Home » Fără categorie » Citesti:

Cicerone Ioniţoiu – in memoriam.Despre curaj şi memorie

Ioan Stanomir ianuarie 28, 2014 Fără categorie
8 comentarii 795 Vizualizari

În tumultul grotesc al României de astăzi, obsedată de zăpezi şi de gimnastica demagogică a guvernării, moartea lui  Cicerone Ioniţoiu la Paris, pe 26 ianuarie, nu a avut parte de cronici sau de momente de breaking news. Dispariţia s-a petrecut în tăcerea demnă pe care destinul o hărăzeşte celor ce întruchipează curajul, în epoca ticăloşiei şi a laşităţii.

Naţional-ţărănist,  deţinut politic şi exilat, Cicerone Ioniţoiu este, alături de Remus Radina, una dintre  personalităţile ce au evocat, în emigraţie, jertfa pentru libertate din anii comunismului. Plin de energie, înfruntând izolarea şi solitudinea, Cicerone Ioniţoiu a dus o luptă contra uitării. Dicţionarele şi enciclopediile pe care le-a iniţiat, documentele pe care le-a salvat, memoriile pe care le-a scris sunt expresia acestei vocaţii de martor al veacului prin care a trecut.Îndărătnicia nobilă a lui Cicerone Ioniţoiu nu a avut nimic donchişotesc. Ea a fost forma prin care supravieţuitorul a omagiat amintirea celor care nu mai sunt. În anii de după 1990, asemeni lui Constantin Ticu Dumitrescu, Cicerone Ioniţoiu a refuzat să cedeze,a refuzat să uite, a refuzat să colaboreze cu cei care au torturat şi ucis. Singura sa ambiţie a fost aceea de a duce mai departe un travaliu al memoriei şi al curajului.

În secolul XX, al trădărilor şi fanatismelor, Cicerone Ioniţoiu ( 1924/2014) a rămas de partea libertăţii, democraţiei şi demnităţii. Credinţa în fibra etică care trebuie să definească viaţa noastră în cetate este cea mai importantă moştenire a sa.  Exemplaritatea sa discretă   ne poate inspira, în clipele în care simţim că suntem goliţi de speranţă. Generaţia lui Cicerone Ioniţoiu, a celor care au  aveau 20 de ani în august 1944,  nu a ezitat să confrunte tirania. Cuvintele au fost înnobilate de ei cu tăria  asumării cotidiene.  Acolo unde ei nu au s-au îndoit de valoarea libertăţii, nici  noi nu avem dreptul de a ne îndoi. Dumnezeu să îl odihnească  în pace!

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. ina eyre spune:

  Din nefericire, domnule Profesor, unii români nu-şi cunosc personalităţile, martirii.

  Nu mă mai miră nimic. Nici faptul că victimele cancerului comunist mor uitate, nedreptăţite, nici că turnătorii ne conduc, iar torţionarii îşi văd nestingheriţi de viaţă.

  Şova vorbea ieri despre Schoah, iar fătucile prompteriste n-au făcut legătura cu ceea ce s-a întîmplat acum 69 de ani. Dintr-odată, hărnicia micului negaţionist a devenit în ochii privitorilor informaţi o bilă albă, iar oportunismul lui acurateţe şi certitudinea, că şi-ar fi invăţat lecţia din pedeapsa sponsorizată de români la Muzeul Holocaustului. Trist.

  Vă mulţumesc pentru editorial.

 2. Mihai spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 3. Corneliu Cazacu spune:

  L-am ascultat intodeauna cu placere la Europa Libera. Odihneasca-sa in pace!

 4. Ion Taranistul spune:

  Dumnezeu sa-l ierte . Din pacate , in 26 ianuarie , o parte a poporului , relicva regimului criminal comunist isi omagia “idolul” N. Ceausecu.

 5. doru spune:

  Lipsa fizică dintre noi a acestor repere morale se simte din ce în ce mai acut. Dumnezeu să-l odihnească!

 6. DAN spune:

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE !!!!!!!

 7. Despera spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 8. Goldmund spune:

  Ce destin pentru romanii de azi:
  ii omagiem peste tot in mass-medie pe talhari, derbedei si criminali, iar pe adevaratii eroi ai neamului i-am uitat sau am fost constransi la uitare.
  Chapeau in fata distinsului Ioan Stanomir!
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Cicerone Ionitoiu!

  PS
  Mi-as dori sa vad un cartier nou din Pipera sau alta comuna suburbana capitalei cu strazi care sa poarte numele celor care si-au jertfit viata pentru democratie si statul de drept, care au luptat impotriva tiraniei comuniste.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)