Home » Analize »Global / Europa » Citesti:

Rusia crede în zicala ,,Repetiția este mama învățăturii”

Iulia Modiga august 8, 2014 Analize, Global / Europa
4 comentarii 1,204 Vizualizari

Realitatea intimă umană poate fi înțeleasă în legătură cu realitățile sociale mai ample prin intermediul imaginației, o formă fertilă a conștiinței de sine. Este ceea ce ne-a transmis ca învățătură cu tâlc și sociologul american C. Wright Mills (1959), care considera că o persoană trebuie să reușească înţelegerea istoriei societăţii lui pentru a înţelege societatea şi pe el însuşi în rândurile acesteia. Implicat în procesul comprehensiunii, individul capătă o validitate a angajamentului în problemele publice ale societăţii.

Rusia nu dispune de acea imaginație care să-i faciliteze diversificarea strategiilor menite să o proiecteze în afara unor anticipări, însă această incapacitate nu avantajează mutările celorlalți actori geopolitici, cu precădere în situații de conflict, deoarece negocierile ascunse, rigiditatea acestora, precum și elementele de forță, disimularea și încăpățânarea afișată cu care operează Kremlinul îi transformă pe cei mai mulți dintre ceilalți în voyeuri.

Alianța Nord-Atlantică a avertizat marți și miercuri, pe mai multe voci, că Rusia ar putea utiliza pretextul unei misiuni umanitare pentru a invada partea de est a Ucrainei, iar această previziune sumbră a neliniștit numai administrația prezidențială de la Kiev, care a replicat că o asemenea o asemenea intervenție din partea rușilor nu s-ar putea cataloga decât drept agresiune.

Dacă Rusia a suplimentat efectivele staționate la frontierele Ucrainei cu 20.000 de militari, așa cum susțin reprezentanți NATO, pesemne că putem întrevedea și posibilitatea apariției unei ,,misiuni de pacificare”, a unor ,,forțe de menținere a păcii” sau a unei ,,misiuni de protejare a etnicilor ruși” în Ucraina, după modelul folosit în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Îngrijorătoare este completarea operată de Moscova zilele acestea în discursul cu privire la poziția sa în regiune. Rusia a cuplat Kievul cu Chișinăul și nu cu referire la Acordul de Asociere care a generat explozia mămăligii. Ministerul rus de Externe a acuzat Republica Moldova și Ucraina de exercitarea unor presiuni coordonate în vederea modificării statutului actualei misiuni internaţionale de pace din regiunea transnistreană. În acest sens, MAE al Rusiei a avertizat că ,,acțiunile distructive ale părților pot transforma procesul de negociere într-o fundătură” și că atât Chișinăul, cât și Kievul ar trebui ,,să fie conștiente de responsabilitatea lor directă pentru eventualele consecințe negative”.

Republica Moldova a reacționat prompt, dar fără backing vocals, întocmai ca în cazul Ucrainei, solicitând cu referire la problematica prezenţei militare ruseşti necesitatea finalizării retragerii forţelor militare ruse, inclusiv a stocurilor de muniţii de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale ale Federaţiei Ruse şi prevederile Constituţiei Republicii Moldova. În același timp, Chișinăul a reiterat importanţa transformării mecanismului actual de menţinere a păcii de la Nistru într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

Ne sunt suficient de familiare durata procesului de reglementare a conflictului transnistrean și rezultatele negocierilor cât să ne raportăm la aceste solicitări ca la niște bareme de dialog formal, diplomatic. Revenirea la pace și stabilitate în regiune, aspect invocat recent de vicecancelarul german Sigmar Gabriel, va implica și o serie de costuri simbolice pentru statele hărțuite de Rusia, care ar putea culmina cu înghețarea perspectivelor europene într-o expectativă alungată sub preș. Pentru Kremlin, inovațiile nu își au sensul în condițiile în care repetarea unor scenarii generează efectul scontat.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. antonie spune:

  …acum se știe cu certitudine că realitatea percepută e dadă de contextul care o generează. Nu vezi decât ceea ce cunoști deja. În privința comportamentului uman acesta este dat de memele comportamentale. Care sunt diferite de la loc la loc. De aici …câtă luciditate atâta dramă.

 2. RazvanM spune:

  Rusia stie ca daca va ceda ceva in Moldova o sa fie nevoie sa cedeze si in alte teritorii ocupate. Si atunci se va trezi ca regiunea Siberia isi va declara independenta. Prin urmare sunt dispusi sa terorizeze orice vecini si sa submineze orice negociere.

 3. eu****** spune:

  Poate ca Rusia crede in repetitii, dar uite ce USA si-a schimbat abordarea – extrem de interesanta declaratia:

  http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/08/07/statement-president

  Astept cu interes ceea ce se va intampla pe 4 Sept 2014!
  Lucrurile se schimba semnificativ in relatiile internationale si asta cred ca ar trebui sa le dea de gandit unora….Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Iulia Modiga


Iulia Modiga

Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)