joi, martie 28, 2024

Un protest autodeclarat artistic terminat îngrijorător la Psihiatrie

Mi se pare absolut inexplicabilă slaba reacție a societății civile față de ceea ce i s-a întâmplat în cursul zilei de joi regizorului de film Alexandru Solomon. Care și-a exercitat dreptul cetățenesc de a protesta, chiar pe Dealul Patriarhiei, prin ceea ce el însuși a calificat a fi un act artistic, față de vizita în România a controversatului Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kirill.
Jandarmii au intervenit grabnic, cu o promptitudine și o duritate ce nu se poate să nu te pună pe gânduri, oricum rău prevestitoare pentru ceea ce ar urma să întâmple în viitor într-o Românie tot mai amenințată la capitolul autenticitatea și calitatea democrației, și i-au cerut regizorului să se legitimeze. Mai departe, profitând de faptul că acesta s-a tăiat, spre a amplifica semnificația simbolică a protestului domniei-sale, tocmai pentru a sublinia prin sânge că omagiază sângele vărsat de martirii întru credință din Rusia comunistă și din fosta URSS, l-au dus pe Alexandru Solomon la un spital de psihiatrie. Loc unde, la fel de grabnic, conform mărturiilor de pe pagina de facebook a protestatarului, i s-a pus diagnosticul de dificultăți la adaptare la realitate.
Trebuie spus că protestul d-lui Solomon a durat, conform declarațiilor domniei-sale, doar un minut, în vreme ce tracasările cărora a trebuit să le facă față s-au întins pe durata a șapte ore. Se mai cuvine precizat că nu avem deocamdată nici o informație că jandarmii ar fi acționat la ordinele vreunuia dintre aceia la adresa cărora a protestat dl. Alexandru Solomon, fără a omite însă nici observația că au existat repetate declarații, chiar al ministrului de Interne, d-na Carmen Dan, care arata că respectivele forțe de ordine sunt tot mai controlate din punct de vedere politic.
Da, e foarte adevărat, lui Alexandru Solomon i-a fost nu dificil, ci imposibil să se adapteze minciunilor debitate de presa subordonată actualei puteri de la București, de blogul lui Ion Cristoiu și de Evenimentul zilei, dar și de trompetele aceleiași puteri din anturajul BOR care au încercat să înfățișeze vizita în România a Întâi Stătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse drept un act istoric. Cu inventate tente anticomuniste. Fără a scoate nici măcar un singur cuvânt despre ceea ce se află în spatele acestei vizite. Și anume-
1.Încercările Rusiei de a recuceri terenul pierdut din România, încercări defel respinse de președintele PSD, dl. Liviu Dragnea, gardat de o seamă dintre apropiații domniei-sale, mulți recrutați dintre aceia lăudați aproape zilnic de revista Sputnik.
2. Relațiile strânse dintre Patriarhul Kirill și președintele rus Vladimir Putin, despre cei doi spunându-se că ar fi avut o experiență comună în cadrul și în slujba serviciilor secrete ale fostei Uniuni Sovietice. A se vedea în acest sens documentatul articol al d-lui Armand Goșu, publicat în urmă cu doar câteva zile pe contributors.ro.
3. Încercarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a-și sărbători printr-o amplă ofensivă de imagine cei zece ani de când se află în fruntea Ortodoxiei române, de la întronizare. O aniversare puternic întunecată de suita de scandaluri cu tentă sexuală care i-au avut drept protagoniști, în cursul verii trecute, pe feluriți slujitori ai BOR.
Extrem de gravă mi se pare decizia de a-l supune pe protagonistul protestului examenului psihiatric. O hotărâre care nu se poate să nu ne ducă cu gândul la practicile mai mult decât condamnabile din vremea totalitarismului comunist. Practici importate de regimul de la București din arsenalul folosit de KGB-ul sovietic și de conducătorii comuniști de la Moscova împotriva disidenților.
Ne sunt astăzi în detaliu cunoscute mărturiile doctorului Ion Vianu care, în urmă cu câțiva zeci de ani a luat decizia de a părăsi România tocmai spre a nu fi obligat să își subordoneze profesia ordinelor Securității și ale puterii comuniste. Ca și amănuntele îngrozitoare despre patimile trăite de disidentul Vasile Paraschiv, cel care a avut curajul de a înfrunta totalitarismul prin înființarea SLOMR.
Ne reamintim că muncitorul Vasile Paraschiv, care, de altfel, apare drept personaj în filmul lui Alexandru Solomon Război pe calea undelor, a fost catalogat drept nebun, luat pe sus și internat în spitale de boli nervoase fiindcă a îndrăznit să se opună politicii dezastruoase a lui Nicolae Ceaușescu.
Să fie oare scandaloasele tratamente de care a avut parte joi regizorul Alexandru Solomon semnul că în viitorul deloc îndepărtat vor fi diagnosticați ca având tulburări de adaptare la realitate toți cei ce vor protesta la adresa politicii PSD, a președintelui său, dl. Liviu Dragnea, și a vizitelor unor oaspeți care nu sunt deloc garanții continuării orientări spre Occident a României?

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. „Mi se pare absolut inexplicabilă slaba reacție a societății civile”
    Daca mi se admite dreptul de a ridica din sprincene as intreba care „societate civila”?
    O vorba de unii inventata.
    Chiar daca nu convine, mie imi vine sa rid cind aud de „societatea civila”.
    „Societatea civila” este intr-adevar ucigatoare cind priveste spre „stirbii” care au votat PSD.
    NB,
    cit despre tratamentul la care a fost supus dl Alexandru Solomon, imi revine in minte vorba altui jandarm „bagati cultura in duba!” sau cam asa ceva.

  2. Venirea lui Kiril in Romania merita, dupa mine, mult mai multe proteste de strada. Trebuiau amintite multe lucruri despre background-ul sau, si asta in piata publica (ca aici pe Contributors si in Revista22 s-au spus).
    Despre „scandaloasele tratamente” ale jandarmilor, din ceea ce am vazut in clipul prezentat pe Hotnews, am o parere diferita.
    Nimeni nu cred ca poate cere jandarmilor (sau altor politisti) sa pretuiasca un act artistic, mai ales cand acesta se manifesta printr-o „performance” (scuzati anglicismul, nu stiu traducerea romaneasca) post-moderna ce implica o automutilare.
    Nu cred ca e specific romanesc sa se intervina in aceste cazuri : in Franta, sau in US, politistii ar fi avut – cred eu – aceasi reactie, fiindca misiunea lor e ordinea publica, nu dezbaterile despre sensul si limitele unui act artistic. Daca ar fi cazul, acestia ar fi recrutati din Académie des Beaux-Arts, si nu din scolile de politisti.
    Din ce am vazut in clip, politistii au fost politicosi si chiar „grijulii” cu domnul Solomon. Aspectul problematic din demersul sau a fost „darul de sange” – automutilarea, si vizita la psihiatrie – destul de normala din perspectiva gestului radical (pentru omul de rand lambda, cu pregatire medie, nu cunoscator in ale artei)….
    Ce mi se pare mie mai scandalos :
    – diagnosticul psihiatrului, psihiatru de la care as fi asteptat sa inteleaga mai mult acest gest si comportament (ce nu mi se pare deloc a tine de patologic)
    – durata de 7 ore, o fotograpie a sistemului birocratic jalnic din Romania (dar nici in Franta, de exemplu, nu cred ca ar fi asteptat mai putin);
    – si mai ales, necesitatea unui gest radical in Romania de azi si ecoul firav in societatea resemnata din Romania….

  3. Suntem oarecum obișnuiți (deși cu oroarea nu te poți obișnui niciodată), prin informațiile furnizate de mass media, cu proteste ale celor care se automutilează, relativ frecvente în mediul penitenciar și printre presupușii infractori care în momentul reținerii nu sunt împiedicați de cătușe. Dacă aș fi martorul unui asemenea gest în piața publică aș dori ca autoritățile să intervină, atât spre binele celui rănit, dar și al spectatorilor fără voie. Cum literatura medicală acordă atenție celor care se automutilează, consider firesc ca victima să ajungă cât mai repede în grija medicilor de specialitate.

    În altă ordine de idei, pe această platformă se află aricole despre vizita patriarhului Chiril în România, scrise atât pe un ton pozitiv, cât și pe unul mai puțin favorabil. Dincolo de asta, este într-adevăr o vizită istorică și cred că trebuie să i se acorde însemnătatea cuvenită, pentru că reprezintă, pe lângă amenințările exacerbate (după opinia mea), o oportunitate pe care România o poate fructifica. Mă întreb, oare, dacă patriarhul Chiril este considerat subordonatul președintelui Putin, despre care în mod indiscutabil se pot spune nenumărate lucruri negative, o eventuală vizită a d-lui Putin însuși, “șeful” lui Chiril, ar trebui respinsă din principiu?! Mă tem că ar fi o mare eroare, izvorâtă dintr-o abordare absolut simplistă a relațiilor internaționale. Sau din reavoință.

