Home » Analize »Global / Europa »Sinteze » Citesti:

Cum s-au declansat violentele la Kiev?

Angela Gramada februarie 20, 2014 Analize, Global / Europa, Sinteze
15 comentarii 3,440 Vizualizari

Pe 18 februarie 2014 la Kiev protestele au redevenit violente. Probabil acesta nu este cel mai oportun moment pentru a discuta despre cauzele declanșării acestor violențe, dar penuria de informație în limba română obligă la efectuarea unei analize a cronologiei evenimentelor care au loc la Kiev în ultimile zile.

Există două ipoteze cu privire la cauzele declanțării violențelor la data de 18 februarie 2014: includerea în agenda Radei (Parlamentul Ucrainei) votului pentru revenirea la Constituția din anul 2004 și alegerea premierului. Ambele au fost programate pentru această zi. Coincidență sau nu, cu doar o zi înainte Vladimir Putin a declarat că va elibera o nouă tranșă (2 mlrd dolari SUA) din cele 15 mlrd dolari SUA, prevăzute în Acordul semnat în luna decembrie de către Victor Ianukovici și Vladimir Putin.

Opiniile sunt împărțite: unii consideră că anume Constituția a constituit mărul discordiei, alții sunt de părere că alegerea premierului, care trebuia să fie neapărat pro-rus (condiție pe care ar fi impus-o rușii pentru a elibera tranșa următoare de bani din cele 15 mlrd).

Cred că mai degrabă a fost o reacție în lanț și ambii factori i-au reorganizat pe protestatari să revină în stradă.

Modificarea sau revenirea la Constituția din anul 2004 – aceasta era întrebarea dimineței de 18 februarie 2014.

Revenirea la Constituția din anul 2004 era una dintre condițiile înaintate de Maidan și liderii opoziției în negocierile cu cei aflați la guvernare. După alegerea în funcția de președinte al țării Victor Ianukovici a acționat în direcția măririi atribuțiilor sale. Ucraina părea să se transforme, dar nu în direcția democratizării, dar mai degrabă în direcția întăririi unui regim autoritar.

”Au vrut să modifice Constituția pe întuneric!” strigau indignați protestatarii, care se adunau din ce în ce mai mulți în jurul sediului Parlamentului ucrainean. ”Nu le vom permite să iasă până nu vor vota revenirea la Constituția din anul 2004!” sau ”Vom sta aici până la victorie! Trebuie să simtă pe pielea lor furia poporului!” Activiștii Maidanului (protestatarii) și-au stabilit drept obiectiv ocuparea tuturor străzilor spre care există ieșiri din clădirea Parlamentului: ”Îi lăsăm pe deputați să intre, dar nu-i lăsăm să iasă de aici.” Între protestatari și provocatori (ultimii s-au organizat în ajutorul membrilor partidului regiunilor) era un singur cordon al miliției. Din mai multe surse (presă: Liga.net, Kommersant.ua, etc) putem afla că provocările erau planificate: protestatarii Maidanului trebuiau să apară la TV într-o lumină neagră – declanșatori de violențe. Din ce țară se arăta mereu cu degetul la activiștii Maidanului? Întrebarea este una retorică. Dacă protestatarii s-ar fi descalificat ca militanți pașnici, atunci conducerea și-ar fi legitimat acțiunile viitoare și ar fi rezistat până și cel mai probabil și după alegerile prezidențiale.

Martorii susțin că cei care apărau sediul Partidului Regiunilor (care a fost ocupat de protestatari și apoi reeliberat de forțele de ordine) erau pregătiți de un eventual atac. De aici și concluzia că provocările au fost planificate. În presă apar știri despre Titușki (membri ai unor grupări criminale, plătite de autorități) îmbrăcați la fel ca cei care formează auto-apărarea Maidanului. Astfel, aceștia au reușit să provoace violențe între cele două părți: protestatari și reprezentanți ai forțelor de ordine. Opoziția susține că prima grenadă a fost aruncată de forțele de ordine. Ultimii, la rândul lor, susțin că activiștii au aruncat cu pietre în ei. Haos. Victime de ambele părți. Morți. Primii din acea zi de 18 februarie 2014. Dar nu și ultimii. La ora 20:00 a început Atacul Maidanului sau așa-numita operațiune anti-teroristă.

După aproape patru ani de aflare în funcția de șef al executivului Mikola Azarov, pe care cetățenii ucraineni nu-l consideră nici ucrainean, nici rus, și-a dat demisia. Nu a fost una de onoare, pentru a fost somat de circumstanțe să o facă. În contextul în care fotoliul pentru premier s-a eliberat, rușii au început să-și pună întrebarea: cui dăm următoarele tranșe ale ajutorului destinat ”poporului frățesc” (Vladimir Putin de mai multe ori a menționat în cadrul conferinței sale din 19 decembrie 2013 cu peste 1300 de jurnaliști din toată lumea), cine îi va gestiona? Problema era și mai este în continuare următoarea: Rusia nu trebuie să plătească pentru eurointegrarea Ucrainei. Deci, Kremlinul are nevoie de garanții că noul șef al guvernului, care oricum va fi un sinucigaș în condițiile economiei actuale, trebuie să fie o persoană agreată de Moscova. Între timp, protestatarii aveau propria lor opinie despre acest ajutor: ”Ianukovici a primit această tranșă ca să se înarmeze!” Soluția în acest context avea și are (opinia protestatarilor) următorul conținut: demisia și arestarea celor care au permis vărsarea de sânge.

Rusia greșește. Și greșește când încearcă să cumpere cu gaze ”frăția”. După semnarea Acordului de către Putin și Ianukovici Maidanul nu s-a risipit. Aceasta este dovada faptului că rușii nu au înțeles pentru ce ucrainenii au ieșit în stradă. Nimeni nu a strigat că vrea ceva mai ieftin, dar că vrea ca o elită politică coruptă, depășită de situație, care a dat o înfățișare ”feudală” economiei să fie scoasă din circuitul politic. ”Cașcavalul gratuit poate fi găsit doar în capcană.”

Kievul fierbe. De fapt, toată Ucraina fierbe. Oamenii mor. Armistițiile sunt încălcate. Compromisul între părți este departe de a fi atins. Europenii, rușii, americanii nu știu ce să facă cu o astfel de Ucraină, cu un astfel de EuroMaidan.

Puțini se gândesc în aceste momente la Kiev care vor fi implicațiile protestelor asupra economiei. Cetățenii ucraineni doresc schimbarea puterii, a logicii de conducere a țării pentru acum și pentru viitor. Nu există un plan post-proteste. Nu-l are Maidanul și nu cred că îl are opoziția. Ei sunt preocupați de apărarea EuroMaidanului – simbol al unei lupte nu pentru Europa, nu pentru valorile și principii notate frumos în documente internaționale, ci pentru o Ucraină independentă și suverană.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "15 comments" on this Article:

 1. Vorbe Goale spune:

  O ÎNTREBARE SIMPLĂ întru Lămurire, mai multe !
  Dacă „Ucraina fierbe”, de ce se vorbeşte doar despre Kiev ?
  Dacă „Ucraina fierbe”, de ce „poporul nemulţumit” nu a luat, nu ia cu asalt,
  instituţiile principale ale statului şi în celelate oraşe importante ale Ucrainei ?
  ( sau Dacă, de ce nu suntem informaţi în timp util, corect şi la zi?)
  Undeva pare ceva tare şubred sau cel puţin „straniu”.
  CINE sunt „activiştii Maidanului (protestatarii)” ?
  Unele chestiuni arzătoare la ordine zilelor se cer lămurite,
  chiar Dacă, (vi) par nişte naivităţi.

  • Maxa spune:

   Tocmai se intampla ceea ce intrebi tu. Liovul e in mana protestatarilor, fara drept de apel. Politia s-a retras acolo.

  • RT spune:

   O analiza mult mai competenta prezentata intr-o maniera mai echidistanta puteti gasi pe VoceaRusiei. Aproape la fel de echidistanta si echilibrata ca relatarile lui Mircea Toma. Pina atunci insa puteti analiza singur imaginile video de aici:
   http://belsat.eu/en/wiadomosci/a,18065,shocking-video-special-forces-shoot-protesters-near-euromaidan.html

   • Ciprian spune:

    Da, Vocea Rusiei… Parca ieri am vazut un articol despre o varianta de “impartire” – putem presupune deci ca au fost si negocieri – a Ucrainei pe linia raului Nipru!

    • joenegut spune:

     @Ciprian
     Uşor cu geografia!
     Kiev este pe Nipru, poate pe Don să se rupă Ucraina?
     Mai bine să rămână aşa!

     Vocea Rusiei este cea mai echidistantă voce în problemele Ucrainei????!!!!!!

    • avenirv spune:

     pai precedentul Kosovo, bosnia, Croatia, Slovenia, slovacia.
     si mai este o zona ce se pregateste dar nu stiu de ce nu imi aduc aminte cum se numeste.

