Home » Fără categorie » Citesti:

Mass-media, interesele și acoperirea

Iulia Modiga septembrie 27, 2014 Fără categorie
3 comentarii 1,377 Vizualizari

Mass-media reprezintă arena principală în care un actor individual sau colectiv se angajează într-un act de discurs public, considera W. A. Gamson (2004). Cea de-a patra putere în stat generează o audiență activă sau galerie, precum și un centru de producție în culise, unde cei care vor lua cuvântul își pregătesc strategiile despre cum urmează să fie prezentați. Mișcările sociale, ca tipuri de acțiune colectivă orientată și deliberată care își propune instituirea unor noi coduri și practici sociale, ajung pe agenda publică prin filtrul mass-media. Dar ce se întâmplă când mass-media își pierde siguranța intermediarului  și devine destinatarul unui proiect public? Ridică din umeri, zâmbește încurcată și promite că va reveni cu un telefon.

,,Ce aveți voi de câștigat dacă acceptăm?”, m-a întrebat cu o curiozitate nedisimulată o domnișoară la parterul sediului unei televiziuni generaliste. Îmi încheiasem pledoaria despre avantajele implicării într-un nou proiect al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, ,,Republica Moldova la zi”, destinat tuturor posturilor de televiziune și de radio, presei scrise și electronice din România. Abordarea cu prioritate a subiectului Republica Moldova în fluxul zilnic de informații, numirea unui jurnalist din redacție responsabil de această tematică, participarea la cursuri de pregătire și vizite de lucru alături de jurnaliști din Republica Moldova, asigurate de Acțiunea 2012, sunt aspecte prevăzute în Protocolul de colaborare privind difuzarea informaţiilor despre Republica Moldova în România, care va garanta publicului accesul la informaţii despre cel de-al doilea stat românesc. ,,Ne-am propus reducerea deficitului de cunoaștere în această parte de Prut despre viața socială, culturală, economică și politică din Republica Moldova”, am răspuns ca la un interviu pentru angajare, afișând o mină publicitară și normativă. Când caști, cască și celălalt, când te destinzi, se destinde și celălalt. ,,Apropierea României de Republica Moldova nu se poate realiza decât prin reducerea distanțelor simbolice”, am continuat, ,,și pentru că mass-media stabilește ce anume și cum o tematică ajunge subiect fierbinte, de interes public, atunci principiul rațiunii suficiente îmi și validează această invitație”, i-aș fi vorbit domnișoarei și despre illusio ca faptul de a fi în joc, de a lua jocul în serios. , ,,Nu este un act gratuit, este cât se poate de interesat”, am conchis, iar asistenta redactorului-șef de la știri a admis că jocul merită jucat, ,,Din partea mea aveți un da”.

Vreme de două zile am vizitat peste douăzeci de redacții, neglijând-o pe-a mea. Am întâlnit portari, recepționeri, agenți de pază, redactori adjuncți, redactori șefi, directori executivi, producători, reporteri, fumători, ecrane uriașe, microfoane, camere de supraveghere, platouri minimaliste, platouri falimentare, am urcat zeci de etaje, pe care le-am și coborât, am încurcat uși, am repetat același discurs de om structurat conform structurilor lumii în care joc, am exportat mize.

Sub acoperirea unei anticipări bazate pe experiențe anterioare, în întregime în ce e de făcut, așa cum remarca Bourdieu (1994), ca atunci când nu vezi fețele ascunse ale cubului, dar ele există într-un raport de credință care este acela pe care îl acorzi unui lucru perceput, am încheiat Protocolul de colaborare privind difuzarea informaţiilor despre Republica Moldova în România cu câteva organe de presă cu un acut simț al jocului și al unei autorități pe care nu o poți dezamorsa la ordin. Celorlalte le aștept telefonul promis.

A scrie despre Republica Moldova înseamnă a scrie despre România de dincolo de Prut, una mai mică, desigur, și mai vulnerabilă. Televiziunea, posturile de radio, ziarele, presa online sunt lentilele prin intermediul cărora se definește și se construiește realitatea socială, iar mediul asociativ completează aceste instanțe ale sensurilor prin participarea și implicarea civică, iată esența unui raport de cooperare în arena publică.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. Consonant spune:

  Excelenta idee. Atat de simpla si, in acelasi timp, atat de ocolita. Ma bucur de demersul dumneavoastra si va urez succes.

  PS N-o luati ca pe o critica ci mai mult ca pe un sfat. Scrieti foarte bine insa cred ca esentializati prea mult pentru o audienta foarte diversa. Mie imi place si imi convine: am in fata un text dens care imi spune lucrurile in mod direct. Trebuie sa stiti insa ca, din pacate, majoritatea oamenilor au inclinatii mai mult spre stilul discursiv si povestitor. Asta nu inseamna ca trebuie sa generati text diluat, ci doar ca ar fi preferabil sa-l faceti ceva mai usor digerabil pentru cei a caror minte este altfel structurata.

  • Iulia Modiga Iulia Modiga spune:

   Vă mulțumesc pentru apreciere și sugestie, platforma Contributors promovează un mod de reflecție pentru o ”piață” de nișă a ideilor, mai degrabă decât pentru una de larg consum, de aceea consider că cei care citesc articolele publicate aici dispun de un întreg arsenal de instrumente necesare înțelegerii în profunzime a subiectelor propuse.

 2. UnOarecare spune:

  Va multumesc si va doresc succes cat mai mare!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Iulia Modiga


Iulia Modiga

Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)