    Dialogul, chiar între statele aflate în conflict deschis (nu este cazul!), trebuie păstrat măcar pentru a găsi căile de gestionare/domolire a conflictului. Acum este vorba despre întânirea capilor celor mai mari două biserici ortodoxe din lume, care nu sunt în relații excelente, dar caută căi de dialog, iar eu cred că, chiar dacă ambilor patriarhi li se pot reproșa multe (a se vedea articolele de pe această platformă), dialogul trebuie încurajat.

  4. in draga noastra Rusie s-au reinventat azile psihiatrice destinate contestatarilor regimului , ce ne mira ca si la noi se prefigureaza aceeasi directie?

  5. Cu tot respectul, automutilarea in public, chiar daca se doreste un „act artistic”, avand o motivatie si o simbolistica bizare, sugereaza inerent un dezechilibru psihic, eventual minor, dar totusi dezechilibru. Bizare pentru ca vizita unei personalitati ecleziastice din sfera crestin-ortodoxa, chiar rus fiind, nu ar avea de ce sa determine o reactie atat de stranie unei personalitati non-crestine. Oricine altcineva ar putea in viitor „protesta”, distrugand prin „acte artistice” icoane, picturi si fresce cu tematica religioasa din biserici si manastiri pentru ca prezinta scriere chirilica, apartenenta perioadei in care eram cuprinsi in sfera de influenta religioasa rusa.

  6. …”l-au dus pe Alexandru Solomon la un spital de psihiatrie.
    Loc unde, la fel de grabnic, conform mărturiilor de pe pagina de facebook a protestatarului,
    i s-a pus diagnosticul de ….. dificultăți la adaptare la realitate….”???

    La care realitate ? La realitatea PSD-ista ?
    La realitatea romaneasca ?
    La realitatea … ca cei doi patriarhi au servit regimul si securitatea dictaturii comuniste ,
    de la noi , respectiv din Rusia ?
    Faptul ca mai nimeni nu a reactionat la ce i s-a intamplat …
    nu confirma de fapt ca realitatea in care traiesc majoritatea romanilor este alta ?
    Poate aflam si cum a constatat asta medicul care a pus diagnosticul .

  7. Dupa cele declarate in presa as fi putut crede ca domnule s-a intamplat ceva de-a dreptul ingrozitor.

    Noroc cu filmulteul postat care a prezentat ceea ce s-a petrecut pe Dealul Mitropoliei. Mai interesant era partea petrecuta la spital. Cred ca daca aveam acces la filmuletul cu doctorul si cu investigatia domnului Solomon mergeam la multi la acelasi doctor sa vedem daca nu cumva avem oarece probleme.

    Bine venit articolul!

    Unele comentariile ma pun serios pe ganduri…
    Da, si io as fi vrut sa stiu cum a pus medicul diagnosticul…
    Poate sa raspunda un specialist pe astfel de probleme – este intersant rau de tot…

    Rog specificati daca este sindromul este acut sau cronic…

    Acum serios cred ca incidentul este peste margini de grav –

    In nici o societate normala, democratica un protestar nu este supus unui astfel de examen – alunecarea fortelor de ordine depaseste orice plasmuire aunui minti normale. De aceea este posibil ca la capatul celalalt, adica cel care a ordonat examinarea psihologica sa fie un psihopat care de urgenta trebuie trecut pe dreapta.

    Multumesc pentru articol!

  8. Sigur ca oricine are dreptul sa protesteze. Dar trebuie sa aiba voie sa protesteze ORICUM? Chiar daca se automutileaza? Sau isi da foc?

    Trebuie acceptat ORICE in spatiul public, doar pentru ca autorul spune ca e un „act artistic”?

    „Extrem de gravă mi se pare decizia de a-l supune pe protagonistul protestului examenului psihiatric.”

    Si daca-si taia venele? Mai ziceati „ei, a fost un act artistic”? Sau incepeati, impreuna cu colegi dvs de propaganda, sa cereti iar schimbarea guvernului, pentru ca „coruptia ucide”?

    Analogia cu muncitorul protestatar si insinuarea ca „asa o sa pateasca toti cei care protesteaza impotriva PSD” e absolut stupida, pentru ca NU DESPRE PROTEST e vorba, ci despre MODUL in care a protestat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro