Home » Justitie/Ordine publica »Opinie »Politica & Doctrine » Citesti:

Totul pentru revizuirea constituţiei, totul pentru victorie!

Ioan Stanomir iunie 5, 2013 Justitie/Ordine publica, Opinie, Politica & Doctrine
8 comentarii 1,053 Vizualizari

Cuprinsă de frenezia atingerii obiectivului stabilit de conducătorii majorităţii parlamentare actuale, Comisia de revizuire de la parlament, ni se spune, lucrează cu energie nedomolită. Sfidând oboseala, dând dovadă de un devotament  emoţionant faţă de patrie, aleşii noştri adoptă amendament după amendament, pregătind noua  temelie a libertăţilor noastre. Şi cum transparenţa este cheia de boltă a eşafodajului politic, cetăţenii vor afla detaliile concrete legate de conţinutul constituţiei abia în clipa în care vor  fi chemaţi să voteze. În contextul unui prag la referendum scăzut oportun, ratificarea  revizuirii devine o  datorie civică.

Ca şi în alte ocazii, partidele politice parlamentare, din  opoziţie sau de la putere,  îşi probează   disponibilitatea lor de a ignora, deliberat, în numele suveranităţii, naţiunea  la a cărei  reprezentare contribuie.  După ce procedura de consultare (formală) încredinţată Forumului Constituţional a fost  finalizată,  politicienii procedează la încununarea unei opere despre care suntem informaţi că va conduce la sporirea gradului de democratism.  În absenţa unui proces de reflecţie, în absenţa unei raportări la valorile ce urmează a fi incorporate, opera de amendare a legii fundamentale stă sub dublul semn al improvizaţiei şi al  personalizării  soluţiilor  juridice.

Există, oare, în România anului 2013 un moment constituţional care să justifice această precipitare înspre revizuire?   Întrebarea este, evident, una  retorică. Discuţiile în marginea  constituţiei, ni se comunică de către noii părinţi fondatori, vizează eliminarea   tensiunilor intra-executive, inaugurând o pace politică de durată:  în loc de “ preşedinte”, “ şef de stat”.  Confuzia dintre  modelele de regim politic, dintre tipurile de preşedinţie este vizibilă şi ea traduce gradul de  amatorism  şi de patimă introdus în ecuaţia  revizuirii , astăzi.

Între vara lui 2012 şi  vara  anului 2013, asemănările sunt mai mari decât am dori să admitem. Locul violenţei verbale şi al asaltului frontal a fost luat de o tactică a luptei de tranşee şi de epuizare. Amendarea legii fundamentale este punctul culminant al acestui program de  domesticire al democraţiei constituţionale. Simpla evocare a eliminării instituţiei referendumului este indiciul voinţei  nelimitate de putere ce animă pe  aleşii noştri.  Deposedarea cetăţenilor de drepturile lor se realizează în numele constituţiei înseşi.Viitorul se naşte sub ochii noştri, zi după zi.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. adrian petreanu spune:

  Domnule profesor,
  Care este parerea dumneavoastra despre actuala Constitutie ? Necesita revizuire ? Daca da, ce ar trebui schimbat ? Cosderati ca revizuirea nu este necesara ? Toate prevederile actualei Constitutii sunt clare, satisfacatoare si doar unii direct interesati vor prevederi care sa le satisfaca niste dorinte de moment ?

 2. Teo spune:

  Stie cineva cati alegatori sunt in total in 2013? Ca sa stiu cati sunt cei 30%.
  Multumesc

  • teo spune:

   “Parinti fondatori”?? Cine? Numiti-i altfel, mai sunt cuvinte in lb romana(promotori, initiatori).Chiar suna rau.

   • Hantzy spune:

    E de notorietate formula “foundation fathers”. Dl Stanomir o foloseste probabil ironic, in varianta sa romaneasca, intr-un articol de aceeasi factura … daca nu cumva ii considera si pe acestia masoni, asa cum erau originalii.

 3. adrian petreanu spune:

  @ dusu
  Domnul Stanomir vorbeste mai mult despre modul (procedura) in care se intentioneaza a se modifica aceasta Constitutie, despre comisie, graba, momentul oportun etc, dar nimic despre necesitatea modificarii si care ar fi in opinia sa prevederile care ar trebui modificate sau precizate. Asta pentru ca autorul este specialist in drept constitutional. Eu doar intreb.

 4. Marian Baroian spune:

  Revizuirea constitutiei cu C mare trebuie sa inceapa cu mandatele prezidentiale care nu ar trebui lasate sa fie consecutive, intrucat si Iliescu si Basescu au folosit bani publici si avantajele functiei in campania electorala. Al doilea aspect important mi se pare limitarea numarului de parlamentari in functie de populatia Romaniei, ceva de genul 1 la 100.000 iar in total vreo 220 de parlamentari si toti intr-o garsoniera nu in doua camere cu dependinte.
  Al treilea aspect care ar trebui modificat este monopolul statului pe alcool si tutun, unde evaziunea face politicieni de mucava, dar nu casca nimeni ciocu pe subiectu asta. John Adams, marele constitutionalist si presedinte american spunea Constitutia este legea care trebuie sa apere poporul de guvern!!! Are cineva impresia asta despre Constitutia noastra ???Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)