Home » Global / Europa »Orientul Mijlociu »Reactie rapida » Citesti:

Hannibal ante portas!

Theophyle ianuarie 13, 2011 Global / Europa, Orientul Mijlociu, Reactie rapida
37 comentarii 5,966 Vizualizari

Bantuiti de criza si de disensiunile generate de ea, dupa “salvarea” cu preturi exorbitante a Greciei si Irlandei, cu un orizont destul de complicat in ceea ce priveste situatia economica a Portugaliei si a Spaniei, cu probleme politice care arata de nerezolvat in tara gazda a Uniunii Europene – Belgia, care  din 2007 si pana astazi se afla intr-o criza politica fara precedent in lumea occidentala, Europa se poate trezi in mijlocul unor conflicte majore la portile ei de  sud si de sud-est.

Protestele violente din Magreb (Tunisia si Algeria) din ultima perioadă zdruncină profund un status-quo fragil in aceste tari, impingand popoarele in bratele islamistilor sau in cele ale comunistilor, reinvigorand sloganuri de mult uitate si regasite astazi nu numai acolo, dar si in mijlocul Europei prospere.

De mai mult de o saptamana, sute de tineri din Algeria protesteaza, devastand zeci de magazine, arătand astfel dezacordul faţă de creşterea preţurilor la produsele alimentare. Demonstranţii au aruncat în poliţişti cu pietre, artificii şi au ars cauciucuri. Pentru a dispersa masele oamenii legii au ripostat cu gaze lacrimogene. Este cel de al doilea val de proteste din ultimele zile. Preţul la făină şi ulei s-a dublat în ultimele luni şi a ajuns la un nivel record.

Protestele algeriene s-au raspandit rapid spe tara vecina, care impartaseste aceeasi soarta economica si politica – Tunisia. Tinerii tunisieni protestează împotriva ratei şomajului foarte ridicata, a corupţiei şi a împărţirii nedrepte a resurselor ţării între săraci şi bogaţi. Demonstraţiile care au început ca simple proteste sociale s-au transformat în adevărate mişcări de masă. Protestele au devenit o amenintare majora pentru regimul preşedintelui Zine el Abidine Ben Ali, care conduce Tunisia dictatorial de mai bine de 23 de ani. Politica sa de suprimare a oricărei opoziţii a fost tolerată de puterile occidentale, care au văzut în regimul secularizat al lui Ben Ali o aparare împotriva forţelor extremiste islamice din regiune.

Ce se va intampla acolo nimeni nu stie, un singur lucru este sigur – dictaturile tolerate de occident ar putea cadea in mainile unor regimuri extrem de problematice in vecinatatea Europei. Alternativa “optimista” ar fi un totalitarism cvasi-comunist, de gen Hugo Chávez sau alternativa “pesimista” – un islamism de gen Ahmadinejad.

Daca criza  Magrebului este in majoritatea ei de natura economica, in Liban s-a declansat o noua criza politica, care poate genera un nou razboi civil. 11 miniştri ai Hezbollah au părăsit cabinetul premierului Saad Hariri. Ei protestează astfel împotriva anchetei Tribunalului Naţiunilor Unite în cazul uciderii fostului premier libanez Rafik Hariri. Hezbollah considera Tribunalul ONU un “proiect israelian”, menit sa slabeasca coeziunea libaneza si sa condamne liderii organizatiei. Hezbollah a solicitat din partea premierului Saad Hariri, fiul fostului prim ministru Rafik Hariri, victima unui complot islamist, să retragă susţinerea Tribunalului ONU. Fara indoiala ca intr-un conflict dintre Hezbollah si statul libanez armata libaneza nu are nici o sansa.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, aflată în vizită în Emiratul Katar, a declarat legat de evenimentele recente de la Beirut că: “În opinia noastră, evenimentele de astăzi sunt o tentativă evidentă a forţelor din interiorul, dar şi din exteriorul Libanului, de a submina justiţia, suveranitatea şi independenţa ţării şi de a periclita stabilitatea şi progresul în Liban.”

Deci pe teritoriile vechilor fenicieni si cartaginezi (si ei fenicieni de origine) se pot naste cateva situatii extrem de periculoase la granitele Mediteraniene ale Europei.

Pentru ca stirile bune sa fie complete, în Germania se poartă de câteva zile o intensă dezbatere privind comunismul. Dezbaterea a fost provocată de un articol semnat de preşedinta Partidului Stângii (Die Linke), Gesine Loetzsch, apărut în ziarul “Lumea Tânără”, ziar care, pe vremea defunctei RDG, era organul oficial al organizaţiei de tineret a comuniştilor, echivalentul Scânteii Tineretului din România. Gesine Loetzsch scria ca “Putem găsi căile spre comunism doar dacă ne aşternem la drum şi dacă experimentăm, indiferent dacă ne aflăm la putere sau în opoziţie.”

Partidului Stângii (Die Linke) nu se considera un partid comunist. Asta de altfel se poate şi citi în articolul pe care l-a scris pentru ziarul Lumea Tânără. Gesine Loetzsch, care provine din defuncta RDG, şi care împarte din mai anul trecut conducerea formaţiunii cu vest-germanul  Klaus Ernst, a amintit că partidul său, un descendent direct al partidului de stat SED din RDG, a rupt-o cu stalinismul deja din 1990, cerând totodată iertare victimelor dictaturii comuniste. Loetzsch a subliniat în acelaşi timp că partidul său îşi doreşte o altfel de societate, în care oamenii să nu fie marginalizaţi, iar acest tip de societate exclude în mod automat stalinismul şi socialismul autoritar. (Sursa:DW)

Europa este amenintata din afara si din interiorul ei si ambele amenintari nu sunt nici simple si nici de neconsiderat. Sa speram ca politicienii Europei vor fi suficient de alerti sa inteleaga aceste provocari. Personal, nu sunt sigur deloc!

14. o1. 2011 ora 20:04 -

Lovitura de stat in Tunisia. Presedintele Tunisiei Abidine Ben Ali a parasit Tunisia si a fost inlocuit de Premierul tarii Mohamed Ghannouchi, care a anuntat ca a preluat carma tarii.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "37 comments" on this Article:

 1. moucha spune:

  Obisnuiti-va cu astfel de imagini: in 50 de ani ele vor fi peste tot. De ce ? Vom fi 9 miliarde pe Terra si vom fi probabil cea mai amenintata specie, chiar de noi insine. Cum resursele de petrol vor fi pe terminate, singura solutie va fi cresterea preturilor la tot si toate. Reactia va fi exact ca si acum: lume in strada, violente, incendieri. Numai ca atunci va fi o diferenta: azi le mai poti da ceva sa manance, atunci acest lucru nu va fi posibil.

 2. elena spune:

  De ce ar fi o nouă Venezuelă mai puţin rea decât un nou Iran? Pentru Europa zic.

  Nu prea subscriu la faza cu jihadul. Şi mă gândesc cât din sentimentele anti-Europa sunt resentimentul vizavi de foştii colonizatori, cât e ura veche şi universală a săracilor faţă de bogaţi, cât sunt nemulţumiri ale refugiaţilor mătrăşiţi după WWII?
  Cred că religia ar funcţiona, în cel mai rău caz, ca un catalizator.
  Nu ştiu, dar statele astea cam seamănă cu ţara noastră. Sărace, foarte corupte, prost administrate, un pic habotnice la bază. Orica să constitui un pericol trebuie totuşi să fii un stat puternic.

  • Theophyle Theophyle spune:

   Salut Elena,
   Nu trebuie sa credeti si Doamne fereste sa fiti aproape dar si Londra si Madrid arata ca la ceea ce nu subscrieti dumneavoastra chiar exista!

  • Juvete spune:

   @Elena – nu e vorba (numai) de aversiunea popoarelor foste colonii fata de fostii colonisti. E vorba de impactul modernitatii, cu toate bunele si relele sale, asupra unor societati cvasipatriarhale, feudale si aflate cu 600 de ani istorici in urma occidentului. Este reactia looserilor la pierderea razboiului economic si alunecarea lor in bratele unor miscari care se revendica exact de la patriarhatul ala, mai nou imbracat si in haina unui militantism care se revendica de la religie. Si care, in lipsa alternativei la mantuirea aici, pe pamant nu in gand (na ca sa citez din clasici), o promite in cealalta lume, atent condimentata cu 70 de vesnic fecioare.

   • elena spune:

    “Londra, Madrid” – au avut atentate nu pentru ceea ce sunt, ci pentru trupele trimise alături de americani. Stresant ar fi când ăia ar începe să arunce în aer prin Elveţia sau Belarus.

    “looseri” – păi nici noi nu ne prezentăm prea bine, nici economic şi nici sub vreun alt aspect.

    E drept că nu am altă bibliografie decât cartea Barbarei Tuchman, dar mi se pare că sar în ochi asemănările între anarhiştii sfârşitului de secol XIX, începutului de secol XX. Veniţi dintr-o sărăcie adâncă, plini de ură socială, gata să arunce aer reprezentanţi mai mult sau mai puţin marcanţi ai establishmentului. Ce efect au avut, cine îşi mai aduce azi aminte de ei?
    Răul major l-au produs partidele de stânga organizate, nu supăraţii cu bombe.

    Ce se poate întâmpla dacă tot nordul Africii ajunge în mâna unor regimuri extremiste? Se unesc sub steagul verde, fac un nou califat şi-i alungă pe americani şi pe evrei? Sau din bugetul ăla prăpădit al lor sponsorizează nişte mişcări care sabotează reţelele de metrou din Europa?
    Nu văd posibilă o coagulare ca în secolele şapte-opt. Sunt etnii diferite, nemulţumiri teritoriale, şiiţi şi sunniţi, interese proprii.

    • raul spune:

     Este vorba despre interesele tarilor mari in resursele tarilor sarace. Europa nu prea mai are resurse, depinde in mare parte de gaze, petrol si pamanturi rare importate. Controlarea resurselor Africii este esentiala pentru Europa.

     Aici nu e vorba despre magrebienii care mor de foame ci despre pierderea bunastarii in Europa. Nu pare etic, dar Europa traieste ca si SUA pe spatele tarilor sarace. Daca tarile sarace ajung sa-si controleze propriile resurse, Europa cade.

 3. marius spune:

  Stimate autor,
  lasand la o parte tema de fond a articolului, am o mica nelamurire: Pe ce planeta e emiratul Katar, ca pe Pamant nu e. Daca totusi referinta e la un emirat pamantean, pe viitor verifica rezultatele lui Google Translate, deoarece pe romana nu e perfect.

  P.S. Nu-i frumos sa copiezi.

  • Theophyle Theophyle spune:

   daca ati fi citit cu o mai mare atentie ati fi vazut ca:
   1. Sursa citatelor este mentionata cu link, DW :lol:
   2. Pentru a nu altera citatul din sursa am redat versinea germana ” Das Emirat Katar” (arabisch ‏قطر‎ Qatar, DMG Qaṭar) si nu cea engleza preluata in romana :)

   Deci cred ca merit o scuza. Linkurile la surse sunt bold!

   • marius spune:

    Da, ai dreptate, la sfarsitul articolului apare intre paranteze DW. Deoarece pozele au mentionate diverse surse, era greu de presupus ca articolul a fost preluat integral, caz in care ar fi trebuit precizat acest lucru de la bun inceput. Poate am fost putin ironic, dar nu cred ca in germana Tunisia si Algeria se scriu ca in romana, iar daca aceste denumiri s-au tradus, micul emirat nu merita un tratament similar.

    • Theophyle Theophyle spune:

     marius, omule :)
     Un citat este un citat in special daca incepe cu -”- si se sfarseste cu – “- asa cum este in textul de mai sus, deci nu trebuie alterat nimic din acest citat, asta este regula nu am inventat-o eu :)

  • filadel spune:

   Ce-mi place mie cînd țara arde (Anibal la ușe) și baba se piaptănă.

   • Theophyle Theophyle spune:

    hai ca avem nautati :) Lovitura de stat in Tunisia. Presedintele Tunisiei Abidine Ben Ali a parasit Tunisia si a fost inlocuit de Premierul tarii Mohamed Ghannouchi a anuntat ca a preluat carma tarii.

 4. Cristian Medelean spune:

  Deranjul social in mai toata lumea e doar la inceput… Atata timp cat puterile (fie ele democratice sau despotice, conservatori sau progresisti, etc.) transnationale organizate in retele dubioase au ca unic obiectiv prezervarea privilegiilor si a averilor pe care le detin, nu trebuie sa ne asteptam la nimic bun in viitorul apropiat… Ideologiile sunt moarte, si odata cu ele, valorile si crezurile care tineau cat de ca unite popoarele intre ele…

  Dovada ca ideologiile sunt doar mascarade de suprafata (simulacru cum sugera Baudrillard) se poate vedea si in ograda romaneasca unde stanga cu dreapta se amsesteca intr-un conglomerat absurd, cu singurul scop de a cuceri puterea…

  Criza economica generata exclusiv de elitele mondiale (de zgarcenie si minciuna) se rezolva dupa cum se vede peste tot in lume prin transferul costului ei catre populatii… Iar oamenii vad lucrul acesta. Ajutati si de WikiLeaks, popoarele isi dau seama tot mai mult de calitatea elitelor care le conduc…

  Nu stiu daca revolutia bate la usa, dar stiu ca conflictele vor abunda…

  • Theophyle Theophyle spune:

   Cred ca suntem la inceputul unei perioade interimare, cred ca ne aflam la inceputul unui nou ev, spre ca nu va fi violent, desi se prea poate sa fie. Ideologiile sunt moarte de mult timp, si nici nu prea le-am iubit. Am preferat intotdeauna doctrine. Ideologiile implica putin “spalat de creier”.

 5. neamtu tiganu spune:

  Domnu Theophyle, cu tot respectu da cred ca ati itepretat gresit spusele doamnei Gesine Lötzsch. Nu-mi permit sa va spun ce a zis in realitate ca tot ma banati.

 6. victor L spune:

  @ marius,
  dupa explicatiile primite nu trebuie sa-ti ceri scuze; mergi doar dupa usa din baie.

 7. gabriela filip spune:

  Buna seara,
  Eu am o alta spaima ,dar mai mica recuosc. In preent ma cam lasa rece si chestiunea cu doctrinele, nu numai cu ideologiile…..
  Vine insa un domn cam tanar, usor aiurit si care se ia foarte in serios si repeta esentialul ca sa pricepem,adica tot reformuleaza pentru neinitiati , ..deci vine un domn la money channal si spune ca acum 500 de ani Franta avea o datorie publica neplatibila ( adica nu stiu ii trebuie ori 50 ori 500 de ani , nu prea le am cu cifrele, ca sa plateasca.Si atunci centru de putere al lumii s-a dus in America. Acum spune el ca SUA are o datorie externa pe care poate sa o plateasca in vreo mie de ani si deci centru de putere al lumii se va muta in China…daca va fi asa sper sa nu apuc, caci dupa rusi colhozisti sa vina acum copilasii acestia galbeni si si ei comunisti ….doctrina asta chiar nu o pot ignora, e poate cea mai mare lehamite a vietii mele.
  eu acuma ma gandesc de vreun an la euro si la cat va mai rezista si cum cu ce costuri si nu prea imi pasa ca in Germania o sonata ii mai da cu comunismul.Stii ceva? La chinezi e chiar adevarat!

  • Cristian Medelean spune:

   Doctrinele izvorasc din ideologii; nu sunt altceva decat operationalizarea ideilor intr-o forma mai tangibila si cosmetizata. Deci, nu pot sari departe de ideologiile din care erup…

   Lupta in lumea actuala trebuie purtata pe doua fronturi. Mai intai, in lumea vestica, trebuie promovate elite politice si economice reale, care sa faca ceva si pentru natiuni nu numai pentru sine… Desi economicul ramane o coordonata importanta, lumea nu mai trebuie dirijata numai din perspectiva banilor. Adica cei care “nu stiu/nu pot sa vanda” ceva de ce-ar fi sortiti marginalizarii??? Coruptia la nivel inalt trebuie starpita prin mecanisme democratice obiective. Cetatenii ar trebui lasati sa vorbeasca si sa-si apere drepturile. Bagatul pumnului in gat sindicatelor (si ele cu pacatele lor) nu este o solutie…

   Pe de alta parte, vestul trebuie sa recunoasca tendintele expansioniste ale estului, atat economice (China, India, etc.), cat si cultural-religioase. Paradoxal, pendulul demografic se intoarce impotriva vestului: dupa colonizarea lumii de catre vest avem acum de-a face cu re-colonizarea “partiala” dar tenace a vestului de catre est…

   • gabriela filip spune:

    esti sigur ca nu e invers cu doctrinele si ideologiile?eu dupa cate scenarii am vazut pe net si dupa cate am mai si citit zau ca habar nu mai am ce trebuie si ce nu trebuie.
    nici macar nu stiu ce sa cred despre nummarul dimensiunilor in care am putea trece candva!

