Home » Analize »Global / Europa » Citesti:

Alegerile din Marea Britanie – Care sunt sansele ca Brexitul sa poata fi oprit?

Edward Lucas mai 3, 2017 Analize, Global / Europa
18 comentarii 3,289 Vizualizari

Alegerile generale din Marea Britanie n-au aprins încă spiritele. Partidele de opoziție sunt în derivă. Conservatorii Theresei May conduc detașat.

Având în vedere că toată viața am fost liberal-democrat (am arborat primul meu afiș pentru Partidul Liberal de pe vremea aceea la alegerile din februarie 1974, când aveam 11 ani), nu sunt un observator indiferent și, cu atât mai puțin, în privința propriului meu partid. Singurul partid de centru proeuropean din Marea Britanie și-a risipit eventualul său avantaj la începutul campaniei, întrebându-se încurcat dacă nu cumva Tim Farron – un creștin convins – crede că homosexualitatea este un păcat.

Asta se va schimba în următoarele șase săptămâni. Puțini se îndoiesc că liberal-democrații își vor recupera măcar câteva dintre cele aproape 50 de fotolii pe care le-au pierdut în alegerile din 2015. Dar mai important este să ne întrebăm dacă asta contează.

Este totuși posibil ca o combinație între gafele din campanie, variațiile prezenței la urne, dezamăgirea provocată de Brexit, o revigorare a liberal-democraților și niște laburiști în revenire surprinzătoare să ducă la un parlament fără majoritate clară.

Asta ar costa-o pe dna May funcția de premier și ar aduce la guvernare o coaliție sau un guvern minoritar care ar putea opri alunecarea spre Brexit.

Șansele sunt slabe – poate 15% (site-urile de pariuri oferă o cotă între 5/1 și 10/1 pentru un parlament fără majoritate). Ținând cont de cât de dezastruos cred eu că va fi Brexitul, atât pentru țara mea, cât și pentru Europa, cred că orice șansă trebuie cântărită. Îmi aduc aminte de micile și timidele demonstrații antisovietice de la începutul anilor ’80, pentru libertatea politică a Poloniei și pentru independența statelor baltice. Dacă cineva le-ar fi dat atunci acestor țări captive 10% șanse de a adera la NATO în următorii 20 de ani, am fi sărit în sus de bucurie. O șansă slabă este preferabilă lipsei oricărei șanse, iar simplul fapt că alegerile au loc motivează speranța.

Cel mai probabil, dna May va obține majoritatea pe 8 iunie. Dar cât de mare va fi?

O victorie cu adevărat zdobitoare îi oferă un mandat forte, nu în privința tratativelor cu UE, ci în confruntările cu linia dură a partidului ei și cu turbatele tabloide antieuropene în ceea ce privește teme precum drepturile altor cetățeni din UE, rolul viitor al Curții Europene și mărimea facturii Brexitului. Pe scurt, cu cât va fi mai mare victoria dnei May, cu atât mai ușor va decurge Brexitul.

Dacă declinul laburiștilor, sub cârmuirea incompetentă a liderului lor de stânga, Jeremy Corbyn, va fi sau nu fatală ar fi următoarea mare întrebare. Răspunsul la această întrebare are două părți: cât de mare va fi înfrângerea partidului și care îi va fi reacția. Dat fiind sistemul electoral din Marea Britanie, este puțin probabil ca Partidul Laburist să-și adjudece sub 100 de fotolii. Dar este destul de posibil ca liberal-democrații să-l depășească ușor la nivelul votului populației – să zicem, 20 de procente față de 18. Dacă o asemenea înfrângere nu va îndepărta stânga de Partidul Laburist, o bună parte a electoratului de centru-stânga din Marea Britanie va socoti că e timpul să se orienteze în altă parte.

Pentru prietenii și aliații Marii Britanii, toate astea vor crea o imagine descurajantă. Într-o perioadă când lumea are nevoie mai mult ca oricând de o conducere de categorie grea, responsabilă și experimentată, Marea Britanie devine marginală. Dacă vom merge înainte cu Brexitul, depășirea marilor dificultăți practice pe care le implică – încă aproape în întregime ignorate de guvern – ne vor consuma toată energia cel puțin pentru următorii doi ani. Dacă, pe fondul unor rezultate haotice și surprinzătoare, vom încerca să stăm deoparte, perturbările și disputele interne vor fi periculoase.

Cum Washingtonul, în interior și în exterior, emană nesiguranță, conducerea Occidentului intră în haos. Să sperăm că Emmanuel Macron și Angela Merkel vor fi la înălțime. Noi, nu.

