joi, martie 28, 2024

Ce nu s-a discutat între Obama si Hu? Spionajul!

Ar fi mai mult decat inocent sa credem ca prietenii sau dusmanii nu se spioneaza in timp de pace, la fel de vartos cum o faceau in timpul razboiului rece.   Dezvaluirile Wikileaks au titrat Franta ca “Imperiul Raului” in spionajul industrial. “Spionajul francez este atat de extins incat pagubele provocate economiei germane, in totalitatea lor, sunt mai mari decat pagubele provocate de China sau de Rusia“, potrivit unei note nedatate a ambasadorului american la Berlin. Aftenposten, care a obtinut printr-un mijloc necunoscut, in decembrie [2010], totalitatea celor 250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, reproduce si afirmatiile unui director al unui grup german, citat de o nota a ambasadei. (aici) La fel de inocenti am fi daca nu am crede ca Statele Unite nu desfasoara activitati de spionaj in China. Din nefericire, putine cazuri ajung la cunostinta publicului in tarile in care controlul mediatic este sporit si asta nu defineste numai China.

Cu “ocazia” vizitei Presedintelui Hu Jintao, au iesit la suprafata din surse diferite, probabil “binevoitoare”, date despre activitatile informationale si de spionaj ale Chinei pe teritoriul Statelor Unite.  In fiecare an al  ultimului deceniu au ajuns in instantele judiciare americane intre unul si trei cazuri de spionaj. Din 2007 lucrurile au luat o turnura ascendenta  si au ajuns 5 cazuri de spionaj, 2008 – 7 si in 2010 se discuta  despre 11 cazuri (vezi in bibliografie lista lor).

Interesant ca din cele 11 cazuri care au ajuns la cunostinta publicului numai in doua cazuri sunt acuzati reprezentanti oficiali ai statului Chinez. In primul caz, semnalat in 12 ianuarie 2010, si definit ca “atac cibernetic” impotriva Google, sunt acuzate direct unitati ale Armatei Chineze si cel din 22 iunie 2010, cand sunt acuzate serviciile secrete chineze ca au incercat sa recruteze (pe bani) diferiti candidati americani pentru a-i introduce in serviciile de informatii americane (vezi cazul Gelen Duffie Shriver din bibliografia alaturata).

Bazandu-ne pe literatura de specialitate, putem constata doua tendinte majore in eforturile spionajului industrial chinez. Prima tendinta este trecerea efortului informational de la tehnologia ruseasca, care a fost preponderenta in anii ’90 si in primul deceniu din anul 2000, spre tinte tehnologice occidentale. Asta ar insemna ca au reusit sa fure de la rusi tot ce se putea, cand se putea (pe timpul lui Ieltin) sau ca au depasit nivelul tehnologic al Rusiei. A doua tendinta este reprezentata de eforturile pe care le fac in tarile occidentale, in frunte cu Statele Unite, de a subtiliza tehnologii care necesita zeci de ani de cercetare si implementare. Tintele principale sunt tehnologiile spatiale, componente “mil-spec”, in special cele care pot face fata unui mediu radioactiv si metodologii care inlesnesc supra-productii agricole.

Una din cele mai discutate teme ale ultimilor saptamani este avionul “stealth”, codificat ca  J-XX or J-X, and XXJ, caracterizat ca a V-a generatie avionica. De fapt, ceea ce se cunoaste despre avionul respectiv este ca aparatul  depaseste minor generatia a III-a occidentala si in nici un caz nu se ridica la nivelul aparatelor americane  F-22 Raptor si F-35 Lightning II si al celui rusesc Sukhoi Su-47. Fara indoiala ca acest aparat este construit pe baza tehnologiilor rusesti abandonate, apartinand proiectului Mikoian 1.42-144, care trebuiau sa produca MiG-ul MFI (Multifunctional Frontline Fighter – Mnogofounksionalni Frontovoi Istrebitel). Dupa cum se vede, probabil primul avion din generatia a V-a va fi Lockheed Martin F-35 Lightning II sau Mitsubishi ATD-X Shinshin, ambele sunt programate pentru 2014.

Bibliografie:

Politeia-Net: Chinese Espionage and French Trade Secrets
Politeia-Net: China and its Double-edged Cyber-sword
Politeia-Net: Chinese Stealth Fighter (J-XX or J-X, and XXJ)
Warefare.ru: MIG-39/1.42 MFI (plasma stealth)
Sergib.agba: MFI (1.42)
Defence-aviation: Mitsubishi ATD-X Shinshin

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. interesant. usa face spionaj in china !
    ce secrete tehnologice au chinezii, si i’ar interesa pe americani !?
    poate ceva in domeniul apararii, dar nu cred ca e cazul. totul se vede de sus. d’aia exista nsa, cu dubla subordonare, militara si civila. mai repede i’ar intersa ce planuiesc cei cativa ochi mici, care conduc dela peking.
    cat destre spionajul chinez in america, it is live and kicking. :-)
    chinezii trimit la studii postuniversitare, masterate, tineri bine pregatiti in domeniile de interes. dupa absolvire, fac ce fac si mai raman in state, prind posturu prin firmele de hi tech cu aplicatii militare. prin casatorie, sau alte metode, obtin rezidenta si cetatenie. d’aia, multi dintre cei prinsi cu ocaua mica, sunt …americani. par a nu avea legaturi cu patira mama. care nu ramnane mama vitrega, deloc. :-)
    china si israelul spioneaza cel mai intens in america. nu se exclud, desigur, frantzujii. este vorba de spionaj economic, dar si militar. chineji si israelieni au fosd dovediti public. de frantuji inca n’am auzit.
    bineinteles ca in actiuni sunt corupti si multi americani de nastere, albi, patrioti si credinciosi.:-)

    • Buna Dimineata,
      Toti spioneaza pe toti.Uni sunt prinsi alti nu. Spionajul electronic „ala de sus” cum il numiti, s-a dovedit ineficient in mai mult de jumatate de cazuri. Agentul uman – infiltrat va ramane inca pentru mult timp extrem de important! Cat despre nevoile Americii in China sunt multe, in special legate de ceea ce stiu chinezi si ceea ce inca nu stiu :lol:

  2. La un moment dat am auzit o „poveste” privind intentia Chinei de a produce MIG-uri *in masa* !

    Nu stiu daca exista un sambure de adevar, sau este doar intoxicare, dar cred ca sunt putine avioane de ultima generatie care pot individual infrunta 50 de MIG-uri care ataca simultan.

    Pe de alta parte, cred (nu am verificat) ca este mai simplu si mai ieftin sa produci in China 1000 de MIG-uri decat 10 avioane de generatia a V-a. In plus, stiu sigur ca firme Chinezesti achizitoneaza la ora actuala in mod legal tenologie necesara pentru producerea in serie mare a fuselajelor de avioane (ca sa nu spun in masa).

    Inca ceva: in scenariul de mai sus, in care un avion de generatia a V-a este atacat de 50 de avioane chinezesti, ce se intampla daca mai apar inca 50 de tine false ?!

    • Salut Petronius,
      Cred ca timpurile cand lucrurile se rezolvau prin „Dog-Fight” au cam apus. Astazi luptele se dau intre aparate care nici macar nu se afla in acelasi camp vizual. Un F-16 (care nu este aparat de generatia a IV-a a rezolvat 6 Miguri o data, care nici macar nu au stiut ce le-a lovit. Lucrurile se schimba, de fapt s-au schimbat cam de multicel. Poate in anumite cazuri cantitatile ar conta. In majoritatea lor calitatile conteaza.

      daca aveti timp vizionati aici si aici de ce nu mai are importanta numarul :lol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro