Home » Global / Europa »Interviu » Citesti:

Interviu cu analistul Armand Gosu: “S-a furat masiv. Nici în Rusia nu se fură la vot cum s-a furat acum în Republica Moldova. Putin poate să fie invidios pe Plahotniuc”

contributors februarie 25, 2019 Global / Europa, Interviu
20 comentarii 8,405 Vizualizari

-     Ilan Șor a furat 10% din zestrea de voturi a socialiștilor care sunt marii perdanți.

-     Rolul acestor alegeri este doar să legitimeze regimul politic autoritar electoral de la Chișinău

-     Partidul Democrat al lui Plahotniuc deși s-a clasat abia pe locul trei, după socialiști și blocul ACUM, va avea cel mai mare număr de deputați în parlament

-     Plahotniuc va cere funcția de prim ministru pentru el, încercând să obțină ce i-a fost refuzat în decembrie 2015, la intervenția ambasadelor occidentale

-     Trei scenarii post-electorale: Plahotniuc fură deputați de la alte partide și-și face majoritate simplă; mare coaliție între democrați și socialiști (67 deputați din 101); alegeri parlamentare anticipate în vară, odată cu cele locale.

-     Alegătorii din Transnistria transportați cu autobuzele să voteze în dreapta Nistrului de către grupul Șeriff, partenerul de afaceri al lui Plahotniuc din republica separatistă. Miza, doi deputați independenți ce se vor alătura partidului oligarhului.

________________________

-Cum comentați rezultatele preliminarii?

M-au surprins. Sondajele indicau un scor mai bun pentru socialiștii lui Igor Dodon, credeam că obțin în jur de 40% și că o să fie de departe cea mai mare facțiune parlamentară cu 45-48 deputați. La votul pe liste s-au clasat pe primul loc, însă doar cu 31% și au mai luat alte 15 mandate uninominale. Deci, în total, socialiștii o să aibă 33 mandate. Cred că PSRM este principalul perdant al acestor alegeri. Însă, nu sunt convins că PSRM a vrut să câștige aceste alegeri. PSRM e multirol. Are rolul de a legitima regimul, sistemul politic. De a speria Vestul cu amenințarea rusească. Și a da Moscovei iluzia că a câștigat o victorie în străinătatea apropiată, combătând cu succes partidele pro-europene. Asta va fi povestea din presa loială Kremlinului. Iar Putin pentru acest cadou o să-i trimită bezele lui Plahotniuc.

Practic,oligharhul Vladimir Plahotniuc și-a atins obiectivul, a coborât PSRM ca să poată el croșeta o coaliție, improviza o majoritate.

Plahotniuc fiind liderul Partidului Democrat, membru al Internaționalei Socialiste…

PDM a obținut un scor neașteptat, 24%, situându-se pe locul trei. Chiar dacă a mobilizat resursa administrativă masiv, acest scor nu se poate explica altfel decât prin fraudarea unui procent semnificativ de voturi. E vorba de aproximativ 8-10%. Dar cam asta este procentul voturile falsificate în regimurile autoritar electorale. Mă refer în primul rând la Rusia, unde există o literatură mai bogată și cercetări mai detaliate. Sigur, sunt diferențe între regiuni, în nordul Caucazului e mai mare procentul, la Moscova mai mic. Așa și la Chișinău, în comparație cu Nisporeni, de pildă, sau Florești. Important e să nu se fure prea mult încât să compromită grav ideea de corectitudine a alegerilor. Asta nu se stabiliește centralizat, ci fiecare lider local, în funcție de specificul zonei respective, decide individual. În funcție și de relația lui cu patronul. Moldova, ca și Rusia, Ucraina, e dominată de relația patronalistă.

Care ar fi electoratul real al democraților?

Undeva la 12-14%. Deci, repet, fără resursa administrativă și mentalitatea obedientă a unei părți a populației, PDM n-ar fi luat mai mult. Și, totuși, democrații lui Plahotniuc au câștigat alegerile, ei le-au câștigat, nu socialiștii.

Cum așa? Ei sunt pe locul trei cel puțin până acum.

Democrații au luat 19 mandate din circumscripțiile uninominale, cele mai mult mandate. Mai au încă 13 pe listă, deci 32, cu unul mai puțin decât socialiștii. Apoi, cei doi candidați independenți care au câștigat circumscripțiile din Transnistria, Oleinic și Melnic, se pot alătura PDM, înainte de începerea negocierilor pentru formarea noului guvern. Ar mai fi și “independentul” Ghilețchi, care candidează în SUA-Canada. Iar Plahotniuc se va putea duce la președintele Dodon, spunându-i că el are cel mai mare grup parlamentar, 34 sau 35 de deputați, dacă intră și pastorul Ghilețchi.

Iar oligarhul Plahotniuc se va considera îndreptățit să ceară mandat pentru formarea guvernului și postul de prim ministru pentru el. Astfel, el va obține ce i-a fost refuzat în decembrie 2015, de președintele Timofti. Adevărat, și la intervenția ambasadelor străine. Acum el se poate considera un candidat legitim la funcția de prim ministru. A câștigat alegerile.

Și unde s-au dus atunci voturile socialiștilor?

La partidul lui Ilan Șor. Implicat în furtul miliardului, potrivit raportului Kroll, e un politician tânăr, spectaculos. De un cinism care-ți taie respirație. Personaj extrem de controversat, Șor e folosit pe post de măciucă de către Plahotniuc, împotriva tututor adversarilor politici. După care va merge după Filat și Platon în pușcărie. De astă dată, a fost utilizat împotriva socialiștilor, cărora le-a smuls 8,5%. Au luat și două mandate uninominale, deci o să fie o facțiune de 7 deputați.

Și acum să discutăm și despre blocul ACUM, opoziția pro-europeană și anti-oligarhică, sprijinită de Occident. Nu are un rezultat modest?

Deloc. E un scor bun. ACUM e atacată atât de Plahotniuc cât și de Dodon, într-un fel e singură împotriva tututor. E un bloc politic nou, înființat de două partide tinere, Demnitate și Adevăr și Acțiune și Solidaritate, conduse de lideri fără mare experiență politică, dar cu carismă, apreciați în Occident, cu foarte bune contacte la nivelul Partidului Popular European. Sper ca blocul ACUM să supraviețuiască acestor alegeri, cele două partide să rămână împreună, să crească astfel încât să devină alternativă la actualul establishment, Plahotniuc-Dodon. Cu siguranță opoziția anti-oligarhică și pro-europeană va fi susținută de UE și SUA, după ce a făcut botezul focului și a dovedit o capacitate remarcabilă de rezistență la stres.

Cei doi lideri, Maia Sandu și Andrei Năstase au câștigat mandate uninominale, dar în afară de capitală nu au avut mult succes. De ce?

Au mai luat câteva mandate și în afara Chișinăului, de pildă Maria Ciobanu, fostă deputată PLDM, o luptătoare admirabilă. Au fost foarte puțini deputați care au rezistat presiunii și șantajului lui Plahotniuc, iar electoratul a apreciat acest fapt, în cazul ei a și votat-o.

Dar, ACUM a făcut un scor bun în Chișinău, a luat 6 mandate din 11. Andrei Năstase a câștigat detașat în circumscripția uninominală 33. Tot într-o circumscripție din Chișinău a câștigat și fostul ambasador al Moldovei la București, Iurie Reniță. Sunt încă trei nume, tineri politicieni pe care-i urmăresc de ceva vreme, fără să-i cunosc, Inga Grigoriu, Slusari și Popșoi, care au făcut scoruri foarte bune, unii au câștigat mandatele, cred că sunt achiziții remarcabile pentru scena politică de acolo. Sunt oameni de calitate.

Ar mai fi Igor Munteanu, Octavian Țâcu, chiar dacă ei nu au câștigat în circumscripții, nici nu era posibil, au făcut scoruri bune, și sunt oameni cu o bună expertiză în domeniile lor de activitate. Vor intra în parlament pe liste de partid.

