marți, martie 19, 2024

Visul lui Iliescu și bâta lui Dragnea

Lui Liviu Dragnea nu-i este suficient să dețină și să exercite puterea, vrea să-i fie recunoscută de tot ce mișcă în țara asta, râul, ramul, stradă, ziariști, justiție, președinte. Și aceasta este marea lui frustrare: deși a câștigat alegerile, societatea nu-l recunoaște de stăpân absolut.

Violența la care recurge, verbal sau fizic, prin intermediari gen Mirel Paladă,  este o încercare de a impune recunoașterea puterii PSD și internalizarea acesteia de către contestatari și instituții. Dragnea a descris el însuși acest proces, de recunoaștere a puterii, la Antena 3: Cei care au procedat așa, vor da socoteală. Vor fi multe ore de nesomn pentru unii. Cei care mai susțin acest sistem corupt (sistemul de Justitie n.a), sunt din ce în ce mai puțini și nu înțeleg că procesul e ireversibil. Ceea ce s-a pornit nu se va opri. Cedează!

Care e rezultatul așteptat al procesului de recunoaștere? Pasivitatea în fața abuzurilor și ilegalităților PSD și absența contestării publice. Dragnea se așteaptă să supună România fără să tragă niciun foc de armă, decât doar pentru a omorî vreun urs, pe domeniul propriu de vânătoare.

Agresiunile fizice și verbale la care recurge PSD nu sunt accidente. PSD are în ADN violența. S-a născut în timpul Revoluției, singura violentă din fostul lagăr sovietic, ale cărei morți nu au fost nici azi elucidate, dar de care Ion Iliescu nu este străin, așa cum nu este nici de răul negru de brutalitate din anii 90. Dacă vom trata agresiunile PSD, amenințări, insulte sau bătăi, ca pe cancanuri, nu vom înțelege și adresa violența structurală a PSD și riscul pe care acest comportament îl reprezintă pentru politică și pentru democrație.

USR este o țintă a violenței PSD, dar nu singura. Sistemul de justiție este supus unei violențe simbolice, de când PSD a revenit la putere, în decembrie anul trecut.  Procurorii, în special șefii parchetelor Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, și judecătorii au fost continuu amenințați: verbal de către Liviu Dragnea, prin constituirea unor comisii de anchetă (de exemplu, SIPA, al cărei scop este accesul la informațiile personale din dosarele procurorilor și judecătorilor), cu CCR, prin Inspecția Judiciară- pe care a supus-o- și prin legile justiției.

Liviu Dragnea descrie acest proces, al recunoașterii puterii PSD, ca pe unul de trezire. Printre instituțiile care s-au trezit, adică au internalizat puterea PSD, este nominalizată Curtea Constituțională a României care a emis în ultima perioadă decizii ce contravin spiritului Constituției și în favoarea intereselor PSD. Un exemplu: stabilirea un prag valoric pentru abuzul în serviciu, infracțiune pentru care este judecat Liviu Dragnea, inexistent în legislația internațională.  Nu este clar nici de ce judecătoarea din dosarul pentru abuz în serviciu al lui Liviu Dragnea s-a pensionat subit, înainte de sentință. În acest ritm, PSD nici nu va mai fi obligat să adopte legile justiției ca să țină sub control sistemul, fapt ce ar stârni un scandal internațional, dacă procurorii și judecătorii vor internaliza puterea PSD și vor închide/tergiversa dosarele.

A doua țintă a violenței PSD este USR pentru că s-a născut din strada, iar strada a contestat întotdeauna, încă din 1990, puterea exercitată abuziv și arbitrar. Asemenea străzii din care provine, USR nu a recunoscut puterea PSD, nu a  internalizat-o, nu s-a domesticit.