Traducerea: Mihaela Danga

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "18 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Imi pare rau s-o spun, dar asta da revelatie: “Să sperăm că Emmanuel Macron și Angela Merkel vor fi la înălțime.”
  Tocmai din cauza cuplului de soferi, Germania si Franta, nu exista sanse ca Brexitul sa fie oprit.

  NB,
  pentru mine e ceva nou si de neinteles: sa fii englez si sa te bazezi pe francezi si germani ca tara ta sa nu se “prabuseasca”, sa vezi salvarea (care salvare?) din partea lor. Cind Istoria ne spune ca UK a salvat Franta si Germania. Nu odata.
  E de retinut: fara Emmanuel Macron și Angela Merkel, Lumea/Occidentul va intra in haos.
  Mi se pare peste poate.

  • Emmanuelle si Angelika, markiza ingerilor spune:

   Omul are dreptate, dar nu s-a exprimat suficient de… citetz. Fara Micron si Angela lumea LUI (nu a ta, nu a mea si nu tot Occidentul) intra in haos. Iar lumea noastra, a astora cu capre riioase, ar putea sa iasa din.

   Dar lui doar de lumea LUI mica, de cercul “acela” strimt, micronic, ii pasa si spera sa vada haos si prin curtile noastre daca lui ii moare capra centrala, filantropii dezinteresati care il finanteaza si statul din adincuri bancare nestiute.

  • unu' spune:

   N-ai obosit, patriotule, sa dai lectii tuturor ?

   • victor L spune:

    dar tu ce faci cu interventia ta inteligenta?
    Macar eu mi-am expus niste opinii; tu esti doar pentru contra :P

    • unu' spune:

     Doar te atentionam (inutil) ca, autorul fiind englez:
     1. Nu citeste comentariile tale.
     2. Nu este interesat de ce crede unul, care nu e englez, ca ar trebui sa gandeasca un englez.
     3. Nu e impresionat nici de inteligenta, nici de zelul unui anonim, oricat ar fi el de plin
     de certitudini si de dorinta nestavilita de a le comunica, urgent, urbi et orbi.

     • doi spune:

      Cel mai comentariu inteligent:
      ” Nu este interesat de ce crede unul, care nu e englez, ca ar trebui sa gandeasca un englez.”

      Oare de ce accepta sa fie publicat pe o platforma dedicata publicului roman si nu se limiteaza la cel englez?
      O fi doar orgoliu, nu-i asa?

      • unu' spune:

       E interesat de ce crede unul, care nu e englez, despre ceea ce GANDESTE un englez.
       Mai exersati nuante, pe urma vedeti ce e inteligent si ce nu va e accesibil.

     • victor L spune:

      Uite ca ma citesti tu si, se pare, spumegi de furie.
      Mai ieri ne indemnai sa tacem ca vin Pastele, acum esti suparat ca avem alte opinii decit ale tale :P

      • unu' spune:

       E spuma de stins focul, care te arde. Tot n-ai priceput ca-ti vreau binele ?
       Nu doar tie, si noua.

 2. un roman spune:

  ” Într-o perioadă când lumea are nevoie mai mult ca oricând de o conducere de categorie grea, responsabilă și experimentată, Marea Britanie devine marginală” si ”Cum Washingtonul, în interior și în exterior, emană nesiguranță, conducerea Occidentului intră în haos”. Pacatele mortale ale zilelor noastre – lipsa unor lideri ( nationali si UE ) capabili sa gestioneze situatia geopolitica complexa existenta in ultimii 2-3 ani si ruperea legaturii dintre fratele cel mare ( SUA ) si Europa de Vest ( mai ales cu Brussel-ul ) dupa alegerea lui Trump. In rest…toti sunt in asteptarea sondajelor de dupa confruntarea din aceasta seara. Vremuri tulburi ne asteapta.

 3. Deceanu Ovidiu spune:

  Ba să nu fie oprit Brexitul. Englezii nu au ce căuta în Uniunea Europeană. … Ca românii de altfel dar din alte motive.
  Eu, unul, o să votez pentru conservatori. E un vot negativ și sper ca Brexitul să “izbească” cât mai tare Anglia. Merită.

  • victor L spune:

   Asta-i buna!
   (Nu cred ca sti ce vrei: pacatoasa lumea asta care nu iti face pe plac :P )
   Vrei sa “izbesti” Anglia cu votul tau; mare-i minunea lui Dumnezeu!

 4. ion spune:

  Ar fi bine ue sa invete niste lectii, si englezii sa invete niste lectii, sa treaca peste mandrie. Referendumul poate fi ocolit, ignorat in 10000 de feluri. Daca asa de tare tin la democratie (mi se pare un show de prost gust in uk in ultimul timp) sa faca referendum pe tema taxelor si pe politici economice, fiindca aici e mai important pentru toti.

  • victor L spune:

   Si eu cred ca supusii Majestatii Sale ar trebui sa vina in Romania si sa ia lectii despre democratie.
   Te oferi ca lector?

 5. doi spune:

  @unu’ spune:
  05/05/2017 la 23:44

  a.”Nu este interesat de ce crede unul, care nu e englez, ca ar trebui sa gandeasca un englez.”
  +
  b.”E interesat de ce crede unul, care nu e englez, despre ceea ce GANDESTE un englez.”
  (unu’ “vorbind” in numele autorului)

  Ok, cum face asta?
  1. vorbeste/scrie in/citeste limba romana?
  daca da, de ce are nevoie de traducator; daca nu, vezi 2
  2. Ii traduce cineva fiecare comentariu de la articolele publicate?
  daca da, de ce nu interactioneaza, si prin prisma citatului b, ce relevanta au 10-15comentarii facute de 5-6 persoane diferite la o populatie de adulti de 10(?) milioane?
  daca nu, ambele citate sunt gargara “nuantata”

  Cel mai sanatos ar fi sa nu mai faceti presupuneri(in cazul in care nu sunteti raspunsul la intrebarea 2 si in contact direct cu d-l Lucas), iar d-l Lucas(sau gestionarii contributors) sa ne explice care-i motivul pentru care accepta sa fie publicat aici dar nu interactioneaza, asa cum o fac mai toti cei publicati aici si cam ce nivel de interes are in ce priveste opiniile ne-englezilor.

  • unu' spune:

   Moncher, ati luat cam prea in serios ceva ce nu va privea direct:
   am reactionat la comentariile unui individ care ma (ne) agaseaza
   prea des cu lectiile pe care le propune urbi et orbi. Subiectul
   replicii mele era comentatorul si NU Dl. Lucas. Ironia era evidenta,
   intrucat comentatorul, care NU e englez, ii spunea autorului, care E,
   cum trebuie sa gandeasca, CA ENGLEZ (cititi, va rog, comentariul la care
   am reactionat initial). Dvs. n-ati gasit ceva mai bun de facut
   decat sa ma apostrofati, nu tocmai elegant. V-am raspuns, IRONIC, cu
   “gargara nuantata”, care insemna exact ce v-am explicat mai sus, plus
   mica “taxa” pentru nemeritatul “cel mai comentariu inteligent” cu care
   m-ati cadorisit pe nedrept :-)

   • doi spune:

    “ceva ce nu va privea direct”
    nici comentariul lui victorL nu va privea direct pe Dvs.

    “individ care ma (ne) agaseaza prea des cu lectiile pe care le propune urbi et orbi”
    - poate “va”, nu “ne”; daca aveti o istorie de contre din care nici una dintre parti nu invata nimic, atunci nu-i cititi comentariile
    - urbi et orbi? revin, ce expunere are contributors in masa adultilor din Romania?

    “comentatorul, care NU e englez, ii spunea autorului, care E,
    cum trebuie sa gandeasca, CA ENGLEZ”
    gresit din 2 motive: autorul nu citeste comentariile(vezi c2) si be, nu scrie nicaieri in comentariu ca acel comentariu trebuie sa fie rezultanta proceselor mentale ale autorului, fapt sustinut de formularea “pentru mine…”

    in concluzie:
    c1- micul Dvs. razboi cu vL e neproductiv, degenereaza in gargara
    c2- intrebarea emergenta ramane: care-i motivul pentru care E. L. accepta sa fie publicat aici dar nu interactioneaza, asa cum o fac mai toti cei publicati aici si cam ce nivel de interes are in ce priveste opiniile ne-englezilor, avand in vedere expunerea publica infima?

    • unu' spune:

     Vad ca insistati, OK:
     Esentialul: intrebarea Dvs. “c2″ este perfect legitima.
     Dar nu vad de ce sa mi-o adresati mie, IN ACEL MOD, si nu autorului.
     Sper ca sunteti impartial fata de “micul razboi” si vreti sa-l
     stingeti, nu sa-i deveniti parte.
     In rest, de acord: poate nu e nici productiv, nici estetic. Doar ca
     exista aici cativa (doi-trei comentatori) al caror fanatism imi
     pare cea mai nepotrivita atitudine (publica) in aceste vremuri.
     De acord si ca publicul nu e prea numeros; totusi, sunt mii de
     cititori, fata de cateva zeci de comentatori…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Edward Lucas


Edward Lucas

Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC. Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

Va multumesc pentru observatii. Nu vred ca pot raspunde tuturor, insa voi incerca sa prind macar cat...

de: Mihai Maci

la "Școala şi egalitatea de şanse"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)