UE” comunitare în tehnologii avansate. De unde bani? Premierul Rutte / Olanda se opune vehement 2018 împreună cu alți 8 acestui concept francez de la Paris 2017. Aici e vorba de bani? Banii cui? Pentru ce? România are interese? Care?

  6) Refondarea ZE/UE e anunțată de E. Macron 2017 la București. S-a mai auzit ceva până azi pe malurile dâmbovițene ca răspuns la invitația franceză 2017? Candidații societății civice au ceva de spus? Când?

  Eu cu cine votez?

 2. Ela spune:

  E absolut normal sa fie asa!
  Ar fi fost, nu doar surprinzator, ci miraculos, ca ceva sa functioneze normal in Ro, in situatia in care educatia a fost sabotata sistematic si temeinic, astfel incat TOATE institutiile Statului sa fie populate de mediocri absolut incompetenti, dar burdusiti de diplome si titluri pompoase, ca tot prostul fudul care se respecta! Acum culegem roadele care sunt amare si gaunoase, cum altfel?
  Problema nici nu e “fiorosul” Dragnea, el este doar fructul inertiei, care va disparea in mod natural si definitiv, de indata ce dispar cauzele care l-au produs.
  El, si clica lui de toape si borfasi, depinzand de noi, problema, e clar ca, suntem noi!
  Noi, din oameni demni, isteti si optimisti, am ajuns servili, resemnati si fatalisti, dar profund frustrati…Or, energia de care dispune orice om, trebuie sa se consume cumva, in actiuni efective, de unde, irascibilitatea disproportionata, agresivitatea verbala si violenta gratuita!
  Daca ne-am indigna, solidariza si revolta contra acestor uzurpatori, cu aceeasi forta si determinare cu care ne desiram intre noi, am avea o sansa reala ca sa traim normal.
  Altfel, nu!

 3. oranghutan spune:

  Lucrurile n-au cum să meargă bine când la onducerea ţării ajung ghiolbani cu aere de mare domn, lipsiţi de orice strop de morală. Singura lor grijă e să scape de gherlă
  Cât despre competenţă …

 4. victor L spune:

  Cam asa e cum descrieti in articol: tara noastra sumbru viitor are.
  Doar ca unele afirmatii se contrazic:
  – “că lucrurile sunt din ce în ce mai lesne comparabile cu felul îngrijorător în care se prezenta realitatea României în anii 2009-2010″;
  – “Nu se poate să nu observi că, în spatele declarațiilor liniștitoare, optimiste, chiar triumfaliste (port-stindardul fiind, ca și în 2007-2008″.
  Ori 2007-2008, ori 2009-2010.
  Situatia de acum pare la indigo cu ultimul an de guvernare a lui Ginerica ajutat frateste de PSD.
  Sfitsitul anului sau anul viitor va fi ceva de genul 2009-2010; dar se vor gasi doi masochisti sa-si riste carierele politice si sa salveze tara?

  • Mircea Morariu Mircea Morariu spune:

   Nu cred că ar fi vorba despre vreo contradictie. In 2007-2008 a plouat cu inconștientă. Cu consum in exces, cu bani,, cu indatorări la bănci, cu credite doar cu buletinul, cu credite cu fluturașul de salariu, cu imprumuturi, cu salarii marite acordate bugetarilor. In 2009 și 2010 a venit decontul.

   • victor L spune:

    Da, asta spuneam si eu; si ma intreb, cum ziceam, daca va mai exista cineva dispus la “decont”. Care trebuie facut, iar de la vladica pina la opinca se vor repezi sa-i blagosloveasca.
    Dar nu pe cel care a facut “gaura”, ci pe cel care incearca s-o cirpeasca :P

   • judex spune:

    Intemeietorii deficitului structural sunt diferiti de cei cei care si-au sacrificat cariera politica pentru eliminarea acestuia, dle analist politic. Dvs. insistati sa ii puneti in aceeasi oala…Si oala pe foc, de unde si aburelile.

 5. mike spune:

  Nu ma mira nimic. Intr-o tara in care Voican Voiculescu este pus in functia de director al Institutului Revolutìei Romane…ce ne mai mira? Pacat, Romania ar fi putut fi un fel de Elvetie daca se dezvolta mult dupa 90. Pacat de cei care doresc sa mai ramana in tara si sa schimbe ceva.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Desigur că nimic nu se poate schimba peste noapte și dacă cineva ar începe acum o reformă proba...

de: Mihai Badici

la "Elevii de 7 care reuşesc în viaţă şi alte creaturi fantastice"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iulie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)