joi, martie 28, 2024

Petrol, violenta si democratie

Ultima saptamana s-a dovedit a fi foarte bogata in evenimente pe continentul african. Chiar daca de natura si insemnatate diferite, importanta lor pe plan regional si chiar global nu poate si nu trebuie trecuta cu vederea. Atfel, top trei stiri arata in felul urmator, si voi incerca sa explic si de ce sunt cele mai importante: Kenya descopera petrol, lovitura de stat in Mali si alegeri prezidentiale in Senegal.

Anuntul descoperirii de petrol in Kenya a fost facut luni, 26 martie, in direct la televiziune de catre presedintele tarii, Mwai Kibaki, retinandu-si cu greu entuziasmul. Dupa ani de explorari firma britanica Tullow Oil Plc a reusit sa gaseasca resurse de petrol peste asteptarile proprii in partea de nord a tarii de pe coasta de est a Africii, o zona in care numai in Uganda si Sudanul de Sud a mai fost descoperit petrol pana in momentul de fata. Desi ar mai dura cativa ani buni pana sa se alature statelor producatoare de petrol, cantitatea relativ insemnata descoperita aduce numai vesti bune, dupa cum a declarat presedintele Kibaki.

Pozitionarea geografica de care Kenya se bucura, deschiderea spre caile de transport maritime face ca din punct de vedere al exportului de petrol sa devina foarte interesanta pentru tarile din Occident si pentru companiile petroliere ce provin din tarile ocidentale. Naivitatea nu isi are locul, iarasi autoritatile kenyene par sa fi constientizat lucrul acesta, declarand adoptarea in viitorul apropiat a unor legi de reglementare si tarife de taxare pentru multinationalele petroliere interesate de exploatarea petrolului kenyan. In ciuda optimismului debordant de care presedintele si ministrii sai  dau dovada, puse cap la cap scenariul pare unul cunoscut si jucat in mai multe randuri in Nigeria, Uganda, Angola pentru a numi cateva exemple. Entuziasm necontenit, planuri de viitor, promisiuni de mai bine, o companie petroliera straina si eterna intrebare: oare va fi o binecuvantare sau un blestem?

Joi, 22 martie soldatii renegati din Mali anuntau preluarea controlului asupra statului vest-african, suspendarea constitutiei si dizolvarea institutiilor publice ca urmare a modului in care guvernul a tratat situatia insurgentilor din nordul tarii. Fortele de securitate au declarat de asemenea formarea Comitetului National pentru Reinstaurarea Democratiei si a Statului cu scopul de a functiona ca un guvern de tranzitie. Ca urmare, granitele si aeroporturile au fost inchise, circulatia interzisa pe timpul noptii, iarasi cetatenii incearca disperati sa gaseasca cai de a parasi tara.

Situatia actuala este pusa pe seama intoarcerii luptatorilor tuaregi din Libia si a intentiilor acestora de a prelua controlul asupra partii de nord a tarii. Problema era cunoscuta si inainte de lovitura de stat. Uniunea Africana, Organizatia Natiunilor Unite si state precum Franta, Statele Unite si Marea Britanie luasera de ceva timp la cunostinta de pericolul prezent in Mali, insa se bazau, neintemeiat dupa cum s-a dovedit, pe capacitatea presedintelui Amadou Toumani Toure, el insusi devenit presedinte in urma cu 10 ani dupa o lovitura de stat, de a controla situatia. La numai cateva zile de la evenimentele petrecute, Uniunea Africana a anuntat suspendarea temporara a statului vest african, ONU a anuntat strangerea de fonduri pentru a combate criza umanitara prevazuta iarasi Crucea Rosie se pregateste de o interventie cat mai rapida. Posibilele efecte destabilizatoare in regiune si posibila crestere in forta a tuaregilor sunt cele mai temute in momentul de fata, intr-o regiune afectata de proteste masive si instabilitate in ultimii ani.

Duminica, 25 martie a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in Senegal. Pe de-o parte, Abdoulaye Wade, in varsta de 85 de ani, se afla la o incercare de a obtine un al treilea mandat, dupa proteste importante si acuze de neconstitutionalitate ce au cuprins tara inaintea declansarii alegerilor, soldate cu 6 morti. De cealalta parte, fosta mana dreapta a lui Wade, Macky Sall in varsta de 50 de ani, sustinut de catre restul candidatilor de opozitie si vazut de catre toti ca cel care va readuce Senegalul pe cai mai bune.

Desi rezultatele oficiale sunt asteptate in cursul saptamanii, inca de la inchiderea centrelor de votare situatia era foarte clara, Macky Sall obtinand aproximativ 65 % din voturi conform observatorilor internationali. Lucrurile par calme, iar telefonul dat de catre Wade pentru a-l felicita direct pe Sall de victoria obtinuta, intr-o neasteptata dovada de demnitate intr-un ultim ceas confirma ca Senegalul este cea mai matura democratie din Africa de vest, ramanand singurul stat care nu a trecut printr-o lovitura de stat intr-o regiune, asa cum aminteam mai inainte, ce continua sa fie afectata puternic de astfel de evenimente.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Florin Sandu
Florin Sandu
Absolvent program de licenta la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, si Master in Relatii Internationale - Analiza si Solutionarea Conflictelor, in cadrul SNSPA. In prezent student program post-universitar in Drept International si Diplomatie, Universitatea din Lagos, Nigeria.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro