Home » Fără categorie » Citesti:

Victor Ponta: demisia

Stefan Vlaston iulie 20, 2012 Fără categorie
24 comentarii 1,861 Vizualizari

Nu numai ca asa ati promis, dar e singura cale de iesire, cat de cat „onorabila”.

Asa au procedat si alti demnitari din tari civilizate, asa spun cutumele internationale. Nu se poate ca un premier al unei tari europene, acuzat si
dovedit de plagiat, adica de furt, chiar daca e furt intelectual, sa mai ramana in functie.

Deja doua comisii, formate din specialisti de inalta clasa, o parte academicieni, si-au spus parerea: plagiat de tip copy-paste. Adica furt! 110
pagini, dintre care circa 40 din cartea prof. Cretu, netrecuta, macar de complezenta, la bibliografie. Nu va ascundeti sub protectia  comisiei subordonata ministerului educatiei, la rindul sau subordonat dumnevoastra!

Decizia de joi, a Consiliului National de Etica nu are credibilitatea, fiind asumata de un singur om, vicepresedintele Vergil Muraru. Exista informatii ca nu a existat cvorum, ca o parte dintre membrii comisiei nu-si insusesc decizia, Consiliul nu are presedinte, etc. De ce nu apar membri Consiliului National de Etica sa-si asume, cu nume si prenume, decizia comunicata, dar nesemnata de catre acestia?

Scuza ca in 2003 nu erau in vigoare standardele de citare actuale nu merge nici la scoala. Ele sunt in vigoare de 200 sute de ani si orice studiu din reviste sau carti serioase i-ar fi aratat lui Victor Ponta cum trebuia procedat. Daca a citit vreodata astfel de studii. In tara lege antiplagiat exista din anul 1867 , promulgata de Alexandru Ioan Cuza.

Lumea academica si de cercetare din Romania nu merita sa fie acoperita de un val de rusine, dispret si ridicol, doar pentru ca un plagiator dovedit nu
recunoaste, nu-si cere scuze si nu demisioneaza, fiind sef al Guvernului Romaniei.

Speram ca punctul de vedere echilibrat, academic si apolitic al Comsiei de Etica al UB, sustinuta de rectorul Dumitru, sa fie insusit de comunitatea academica nationala si internationala si ca Ministerul Educatiei sa nu treaca la sanctiuni  impotriva UB, a membrilor comisiei de Etica a UB sau a rectorului Dumitru.

Totul are o limita domnule Victor Ponta: Demisia!

Comitetul Director al Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare Edu Cer

UPDATE Legislatie

Art. 170. legea 1/2011

(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calității de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.

Stabilirea efectivă a atribuțiunilor este realizată mai jos:

Art. 50 din HG 681/2011 dat in bazxa art 170 din legea educatiei:

(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională în organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului poate lua măsurile prevăzute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.

(2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia.

(3) Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării poate fi sesizat cu privire la încălcarea regulilor de bună conduită în cercetare-dezvoltare de către personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "24 comments" on this Article:

 1. Paul spune:

  nu-și dă demisia. UB trebuie să dea în judecată CNE și ministerul pentru calomnie și defăimare.

  • Gogu Bosorogu spune:

   Eu credeam ca dl Ponta o sa dea in judecata UB, ba chiar si revista Nature, pentru defaimare si calomnie. Zau ca nu m-ar mira…

 2. Iulian spune:

  Totul are o limita.
  Cu conditia sa ai rusine / bun simt / simtul ridicolului.
  Impecabilul domn Ponta este scutit, insa, de aceste defecte (mic-burgheze).

  Si-a facut cineva iluzia ca reactia sa la aflarea vestii va fi alta?

  P.S.: @asdad remarca absurdul situatiei: “Cum poate fi o comisie universitara politica, iar o comisie a guvernului ( ministerului) apolitica?”
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12840800-reactia-lui-victor-ponta-dupa-decizia-plagiat-decizia-este-politica-este-comisie-hoc-facuta-special-pentru-mine.htm

 3. Gâgă spune:

  Cuza a abdicat în 1866.

 4. Emil Stoica spune:

  Stefan Vlaston: Victor Ponta este mai viclean decat il credeti. Interviul dat (in limba romana) pentru El Pais (reascultati-l) spune cam asa: “daca o comisie legal abilitata stabileste ca am plagiat atunci demisionez”.

  • alin spune:

   adica interviul ala pe care minte cu nerusinare ca l-a dat in engleza si ca spaniolii nu au inteles ce a zis :)

 5. mircea spune:

  Urmatorul pas este ca UB sa continue demersul si sa ii ridice titlul de doctor, eventual sesizat alte organe daca e cazul pentru uz de fals… UB este in masura sa ridice un titlu acordat de ei, deci graba cu care consiliul ala al ministerului a sustinut ca ei sint singurii in masura sa judece… spune multe. Noi… mai spunem un singur lucru: DEMISIA !

  • catic spune:

   UB nu poate retrage diploma, daca cititi art. 170 din lege, veti vedea ca numai Ministerul Educatiei o poate face (ceea ce inseamna si ca universitatile nu au autonomie totala).

 6. Petre Truica spune:

  Iliescu si-a dat demisia in anii ’90? Cand au murit oameni?

  Tupeul e bun aici, populatia acestei tari e foarte toleranta. De aia isi baga toti …. in ea. Si straini si mutantii locali.

  Reactia universitarilor romani e jalnica. Si a studentilor. Si a parintilor. Pai isi trimit copiii sa invete la universitati unde predau impostori. Reactia inginerilor de calculatoare e slaba la cazul Mang.

  Tot mediul academic romanesc e ultracorupt. Valorile ramase in tara sunt putine.

  Dar nu inteleg de ce toti au uitat-o pe Cati Abramburica? Marturia de la Nasul Tv a colegului ei de catedra profesorul de chimie Toma a fost zdrobitoare. Teza ei contine retete chimice furate prin spionaj industrial in 1978!!! Deci a plagiat si ea, ca tot omu’….

 7. radu spune:

  si pentru a-l pune cu botul pe labe, in 29 iulie STATI ACASA! Nu trebuie raspuns la provocarea hotilor ca astia nu se multumesc numai cu portofelul, iti iau si viata!

 8. Jean spune:

  Nu o sa demisioneze in ruptul capului, asa cum nu a demisionat nici Adrian Severin din Parlamentul European. Va spune ca aceasta nu este o comisie legal abilitata, este doar un punct de vedere al unei comisii oarecare (politice). Daca e musai mai poate face si el 7 comisii de specialisti in drept cu Sova, Nastase, Grebla, Corlatean, etc. care vor decide ca nu a plagiat. Si chiar daca ar fi spus ca demisioneaza, omul se mai poate razgandi, va spune ca a glumit, ca a fost o ironie. Cuvantul unui politician nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.

  Nu va demisiona nici daca ar aparea in presa lucruri mult mai grave, precum dovezile ca l-a omorat pe procurorul Panait. Se stie ca a fost inculpat in acel dosar si intr-un final albit, iar Panait a fost declarat nebun post-mortem.

 9. Als Ob spune:

  “Scuza ca in 2003 nu erau in vigoare standardele de citare actuale nu merge nici la scoala”

  Corect!

  Ar trebui prezentate lucrarile citate de Plagiatore in teza lui… Au sau nu ghilimele, subnotari, referinte etc? Sau alte teze de doctorat din 2000 – ce standarde au avut? Exemple!

  Multumesc!
  Als Ob

 10. sile spune:

  Nu sunt de acord cu o formulare: “…chiar daca e furt intelectual…”. Eu as fi spus “mai ales ca e furt intelectual”. Ai furat o masa, un mar, e una. Se mai gasesc. Dar in cazul unei lucrari de doctorat, furi munca unica a unui om care a muncit ani de zile pentru niste rezultate. Ma rog, in tari normale, pentru ca nu-mi inchipui ca cel care munceste cu adevarat pentru o lucrare de doctorat poate fi informat ca cineva i-a plagiat lucrarea si singura lui reactie sa fie “nu stiu, nu ma intereseaza”.

 11. Kondor spune:

  E prea nesimtit ca sa-si dea demisia de la un plagiat. Pentru el probabil ca un plagiat intr-o teza de doctorat e “o nimica toata”.

 12. George Gafencu spune:

  Stimate domnule Vlaston,

  In condittile in care Ponta ingroasa pielea si nu vrea sa demisioneze, caile de apel administrative sunt epuizate.

  Am o propunere pentru EduCER. Poate sa atace si sa intoarca decizia ANCS in instanta la ICCJ. Precedente legale sunt deja, foarte similare cu verdictele de colaborare cu securitatea date de CNAS care pot fi atacate in instanta.

  Pentru ca Ponta e prim-ministru si parlamentar, procesul s-ar judeca la ICCJ si nici nu ar dura prea mult in conditiile verdictului dat de Universitatea Bucuresti, care poate fi depus ca dovada.

  Se pare ca numai instanta poate da un verdict de plagiator care sa-l forteze pe Ponta sa demisioneze, si nimic altceva.

