Home » Fără categorie » Citesti:

SRR, TVR și AGERPRES se transformă în agenții guvernamentale?

Mircea Morariu noiembrie 3, 2017 Fără categorie
1 comentariu 998 Vizualizari

Așa cum nu am știut vreodată care au fost argumentele profesionale ce i-au îndreptățit pe marii șefi ai PSD să îl nominalizeze pe dl. Lucian Romașcanu pentru postul de ministru al Culturii și Identității Naționale, un ins altminteri cu puțină vechime în partid și fără anvergură culturală recunoscută de cei ale căror destine ar fi urmat să le hotărască, nu știu nici acum care îi sunt realizările recunoscute în domeniul pe care îl coordonează din luna iunie încoace.
Dl. Romașcanu, altminteri unul dintre puținii componenți ai guvernului condus de dl. Mihai Tudose care vorbește corect limba română și care posedă o diplomă de studii superioare eliberată de o Universitate serioasă, e drept, aceasta îi certifică abilitățile profesionale în domeniul tehnic nu în cel al umanioarelor, nu s-a făcut remarcat de când a fost ridicată la rangul de excelență ot Buzău, din câte am eu știință, decât prin două lucruri. Printr-o declarație absolut fantezistă referitoare la felul în care vede domnia-sa reforma în teatru și angajările pe rol ( apropo, nu l-am prea văzut pe dl. ministru la spectacolele recent încheiatul Festivalul Național de Teatru) și printr-o decizie heirupistă în privința modului în care ar urma să fie restituite sumele adunate prin donații în vederea achiziției Cumințeniei Pământului.
Dar iată, la începutul săptămânii, Senatul României, mai precis majoritatea PSD-ALDE, a adoptat în mare grabă o inițiativă legislativă despre care aflu că l-ar avea drept principal inițiator chiar pe dl. Romașcanu. Inițiativa vizează modificarea Legii 19/2003, de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Presă, Agerpres.
În tumultuoasa lună iunie a anului 2017, atunci când o țară întreagă era profund traumatizată de modul în care coaliția PSD-ALDE își bătea joc de viitorul României jucându-se de-a guvernarea doar spre a-i face cheful d-lui Liviu Dragnea ce voia să scape de premierul Sorin Grindeanu, dl. Romașcanu&co își arăta fidelidatea față de partid propunând, pe ziua de 14, o modificare la sus numita lege. Modoficare ce îi permite Parlamentului să îl demită când vrea el pe directorul Agerpres, prin respingerea Raportului de activitate. După modelul prin care, exact când vrea majoritatea, sunt trimise la plimbare Consiliile de Administrație ale Radiodifuziunii și Televiziunii Române.
Direcția Mișcării Hârtiilor s-a pus cu bizară eficiență în acțiune. Pe 21 iunie inițiativa d-lui Romașcanu și asociații a fost trimisă Consiliului Legislativ, acesta și-a dat intempestiv avizul pe 18 iulie, iar pe 4 septembrie modificarea proiectată de actualul ministru al Culturii a fost trecută pe lista de priorități a Senatului.
Între timp, modificarea a fost votată și transformă sus-menționata agenție de presă într-un fel de nerecunoscută agenție guvernamentală, așa cum au devenit în urma unor rușinoase pretidigitații parlamentaro- guvernamentale și Radioul, și Televiziunea publice. Total subordonate intereselor guvernamentale, integral supuse capriciilor pesediste, voinței politice care ambiționează să controleze mai toate mediile de informare, nu doar pe cele publice, după modelul de tristă amintire din perioada 2001-2004. Aceea a guvernării lui Adrian Năstase.
Iată. Recent numită prin decizia majorității parlamentare în postul de director general interimar al SRTV, doamna Doina Gradea face numiri mai mult decât controversate în importante funcții de decizie din ierarhia instituției. Ar fi putut părea o glumă bună dacă nu înseamnă adevărate coșmaruri plasarea d-lui Sorin Burtea în postul de director al Studiourilor Centrale ca și aceea a d-lui Raico Cornea în fruntea TVR 1. Nici de la Radioul condus de dl. Georgică Severin nu ne parvin vești chiar foarte bune, nici nu ar prea putea fi altfel având în vedere antecedentele celui trimis de PSD pe post de vătaf în fruntea SRR. De neuitat acțiunile în forță prin care dl. Severin, pe atunci șef de Comisie parlamentară, a impus-o pe d-na Irina Radu, între timp concediată, la șefia TVR.
Pariez că nu va trece multă vreme și vom afla că Raportul depus de actualul director al Agerpres a fost respins de Parlamentul. Nu de alta dar dl. Alexandru Giboi a comis greșeala de a declara că nu agreează amendamentul propus de dl. Lucian Romașcanu &co.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. doando spune:

    Raspuns la intrebarere: DA!!! (font 100%)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Vorbeam dimineata cu un coleg turc care imi spunea ca a inceput sa-i fie frica sa se intoarca acasa ...

de: r2

la "Complicata primăvară europeană şi capcanele dorinţei de schimbare politică"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)