  • Theodor spune:

   Tot vestul Ucrainei sprijina activistii Euromaidanului. Astazi reprezentantii consiliilor locale din Transcarpatia convocati in sedinta la Ujgorod au cerut demisia lui Ianucovici. Tot astazi Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a hotarat sa scoata guvernul din rugaciuni la slujbele religioase.

  • silicon_v spune:

   Pai sa va spun eu cine sunt activistii: sunt uneltele imperialistilor americani, tot felul de drogati alcoolici si cersetori, elemente huliganice, cumparati toti de americani cu dolari si droguri. Recunoasteti descrierea, nu?

   Au si o pivnita cu imprimanta, in piata acolo, si tiparesc dolari.

   Sper ca v-am clarificat.

  • avenirv spune:

   curios unde va fi granite in final.
   exemplul cu Lvov-el este in stil communist. este NORMAL ca un oras din vestul ukrainei sa fie contra rusilor, aia sunt mai mult polonezi. cand harkov-ul si crimea se vor rascula contra rusilor atunci puteti spune ca aveti un exemplu. curios cum va fii Odessa…

   intrebare: o ukraina democratica, adusa la standardele europeene de civilizatie va inapoia romaniei pamantul furat de rusi ?
   cine imi raspunde….

 2. Cristian Ioan spune:

  atunci cand spuneti “Rusia greșește. Și greșește când încearcă să cumpere cu gaze ”frăția”, Dumneavoastra sunteti cea care gresiti!
  Federatia Rusa este foarte mare, foarte puternica, si foarte aproape de Ucraina.
  In consecinta, nu are nevoie nici de dreptate, nici de logica, nici de morala si nici de stradegie buna. ii este de ajuns imensa putere militara si resursele practic nelimitate de gaze, petrol si minereuri utile. In anii ’30, tatuca Stalin nu s-a dat in laturi sa elimine prin infometare MILIOANE de ucrainieni ce se opuneau colectivizarii. Acum lucrurile s-au mai schimbat, dar nu prea mult. Putin nu doreste sa intre in UE, asa ca nu trebuie sa dea socoteala, poate actiona in Ucraina asa cum doreste.
  Si o va face! Nu il intereseaza absolut de loc motivatiile protestatarilor, daca tancurile ucrainiene nu sunt de ajuns pentru a lichida protestele, Marele popor prieten si frate din Rasarit le va trimite pe ale sale!
  “Might is right”, cind esti o super-putere, chiar daca nr.2 pe plan modial, dar categoric domninanta in zona, nu ai nevoie nici de diplomatie, nici de strategie, pumnul si knutul sunt de ajuns!

 3. Sergiu Simion spune:

  Regret, dar nu pot fi de acord cu o asemenea abordare superficiala ( ca sa folosesc un termen diplomatic ) a problemelor Ucrainei . Dupa ce promite inca din titlu o explicatie cauzala a evenimentelor, autoarea articolului se margineste la prezentarea plata a unor informatii esentiale , dar fara sa le comenteze sau le integreze in context :

  ” În presă apar știri despre Titușki (membri ai unor grupări criminale, plătite de autorități) îmbrăcați la fel ca cei care formează auto-apărarea Maidanului. Astfel, aceștia au reușit să provoace violențe între cele două părți: protestatari și reprezentanți ai forțelor de ordine.” (1)

  Mai mult decat atat, autoarea prezinta cu nonsalanta informatii contradictorii pentru care nu ofera nici o interpretare paluzibila, ci doar paralogisme .
  Comparati ( 2) cu (3) de mai jos :

  ” Rusia greșește. Și greșește când încearcă să cumpere cu gaze ”frăția”. După semnarea Acordului de către Putin și Ianukovici Maidanul nu s-a risipit.(2 )
  Aceasta este dovada faptului că rușii nu au înțeles pentru ce ucrainenii au ieșit în stradă ( 3).

  Afirmatia (2) este doar un pretext prin care urmareste de fapt sa deculpabilizeze Rusia. In realitate, statele nu se comporta ca indivizii , mai exact orice actiune a unui stat este o actiune constienta si urmareste intotdeauna un scop precis.

  Mai mult decat atat, insinuarea ca nici europenii , nici rusii, nici americanii nu stiu ce sa faca cu o astfel de Ucraina este inca un paralogism evident :

  ” Kievul fierbe. De fapt, toată Ucraina fierbe. Oamenii mor. Armistițiile sunt încălcate. Compromisul între părți este departe de a fi atins. Europenii, rușii, americanii nu știu ce să facă cu o astfel de Ucraină, cu un astfel de EuroMaidan. “(3)

  In sfarsit, avem o alta firmatie gratuita prin care autoarea , in buna traditie a diversiunii , arunca instant cartoful fierbinte in bratele Maidanului si opozitiei pentru ca cititorii sa uite ca in realitate ambele sunt mitraliate de catre puterea inca in uz si cu binecuvantarea Moscovei :

  “Nu există un plan post-proteste. Nu-l are Maidanul și nu cred (s.n.) că îl are opoziția. Ei sunt preocupați de apărarea EuroMaidanului – simbol al unei lupte nu pentru Europa, nu pentru valorile și principii notate frumos în documente internaționale, ci pentru o Ucraină independentă și suverană.” (4)

  Privind lucrurile in mod realist , autoarea ar fi trebuit sa nu uite ca romanii au avut si un 1989, si o Piata a Universitatii in 1990 , si o mineriada/mineriade toate soldate cu morti si raniti. Mai exact, dupa toate represiunile , mineriadele , diversiunile si manipularile la care au fost supusi si cu care s-au fript cu varf si indesat , romanii sufla si in iaurt atunci cand o instanta de un fel sau altul vrea sa-i invete ce sa vada cu proprii lor ochi.

 4. jo spune:

  @ Simion

  Va urmaresc comentariile, de obicei sunt de acord cu dvs sau pe aceeasi linie. De data asta ati citit/interpretat gresit textul, l-ati citit avand o prejudecata. Articolul e foarte bun, poate intr-adevar prea bun pentru a fi receptat cum trebuie. No offense.

  • Sergiu Simion spune:

   “Va urmaresc comentariile, de obicei sunt de acord cu dvs sau pe aceeasi linie.De data asta ati citit/interpretat gresit textul (1) , l-ati citit avand o prejudecata (2) . Articolul e foarte bun(3), poate intr-adevar prea bun(4) pentru a fi receptat cum trebuie(5) . No offense.”

   De ce ar trebui sa fiti de acord cu mine ? Daca aveti alte opinii nu va opreste nimeni sa le prezentati, problema este ca in acest caz vreti sa fiti crezut pe cuvant de onoare desi va lipsesc argumentele : pentru afirmatiile (1),(2),(3),(4),(5) puneti stampile exact ca functionarii de la Posta Romana atunci cand expediaza sarguinciosi recomandate, dar fara sa stie niciodata ce contin acestea.

   Inca un exemplu pentru profunzimea receptata de dvs :

   ” Europenii, rușii, americanii nu știu ce să facă cu o astfel de Ucraină, cu un astfel de EuroMaidan. ”

   Chiar asa ?! Sa presupunem , cum scrie autoarea articolului , ca intra-adevar europenii si americanii “nu stiu ce sa faca cu o astfel de Ucraina , cu un astfel de Euromaidan”.

   Atunci dupa logica autoarei si logica dvs, in aceasta situatie rusii ( nu mai vorbim de Ianukovici care este ghidat de ei ) chiar credeti ca nu stiu ce sa faca ?! Se vede cu ochiul liber si ce fac, si ce spun in buna lor traditie :

   ” Mr. Yanukovych and the Russians predictably blamed “extremists” and accused the West of supporting “illegal” actions by the opposition.” ( http://www.contributors.ro/global-europa/omagiu-euromaidanului-despre-societatea-deschisa-si-spectrul-fascismului/ ) .

   Ar trebui sa stiti ca rusii ( in acest caz si Ianukovici ) sunt prin definitie specialisti in dezinformare si au stiut intotdeauna ce au de facut tocmai pentru faptul ca ei nu respecta nici o regula spre deosebire de Europa si USA care sunt prinse in corsetele propriilor reguli.
   In sfarsit, ar mai fi fi trebuit sa observati ca scenariul violentelor de la Kiev este tras la indigo dupa scenariul folosit in 1989 la noi ( au aparut si “agenturili esterne” , si fascistii , si teroristii , si lunetisti ,etc. si impuscarea la intamplare pe strada a civililor …) si respecta cu precizie de manual toate etapele lui .

   Ar fi trebuit, dar scopul urmarit de dvs aici nu este un dialog onest si fair-play, si cu atat mai mult acela de a avea argumente .

 5. Dan Aristide spune:

  Va pierdeti in interpretari.
  Exemplu de comentariu obiectiv:

  ”Those poor people. Being shot to pieces to decide who can exploit them.”

  http://www.theguardian.com/world/2014/feb/20/ukraine-dead-protesters-police#start-of-commentsComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Angela Gramada


Angela Gramada

Doctor în Stiinţe Politice, specializarea Relaţii Internaţionale, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti. A urmat studiile postuniversitare la SN... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)