  • Multumesc, interesant, o sa analizam

   • George Gafencu spune:

    Speta ar fi putea fi instanta validand plagiatul si fortand Ministerul Educatiei sa retraga titlul de doctor. Ministerul este paratul in cauza asta. Cauza poate fi pornita imediat ce Andronescu o sa respinga cererea BU de anulare a titlului de doctor a lui Ponta.

 13. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Caran-d-ache-dreyfus-supper.jpg

  Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Dreyfus_affair

  Cam asa suntem si noi acum. Orice amintire a unui subiect destul de grav dar care poate fi deraiat in politica deraiaza intr-un scandal in care se pierd motive si argumente bune, fara a se realiza nici un fel de progres.

  De asta incercarile de a acuza plagiatul nu vor avea mare impact acum, vor fi inghitite de lupta intre cele 2 tabere. La fel si cu apararea statului de drept, cu democratia, cu interesele straine in zona (SUA, UE, Rusia).

  Pana la “J’accuse” al nostru mai este extrem de mult. Sper sa vina candva. Momentan tot ce ar putea realiza ar fi sa mai starneasca putina agitatie, fara nici un fel de rezultat.

  Trebuie sa treaca mai repede luna asta, sa se termine lupta politica (sper) si apoi vor putea fi tratate toate subiectele, cate unul pe rand. Daca ne vom focusa asa probabil vom avea mai multe sanse de succes.

 14. Adi Rus spune:

  D-lor nu uitati un lucru. Eu tin sa vi-l reamintesc pt ca m-a frapat mai mult decat orice. Nu doar ca facut Copy/Paste pe 85 de pagini dar nici macar n-a schimbat FONTUL d-lor. Asta mi se pare execrabil. Adica am mai vazut si am mai citit despre plagiate. Am vazut si doi profesori de-ai mei in facultate care ne dadeau sa traducem din engleza texte de specialitate pe care ei apoi le publicau sub semnatura proprie in Romania, dar totusi, se mai schimba formularea, paginare si mai ales FONTUL. Sa copiezi si nici macar sa schimbi fontul? Se putea un plagiat mai penibil de-atat?
  Si apoi sa mai vii sa spui ca verdictul comisiei de la Univesitate e politic? Cat de nerusinat si nesimtit trebuie sa fii? Am avut si eu colegi “smecherasi”, “descurareti”, sau spuneti-le cum mai vreti – stiti stilul, care nu se dau innapoi de la nimic, copiat, mituit, etc. pt a trece prin scoala – dar totusi de asa o nesimtire ca lui Ponta nu-mi amintesc pe cineva. Sa negi in halul asta evidentele in fata intregului popor si a intregii Europe iti trebuie un grad urias de nesimtire. L-as fi stimat un pic mai mult daca iesea si zicea: “asta e, renunt la titlul de doctor” asa cum a spus la inceput cand a izbucnit scandalul in Romania. Nu pierdea mult. Putea ramane prim-ministru ca deh suntem in Romania. Dar sa incerci in stilul bolsevicilor de anii 40 sa acoperi asa ceva tradeaza unghere tenebroase si urate in personalitatea sa.

 15. Facebook User spune:

  Prof. Crețu, și toți ceilalți din care NU a plagiat domnu’ prim-ministru, ar face bine să pună o notiță în viitoarele ediții ale cărților/articolelor lor în care să spună că, de fapt, printr-o inexplicabilă răsturnare a scurgerii timpului, ei sunt cei care au copiat din marele doctorand român, asta fiind singura explicație logică a apariției aceluiași text în două documente diferite.

 16. simpla nedumerier spune:

  Eu nu inteleg o chestiune…de ce continua finantarea posturilor Antena 3 prin contractele de publicitate…sunt concerne internationale care pompeaza bani seriosi acolo.

  • Liviu spune:

   Eu tocmai am trimis un email de nemultumire departamentului Responsibility al Grupului BMW (sediul central, nu cel din Romania), care isi face reclama la Antena 3, in care condam asocierea lor cu acest post. Mai multi oameni trebuie sa procedeze la fel si sa creasca presiunea pe marii sponsori internationali.

 17. Preda Paul spune:

  Plagiatul lui Ponta îl poate trimite la închisoare? Eugen Vasiliu: “Pagiatul se pedepseşte penal”
  http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti-stiri_din_bucuresti-ponta-lucrare_de_doctorat-ORDA-plagiat-acuzatii-penal_0_740925961.htmlComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Stefan Vlaston


Stefan Vlaston

Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educat... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)