Home » Fără categorie » Citesti:

Al II-lea drept la replică din partea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”

Doi Mici si un Anc iulie 17, 2019 Fără categorie
11 comentarii 3,046 Vizualizari

În urma publicării pe blogul nostru a articolului „Un director de Institut Național de Cercetare din România câștigă cât președintele SUA” s-a pornit o întreagă avalanșă în presă (unii citând sursa, alții plagiind), unde a fost luat la ochi salariul directorului general al INCDS „Marin Drăcea”. La câteva ore după publicare am primit un prim drept la replică, pe care l-am publicat aici, venit din partea Directorului Economic al instituției vizate, dl Anghel Anghel, deci nu din partea reprezentantului legal. Comentariile noastre, în urma primului drept la replică, le găsiți la finalul articolului de aici.

Azi am primit un al doilea drept la replică, de această dată semnat de Directorul General (DG) al Institutului, dl Ovidiu Badea. Acesta este accesibil aici.

Față de cele de mai sus dorim să facem următoarele precizări:

a) întreaga discuție pe seama salariului DG al INCDS „Marin Drăcea”, precum și al oricărui alt DG de INCD nu ar mai lăsa loc la nicio interpretare dacă prevederile legale ar fi respectate în privința publicării declarației de avere și a celei de interese. Reamintim tuturor DG că în calitatea d-lor de funcționari publici au obligația legală de a-și încărca respectivele declarații cel puțin pe site-ul instituției pe care o conduc. În cazul de față, locul celor două drepturi la replică, și al răspunsurilor noastre ar fi putut fi luat de simpla prezență a celor două declarații pe site-ul INCDS „Marin Drăcea”, unde toată lumea ar fi văzut negru pe alb ce venituri a avut/are DG al acestei instituții publice și/sau dacă defalcarea salarială ar fi parte componentă din rapoartele anuale prezentate de INCD-uri. Nu ne-am fi încurcat în Ordine de ministru, BVC-uri, prime și pensionări.

b) Afirmațiile noastre au fost facute în baza unui Ordin de ministru publicat în MoF si am dorit cu bună intenție să prezentăm opiniei publice aspecte din salarizarea personalului INCD-urilor din România. Am menționat titulatura corectă la începutul articolului original, i.e. drepturi salariale, apoi trecând la salariu brut. Nu considerăm că în prealabil ar fi trebuit să cerem un punct de vedere de la fiecare din cele aproape 50 de INCD-uri ale României, discutând pe baza unui text legal, cu rubrici clare; și credem că niciun ziarist nu ar fi avut o abordare de acest fel. Recunoaștem că nu am avut știință de existența acelei pensionări a fostului DG, care a „pompat” drepturile salariale de la rubrica respectivă. De asemenea, nu puteam intui că la pensionarea unui cercetător acesta poate primi o bonificație de 10 salarii brute în cuantum net.

c) Apreciem clarificările făcute de către personalul de la INCDS „Marin Drăcea” și că au prezentat spre publicare detaliile salariale ale DG-ului oferind explicații atât nouă cât și presei din România, dar reiterăm: întreaga tevatură ar fi fost evitată dacă pe site-ul instituției sau pe portalul http://declaratii.integritate.eu/ apăreau declarațiile de avere și respectiv interese ale DG, așa cum cere legea.

În încheiere, rămânem la concluzia că drepturile salariale maxime ale DG ai unor INCD-uri, deși sunt legale, nu reflectă performanța științifică acestor institute. Reiterăm pe această cale necesitatea unei evaluări riguroase a tuturor INCD-urilor de către un corp de experți internaționali, la pachet cu cea a Institutelor Academiei Române, Academiilor de Ramură, Universităților și altor centre de cercetare aflate în subordinea diferitelor ministere. Doar o astfel de evaluare ar putea duce la discutarea unor bonusuri de performanță pentru activitatea managerială a DG.

Stăm la dispoziția oricui pentru lămuriri suplimentare pe tema de mai sus și vă asigurăm că rămânem fideli motto-ului blogului nostru („Cercetarea românească – creșterea și descreșterea ei), în speranța abordării pe viitor și a capitolului de „creștere”. Din păcate realitatea prezentă este de la tristă înspre bacoviană.

 • Autori: Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu
 • Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro  Currently there are "11 comments" on this Article:

  1. MamMare spune:

   Iaca s-a fasait si asta. Pentru ca presa indemnata, si de accentul textului initial declarat in titlu, s-a axat pe un caz particular. Problema generala este salariile din cercetare, dar si in academic, pentru figuri patibulare ajunse in pozitii de conducere fara a fi inainte de asta exemplare exceptionale in meseria lor de baza. Si mai general, salariile oricarui individ din acest domeniu obtinute prin cumulare cu granturi sau fonduri din contracted care pot reflecta, sau mai degraba nu, calitatea aceluia. Si mai general: lipsa unei ierarhizari meritocratice reale!

  2. Dan_Bruma spune:

   Si putem stii de ce un cercetator “poate primi” (ce exprimare bizara – primeste sau nu primeste, care sint conditiile, etc.) bonificatie în momentul iesirii la pensie? Sint alte categorii salariale care primesc aceasta bonificatie? De ce unii romani primesc bonificatie si altii nu?

   • Octavian spune:

    Acest bonus il au negociat in CCM. Nu este o chestie generala. La noi in institut nu exista asa ceva. La ei insa, asa s-a negociat. Intuiesc ca daca au suficiente resurse financiare sa asigure aceste sume, nu este ilegal. Daca e moral sau nu este o problema distincta.

  3. CID spune:

   @dan bruma
   De bucurie că au scăpat de el!

  4. Jack spune:

   1. Si o treime din suma comunicata initial este enorm.

   2. Tot e o stire ca un parazit platit din bani publici primeste 10 salarii atunci cand se pensioneaza.

   3. Pana la urma, suma comunicata initial este corecta. Atat incaseaza in 2019 directorul general al institutiei. Iar directorul general este reprezentat 3 luni de o persoana si 9 luni de alta persoana. Dar tot 1 pozitie de director general este. Si tot aproape 2 milioane de lei incaseaza.

   • cetatean spune:

    citind dreptul la replica, in afara de limbajul de lemn 2.0 am fost surprins de faptul ca dl dir nu considera ca este platit din bani publici ?!!!…. ar fi interesant de stiut procentul de incasari din ultimii 3 ani de la Romsilva si RNP (adica bani publici) si cel obtinut de la agenti economici, persoane fizice si concursuri/competitii in afara banilor publici
    in acest context ce ar mai fi de spus despre calitatea si utilitatea cercetarilor?

  5. matrix spune:

   Domnilor, este vremea sa mergeti in vacanta!
   Un director general de incd nu e functionar public.
   Un incd nu este o institutie bugetara asa cum v-a scris corect directorul general de la incd silvicultura.
   Dar adevarul pe care il spuneti e doar pe jumtate!
   Nici un comentariu despre salariile uriase ale directorilor din platforma Magurele , unde lucreaza unii din voi?
   Ia sa vedem daca va da mana sa ii criticati si.pe ei?

   • s spune:

    Un director de incd nu e functionar public…e doar o struto-camila !

    De ce ii semneaza atunci un ministru ( adica un inalt functionar public ) numirea in functie ?

    De ce le numim Nationale cand ar putea foarte simplu sa se numeasca doar centre de cercetare sau fundatii sau oricum altfel,sa aplice pentru fonduri publice ,dar si private,din postura de agenti economici privati care fac si cercetare.
    Cu alte cuvinte sa se descurce singure din punct de vedere economic,sa-si valorifice rezultatele cercetarilor pe piata si sa-si “traga “ce salarii vor !

    Simplu,dar greu ,nu-i asa ?

    PS
    Ca fapt divers,aratati-mi un produs de pe piata pe care sa scrie Conceput in Romania !

  6. Doi Mici si un Anc Doi Mici si un Anc spune:

   OG 57/2002 Art. 7. În sistemul naţional de cercetare-dezvoltare sunt cuprinse următoarele categorii de unităţi şi instituţii de drept public:
   a) institute naţionale de cercetare-dezvoltare;…

   DG, numit prin ordin de ministru, ocupa deci o functie publica de conducere.

   Exista, de asemenea, hotarari definitive in instanta care confirma acest lucru si nu vom intra alte polemici pe acest subiect.

  7. Doi Mici si un Anc Doi Mici si un Anc spune:

   Pentru referință: prin adresa ANI spre MCI cu nr. înreg. 10872/02.08.2019 se confirmă că DGi au statut de funcționari publici și prin urmare sunt obligați să-și publice declarațiile de avere. Nu doar ei, ci întreaga conducere.

   Detalii aici: ad-astra.ro/wp-content/uploads/2019/08/Raspuns_MCI_2_aug_2019.pdf  Comenteaza:  Do NOT fill this !

  Autor

  Doi Mici și un Anc


  Doi Mici si un Anc

  Sistemul românesc de cercetare văzut prin ochii a doi doctori în fizică (Lucian și Octavian) și ai unuia în biologie (Mihai). Publicăm, de asemenea, articole pe teme de act... Citeste mai departe


  Carte recomandata

  Esential HotNews

  E randul tau

  Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

  de: Alexandru Babes

  la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

  Carti recomandate de Contributors.ro

  DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

  Carte recomandată de contributors.ro

  Cauta articole

  mai 2020
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Apr    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031

  contributors.ro

  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
  Contact: editor[at]contributors.ro

  MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

  "Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

  (An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)