vineri, martie 29, 2024

La aniversară

de ziua patriei

Renegați ne-am născut în infamia noastră,
numai pagubă să instigăm, indiferent de curtoazia
intenției, dar mai ales cînd ne lăsăm purtați de mesajul
activat de cei care ne-au fost precursori, afurisiți
în căința noastră calpă, din moment ce nu sfîrșește
reluarea păcatului, nu oprește sîngerarea, nu
înceteaza chinul, și blestemați pentru că primim
o iertare pe care n-am meritat-o nicio secundă,
fie în decepția umilinței de-a ne trezi exonerați, fie în
linia plăsmuirii că n-am putut fi atît de potrivnici, chiar
dacă ne-am străduit, cel care și-a făcut felul în această
dimineață, cu fotografii și impresii așternute pe-un
petic de hîrtie, praf de pușcă prelevat de pe degete,
cheaguri deja uscate și proba cu parafină, gropi în
carosabil, femei mutilate pe garduri rurale și copii
violați, bătăi de o cruzime dementă, hoții la tot pasul,
paranoia netulburată de-alcool, ura cu program, dar cea
mai de jos dintre toate rămîne necunoașterea, predispoziția
pentru a nu ști cu mare plăcere, virtutea prostiei endemice.
Nenorocirea de-a fi așa cum ești. Blestemul de-a fi român.
Într-o țară, pe alocuri, la fel de frumoasă ca paradisul,
pe unde n-a fost contaminată de atingerea omului,
cu ierburi zvelte și poteci învățate, munți de mister
și văi cățărătoare, vestigii ale unor civilizații înalte,
păduri semețe, cascade venind de dincolo de geneza lumii și
un sac doldora cu amintirile altora, care ne-ar interzice reproducerea.
Asta este patria mea la o sută de ani: împreunarea nepotrivirilor în
cel mai ciudat oximoron constituind simbolul unei convenții intrate-n comă.

14 noiembrie 2018
Liviu Cangeopol

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Poetic, Frumos!

    Dar as avea marea rugaminte, daca se poate, sa re-cladim fiecare speranta.

    Citeam ieri despre 3-4 antreprenori romani remarcabili post 1989.

    Milioane de parinti isi invata copiii ca pe vremea Greciei antice, infruntand educatia imbecila din Romania si refuzand sa plece din tara.

    Ici si colo se ridica voci chemand la o noua politica. Milioane de proprietari de IMM isi spun parerea printr dinti dar continua sa produca si sa vanda. Primarii cu cap isi fac drumurile lor, nu mai asteapta statul.

    Eu nu vreau sa imi plang de mila, nici macar la nivel artistic.

    Stiti cum se spune: „Decat sa planga mama mea, mai bine sa planga mama lui!” :-))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Liviu Cangeopol
Liviu Cangeopolhttp://contributors
Nascut la 28 martie 1954 in Iasi. Studii filologice neterminate la Universitatea “Al. I. Cuza”. In 1989, la trei luni inainte de evenimentele care au zguduit aparentele patriei, emigreaza in Statele Unite. Studii de contabilitate si administrarea afacerilor la New York si Atlanta. Timp de doua decenii activeaza ca analist politic la saptaminalele exilate Lumea Libera, Romanian Times si Micromagazin. Carti tiparite: Ce-ar mai fi de spus, in colaborare cu Dan Petrescu, jurnal anticomunist sub forma unui dialog scris pe timpul groazei si publicat in revista Agora, in 1989, apoi la Editura Albatros, in 1990, si Editura Nemira, 2000, romanele Zambetul, Editura Humanitas, 2007, Calmul prelevat in furtuna, Cartea romaneasca, 2013, si Virtutea aparentelor, in curs de aparitie la Editura Institutul European, 2016. Interese majore: literatura, filozofia, muzica. Interese minore: literatura, filozofia, muzica.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro