Home » Fără categorie » Citesti:

Cum se poate frauda referendumul? Trei inovaţii periculoase

Sorin Ionita octombrie 4, 2018 Fără categorie
19 comentarii 4,432 Vizualizari

Alaltăieri am trimis Biroului Electoral Central (BEC) nişte întrebări privind puncte vagi din legea referendumului. Ştiţi că ea a fost modificată la mijlocul lui septembrie prin ordonanţă dată de Viorica Dăncilă. E vorba de proceduri, care în principiu trebuie să fie clare din start, ca să ştim toţi după ce reguli se joacă meciul înainte ca acesta să înceapă.

Concret, am întrebat:

1. Cine poate sesiza BEC despre fraude la referendum (la limită putând cere anularea acestuia), deoarece s-a preluat otova termenul de “competitori electorali” din celelalte legi ale votării, unde are sens – doar că în cazul acestui referendum nu e clar cine ar fi aceştia.

2. In lipsa sistemului electronic de prevenire a votului multiplu (tabletele, intenţionat lăsate afară din ordonanţă), cum poate verifica un cetăţean care nu participă la vot dacă nu cumva a fost totuşi iscălit în lista electorală, deci luat în calcul pentru pragul de prezenţă?

BEC, sub semnătura preşedintelui, judecător Marius Ionel Ionescu de la ICCJ, ne dă următoarele răspunsuri, oarecum la mişto. Aici le rezum; hârtia o aveţi integral la acest link.

1. Nu ştim să vă spunem acum ce regulă se aplică. Vom vedea ce cazuri concrete apar şi judecăm direct pe ele, că altfel “ne antepronunţăm”.

2. Citiţi şi voi legea, la articolul cutare. O citim iar articolul cutare zice aşa: “la sesizarea persoanelor interesate (care sunt? vezi întrebarea 1), făcută în cel mult 15 zile de la data constatării valabilităţii referendumului naţional şi însoţită de probele pe care se întemeiază”, AEP va sesiza, etc.

Probleme:

 • E jenant că un judecător ICCJ ajunge să apeleze la abureala ieftină cu “antepronunţarea” doar ca să scape de noi. Studenţii la Drept în anul I s-au băgat deja sub masă de ruşine. Antepronunţare ar fi pe un caz individual; noi întrebam care e regula jocului electoral în general. Evident ea trebuie cunoscută dinainte, tocmai ca să ştim cine are dreptul să sesiseze acele cazuri individuale şi cine nu. Nu e mai puţin adevărat că preşedintele BEC este pus la rândul lui în situaţia jenantă de a nu avea ce să răspundă, de o lege a referendumului proastă, cu găuri, pentru care răspunderea ultimă o poartă Parlamentul şi Guvernul (după cum vă explicam aici). El nu poate adăuga la o lege proastă, deci pe undeva ce a răspuns e corect: stăm şi noi aicea la BEC cu morcovul şi sperăm să nu apară mari probleme, iar dacă apar, o să vedem atunci cum improvizăm ceva.
 • Pe bune? Ca să văd dacă m-a votat cineva pe liste fără să ştiu, eu trebuie să strâng dovezi (cum?) şi să le duc la AEP în 15 zile, adică după ce toată tărăşenia deja s-a încheiat, iar atunci ei vor face sesizare la procuratură, iar apoi în cursul investigaţiei poate ajung şi eu să văd lista? Mi se pare mie sau cineva ne-a pus să ne învârtim în cerc aici?

In fine, poate cea mai importantă inovaţie a ordonanţei referendumului de acum două săptămâni e asta: la fel ca în cazul chestiunii “competitorilor electorali”, cineva a băgat fără creier în ea, copy paste, prevederi ale legilor de vot generale acolo unde e vorba de numărul de participanţi. Mai precis, expresia “numărul participanţilor trebuie să fie EGAL cu suma voturilor Da, Nu şi nule” a devenit “numărul participanţilor trebuie să fie MAI MARE SAU EGAL cu suma voturilor Da, Nu şi nule”.

Cu alte cuvinte, putem avea situaţii când într-o secţie vor fi în urne 500 de buletine (cu tot cu cele nule), dar pe listă apar ca votaţi 550 de persoane. Caz în care participarea se consideră 550, ceea ce evident ajută la atingerea pragului de prezenţă.

Cum e posibil? Păi cică s-a constatat în alegerile de până acum că în unele secţii apare uneori câte un cetăţean mai ţăcănit care vine, semnează şi pleacă acasă cu buletinul de vot în buzunar, amintire. Aşa că legiutorii s-au gândit să prevadă în lege şi această posibilitate, ca să se potrivească numărătoarea finală pe liste şi pe buletine. Cu alte cuvinte, pe graficul de mai jos, s-a dat voie ca B>A; până cum trebuiau să fie egale. Adica b1 poate să fie zero, dar poate să fie şi mare. Oricât de mare. Asta evident ajută pentru pragul de participare de 30%.

Aceste cazuri izolate de tip (b1) sunt irelevante în alegeri locale, parlamentare, etc, unde importantă e distribuţia pe partide a voturilor valabil exprimate iar rata de participare nu contează. Dar in acest referendum miza crucială este chiar rata de participare, pe care aceste “cazuri izolate” o sporesc artificial. Iar aşa stând lucrurile, e foarte posibil ca ce a fost până acum “caz izolat” să devină deliberat răspândit.

Pentru fraudă electorală nu mai e nevoie să completezi buletine de vot în fals şi să le bagi în urne, ceea ce e mai vizibil şi riscant; urnele rămân neatinse, păzite de jandarmi. E suficient să completezi în fals semnaturi pe listele de vot (inclusiv cele suplimentare) şi să mătrăşeşti un număr egal de buletine albe din teanc. Ai două zile şi o noapte la dispoziţie pentru asta. Vă miraţi că sunt atâţia preşedinţi de secţii care refuză jobul zilele astea – şi anume cu precădere în judeţe ca Teleorman (vezi aici)?

Având în vedere şi ce ne-a confirmat BEC mai sus, anume că nu (prea) se ştie cine are voie să reclame, că cetăţenii nu (prea) au acces la liste ca să vadă dacă nu cumva i-a votat altcineva, şi în lipsa banalului sistem electronic de verificare a CNP în timp real, mie mi se pare că terenul e bine pregătit cu ambiguităţi pentru un scrutin din ăla vintage, marca Cosmâncă, prin oraşele dar mai ales satele ţării.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "19 comments" on this Article:

 1. mike spune:

  Nasol, daca vor sa manareasca participarea la vot si s-o creasca artificial doar ca sa lase impresia ca lumea a fost profund interesata de referendum si viitorul tarisoarei. Feeling-ul meu este ca astia pregatesc terenul pentru ceva mai important… Marian Munteanu stie de ce…

 2. victor L spune:

  Cine-mparte, parte-si face, de cind lumea si pamintul.
  Dar nu e un motiv de ridiculizare ori de suspendare a Referendumului ce va sa vina.
  Si nici sa nu mai facem alegeri, pentru ca sint riscuri de fraudare.
  Eu, un antipesedist “cu vechi state de plata”, voi vota DA, daca mi se permite exprimarea.

  • r2 spune:

   Credeam ca o sa ramana campionul zilei ala care a zis ca nu poate explica o regula de contestare pentru ca, daca ar face-o, s-ar “antepronunta” :D Dar comentariul tau e si mai tare. Ce daca aia se pregatesc in mod evident sa fure votul prin modificari legislative cu dedicatie? Nu te deranjeaza pe tine cu nimic, pentru ca urmaresti acelasi rezultat ca si ei, tura asta. Gasim si o scuza convenabila? Sigur ca da – “oricum se fura”. Mare anti-pesedist trebuie sa fii, Victore :D

  • Ovi spune:

   Atentie ca v-ati cam incurcat in ghilimele.
   Corect si adevarat este:
   - “antipesedist” cu vechi state de plata.

  • silicon_v spune:

   Cum bine zice r2, tura asta inchizi ochii, ca ai aceleasi interese. Tura urmatoare s-ar putea sa nu mai fi chiar la fel de zen.

 3. Constantin spune:

  “…vor sa manareasca participarea la vot si s-o creasca artificial doar ca sa lase impresia ca lumea a fost profund interesata de referendum si viitorul tarisoarei”

  Nu. Se dorește mărirea frauduloasă a participării la vot pentru ca Referendumul să poată fi validat.

 4. MIHAI 2 spune:

  Senzationala poanta cu ”competitorii electorali”

  Ce inseamna asta la acest Referendum ?

  Eu mi-l imaginez pe Tudorel Toader cu zambetul sau inefabil
  spunand asa – pai cine a BOICOTAT inseamna ca nu a participat ,
  careasazica nu e competitor.

  Intr-o alt scoala de gandire s-ar putea situa dl Nicolicea cu o chestie de genu : Daca nu ai nici panglica de lespiana , nici ecuson de baiat gey , nu ai calitatea procesuala de competitor

  La punctul 2 chestia cu tabletele nu o stiu, deci nu ma bag dar daca as fi
  VIP PSD ist si negustor de tablete as cere imediat demisia lui Dragnea.

  • Josef Svejk spune:

   Acum oricat de brutal suna, cine nu voteaza, nu conteaza.

   Am o singura curiozitate: E foarte posibil ca si cvorumul sa fie depasit din prima zi. Oare in ziua a doua boicotnicii se vor duce sa voteze impotriva? Sau vor boicota in continuare ca sa nu se vada cat de putini sunt?

  • Zev spune:

   Ce demisie? Daca sunteti negustor de tablete, vorbim, aranjam, ca uite, e o nevoie, vre-un milion de bucati, pentru Directia pentru Protectia Copilului Teleorman. Dati un mesaj pe privat, la daddy@psdmail.ru

 5. Cosmin spune:

  Bravo pentru articol !! Insa situatie ipotetica: merg frumos la sectia mea de votare , intru in sala si sunt ghidat catre un reprezentant . Acel reprezentant de partid imi pune lista in fata unde trebuie sa semnez , moment in care imi dau seama ca: eu nu imi mai doresc sa votez /mi-am uitat chipurile buletinul acasa /etc .

  Incalc legea ?! Mi se poate face ceva ?

  Chiar as dori un raspuns avizat sau daca a mai facut cineva asta . Multumesc!

  • Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

   Nimic ilegal. Nimeni nu te poate impiedica sa semnezi si apoi sa pleci acasa.
   La alegeri uzuale, pe partide, asta nu conteaza. Acum da

   • donquijote spune:

    Daca am inteles eu mai bine, inseamna ca te prezinti, deschizi registrul si NU SEMNEZI.
    Zice @Cosmin ca astfel poti afla daca “deja semnasesi”.
    Ei si…? Daca omu’ din partea ailalta a mesei e plin de bunavointa adica vrea ca totul sa iasa bine, semneaza el in locul tau dupa ce pleci, sau mai pe seara … ca doar nu te mai intorci sa verifici inca o data…

 6. Graba lui Dragnea strică treaba! Cum a aşteptat cu anii, Referendumul trebuia fixat după Centenar, mai ales că, fără monitorizare SIMPV, funcţionează ca un fel de Exerciţiu de Fraudare a viitoarelor alegeri. Nu familismul generează polemica, ci consecinţele de context: afară din Schengen şi izolare în UE, “asumarea” politică de către culte, prin jocul tv, a iertării păcatelor puterii, plus că din victoria zdrobitoare, de Centenar, a marii majorităţi asupra unei minorităţi, emanaţia poate fi un nou partid Roexit-Vadim, deja lucrându-se liste negre.
  Ca atmosferă, vom avea un înainte şi un după Referendum. Presiunea mulţimii nu se uită nici de tineri, nici de intelectuali.

  • Alina Bica-Interpol spune:

   Domne Cameliane, mereu m-am intrebat, supt caciuloiul cela post-romanesc, nu vi se incing creierii cei progressisti?

 7. Josef Svejk spune:

  Ca orice treaba PSD-ista (afara de furt, ca acolo nu gresesc niciodata :) ) referendumul e prost organizat.

  In privinta fraudei, ma tem ca veti avea supriza vietii. Participarea va fi mult peste asteptari inclusiv in afara tari, astfel incat orice potentiala frauda nu va avea nici un impact aupra rezultatului final. Unul din motivele pentru care se va intampla asta e tocmai circul facut de dumneavoastra boicotnicii. De convins i-ati convins doar pe aia care erau gata convinsi sa boicoteze de la bun inceput. :) In afara de astia, i-ati intaratat pe aia care nu erau interesati de tema si poate ca n-ar fi mers. La astia se mai adauga cei ce in principiu sunt dispusi sa voteze da, dar care nu faceau din votul lor o treaba de viata si de moarte. si la o adica mergeau mai degraba la obere decat la vot. Acum, dupa traditia nationala, o sa mearga si unii si altii numa’ de al dreaqu’.

  Sincer sa fiu, abia astept reactia boicotnicilor in dimineata de dupa. Mai ales dupa ce se socoteste participarea la vot in Diaspora. Va fi ca dimineata lui Geoana de dupa prima si ultima sa noapte de presedintie…

 8. victor L spune:

  Referendumul ce va sa vie – e dupa colt – va mai rezolva o problema:
  – Mărie, votam si noi ca familia va fi intre un bărbat si o femeie?
  - Normal, ma Ioane!
  – Atunci ce cauta maica-ta in familia noastra?

  • victor L spune:

   De fapt, familia este ceva demodat:
   „Oamenii fac copii când au un grad ridicat de insatisfacție in legătură cu propria lor existență”
   Un ziarist priceput la filme, la tenis si la saditul panselutelor de catre mineri.
   Adica el s-a nascut in urma insatisfactiei parintilor sai :P :DComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Sorin Ionita


Sorin Ionita

Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Cons... Citeste mai departe


E randul tau

Declaratie halucinanta a Ministrului Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, referitoare la dezvalui...

de: cersetorul stiintific

la "Un director de Institut Național de Cercetare din România câștigă cât președintele SUA + drept la replica"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iulie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)