Nu uitați diaspora din Occident, dominată de ACUM. Maia Sandu a făcut scor de maidan, a câștigat cu 80%.

În ciuda contextului total nefavorabil, ACUM a fost un excelent vehicul pentru înnoirea clasei politice din Republica Moldova.

Se pare că au dispărut comuniștii lui Voronin și liberalii unioniști ai lui Ghimpu și Chirtoacă. Nu mai intra in Parlament.

Voronin a vândut tot ce putea să vândă lui Plahotniuc, deci era normal să dispară. Iar ieșirea din scenă puțin glorioasă a Partidului Liberal reflectă probabil pierderea oricărei influențe din partea Bucureștiului. PL a fost susținut mereu de România, lângă Ghimpu a stat mult timp Dan Dungaciu. Știu că primeau și resurse de aici. Numai că între timp, nu știu din ce motive, n-au mai fost susținuți. Iar Bucureștiul a pariat pe Plahotniuc.

De fapt, cred că politica Bucureștiului față de Chișinău a fost luată sub control de către Plahotniuc, prin oamenii săi din România. Am auzit că e un tip generos, deci subordonarea politicii externe a României intereselor acestui oligarh e o activitate bănoasă.

-     Ce alianțe sunt posibile după alegeri? Aceste alegeri nu dau o majoritate clară.

Cred că asta s-a și dorit. Aceste rezultate sunt un fel de piese de lego, poți face un elefant, dar și o basculantă cu ele.

După părerea mea sunt doar trei variante, pe care le prezint în ordinea probabilității.

Plahotniuc își va construi o majoritate în câteva săptămâni. Oficial are 32, imediat o să vedeți că are 35, cu independenții. O să ia 7 deputați de la Șor și restul de la socialiști. Are nevoie de 51 de voturi ca să treacă guvernul, deci va mai lua 9 deputați. Nu știu dacă-i are acum, eu auzisem că ar avea doar 7 socialiști. Așteptăm și o să vedem.

A doua variantă va fi un guvern de mare coaliție democrați – socialiști, care ar avea o largă majoritate. Multe cancelarii sprijină această variantă, care va da stabilitate politică Moldovei, mai ales în perspectiva negocierii unor aranjamente pe Transnistria. Dar socialiștii o să dispară cu totul după acest ciclu electoral. Alianța cu Plahotniuc a compromis toate partidele care au făcut-o.

Și al treilea scenariu, alegeri parlamentare anticipate. Despre asta a vorbit Dodon, chiar în ziua votării. Deci, în vară, odată cu localele, am putea avea din nou parlamentare. Dar, acest scenariu depinde de cât de bine pot să-și securizeze voturile și oamenii socialiștii și cei de la ACUM. Dacă n-o să înregistreze defecțiuni, e posibil să repetăm scrutinul peste câteva luni.

Dar o alianță între socialiști și ACUM? Nu trebuie neglijată varianta acesta.

Teoretic ar putea s-o facă pe o platformă politică anti-oligarhică. Și dacă vor dori nu vor putea pentru că democrații o să aibă cel mai mare grup parlamentar și o să ceară mandat să facă guvernul. Deci, socialiștii nu cred că vor primi mandatul de la Dodon. Dacă președintele va risca, va fi suspendat. E deja obișnuit cu asta. Iar președintele parlamentului, Candu o să fie președinte interimar câteva minute ca să-i dea mandat lui Plahotniuc să formeze guvernul. Măcar o să-l scutează pe Dodon de umilința de a-l nominaliza pe Plahotniuc.

A fost o campanie electorală marcată de intimidări, de agresiuni asupra candidaților, de abuzuri ale administrației și chiar de posibila otravire cu mercur a celor doi conducatori ai blocului ACUM. Cum ati interpreta acest lucru?

