joi, aprilie 18, 2024

Libia: lupte de stradă în Tripoli

Conform unor agentii de stiri si unor analize preliminare, publicate de mass-media internationala si de STRATFOR, unele evenimente duc la concluzia ca fortele colonelului Gaddafi se afla intr-o defensiva generala aparand cu violenta ultimele localitati in care sunt pozitionate.   Cateva evenimente declansate in paralel dau impresia ca zilele lui Gaddafi sunt numarate, desi STRATFOR considera ca epilogul acestui tragic razboi civil  nu este nici sigur si nici aproape.

Ultimele evenimente indica urmatoarele fapte:

1. De doua zile au loc ciocniri intre grupuri de rebeli si fortele lui Gaddafi in capitala Libiei, pana mai recent in absolutul control al fortelor loiale colonelului. Abdel Hafiz Ghoga, Vice-Presedintele  Consiliului National de Tranzitie (rebelii libieni), a anuntat printr-un comunicat difuzat de Reuters ca “Ora-Zero” a venit si rebelii au declansat atacul si in capitala Libiei, Tripoli. Ministrul Informatiilor din guvernul Gaddafi, Moussa Ibrahim, recunoaste faptul ca sunt lupte in Tripoli, dar le considera atacuri minore ale unor “bande de talhari”, care vor fi eliminate foarte rapid.
2. Ministrul Petrolului si un apropiat colaborator a lui Gaddafi, care s-a aflat in Italia pentru discutii politice si / sau mobilizare de fonduri, nu s-a mai reintors, aflandu-se probabil in Tunisia. Un alt colaborator al lui Gaddafi, care l-a ajutat pe acesta sa preia puterea in 1969,  mai putin apropiat si cu care Gaddafi a avut deja divergente inca din anii ’90, Abdel Salam Jalloud, a parasit si el Libia pe drum spre Europa.  (sursa:BBC)
3. Aviatia NATO a inceput sa distruga rezidentele particulare ale demnitarilor lui Gaddafi, astfel complexul rezidential al Sefului de Stat Major al “loialistilor”, generalul Abdullah al-Senussi, a fost distrus vineri noaptea. (sursa: The Washington Post). Un scandal este pe cale sa izbucneasca in Germania din cauza participarii unor militari germani aflati in bazele NATO in misiuni de ajutorare ale combatantilor NATO, care participa la actiunile din Libia, inclusiv in zboruri de recunoastere pe teritoriul Libian (sursa: Deutsche Welle)
4. Rebelii au reusit sa cucereasca orasul  Soman, pe drumul spre Tunisia si in sud au capturat alt oras strategic Zintan, care il poate deconecta pe dictator de resursele care venea din Africa.   (Vezi harta operatiunilor militare). Paralel cu aceste actiuni se dau lupte grele in orasul Zawiyah, aflat la 60 de km la vest de Tripoli, unde unitati de tancuri ale rebelilor au patruns in oras, sustinandu-i pe rebeli, care incearca sa cucereasca acest oras. De mentionat ca aceste unitati de blindate au aparut recent fara se fie cunoscuta provenienta lor. (vezi poza alaturata)
5. Din nefericire pentru fortele rebele, nu peste tot le merge  bine. Conform informatiilor publicate de agentiile de stiri occidentale si recunoscute de purtatorul de cuvant al rebelilor, colonelul Ahmed Bani, rebelii au pierdut pozitiile in orasul petrolier Brega, dupa lupte care au avut loc in acest oras in ultimele sase luni. De mentionat ca pierderea acestui oras petrolier ii pune pe rebeli in imposibilitatea de a comercializa petrol pentru a-si finanta operatiunile de razboi si intretine teritoriile ocupate de ei.
6. In sfarsit, sunt de acord (in general) cu analiza publicata ieri de STRATFOR, care indica progresul facut de rebeli, dar si mentioneaza faptul ca drumul este inca lung pentru o posibila victorie militara. (Analiza integrala o puteti citi pe Politeia Geopolitical Analyses).
Desi noile evenimente pot indica un deznodamant mai facil eu raman la scenariile pe care le-am indicat ca posibile pe la sfarsitul lui martie a.c., (NATO: Un pod prea departe).

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Time to end Nato’s war in Libya
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/aug/21/libya-nato-intervention-gaddafi

    „It is high time that the US, UK and France politicians and top military leaders are arrested for war crimes and crimes against humanity and prosecuted and sentenced.” [Extrema urgenta: politicienii si liderii militari de varf din Statele Unite, Regatul Unit si Franta sa fie arestati, judecati si condamnati pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii ]

  2. toate bestiile astea care s-au eternizat in fruntea unor tari ,perpetuand familia ,trebuie executate ca niste caini in Libia, Siria ,Coreea de Nord, Arabia Saudita, Emiratele Arabe,regi ,regine ,etc., toti rahatii astia trebuie aruncati la groapa de gunoi a istoriei!Numai democratia poate aduce fericire natiunilor!

    • Eu aş fi mai prudent cu astfel de lozinci.

      Şi la noi se eternizase un ţărănoi infect cu tot cu familia lui care trebuia să-i perpetueze dinastia, dar şi după ce l-au împuşcat ca pe un câine, are susţinători mai mulţi decât i-ar trebui :)

      ~Nautilus

      • pai greseala a fost ca a fost impuscat doar ceausescu, restul hidrei a ramas bine mersi, trebuia arestata si judecata toata nomenclatura, ca doar nu a condus dictatorul singur cu nevasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro