Home » Analize »Global / Europa »Sinteze » Citesti:

Două șampanii la rece (Washington și Moscova)

Dorin Popescu octombrie 29, 2019 Analize, Global / Europa, Sinteze
19 comentarii 2,852 Vizualizari

După o hibernare de 5 ani, marcată de mici episoade mai degrabă rebele decât războinice (provocările din Marea Azov, micile diversiuni din Siria), Kremlinul trece din nou la ofensivă pe toate fronturile.

De la Ain Issa la Skopje, de la Zolote (Donbas) la Chișinău, geo-tancurile hibride ale Kremlinului recâștigă influența geopolitică pe care Rusia, izolată post-Crimeea, părea că o pierduse pe termen lung.

Recuperarea teritoriilor pierdute geopolitic de Rusia se exprimă pantagruelic, iar geo-tancurile rusești prind viteză de gazelă pe toate meridianele.

În vecinătatea sa, mereu strategică, Rusia revine la butoane prin darurile otrăvite ale prietenilor de la Berlin și Paris. Delegația permanentă a Federației Ruse revine cu drept de vot în Consiliul Europei, deși cauzele care o exilaseră din Consiliu rămân încă intacte. Kremlinul marchează puncte strategice negociind cu Germania și Franța diferite soluții de conviețuire gri în Ucraina (Donbas) și R. Moldova. Coabitarea presupus a-geopolitică de la Chișinău readuce Moscova de facto la butoane în viața politică de peste Prut. Kievul face concesii după concesii spre a obține un format Normandia în care capitalizează politic doar Rusia și Franța. Rebelii antiruși din enclave pro-europene precum Georgia sau Armenia redescoperă brusc mirajul Imperiului. Lumea rusă nu vrea să moară geopolitic (și nici politic) în tot estul tulburat al Europei, în timp ce Parisul inventează noi geografii ale continentului, prefigurând o Europă rusească, ”de la Lisabona la Vladivostok”.

În Balcanii de Vest, Serbia recidivează mutând strategic spre Uniunea Economică Eurasiatică (proiect geopolitic al Kremlinului), încheind cu aceasta acorduri comerciale care închid de jure drumul Belgradului spre Bruxelles. Cu mâna lui Macron, care a refuzat recent deschiderea negocierilor dintre Uniunea Europeană și Macedonia de Nord și Albania, Rusia volatilizează proiectul structurat al aderării Balcanilor de Vest la Uniune. Rusia pare a nu fi plecat geopolitic din Balcanii de Vest (așa cum titra presa occidentală în urmă cu ceva vreme) și rămâne cu suficiente fitile aprinse lângă butoiul lor cu pulbere. Nici nu poate pleca geopolitic de acolo cât timp Balcanii rămân (cel puțin teoretic) subiectul următorului val de extindere a Uniunii.

Construcția europeană se cutremură din temelii, iar printre demolatorii zeloși se deconspiră lesne figuri și piese de decor fabricate de trolii din Sankt-Petersburg, a căror prestidigitație face furori în saloanele Vestului. O întreagă armată anti-europeană mânată ideologic de nostalgii autoritariste și iliberale patrulează zilnic în instituțiile Europei, de la Parlamentul European la Comisie și înapoi, iar construirea unei Europe puternice întârzie nu doar prin sofismele prețioase ale unor lideri europeni (prea)orgolioși, ci și prin harnica muncă hibridă a unor laboratoare ce produc periodic efecte catastrofice – precum Brexitul – când solul este fertil.

La Marea Neagră, politica Rusiei de destructurare a coeziunii europene și de reformatare a alianțelor regionale pare a ține Convenția de la Montreaux (Convenția privind regimul strâmtorilor Mării Negre din 1936) la adăpost de intemperii. Ankara și Moscova își împart generos beneficiile în acvatoriu, tulburate periodic de câte o proră prea singulară a vreunei nave rătăcite din flotele Alianței Nord-Atlantice. Regiunea extinsă a Mării Negre, spațiu prin care periodic conflicte pătrund spre inima Europei, nu își găsește loc în agendele pipernicite ale oamenilor de stat din Europa, iar când regiunea există totuși acolo motivele reinventării zonei trimit la proiecte cu beneficii unilaterale, conducte, contracte și multe zerouri.

Pe terenul părăsit militar și geopolitic de Statele Unite în Siria vor patrula în curând trupe regulate ale Turciei și Federației Ruse. Portavoci ale Rusiei din diferite colțuri ale lumii se grăbesc să anunțe ieșirea militară a Statelor Unite din Siria (și acordul ruso-turc corelat privind protecția zonei de securitate de la frontiera turco-siriană) drept premise suficiente pentru revenirea Federației Ruse ca putere globală.

Nu există, după 2014 (Crimeea și Donbas), atâtea motive simultane de satisfacție (șampanie și caviar) la Moscova și nici atâtea fronturi multiple pe care alunecă din nou șenilele geotancurilor rusești, odihnite după hibernări îndelungi.

Este cert deja că revanșa geopolitică rusească se produce într-un moment în care, în Europa și peste Ocean, bunul Homer moțăie. Liderii Uniunii se întrec epopeic în urzeli de budoar. Mărețul Trump își contabilizează glorii mărunte în Camera Reprezentanților, de unde poate veni oricând glonțul sfârșitului său politic. Totul miroase a pucioasă și revanșe.

Uniunea Europeană nu are încă instrumente de joc global, în pofida ambițiilor de actor global pe care le tot circulă prin lume, iar America pare prea sleită de puseele propriilor săi Trumpi spre a mai vedea limpede ce se întâmplă în lumea reală de dincoace sau de dincolo de Ocean. Statele Unite nu mai pot repara dezordinea iliberală a lumii prin comandouri eroice și raiduri bine țintite. Este nevoie din nou de politici sistemice și nu (doar) de operațiuni speciale punctuale sau de ample gesticulații de scenă ale unor simpli actori.

Deocamdată, prevăzătoare, Moscova ține șampania la rece, amânând momentul deschiderii ei. Însă geotancurile ei hibride umblă din nou slobode prin lume, construind dezinhibat și alert, în timp ce în tranșeele anti-hibride ale Europei (Hybrid CoE / The European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) luptele par a se da ca la Cetatea Neamțului, între o mână de plăieși și regimente de asediatori.

x x x

O a doua șampanie stă la rece, așteptându-și momentul ei prielnic, la Washington.

Cu lichidarea de ieri a liderului terorist Abu Bakr al-Baghdadi, președintele Trump pare a-și mai reveni din “pumnii” electorali ai adversarilor săi politici, care enunțau un upercut iminent în următoarea repriză, în special în Camera Reprezentanților.

Este cert că operațiunea comandourilor Delta Force din nord-estul Siriei îl ridică pe Trump de la podea. Succesul acesteia are în back-ground un control informativ al zonei de netăgăduit, țesut cu migală în mulți ani de parteneriat cu forțele kurde și cu alți actori relevanți din regiune. Un succes de acest gen nu putea obține în prezent, acolo, decât Statele Unite.

Pe de altă parte, pare greu de admis că efectuarea periodică a unor operațiuni antiteroriste punctuale pot înlocui, în schema intereselor Washingtonului și ale Vestului, o prezență politică, militară, economică, geopolitică structurată și continuă în teritoriu. Mai ales că în locul acestei prezențe se va insinua acolo eternul rival geopolitic al Occidentului, Moscova.

Avem totodată multe motive să suspectăm marile cancelarii de înțelegeri oculte și de reconfigurări regionale și globale ale lumii geopolitice în care trăim. De la noua cortină gri care se lasă în estul Europei, de la reconfigurările proiectului european al Balcanilor de Vest, de la mutările de șah geopolitic din Orientul Mijlociu și Apropiat, arhitectura geopolitică este într-o dinamică accelerată a reconfigurării. Mai mult, în chiar interiorul lumii euroatlantice încep să prindă contur cortine.

În momentul de față taberele rămân precaute, iar șampaniile – în frapiere. Noi mutări geopolitice sunt iminente, iar scena de confruntare tactică va rămâne pentru o vreme Siria. Însă turbulențele sunt din ce în ce mai frecvente, inclusiv în spații tradițional intangibile, de la Barcelona la Podgorica, de la Londra la Kiev, de la Tripoli la Chișinău, de la Hong Kong la Damasc, de la Istanbul la Bruxelles.

Păpușarii ridică și trag cortine între scene și lumi, într-o regie hibridă care se cere imperios decriptată.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: ,Currently there are "19 comments" on this Article:

 1. ion spune:

  Nu prea am inteles de ce atat tam-tam fac cu acest terorist ucis. Mi se pare o mica fumigena.

  • Josef Svejk spune:

   Teroristul asta marunt a cam facut Occdientul sa scheaune. Timp de cativa ani a controlat un teritoriu comparabil cu cel al Romaniei, + resurse semnificative de hidrocarburi. Exista o buna sansa ca influenta sa sa se intinda si asupra emriatelor din Golf. Adica ~ 60%-70% din sursele energetice ale UE sa ajunga in mana unui terorist al carui scop declarat era cucerirea si supunerea ghiaurilor din Europa…

   Pana prin 2017 “strategii” si “leader-ii” isi frangeau mainile prin cancelariile occidnetale tanguindu-se “Ce ne facem fetelor?!”. Dupa ce ofensiva lui Trump din 2017-2018 a lichidat in cateva luni ceea ce parea indestructibil, vad ca Europa a cam inceput sa uite ca i-a trecut glontul pe la ureche…

 2. victor L spune:

  Sumbra perspectiva extinderea Rusiei, dupa sloganul “URSS se invecineaza cu cine vrea!”
  Dar ca spectator de pe margine, care urmareste de peste jumatate de secol mersul Lumii, sint uluit ca tot SUA ramin principalele vinovate de raul mers al treburilor. De peste tot.
  Perceptia mea este ca se ocoleste prea vizibil politica externa germana, ba chiar a UE.
  Nu doar marele urs de la rasarit vrea sa iasa din hibernare. Cine crede ca Germania a putut sterge din Istoria ambitiile spatiului vital se inseala amarnic.
  Nici cu ambitiile revansarde ale Frantei nu e bine sa ne impacam.
  Si, vorba poetului, pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte cun nume, s-a gasit acarul Paun, numit SUA. Bun prilej pentru a-l ataca si pe Trump; de parca Obama a facut mai mult decit sa primeasca Premiul Nobel pentru Pace :D
  NB,
  expresia mai veche, “a arunca pisica moarta peste gard” s-a europenizat, “a arunca relele Lumii peste Balta”.

 3. MariS spune:

  Da, pe tabla de sah globala se pare ca se desfasoara o partida ciudata: de o parte se afla un jucator cu ambitie, Putin, ce muta tare si consecvent, iar de partea cealalta in loc de unul sunt 3 jucatori ce muta pe rand, Trump, Merkei si Macron, care au planuri diferite si care isi urmaresc propriul plan, stricand planurile partenerilor. Nu trebuie sa fii mare jucator de sah ca sa-ti dai seama destul de repede ce soarta va avea partida.

  • Harald spune:

   @MariS – cine n-a înțeles nimic din rezultatele obținute de Brejnev, își poate pune liniștit speranța în Putin :) Își mai aduce aminte cineva ce spunea Einstein despre a încerca mereu și mereu același lucru?

 4. Cristian Ioan spune:

  “de trolii din Sankt-Petersburg, a căror prestidigitație face furori în saloanele Vestului.”

  foarte poetic spus de mazeta, echidistantul, newlook, toni_ruznacia si alti postaci kaghebisti, celebrii pe HN!

 5. Lucifer spune:

  O panoramă înfricoşătoare cu concluzia: ” Totul miroase a pucioasă și revanșe.”

  Lumea s-a săturat de atâta pace şi vrea altceva. Asaltul Rusiei, Chinei şi Turciei contra Occidentului este o evidenţă, mai ales că o nouă Cortină de Fier se ridică între cele două maluri ale Atlanticului şi mai ales între Europa de Vest şi Europa de Est.
  Germania şi Franţa conspiră cu Rusia vânzând ţările din Est ca Georgia, Moldova şi Ucraina şi visând la marea Uniune Euroasiatică anti-americană. Ţări ca Polonia, Ţările Baltice, România se simt ameninţate şi înfricoşate de perspectiva de a intra din nou în malaxorul germano-rus.

  Ferească Dumnezeu ca SUA+UK+NATO să părăsească Europa de Est.

 6. Polilogu spune:

  Dacă ar înțelege căt mai multi ceea ce se desluseste pentru România în acest articol,ar fi foarte bine. Ma tem însă că în iuresul atător lupte interne care s-au abătut peste noi, acest lucru nu se va realiza. Și zău , că vom avea de tras consecinte grele.

 7. Josef Svejk spune:

  Refuzul Micronului da a permite inceperea negocierilor de aderare a Albaniei si Macedoniei la UE e una din rarele sale dovezi de luciditate. Daca singurul argument pentru primirea lor in UE e acela ca altfel intra in sfera de influenta rusa (Albania?!) atunci evident ca ele n-au ce cauta in Uniune, asa subrdeda si pacatoasa cum e. Ambele tari sunt zdruncinate de grave probleme interne ce nu ar face decat sa amplifice suferintele UE.

  Mare problema a Rusiei e accea ca o tara cu economia undeva intre cea a Spaniei si a Italiei pur si simplu nu-si poate permite politica externa de mare putere pe care o prmoveaza piticul de la Kremlin. Cu cat se umfla mai tare cu atat craca subrda pe care sta si asa cu greu risca sa se rupa. Treaba Occidentului nu e sa se ia la interecere socialista cu Rusia sau China pe tema “Ghici cine inghite mai multe tari?”. Treaba Occidentului e sa-si prezerva valorile. Sa ofere prosperitate si libertate propriilor cetateni si nu sa se lanseze in aventuri pe unde si-a intarcat mutu’ iapa. Cei ce doresc sa fie ajutati, merita sa fie ajutati. Cei ce nu stiu ce vor trebuie lasati sa se hotarasca. Ei nu trebuie in niciun caz atrasi cu de-a sila.

  • Shagrat spune:

   Eh, daca in loc sa investeasca sute de miliarde in razboaie pentru petol, SUA a fi investit macar a zecea parte din sumele respective in Europa de est (asa cum face cu Isrelul), Putin era de mult pisicut cuminte.

   • Harald spune:

    Da, sigur ieșeau la pensie Cozmin Gușă sau Mircea Geoană, dacă investeau americanii bani în Europa de Est :) La fel cum a ieșit Merkel la pensie :)

   • Josef Svejk spune:

    Daca nu se investeau parale in razboaiele din Golf grosul rezervelor de petrol ale lumii ar fi ajuns impartite intre ayatollah-ul Iranului, Saddam Hussein si Volodea Putin pentru vreo 30 de ani. Adica butoiul de petrol ar fi fost de vreo 3-4 ori mai scump pentru 3 decenii. Economiile lumii civilizate ar fi fost in ruina totala. UE si NATO nu s-ar fi extins niciodata spre est si bunul Putin ar fi fost de cateva ori mai putenic si mai bogat. Respectiv ar fi inghtit ce ar fi vrut muschiu’ lui in Europa de Est si-n Caucaz. Foarte atractiv tabloul, nu-i asa?

    Ca sa investesti trebuie sa existe conditii. Lucrez pentru o companie americana si s-a pus de mai multe ori problema afacerilor in Estul Europei. Exista filiale si furnizori in Polonia, in Slovacia si mai nou in Ungaria. Ele merg binisor. In cazul Romaniei nimeni nu a reusit sa demonstreze ca se pot castiga bani acolo platind toate taxele si supunandu-te legislatiei in vigoare. Pe bune! Cu naiba sa investeasca cineva daca nu are nici macar teoretic vre-o sansa sa castige bani?!

    Daca va referiti la investitiile in aparare, SUA si-au incercat norocul in Europa de Est. Cu un succes destul de incurajator in Polonia si cu esecuri aproape peste tot altundeva. Polonia are astazi cea mai puternica si mai moderna armata din zona. E mai bine echipata ca cea germana si in mod cert e un loc unde alde Putler nu si-ar incerca norocul nici macar prin “operatiuni hibirde”.

    In porivinta esecurilor, un singur exemplu in cazul Romaniei: De prin 2011-2012 Romania nu mai are mijloacele necesare sa-si controleze spatiul aerian, din lipsa de avioane de lupta. Unitati de aviatie britanice, americane si canadiene au asigurat de atunci si pana in zilele noastre, prin roatie, securitatea saptiului aerian roman. Asa numitele “misiuni de politie aeriana”. Inca din 2010-2011 Pentagonul a oferit Romaniei intre 24 si 48 de avioane F-16C/D din stocurile SUA, aflate in conservare in Nevada, sau combinatii de avioane vechi si avioane noi in orice proportie sau aviaone noi la pret preferential in orice numar. In cazul avioanelor vechi astea veneau pe gratis Romania avand doar obligatia sa plateasca pregatirea personalului sa-si cumpere munitie si sa platesca scoaterea lor din conservare. Dupa ani de tanguieli toate ofertele au fosst respinse. E deja ca-n povestea lui Creanga cu “Muieti is posmagii?”.

    Guvernul Ponta insa a decis sa cumpere pe bani din Portugalia 12 avioane F-16A/B (mai vechi si mai uzate ca cele oferite gratis de SUA) care (culmea!) fusesera primite de Portugalia la mana a doua pe gratis din SUA in anii ’80 in conditiile oferite azi si Romaniei. Numai ca portughejii au fost smercheri si au vandut Romaniei pe bani buni 12 avioane vechi primite gratis acum mai bine de 30 de ani. Evident ca Romania a avut de platit pe langa pretul avioanelor atat pregatirea persoanlului cat si munitia si scoaterea avionelor din conservare. Totalul facturii a fost de peste $1 miliard. Adica mai mult decat ar fi scoaterea din conservare, munitia si pregatirea pesronalului pentru 24 de avioane de generatie mai noua si mai putin uzate din stocurile USAF. Merita mentionat ca, conform MApN Romania ar avea nevoie de minim 24 de avioane spre a-si putea asigue controlul spatiului aerian….

    Romania plateste anual de 16-17 ani echivalentul in lei a $1.5 miliarde in pensii speciale vechilor APV-isti ai armatei comuniste pensionati pe la 30-40 de ani… Daca macar jumatate din banii astia s-ar fi dus pe achiztii de echipament militar, o buna parte din industria de aparare romana (azi aproape disparuta) ar fi avut de lucru (licente, colaborari, etc.) si azi armata romana ar fi la nivelul celei poloneze si nu s-ar teme nici de tata lu’ Putler. Cam ce anume credeti ca se poate investi intr-un aswemenea loc?! Intreb si eu, nu dau cu parul…

    • Shagrat spune:

     ” Adica butoiul de petrol ar fi fost de vreo 3-4 ori mai scump pentru 3 decenii. Economiile lumii civilizate ar fi fost in ruina totala. UE si NATO nu s-ar fi extins niciodata spre est si bunul Putin ar fi fost de cateva ori mai putenic si mai bogat. Respectiv ar fi inghtit ce ar fi vrut muschiu’ lui in Europa de Est si-n Caucaz. Foarte atractiv tabloul, nu-i asa?”
     L-au inlocuit Saddam cu un guvern pro Iranian. Daca n-ar fi de plans ar fi de ras.

     “Ca sa investesti trebuie sa existe conditii. [...] Cu naiba sa investeasca cineva daca nu are nici macar teoretic vre-o sansa sa castige bani?!”
     Microsoft, Bechtel si altii s-au descurcat ;) Si cand a iesit la iveala o mica parte din ce au facut, imediat oameni bine plasati care acum sunt procuroei europeni i-au declarat nevinovati. Nu cred ca se pune problema ca SUA nu are capacitatea sa-si protejeze investitiile in Romania. Dar in loc sa investeasca in ceva ce ar fi intarit si Nato si ambele tari, a preferat sa protejeze borfasi mai ceva ca FSN-ul. Zic si io nu dau cu paru’. E greu de vazut ca o parte foarte insemnata din politicienii (si procurorii, si judecatorii, si ofiterii) de care ne plangem sunt asa de sus, tocmai pentru ca si-au dat concursul la astfel de “afaceri profitabile”? Absolut toti cei la care va referiti in paragrafele urmatoare intra in categoria asta.

     “[...] azi armata romana ar fi la nivelul celei poloneze si nu s-ar teme nici de tata lu’ Putler. Cam ce anume credeti ca se poate investi intr-un aswemenea loc?! Intreb si eu, nu dau cu parul…”
     Ce s-a investit in UCK (islamisti) in Kosovo, in FSA si alti “islamisti moderati” in Siria, YDF (comunisti) tot in Siria, “islamisti moderati” prin Libia, si alte astel de creatii. In mod clar, investitii mult mai previzibile, profitabile si folositioare decat investitiile in Romania nu?