Aproape toată lumea spune că asta a fost cea mai urâtă campanie din istoria Republicii Moldova, de o agresivitate fără precedent. Chiar analiști serioși spun că alegerile s-au câștigat înainte de ziua votului, și că totul a fost o farsă.

Dintr-o anume perspectivă, au dreptate. E o diferențe între vechile campanii electorale și aceasta. Și în trecut, scena politică era la fel de polarizată ca cea de astăzi. Diferite sunt, însă, legea electorală după care se desfășoară alegerile. Sistemul mixt favorizeaza partidul cu acces la resursa administrativă. Favorizează partidele mari, puternice și candidații bogați, cu resurse financiare. Diferă semnificativ peisajul mediatic. Astăzi el este total dezechilibrat. Dacă în 2009, 2010, 2014 funcționa un relativ echilibru între cei care dețineau mari averi, existând un pluralism în cadrul oligarhiei, ceea ce făcea ca societatea să fie mai “democratică”, cu o variantă primitivă de checks and balances, astăzi un singur om deține puterea și o folosește în mod abuziv.

Iar ce s-a întâmplat în ziua votului e halucinant. S-a furat masiv. Nici în Rusia nu se fură la vot cum s-a furat acum în Republica Moldova. Putin poate să fie invidios pe Plahotniuc. Să ia lecții de la oligarhul moldovean.

Totuși, nu s-a mai întâmplat în Moldova ca lideri ai opoziției să acuze că au fost otrăviți cu mercur.

În Moldova, nu. Este pentru prima data când aud așa ceva. Dar acest pattern de acțiune împotriva opozanților e destul de răzpândit în acest spațiu. Amintiți-vă de Viktor Iușcenko, otrăvit în alegerile prezidențiale din toamna 2004, din Ucraina. Dar nu e vorba doar de liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase. A două zi, Alexandru Machedon, șeful de campanie al lui Năstase din vara 2018, la alegerile pentru Primăria Chișinăului și unul dintre sponsorii partidului acestuia, a acuzat la rândul lui că ar fi fost otrăvit. Acești oameni au făcut analize nu doar în Moldova, ci și în Ucraina, Germania, iar concentrația de metale grele depășea constant de 5-8 ori media normal.

a de violentă campanie n-a mai fost.

Unele sunt trucuri electorale obișnuite. Acuzații neprobate. Scrisori care dezvăluie comploturi inventate.

Ce fel de comploturi?

De pildă, că viața președintelui Dodon e pusă în pericol. Administrația prezidențială nu a comentat dar a întărit paza. Cu două zile înainte de alegeri, coloana președintelui a avut un accident. Imediat analiști apropiați de socialiști au spus că e o tentativă de lichidare a lui Dodon. Deci, scrisoarea s-ar confirma, în acest fel.

Și prind astfel de trucuri?

Crează emoție. Pe asta se mizează. Desigur, subiectul se dezbate pe televiziunea de partid. Au un public captiv, pe care trebuie să-l țină mobilizat.

Mai importante sunt concertele gratuite pe care diverși candidați pe organizează, pungile cu cadouri, banii cum a fost cazul în ziua votului cu alegătorii aduși din Transnistria.

N-au mai fost aduși alegători din Transnistria și în 2016, în finala alegerilor prezidențiale, Dodon-Maia Sandu?

Acum sunt mai mulți, aproape 38 de mii. În circumspripția 50, toate țările din Europa de Vest, unde sunt la muncă aproape un milion de moldoveni, au votat doar 42.000. Puțin mai mult decât numărul celor aduși cu autobuzele și microbuzele din Transnistria.

În total, în 2016, au fost 16.000 de votanți din Transnistria. Acum autobuzele și microbuzele erau la punctul de trecere, de la prima oră a dimineții. Uitați-vă la video reportajele senzaționale realizate de Eugenia Crețu pentru Europa Liberă, în care oamenii povestesc cum au fost aduși, pentru cine trebuie să voteze, pentru ce bani. Sunt minute antologice acolo, înțelegi mai bine Moldova din acele reportaje decât ai face-o citind tratate de științe politice despre spațiul estic.

Dar cu cine au votat transnistrienii?

Cu un unionist, dacă vă vine să credeți! Noaptea minții, nu?! Cu un candidat independent unionist, dar care va trece la Plahotniuc. De fapt, cu doi candidați independenți. Celălalt e implicat în frauda cu miliardul. La partide au votat cu socialiștii, 50%. Dar nu asta e important, nu vă lăsați manipulați. Importanți sunt cei doi deputați independenți, oamenii lui Plahotniuc.

Dar cine a organizat acele coloane de autobuze care aduceau zeci de mii de oameni la votare?

Partenerii de afaceri ai lui Plahotniuc din Transnistria. Grupul Șeriff, vedeți că spune clar un șofer în reportajul video publicat de Europa Liberă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "20 comments" on this Article:

 1. Dan spune:

  Si in aceste conditii Romania inca isi doreste sa se uneasca cu Rep. Moldova?
  Noi nu suntem in stare /nu vrem sa combatem turismul electoral din Teleorman si Oltenia.

  • ion spune:

   Nu stiu daca romania e pregatita sa faca unirea. Ce o sa faca cu transnistria? Dar cu o populatie care e total diferita ca mentalitate? Dar economic, aici iti dai seama ce diferente sunt? De acea si aliantele, sustinerile sunt astfel incat sa nu perturbe viata politica interna din romania, mai rup cateva voturi dar cu frica de ambele parti.

   Eu sunt sceptic, cred ca va fi un spatiu gri urmatorii 10 ani, vom comenta, ne vom uita, dar nu vom face nimic impreuna, fiindca nu suntem compatibili, se va exploata o parte de electorat european, unionist pentru voturi in romania si moldova dar e o marja de manevra, nu se va concretiza niciodata cu nimic.

   Pe termen lung, ar putea in 20-30 de ani sa se mai schimbe situatia demografica, ideile.

   • Mircea spune:

    Ca sa puteti face o comparatie am sa va spun ce am patit in dec. 1996 in calitate de observator OSCE in Transnistria. Pentru ca observam cum se desfasoara alegerile in sectiile de pe malul drept al Nistrului si pentru ca am intalnit romani transnistreni ce erau veniti cu masinile proprii sa voteze, am solicitat celor doi reprezentanti ai RSS Moldova, care ne insotiau, si colegului meu cetatean UK, dar roman sa trecem Nistrul pentru a vedea de ce oficialitatile transnistrene nu pun la dispozitie autobuze cum s-au angajat. De la punctul de trecere care era in estul Benderului am fost preluati de catre teroristi nistreni care erau imbracati pe jumatate militar si pe jumatate civil. Si-au indreptat AKM-urile spre noi si nu stiai ce reactie vor avea pentru ca aveau ochii tulburi ca la pestii morti din cauza alcoolului. Si ne-au tinut asa pana la ora 18:00 cand se intunecase bine. La apelul facut de Ambasada UK si USA a venit un ofiter inferior si un sergent care le-au spus ca ne scot ei din Transnistria. Pentru ca eram cu un autoturism de 5 locuri, in masina s-a urcat doar sergentul care ne-a plimbat pana in Tiraspol. Acolo intr-o piata erau parcate 3 autobuze fara soferi si ne-au spus ca stau de dimineata si nu vin moldoveni pe care sa-i duca la votare. Apoi am fost scosi pe la alt punct de trecere.
    Acum au inteles ca autobuzele le aduc avantaje electorale.

  • IONION spune:

   UNIONISMUL este pentru natiunea noastra…ROMaNA…si nu pentru unele optiuni politice si stari care sunt trecatoare!
   Daca oamenii aceia ar fi educati romaneste…si daca ar trai intr-o zona ceva mai pasnica si viata mai luminoasa..ar actiona altfel..Asa..incearca sa supravietuiasca in cusca cu jivinele acestea!

  • Totusi spune:

   Bine zis. :-)

  • Constantin spune:

   “Si in aceste conditii Romania inca isi doreste sa se uneasca cu Rep. Moldova?”

   Oh, nu! România nu-și dorește în niciun caz așa ceva!
   România își dorește ca “Rep. Moldova” să se unească cu “Fed. Rusă” prin Crimeea și cu Moldova de peste Prut, din considerente de unitate cultural-istorică. Transilvania să se unească cu Ungaria, iar Dobrogea cu Bulgaria. De fapt România vrea să revină la numele tradițional de Wallachia. Ar dispărea astfel confuzia dintre etniile “rroma” și “română”. Ce ziceți, dl Putin este de acord, oare?

   • CORECT spune:

    Astia sunt ageti de influenta ai federatiei ruse care pompeaza la greu pr/in unguri (gaze&pertol) si austrieci intru INDEPENDENTIZATREA TRANSILVANIEI si destramarea Romaniei ca stat.

 2. linus spune:

  A spune ca nici in rusia nu se fura la vot cat se fura in partea pe care-au furat-o din Romania denota mult curaj.
  Felicitari.
  Uitati voit ca tocmai regimul criminal dintr-o tara criminala v-a asa(si)nat si trecut, sii present, si viitor din cate vedem.
  Cu considerente din astea, de apreciere fata de criminal, “uite ca nici el nu omoara cat omoram noi” numai bine n-o sa iesiti, “frati de peste Prut”.

  • Totusi spune:

   Cum oare, preferati comparatia, in domeniul respectiv (al matrapazlacurilor), deci nu tocmai onorabil, cu Romania?!
   Dl. AG v-a menajat sensibilitatile…

   • crs spune:

    Nu poti sa spui: nici trotki n-a omorat cat a omorat stalin – fiind vorba tot despre ucideri deci tot despre acelasi rau.
    Prinzi ideea ?

  • Harald spune:

   Poate ar fi bine să privim altfel autobuzele care transportă zeci de mii de oameni la vot: dacă e nevoie de acele voturi, înseamnă că votul e în mare măsură pe bune.

   De ce nu vedem astfel de autobuze într-o țară de largă respirație democratică, de exemplu în Germania? Simplu: acolo Merkel hotărăște că Steinmeier va fi președinte, ea însăși își păstrează funcția de cancelar pentru a patra oară, stabilește cu doi ani înainte că la conducerea CDU va veni protejata ei AKK, iar la congres primește zeci de minute de ovații, cu toată sala în picioare. De asta e Germania o țară civilizată :)

   R.Moldova nefiind o țară așezată ca Germania, rezultatul votului nu e stabilt dinainte. Așa că zeci de mii de oameni trebuie duși cu autobuzele să voteze, că voturile lor chiar contează, cu toată corupția și cu toți banii lui Plahotniuc.

 3. ion spune:

  La alegerile trecute partidele de opozitie tot au tipat, dar nu au fost in stare sa formuleze corect si sa urmeze procedurile in justitie, nu am auzit sa se termine cu ceva actiunile lor in justitie dupa alegeri. De data aceasta sunt mai pregatiti? Fiindca una e sa te dai cu parerea la o bere si alta e sa fii pregatit cu toate armele si perseverent, metodic sa le aplici.

  Daca nu urmeaza nimic in justitie cu rezultate, inseamna ca toate acestea pot fi catalogate ca fake news. Iar data viitoare vom avea si mai multi dezamagiti. Sa ai doar 42.000 de votanti din 1 milion, e un indicator care pune pe ganduri.

 4. nnm spune:

  Remarcabil scorul obtinut de ACUM, merita felicitari pentru modul in care au luptat, in conditii normale probabil ar fi obtinut mult mai mult. Insa greul abia incepe, nu e exculus ca Plahotniuc sa racoleze oameni si de la ei.
  Legat de “socialiștii o să dispară cu totul după acest ciclu electoral”, ar trebui facuta o precizare: vor disparea poate cu numele, asa cum a disparut si PCRM. Electoratul va ramane acelasi, pro-rus si nostalgic sovietic, doar ca se va regrupa sub alt nume. Acest electorat va avea intotdeauna un cuvant greu de spus in Moldova, indiferent cum se va numi partidul. Este practic un fel de UDMR, dar care are peste o treime din electorat. In aceste conditii Moldova nu poate spera la un echilibru politic.
  Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca alternativa pro-europeana se plaseaza intotdeauna la dreapta, lasand electoratul de stanga pe dinafara, impingandu-l practic spre acest segment. Vectorul pro-european din Moldova are nevoie si de un partid de stanga, aliniat valorilor stangii democratice europene, nu trecutului. Doar asa se poate produce disocierea intre electoratul de stanga si cel pro-rus, reducand la minim acest grup. Moldova ar face bine sa se uite spre fostele republici baltice, care desi au o minoritate rusa semnificativa (chiar mai mare decat in Moldova), au gasit solutii democratice pentru a nu permite acesteia sa dicteze directia.

 5. mike spune:

  Acuma sincer, daca in Romania au fost adusi unii cu autocarele in ziua votului, la ce va asteptati de la R. Moldova? Doar nu putea sa castige in R. Moldova un partid pro-UE si pro occidental, nu?

 6. Ghe. spune:

  Furtul votului poate fi interpretat ca un pas spre unire. Putem spune că Republica Moldova s-a românizat. Mai sunt pași de făcut, dintre care cel mai important este firește introducerea pluripartidismului în interiorul serviciilor secrete. S-ar crea astfel condițiile unei alternanțe democratice la putere. Ca în România.

 7. Polilogu spune:

  MINUNATA si EXACTA radiografia alegerilor din RM ! Nu-i gasesc absolut niciun cusur. Duminica am urmarit alegerile de acolo toată ziua până la ora 23 pe diferite situri , inclusiv Europa Libera. Cred ca si cei de la AGORA md. au avut scurte video imagini foarte bune. Ma asteptam la mai mult de la Deschide md. si Ziarulnational md. Explicatia se pare ca e acoperita de analiza d-lui A. GOȘU . Mai ales ca problema TRANSNISTRIA era previzibilă.

  • TRANS$ spune:

   Tran$nistria in sus si tran$ilvania in jos! La urma urmei in TRANSnistria voastra = regiunea trans a rep.moldova = o fishie de 7-15km din Lunca Nistrului + Tighina = NU traiesc deci decat putini OAMENI. Locuitorii acelei regiuni, din care o foarte mica parte voteaza, nu reprezinta mai mult de 10% din intreaga populatie a REPUBLICII (erau peste 15% in momentul declansarii conflictului cu tot cu trupele ruse de acolo) in acest moment…
   Comparativ cu noi = populatia unui judet mai mic, sub medie!

   • linus spune:

    Ce nevoie au muscalii de Transnistria, la cat teritoriu au ? Indiciu: cap de pod pentru cuceriri ulterioare, bazate pe “drepturile rusilor” si “dreptul la autonomie”.
    Acei putini oameni despre care zici au fost atacati de satanele cu stea rosie, niciodata invers.

    • Harald spune:

     @linus – după anexarea Crimeii, rolul strategic al Transnistriei a ajuns undeva mai jos de zero, pentru că nu folosește la nimic și presupune diverse costuri. Sigur că Transnistria nu va fi abandonată de trupele rusești decât la 3-4 ani după înlocuirea lui Putin la Kremlin, dar asta nu e decât o chestiune de timp, la urma urmei.

 8. ELYSIUM spune:

  PLAHOTNIUC acest produs a l kaghebismului moldovean de peste prut………ce tine colonia saraca si jefuita in siajul rusiei imperiul generator de saracie in coloniile sale……Comenteaza:Do NOT fill this !

Carte recomandata

E randul tau

Va multumesc pentru observatii. Nu vred ca pot raspunde tuturor, insa voi incerca sa prind macar cat...

de: Mihai Maci

la "Școala şi egalitatea de şanse"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)