Home » Global / Europa »Politica & Doctrine »Sinteze » Citesti:

Purificare, sociopatie și genocid (patru decenii de la Khmerii Roșii și două de la Srebrenița)

Vladimir Tismaneanu iulie 10, 2015 Global / Europa, Politica & Doctrine, Sinteze
6 comentarii 2,001 Vizualizari

Ceea ce s-a petrecut in timpul dictaturii Khmerilor Rosii in Cambodgia intre 1975 si 1979 depășește imaginația, ține de acea non-reprezentabilitate care este asociată cu Holocaustul si cu paginile cele mai inspăimantătoare legate de Gulag. Nu a fost vorba doar de un infern al sadismului, de delirul unui grup de maniaci, ci de resentimentul social, justificat ideologic, devenit politica exterministă. Ideea “purificării” apare la Lenin foarte devreme. Cultul violenței sociale este prezent in “Manifestul Partidului Comunist” scris de Marx si Engels la mijlocul secolului al XIX-lea.

Toate regimurile comuniste, fără excepție, au recurs la terorism social, intr-o fază sau alta a existenței lor. Inainte de kadarism a fost rakosismul, iar kadarismul insusi a debutat printr-o baie de sange, dupa zdrobirea Revoluției Maghiare in noiembrie 1956. Dar regimul Khmer Rouge a exacerbat ceea ce părea greu de a fi depășit intru monstruozitate. A dus utopia revoluționară la ultimele sale consecințe. A ucis peste o treime din populația tarii. Comparat cu Pol Pot, chiar un Ceaușescu părea un stalinist “moderat”…

Cine incearca azi să “retesteze ipoteza comunistă” este obligat moral să spuna ce crede despre ororile comise de sociopații de la Pnom Penh. Cuvintele au consecințe, uneori teribile. Cuvintele dogmei comuniste nu pot fi separate de experimentele concrete practicate pentru a le transforma in realitate. Universul concentraționar comunist și-a aflat rădăcinile in ideologie. Conceptul-cheie in cosmologia urii este acela de “dușman al poporului” (in ideologia national-socialista, fixatia pe “Rassenschande”). Combinatia aiuritoare dintre rasism, tribalism si leninism a facut din polpotism o constructie sui generis, similara, poate, cu aceea a senderismului lui Abimael Guzman in Peru.

Un articol recent al profesorului Ioan Stanomir apărut pe platforma “Contributors” servește ca avertisment la un ceas in care stanga radicală pare din nou inclinată sa se joace de-a revolutia apocaliptica. Il consider un text de maximă urgență politică si etică, o invitatie la responsabilitate si luciditate. Si, nu mai puțin, un apel la neuitare.

Nu pot să nu amintesc aici veto-ul Rusiei putiniste care a impiedicat, zilele trecute, declararea de catre ONU a masacrului de la Srebrenița, petrecut acum doua decenii, drept genocid. Similitudinile dintre Vladimir Putin si Slobodan Milosevici sunt greu de ignorat: autoritarism, militarism, anti-ocidentalism, narcisism, ultra-nationalism. Marele sovietolog Alain Besançon nu greșește cand vede o continuitate de la Lenin si Stalin, trecand prin Hrușciov, Brejnev si Andropov, si pană la Putin. Este vorba de disprețul total pentru individ ca ființă juridică si morală. “Viața umană nu inseamnă nimic daca nu aparține statului”, aceasta este deviza totalitarismelor.

Statolatrie, partolatrie, exaltarea ideologiilor redemptive, colectivism organicist, anti-capitalism și anti-liberalism, devotamentul orb pentru o cauză pretins sacră, disoluția individului in mase isterice si isterizabile, iata premisele zămislirii coloniilor penitenciare ale veacului XX.

Articolul de mai sus a fost transmis la Radio Europa Liberă:

http://www.europalibera.org/content/blog/27120576.html

Textul poate fi ascultat, in lectura autorului, aici:

http://www.europalibera.org/audio/27120575.html

Sugestii:

http://www.contributors.ro/global-europa/foloasele-kremlinologiei-alain-besancon-deconstruie%c8%99te-absolutismul-putinist-partea-i-prezentare-si-traducere-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.contributors.ro/global-europa/pentru-ca-gradina-sa-fie-perfecta-milenarismul-revolu%c8%9bionar-%c8%99i-obsesia-purificarii/

http://www.contributors.ro/global-europa/14404/

http://www.contributors.ro/global-europa/neo-totemism-secular-mai-are-totalitarismul-un-viitor-un-eseu-de-marius-stan-%c8%99i-vladimir-tismaneanu/

http://www.contributors.ro/editorial/dictatori-dictaturi-si-cosmarul-dominatiei-totale/

http://www.contributors.ro/global-europa/totalitarismul-si-conditia-umana/

http://www.contributors.ro/cultura/lupta-de-clasa-ca-rasism-social-in-memoriam-oana-orlea-1936-2014/

http://www.revista22.ro/pur-purificare-si-rau-30368.html

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there are "6 comments" on this Article:

 1. dusu spune:

  am citit in titlu Srebenita si ma asteptam la citeva cuvinte
  este vorba totusi de poporul frate sirb

 2. comentariu spune:

  Rog cu respect sa scrieti citeva cuvinte in legatura cu evenimentele din Grecia ultimilor saptamini si dupa sedintele Euro Group si Nivel inalt de duminica.
  Am citit articole cu subiect Tsipra marxist si de extrema stinga si am observat miscarile lui si noua unitate guvern opozitie.
  Va multumesc

  • dusu spune:

   imi permit sa fac o remarca;
   Syriza a cerut un referendum care sa probeze democratia elena; vreo 60% au zis nu !
   azi Syriza nu da doi bani pe “nu” ul simpatizantilor si ptr a obtine imprumutul se angajeaza la ce refuzase inainte.
   Balcanii nu se dezmint in nici un aspect al vietii

 3. Eu spune:

  A compara pe sarbi cu Khmeri este naivitate sau pur si simplu rautate
  Dl.Tismaneanu ati ramas blocat in paradigma sarbiii rai vs toti ceilalti ( croati, bosniaci musulmani,Al Qaeda ,kosovari,etc ) neprihaniti ? Astazi se stie de crimele de razboi savarsite si de cei BUNI ( unele din ele pedepsite ) , de taberele de antrenament ale kosovarilor intr-o tara NATO ( cu mult inainte de a incepe razboiul ) , de rolul Al Qaeda in razboiul din Bosnia , de ”vizitele de lucru” ale lui Ben Laden , de institutele de PR care s-au ocupat de ”formarea” opiniei publice si demonizarea lui Milosevici , de inarmarea armatei croate in plin embargo , etc.
  PS- nu sunt postac si nici agent de influenta rus .Sunt doar un om care are ”retineri” fata de anumite aspecte ale politicii externe occidentale / americane in ultimii 70 ani . Asta nu inseamna ca sunt fan al ursului de la rasarit …….

 4. Yossef Abraham spune:

  Stimate Domnule Tismaneanu,
  Tot ce ati scris e adevarat.
  Dar mai exista si alte fatete.
  Cum ati scris in alta parte, dictatura fratilor Castro in Cuba seaman bine cu alte dictaturi sud-americane.
  La fel, genocidul communist din Cambodgia seaman bine cu alte genociduri din lumea a treia. Exemplu, exterminarea comunistilor circa un million si jumatate, in mare parte chinezi, in Indonezia, de catre armata si bande musulmane; atrocitatile comise de japonezi in China in timpul celui de-al II-lea razboi mondial; masacrele din Ruanda; actuala politica de exterminare dusa de “califatul Islamic” impotriva minoritatilor entice si religioase. S.a.m.d..
  Crimele comunismului sunt infioratoare; dar ele sunt un caz particular in domeniul mai larg al crimelor totalitarismului.
  Dv. ati publicat fotografia intalnirii dintre cei doi monstri, Pol Pot si Ceausescu.
  Cu stima.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)