     Ce e penibil e ca mai nou, SUA inarmeaza si Ucraina, si politicienii romani si polonezi aplauda ca tontii, cu toate ca Ucraina continua sa trateze cele doua tari si minoritatile respective cu ostilitate deschisa. Dar, banuiesc ca si Ucraina e mai putin corupta si mai previzibila, nu?

     • Josef Svejk spune:

      1. Dacă Saddam nu era oprin în 1990-1991 ar fi cucerit fără probleme toată pensinsula arabică nu doar Kuweit-ul. Deci grosul rezervelor planetare de petrol ar fi fost împărțite între Saddam, Iran și Rusia. Sunteți chiar așa de greu de cap?

      2. În condițiile din România nu se pot face bani gradul de atractivitate pentur companiile americane e undeva pe la 0. Piața e mică, amărâtă și puternic distorsionată. Infrastructură nu există iar costul muncii e enorm. Nu guvernul american face investiții ci companiile americane. Iar ele nu au nicun stimulent.

      3. „Islamiștii ăia moderați” au primit în total mai puțin decât pensiile vechilor APV-iști comuniși pe 9 luni. Situația catastrofală a armatei române se datorează exclusiv României și modului în care se risipesc banii apărării de aproape 20 de ani. E ca și cum Germania anilor ’60 și-ar fi tocat bugetul apărării spre a plăti pensiile imense foștilor membrii SS și Gestapo. Chiar nu sesizați absurdul situației?

      4, Armata rusă e la rândul ei într-o situație catastrofală., prost echipat, coruptă și condsă de cretini fără prereche. Ăsta e oarecum și norocul României. Ukraina n-are nevpooe de prea mult spre a-i ține în loc. Sumele pe care le primeșete ea de la SUA sunt exrerem de mici. Cea mai mare tranșă de asistență americamnă primită de Ucraina în 2018 era de $340 milioane, adică pensiile APV-iștilor comuniști români pe 2.5 luni. Încă odată, problema apărărrii e exclusiv în România la cheltuileile aiurea pe pensiile haitelor de criminali comjuniști iincompetenți.

      Evident că politicienii români și polonezi aplaudă mlaștia în care s-au înfundat rușii și ucraineenii. Atâta timp cât și unii și alții sunt ocupați să-și dea reciproc în cap nu au vreme de agresiuni împotriva celorlați vecini. Ucraina nu e cu nimic mai brează ca Rusia, doar mai slabă. De aiai și trebuie sprijinită cât să nu se prăbușească. Iar Rusia pe lângă bleaua ucraineeană e băgată până în gât în rahatul sirian. Să dea Dumnezeu să rămână în situația asta măcar câteva decenii…

 8. Decebal spune:

  Poate ca lumea se imparte, iarasi, de comun acord, sub ochii nostri.
  Poate ca SUA se retrage oficial din unele zone si lasa Rusia sa le ocupe oficial, Rusia urmand sa sustina material implicarea sa crescanda si sa se lase, poate, macinata, de catre aliatii tacuti ai SUA, din acele zone.
  Poate ca SUA se va intelege cu China, iar Rusia face parte din targ. Poate ca de China ar trebui sa se teama Rusia, inainte de a se teme de SUA.
  Poate ca SUA alege calea (mai economica) a interventiilor “chirurgicale”, ce pot avea, iata, cel putin acelasi impact de imagine precum invaziile cu mii de oameni si blindate.
  Poate ca anesteziata UE este incapabila sa umple anumite “goluri” si-si va plati scump nepriceperea.
  Poate ca nimic din toate acestea si cu totul altceva. :)

 9. Ursul Bruno spune:

  Fara resursele rusesti si lumea araba, forta de munca ieftina din Asia occidentul si SUA nu puteau sa produca bunastarea in care traiesc. Cine neaga aceste aspecte nu intelege cum functioneaza lumea. Scenarii se fac tot timpul, lumea este in schimbare, normal sa fie dupa caderea barierelor intre est si vest si va trece ceva timp pana vor dispare si din capatanele celor se joaca cu tancurile in lada de nisip atat virtuala cat si reala.
  Chiar crede cineva ca oamenii mai doresc sa reunte la aspecte pozitive ale globalizarii ? la ora actula exista mai multi care profita decat cei care pierd si asta datorita progresului technologic si a liberi circulatii a marfurilor cat si al oamenilor.
  Cercetarea datorita interconectivitatii globale reuseste, zilnic, sa gaseasca noi solutii incepand din domeniul technic si pana la cel medical, solutii in favoarea maselor largi ale oamenilor.
  Globalizarea a produs transparenta , a marit intr-un ritm ametitor schimbul de informatii astfel oamenii fiind constientizati si putand reactiona pe masaura.
  Ciondanelile intre politicieni si unele state la care asistam provoaca speculatii interminabile incepand cu iadul nuclear, iadul ecologic si alte catastrofe care se “vand” mai bine decat anostele stiri despre descoperirile pozitive, premii Nobel, premii in medicina, literatura etc.
  Genetic omul nu s-a mai schimbat de sute de mii ani, “costumul” emotional fiind acelasi, fricile de tot felul dominand viata de zi cu zi.
  Daca aceste frici mai sunt alimentate de speculatii, situatia devine intradevar exploziva si este de datoria politicienilor sa tina capacul pe oala.

 10. Constantin spune:

  “…geotancurile ei [Rusiei] hibride umblă din nou slobode prin lume, construind dezinhibat și alert, în timp ce în tranșeele anti-hibride ale Europei [...] luptele par a se da ca la Cetatea Neamțului, între o mână de plăieși și regimente de asediatori.”

  Păi, asta nu sună a “Teoria conspirației”, așa cum este ea prezentată și “desființată” de către mai toți analiștii și profesorii de științe politice?!

  Ba, da! Dar nu găsesc argumente împotriva afirmațiilor autorului articolului, prin urmare, textul însuși este un argument împotriva “analiștilor”.

  Dar, cred că există o slăbiciune de fond a construcției logice a textului. Desigur, nu contest realitatea evidentă a faptului că România devine vulnerabilă într-o regiune vulnerabilă. Opinia mea, însă, este că cea mai mare parte dintre vulnerabilitățile României de astăzi sunt create de România însăși. Iar responsabili pentru viitorul lor sunt cetățenii care optează pentru un drum sau altul.

  Este posibil ca noua “cortină” să fie astăzi trasă la Est de patria noastră. Există iluzia unora că lumea poate funcționa ca un kibutz, în care toți sunt egali și se autogospodăresc, dar de fapt nu poate fi viabil fără coordonarea cuiva din exterior. Ei bine, noi cei din partea asta a lumii știm asta pentru că Occidentul a făcut pe noi experimentul care a durat 45 de ani. Și ne-a ajuns!

  Cred, însă, că dincolo de “coordonarea cuiva din exterior” drumurile popoarelor în istorie depind în foarte mare măsură de propriile opțiuni.

 11. quovadis spune:

