Home » Global / Europa »Vot 2014 » Citesti:

Cum au rezolvat bulgarii problema votului in diaspora

Dragos-Bogdan Grigore ianuarie 15, 2015 Global / Europa, Vot 2014
Deocamdata nu sunt comentarii 1,060 Vizualizari

Introducere

In 12/05/2013 in Bulgaria au avut loc  alegeri legislative anticipate. Cu ocazia acestui vot, bulgarii din diaspora au avut foarte mari dificultati pentru a vota.

O situatie foarte asemanatoare, desi la alta scara (data de marimea diasporei bulgare in principal)  cu votul in  diaspora romana pentru cele 2 tururi ale alegerilor prezidentiale di 02/11/2014 si 16/11/2014.

Pe 12/05/2013, in diaspora, bulgarii au stat la cozi imense, iar in orasele mari  doar o mica parte dintre ei a putut vota.

Datorita mobilizarii asociatiilor de bulgari din diaspora ( in special din Franta) si sprijinului unor parlamentar i bulgari, Parlamentul Bulgar a adoptat noua lege electorala  care este in vigoare din  05/03/2014 si care introduce modificari majore a modului de organizare a votului din diapora.

In mai putin de 10 luni de la cozile de la vot din 12/05/2013, s-au luat masurile necesare pentru ca astfel de situatii rusinoase pentru o tara europeana sa nu se mai repete.
Textul de lege

Textul de lege se intinde  pe aproape 200 de pagini si contine in jur de 500 de articole.

Cu ajutorul domnului Stefan Manov, textul de mai jos sintetizeaza principalele modificari aduse codului electoral pentru votul bulgarilor din strainatate :

-          O sectie de vot in care s’au organizat alegeri in ultimii 5 ani si la care au  participat minim 100 de votanti se deschide automat pentru urmatoarele alegeri (art 14-3)

-          In plus de sectiile de mai sus, se deschid sectii noi de vot in orice loc pentru care se primesc un numar minim de « Declaratii de intentie de vot » si anume :

§  20 de declaratii pentru  locurile in care exista o Ambasada sau un Consulat (art 14-1)

§  40 de declaratii pentru alte locuri (art 14-2)

-          Se poate deschide o sectie de vot chiar fara a avea nr minim de declaratii de intentie, in cazul in care ambasadorul sau consulul o cere (art 14-4)

-          Nu exista liste electorale permanente pentru bulgarii din strainatate. Declaratia de intentie de vot nu resprezinta o conditie pentru a putea vota. Ea serveste doar la constituirea birourilor de vot. Electorii care nu au trimis o « declaratie de intentie de vot » pot vota ( art 31, 32, 33).

-          Numarul de sectii de votare est proportional cu cifra de 500 de votanti potentiali in functie de numaruld e votanti de la precendentele alegeri sau de nr de declaratii de intentie de vot (art 15). Astfel pentru 10 000 de votanti potentiali se deschid 20 de sectii.

-          Cuvantul « loc » a inlocuit cuvantul « oras » care aparea in vechea lege electorala bulgara. Astfel se pot organiza sectii la fel de usor  intr’un cartier, un sat, un oras mic sau intr’o metropola. O prevedere foarte importanta care asigura proximitatea geografica a sectiilor de votare fata de votanti.

-          Asociatiile  de bulgari din diaspora pot participa la organizarea scrutinului. Ele pot propune adrese de sectii de votare, pot propune membri ai comisiei electorale, pot ajuta ambasadele in relatiile cu autoritatile  locale. Astfel se instituie  un « echilibru de putere » intre diapora si  ambasade care prin lege  nu pot ignora cererile bulgarilor de a se organiza birouri de vot. (art 13-3, 22-2, 103, 104)
Rezultate

Legea este in vigoare si da rezultate.

Exemple

1) Londra :

  • Vot 2013 : 2 sectii de votare si 3800 de votanti, cozi imense
  • Vot 2014 : 11 sectii de votare obtinute astfel : 7 sectii proprotionale cu 500 numarului de votanti din 2013 (3800/500), plus 4 sectii deschise in diferite cartiere din Londra in urma primirii de « declaratii de intentie de vot »

2) In ansamblul diasporei bulgare

  • Vot 2013 : 227 sectii votare si 115 000 voturi
  • Vot 2014 : 428 sectii de votare si 145 000 voturi

Concluzii

Se pot trage foarte multe invataminte din exemplul bulgar. Precizez cateva

-          Raportat la numarul bulgarilor din strainatate, In 2013, inainte de aceasta lege, diaspora bulgara avea la dispozitie déjà mult mai multe sectii de votare decat diapora romana in noiembrie 2014. Dupa noua lege, nu se mai pot face comparatii

-          Spiritul legii actuale este ca orice bulgar sa poata sa voteze usor si cat mai aproape de locul unde traieste (minim 20 de votanti declarati !!) indiferent de costuri.

-          Legea implica diaspora bulgara in organizare, si nu o tine departe de decizii prin autoritati : ambasade, consulate, Ministerul Afacerilor Externe, BEC,etc

-          Din textul legii transpira dorinta ca orice bulgar sa poata vota indiferent de costuri. Principiul conteaza si nu « productivitatea » cu orice pret. Nimic nu e mai important intr’un scrutin electoral si intr-o democratie decat legitimitatea celor alesi.  Astfel,  chiar daca numarul voturilor exprimate  suplimentar in 2014 fata de 2013 a fost relativ mic (+30 000) fata de numarul sectiilor de votare in plus (aproape dublu), legea nu e contestata si e considerata un succes.

Anexe :

-          Textul legii electorale bulgare in vigoare din 05 /03/2014 in engleza

-          Raport al « Consiliului transitoriu al bulgarilor din strainatate » trimis delegatiei observatorilor OSCE al alegerilor parlamentare din diaspora din 12/05/2012.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dragos-Bogdan Grigore


Dragos-Bogdan Grigore

Locuieste in Franta din 2003, este inginer in constructii, absolvent de UTCB Bucuresti si ENPC Paris Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)