   • Theophyle Theophyle spune:

    Dle. Medelean,
    Nu intotdeauna, si pentru asta intr-o lume mai putin ideologica doctrinele au sanse mai bune. Pot sa va dau multe exemple de doctrine absolut ne-ideologice care au avut impact enorma al evolutia istoriei moderne – doua exemple clasice: Doctrina Monroe sau Doctrina (Planul) Marshall

  • Theophyle Theophyle spune:

   Stimata domna / domnisoara,
   Bunul Dumnezeu ne-a dat la toti cap pentru a filtra “apocalipsele”. Singurele apocalipse sunt cele pe care le construim noi, comstienti sau nu. Perioada nu este usoara si nici viitorii ani nu vor fi usori, norocul nostru este ca noi cadem mai de jos :)

   Respectivul domn traieste din rating. “Bad News” fac rating mai bun intotdeauna. Noi ne trezim in fiecare zi si mergem fiecare la treaba lui.

   China nu este o optiune, cel putin pentru o mare parte din noi. Anul asta va fi critic pentru toata lumea, vom vedea!

   • gabriela filip spune:

    ziceti asa in general sau stiti la cine ma refer?am mai scris pe la dvs pe bloguri pana ne-am contrazis cu mona musca si nu am dorit ca sa va mai inoportunez.

    ps
    sunt de ceva timp bunica asa ca chestiunea cu domnisoara e de prisos.

    • Theophyle Theophyle spune:

     :lol:
     Stiu la cine va referiti! Nu cred ca toti cei care posteaza o opinie aici sau pe blogul meu musai trebuie sa aiba parerea mea. Nimeni nu detine adevaruri absolute!

 8. Trojan.H spune:

  As zice mai rau: Hannibal ad portas!

 9. Danon spune:

  Articol util, la care nu pot decat sa subscriu, dar cu cateva bemoluri.

  Intai, e adevarat ca exista o oarecare reinviere a stangii extremiste in unele tari din Europa. Dar, cand privesti obiectiv, ceea ce sare in ochi este uriasa crestere a dreptei extreme. Si sper ca nu mai e nevoie sa dau exemple aici, de la Olanda, la Austria, la Franta (OK, FN-ul a pierdut aici puncte dar fiindca UMP-ul i-a preluat multe din idei…) Ungaria (care e chiar un caz de scoala). Deci ca atare, ce vad eu in Europa este:
  - o intarire fara precedent in perioada postbelica a dreptei extreme;
  - semnele unei maniheizari a societatii: electoratul se deplaseaza spre extreme, clopotul lui Gauss al opiniei politice capata doua cocoase si nu mai e clopot, partidele merg la pescuit electoratul spre extreme.

  Doi, exact aceleasi fenomene se petrec in SUA: radicalizarea conflictului stanga-dreapta si intarirea extremei drepte. Acesta este deci un fenomen care incepe sa fie general si interesant este de ce se intampla (dar aici sunt multe, multe de comentat…).

  Trei, aceste fenomene de protest se intampla in tari francofone, foste colonii franceze. Interesant este insa ca aici islamistii radicali au mult mai putine sanse decat… in celelalte dictaturi din zona, a caror relatie privilegiata este cu Washingtonul si unde capacul pare inca bine asezat pe marmita. Si aici ar fi amuzant sa gasim explicatia. Un lucru este insa sigur: campionii democratiei nu au nici un interes sa aduca democratia in nordul Africii si Orientul Mijlociu…

  • elena spune:

   Asta ar fi interesant – paralela dintre fostele colonii franceze şi “regatele clientelare” ale SUA :)

   Iar faza cu aducerea democraţiei nu poate fi luată în serios de cineva care ştie un pic istoria zonei, crearea aberantă de către Churchill a unui stat artificial ca Irakul, debarcarea lui Mossadegh …

 10. Caton spune:

  Hannibal ante portas? Delenda Carthago!

  Carthago de inteles in registru metaforic.

  ;-)

 11. Baba Ana spune:

  Teophyle, dragule, intai au fost evenimentele in Tunisia si abia dupa o saptamana s-a molipsit si Algeria. Si in primul rand au fost vandali… Au spart SCOLI !!!

  Nici n-am citit mai departe, cand ne e lene sa ne informam, luam mura in gura ce ni se spune si brodam compentarii profunde.

  Eu chiar sunt la fata locului si cu doi ochi am vazut mai multe decat lasa oficialii – politicul si media – sa respire.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Theophyle


Theophyle

Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/). Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)