  Doar trebuie sa privim totul ca o evidenta , ca un adevar , ca o noua necesitate atasata UE . Propria noastra existenta pe planeta ne arata clar ca jocul intereslor este mai durabil si mai actual decit jocul prieteniilor indiferent de natura lor .Pina mai ieri, Europa nu reprezenta nici o forta poltica ,nici o forta militara ,nici o forta economica . Germania nu exista ca un intreg , cit despre restul se stie ce si cum era fiecare .Uniunea Europeana capaciteaza azi 450 mil de locuitori cu un PIB extraordinar de mare , o forta economica ce are nevoie in final de o forta militara pe masura . Vremurile s-au schimbat si Europa ca un intreg are un cuvint greu de spus in lume ,cuvint ce poate nu convine multora . Ca sa facem asa doar o minima nuatare a intelegerii, Europa este peste tot in lume si in America si in Asia si in orisicare colt al omenirii . Incet , incet , pe nevazute , Europa acopera mare parte din necesitatile lumii , fie ele spirituale ,economice , militare si nu in ultimul rind de bunastare a tuturor . Liberul schimb , libera circulatie a oamenilor si a marfurilor ,posibilitatea libera de exprimare (adevarata sau falsa , chiar nu conteaza ), conectarea tuturor oamenilor ca un intreg la informatie , posibilitatea fiecaruia dintre noi de as alege forma de exprimare a nazuintelor personale , exceptionalitatea propriilor noastre spuse si fapte , determina o miscare mondiala ,chiar daca inca nu este inteleasa de noi toti ,ce pune in prim planul existentei noastre – DREPTURILE OMULUI- Fara sa stim , cu totii ne descoperim,o data cu trecerea timpului , parte a acestui proces de reconciliere mondiala si ne indentificam cu acest unic deziderat numit asa de frumos UMANITATE .Uniunea Europeana , cu FRANTA ca rol determinant (dar oare cind nu a fost asa in istoria recenta a lumii ), ataseaza deja ca nou concept politic ideea de TRANSPARENTA POLITICA si de aducere a tuturor deciziilor politice si nu numai ,la suprafata , facind astfel accesibila participarea noastra a tuturor (oameni existind pe planeta )la intelegerea drumului de urmat , ca o necesitate de bunastare a noastra a tuturor . Este in fapt o oferta arata si adresata lumii , o oferta ce nu poate fi refuzata de nimeni pe planeta , chiar daca izolationismul , nationalismul de mucava si asa zisul patriotism ,exprimat declarativ dar in esenta mincinos aratat noua inca isi face loc in lume, o oferta zic ce nu poate fi refuzata de generatiile ce vin peste noi ca un imens tavalug al cunoasterii . Acest simplu cuvint numit CUNOASTERE , va duce in viitorul apropiat la o noua forma existentialista de perceptie a umanitatii, la inlaturarea formelor ce cindva poate au facut un bine omenirii (dar poate si foarte mult rau )si la determinarea politicului din intreaga lume de as asuma in integralitate sau ca existentialitate decizia ca forma colectiva de exprimare , atasata notiunilor de adevar , de responsabilitate si de transparenta ,scotind din ecuatia politica asunderea unor teme ce pot fi stiute , dezbatute doar de unii dintre noi , prin simpla si incorecta motivatie- STIM DOAR NOI SI DECIDEM DOAR NOI VIITORUL VOSTRU- In curind aceste notiuni aratate vor face parte si din NORMALITATEA noastra a tuturor romani fiind . Doar sa ne inchipuim cum ar arata o lume in care noi toti stim tot ceea ce este spre binele neamului din care facem parte si conectati la aceasta UNIUNE EUROPEANA (nimeni nu a crezut in posibila si functionala ei existenta ) sa fim in stare, ca un intreg , sa determinam un univers omenesc sa ne asculte si sa ne accepte aceasta incontestabila notiune de bine numita DEMOCRATIE. In rest cine mai crede ca Rusia (fie ea si beneficiara a unui armament performant ) poate decide soarta a 450 mil de oameni sau a omenirii ca un intreg se insala . Rusia este pusa in fata unei evidente ,ea reprezinta la nivel global un teritoriu imens locuit acum de o populatie foarte mica ,iar viitorul arata clar ca mari parti din Rusia (ca posibilitate ) ce acum nu permit dezvoltarea umana (ca fiinte ) in curind datorita cresterii temperatirilor pe glob, aceste zone vor putea fi locuibile si bogatiile atasate acestora usor accesibile . O lume intreaga deja priveste cu jiind spre Rusia . Miliarde de oameni in viitor vor migra spre aceste zone nou locuibile . Sa ne gindim doar ca peste putin timp rusia isi modifica paradigma politica si devine atasata notiunii de democratie . Ce forta militara ar fi creata impreuna cu partea de Europa a Rusiei . Nu cred ca partea asiatica are sanse intr-o perspectiva de zeci de ani sa ramana ruseasca . Deja si Franta si Germania au luat in calcul aceasta posibilitate . Cei care inca se opun acestei evidente ,nu sunt vesnici pe planeta si in curind intervalul de timp in care posibile astfel de mutatii se vor produce se ingusteaza . Poate gresesc si cred doar eu ,dar o parte a componentei militare a Rusiei este posibil sa fie produsul unui transfer tehnologic europan ce are in vedere o altfel de asezare a intereslor in lume . Dar e doar o simtire si nu un adevar ceea ce spun.

 12. victor L spune:

  Situatia nu pare a fi cum ni se prezinta de catre cei care cad usor in fandacsie:
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-23459969-trupele-americane-fost-vazute-patruland-siria-apropierea-granitei-turcia.htm
  Ba uite nu-s, ba patruleaza pe unde nu te astepti.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dorin Popescu


Dorin Popescu

Președinte al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House (think-tank de politici publice la Marea Neagră), din iulie 2017. Este fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectua... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)