Că PSD echivalează USR cu strada, a arătat-o explicit Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD, după ce Mihai Goțiu a fost bătut în studioul B1 Tv de către Mirel Palada, justificând agresiunea. “Când baieții ăștia veneau cu pancarte în Parlament în timpul conferinței de presă a colegilor mei, cam fizic așa, nu era politic, era fizic, adică stăteau și ne dădeau cu pancartele lor când și-au pus cortul in Parlament. Când au postat pe Facebookurile lor tot de felul de la “Puie Monta” până la “Să muriți PSD-iștilor“! Când ne-au spânzurat, ei cei de la USR, gașca asta, cu Goțiu ăla al lor, în Piața Victoriei, printre cei spânzurați eram și eu și Olguța Vasilescu și Șerban Nicolae. Normal că-ți ieși din sărite! Eu pe Paladă îl înțeleg că am fost în emisiuni cu oamenii ăștia! Când ești lângă ei arată, așa, o răutate în ochii lor și o privire din aia de-a lu’ ăștia cu Hashtag Rezist”

Nu e de mirare că Mirel Paladă a primit felicitări și încurajări pentru că l-a bătut pe Mihai Goțiu și nici că o parte a populației aplaudă atacurile PSD împotriva Justiției. PSD a creat contextul în care agresiunea PSD să devină legitimă, prin minciună. Narațiunea mincinoasă cu serviciile secrete și Soros care vor răul României și al binefăcătorului românilor, Liviu Dragnea, a avut efect. Nu doar violența își găsește legitimitatea în minciună, ci orice act al PSD, de la ordinul de ucidere al urșilor pentru profitul asociațiilor de vânători, până la naționalizarea pilonului II de pensii. Însăși minciuna este un act de violență, de data asta îndreptat către cetățeni, pentru că distruge încrederea și implicit țesătura socială. Fără încredere nu mai există nici cooperare și nici participare.

PSD încă tânjește după visul Marii Liniști al lui Ion Iliescu, pe care și fondatorul PSD și ceilalți predecesori ai lui Liviu Dragnea au încercat să-l atingă prin violență, reală sau simbolică. Cum poți reduce la tăcere o societate liberă, ucide dialogul, care e esența politicii și deturna instituțiile statului, altfel decât prin violență? Printre cuvintele lui Dragnea șuieră vânt rece, din Est.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. PSD va câștiga și următoarele alegeri din simplul motiv că electoralul român preferă un regim autoritar, chiar dacă este putred de corupt. Alternativa unui PNL fără țintă, fără un program și fără oameni capabili să mai convingă pe cineva amintește de haosul de după revoluție. Am întâlnit oameni care mi-au spus – Am votat PSD pentru că nu am avut cu cine.
    Umilul meu sfat pentru Dl. Cioloș ar fi să facă politică și să-și facă public programul politic și echipa. Altfel?!!! Vai de noi.

  2. Inca un articol din seria eseuri gratuite care de fapt nu propun si nu angajeaza la nimic , dar militeaza civic si combat vigilent in slujba democratiei si statului de drept gen IoanStanomir – Romania cangrenata a domnului Dragnea (http://www.contributors.ro/reactie-rapida/romania-cangrenata-a-domnului-dragnea/ ) scris de data aceasta de un politician. Problema este ca si acesta ca si altele de acelasi gen se lanseaza in aceleasi lungi „dizertatii si consideratiuni” psiho-sociologice asupra naturii malefice a regimului PSD si in elaborarea de profile psiho-morale ale reprezentantilor sai , lasand in seama cititorilor si a cetatenilor rezolvarea problemelor semnalate in timp ce autorii care trag semnalul ( personalitati ale societatii civile, politicieni, etc.) considera ca si-au facut pe deplin datoria , deci vina pentru situatia prezenta este ca de obicei a „cetateanului turmentat” care nu stie ce voteaza , desi de fapt nu are dintre cine alege pentru ca alesii isi schimba periodic si intre ei mastile, discursurile si taberele votand in Parlament, si cand este vorba de interesul lor, „toti ca unul”.
    Ca sa nu ne mai ascundem dupa deget, regimul FSN…..PSD nu ar fi rezistat aproape 3 decenii si in conditiile democratiei daca ar fi existat o clasa politica normala ( n-am gasit alta rima ) o societate civila autentica si nu de ochii lumii si daca ar fi existat constiinta morala la breslele profesionale existente ( cei doi chirurgi care si-au dat demisia recent in conflictul politico-administrativ cu autoritatile Capitalei inca sunt un model SF pentru societatea romaneasca, n-am auzit de vreun magistrat , avocat ,etc. care sa-si dea demisia in cazuri echivalente ) care ar fi putut stopa o parte derapajele sociale grave pe care nu le-au putut stopa politicienii momentului si societatea civila . Tragedia si tristetea acestei tari este ca cetatenii sunt debusolati nu numai de o clasa politica penala , ci si de o societate civila neconvingatoare atunci cand nu este de-a dreptul pasiva , iar rezultatul este ca cetatenii onesti care au inghetat in iarna in miscarea #Rezist ” ( autentica pana nu au aparut cei care au vrut sa-i confiste prestigiul) , ca intotdeauna in lipsa de solidaritate sociala de la noi , sunt de fapt singuri in fata furtunii.

    • Ca bine ziceti:
      Sa nu ne ascundem dupa deget: daca Ceausescu, in loc sa scoata tab-urile si scutierii in strada ar fi organizat alegeri libere (inclusiv ne-obligativiitatea prezentarii la vot) ar fi avut cel putin 80% din voturile exprimate. I-ar fi ajuns, cu varf si indesat sa-i tina in frau pe unii ametiti care ar fi cerut una-alta, libertati… Poporul majoritar nu vrea asta.
      Ce i-or fi trebuit 100% …? ma intreb si astazi.
      Si, iata-l, dupa douazecisi… de ani, reincarnat, avand iar puterea absoluta, simplu, cu doar putin peste 50% (cu aliante oportuniste) dar tot in numele poporului; chiar mult mai arogant, … mai sanatos la prostata dar mai stricat la dinti :) mai bogat in termen real (asta nu-si mai permite „averea ta e tara” dar judetul, poate.
      Are in mana puterea legislativa, executiva, „arbitrul” CCR care mai ca si legifereaza, sau macar dicteaza legile; mai are de luptat cu Justitia, dar lupta e ca si castigata, „Serviciile” sunt ambigui (dar presupus coruptibile de putere).
      Opozitia nu este cu mult mai vanoasa decat pe vremea impuscatului, cand se presupunea ca este persecutata: este fie corupta/oportunista, fie impotenta sau incoerenta. Vorbeste, comenteaza, mai ia un pumn in gura, mai plange, dar nu actioneaza, nu mobilizeaza vointa poporului (daca aceasta exista).
      Este opozitia soft. Nu se impiedica nimeni de ea.

  3. Întru totul de acord cu rolul propus pentru dl. Cioloș.
    Întru totul de acord cu pericolul acaparării Justiției de către factorul politic (PSD sau altul).
    Soarta USR a devenit neinteresantă. Apărut ca posibil instrument împotriva Sistemului s-a dovedit inconsistent și s-a pierdut în ciocniri politicianiste. Regretabil, dar asta este…

  4. „Printre cuvintele lui Dragnea șuieră vânt rece, din Est. ” Q.E.D.
    Cunoastem situatia si nu putem sa vorbim despre politicile PSD fara sa facem referire si la Est.
    Acum, cred ca am citit destule articole si „radiografii” pertinente despre situatia din Romania si din est, in general. Toata lumea stie cum stau lucrurile. Haideti sa prezentam si solutii la aceste probleme. Vrem si solutii nu doar prezentari de fapte. Una dintre solutii ar fi iesirea in strada (lucru care s-a si intamplat in iarna), insa cred ca PSD-ul a iesit mai puternic dupa acele demonstratii. („Tot ceea ce nu te distruge te face mai puternic”.) Vi se pare ca au ridicat steagul alb baietii din PSD? Mie nu mi se pare. Dimpotriva, au prins curaj si inainteaza cu cizmele din piele ruseasca prin toate institutiile, inclusiv prin ceea ce a mai ramas din justitia independenta construita cu greu in ultimii ani, distrugand tot. V-ati pus vreodata problema ca poate acele demonstratii privind ordonanta 13 au fost de fapt un test pentru ei, pentru a observa reactiile maselor si pentru a vedea limitele ce pot fi incalcate? Strada a tacut acum si nu vad sincer nici o alta solutie de a -i opri pe neo comunistii astia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Prisnel
Adrian Prisnel
Adrian Prisnel este deputat USR de Dolj. A studiat la MIT, iar ultimii zece ani a avut mai multe proiecte antreprenoriale în consultanță pentru afaceri şi comunicare de afaceri

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro