joi, martie 28, 2024

Sepp Blatter, fotbalul și noua ordine mondială

La sfîrșitul săptămînii trecute „Financial Times” a publicat un articol cu titlul, probabil dezarmant pentru mulți, „De ce Sepp Blatter este un geniu”. Blatter, în vîrstă de 79 de ani, este președintele în exercițiu al FIFA, structura care guvernează fotbalul la nivel mondial. Iar el va fi aproape sigur reales pentru al cincilea mandat consecutiv în fruntea organizației la adunarea generală care va avea loc vineri, 29 mai, la Zurich. Unul dintre candidați, Luis Figo, un celebru fotbalist portughez, a explică motivul acestui previzbil deznodămînt atunci cînd și-a anunțat retragerea din cursă. „Acest proces electoral nu are nimic de a face cu idea de alegeri. E un plebiscit menit să-i ofere putere absolută unui singur om”.

Controversele legate de aceste alegeri și în general despre maniera în care funcționează forul suprem al celui mai popular sport de pe mapamond sunt de ceva vreme în atenția presei. Dar de fapt în articolul din Financial Times nu este vorba doar despre Sepp Blatter și FIFA ci despre o dinamică geopolitică mai largă. Autorul, Simon Kuper, dezvăluie asta chiar prin subtitlul care explică și „exercițiul de admirație” ironic în favoarea personajului cu pricina: „Șeful FIFA a înțeles mult mai devreme decît alții că avem o nouă ordine mondială în care occidentalii nu prea mai contează”. Pentru că în fapt ceea ce a contat cu adevărat atunci cînd au fost desemnați organizatorii Campionatelor Mondiale de Fotbal din 2018 și 2022, respectiv Rusia și Qatar, nu au fost nici condițiile de desfășurare (cele din Qatar sunt total improprii, competiția urmînd a fi mutată în timpul iernii din Europa!) nici forța și prestigiul federațiilor de fotbal din țările care au candidat ci doar puterea și banii.

Europenii, mai ales britanicii, au acuzat maniera în care s-a luat decizia. Suspiciunile de corupție avansate în mass media occidentale au fost întărite de declarațiile incendiare făcute în decembrie 2014 de Michael Garcia, un magistrat independent angajat de FIFA să analizeze procedurile prin care Rusiei și Qatarului le-a fost atribuită organizarea campionatele mondiale din 2018 și 2022. El a demisionat acuzînd „cultura si practicile” FIFA după ce publicarea raportului său a fost blocată. Problema este că nici Blatter nici FIFA nu dau deloc semne că s-ar sinchisi în vreun fel de astfel de critici. După cum declara cinic Richard Attias, un expert în comunicare angajat de Qatar, citat în articolul din Financial Times, „doar un microcosmos este interesat de maniera în care se iau deciziile de atribuire a organizării cupelor mondiale, unul foarte britanic”.

Într-adevăr, o mare parte din restul lumii privește în altă parte nu doar atunci cînd e vorba de corupția care domnește în interiorul FIFA ci și de alte chestiuni grave care derivă direct din aceste decizii. Precum condițiile inumane în care lucrează în Qatar la stadioanele și celelalte construcții pentru CM de fotbal din 2022 muncitorii proveniți în principal din India, Pakistan, Bangla Desh și Nepal. De ce se întîplă asta? Datorită resentimentelor față de Occident sau pentru a nu irita elitele extrem de bogate din țările din zona Golfului. Deși chiar zilele trecute autoritățile de la Kathmandu se plîngeau că nu li se permit nepalezilor aflați la muncă în Qatar să plece la funeraliile rudelor ucise în cutremurele devastatoare din țara lor. Nu pare să conteze nici scandalul recent în care membrii unei echipe de televiziune de la BBC au fost arestați timp de două zile pentru că au încercat să investigheze condițiile de muncă și cele în care trăiesc imigranții din Asia aflați în Qatar. După ce cu două săptămîni înainte fusese reținută o altă echipă de jurnaliști, din Germania, din aceleași motive.

În lumea către care ne îndreptăm cu pași repezi vor prevala în tot mai mare măsură la nivel internațional, nu doar în fotbal ci și în multe alte domenii, punctele de vedere ale Chinei, Rusiei, Arabiei Saudite sau Qatarului. Iar problema de fond nu este neapărat aceea că influența țărilor occidentale este semnificativ erodată ci că în lumea „nouă” pe care și-o doresc lideri ca Vladimir Putin sau Xi Jinping valorile occidentale vor marginalizate. Or, chiar dacă au fost destule situații în trecut în care puterile occidentale pot fi acuzate că au încălcat chiar ele valorile și principiile pe care le-au predicat au existat întotdeauna în interiorul democrațiilor liberale forțe și instrumente instituționale care au corectat derapajele. Ei bine, așa ceva nu există în afara spațiului occidental. În China autoritățile au și impus de altfel eliminarea din tematica de discuție din universități a unor subiecte precum alegeri libere, stat de drept, justiție independentă sau libertatea presei. În timpul protestelor din Hong Kong prin care se cereau alegeri libere un lider comunist de la Beijing a ținut de altfel să precizeze că principiul alegerilor libere nu intră în sfera drepturilor fundamentale ale omului ci e vorba de drepturi politice care sunt reglementate diferit de la o țară la alta. După cum, mult mai aproape de noi, Rusia a anexat Crimeea în doar cîteva săptămîni ignorînd toate reglementările și acordurile internaționale în vigoare.

„Și lui Blatter îi plac imunitatea legală, coloanele oficiale și subalternii supuși” notează Simon Kuper. E o existență mult mai simpatică pentru cei care dețin puterea decît varianta în care trebuie să explice jurnaliștilor o mulțime de lucruri neplăcute, de la decizii greșite sau gesturi nepotrivite pînă la suprinzătoare semne de prosperitate personală, să-și dea demisia în urma unor scandaluri publice sau să piardă poziții și avantaje în urma unor alegeri libere. Paradoxul momentului actual este că la edificarea lumii de tip Blatter lucrează, săpînd la temelia democrațiilor liberale, chiar forțe din interiorul acesteia. Mult prea mulți din spațiul occidental nu par să realizeze cu adevărat cum arată alternativa la modelul de societate în care trăiesc astăzi.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. „Mult prea mulți din spațiul occidental nu par să realizeze cu adevărat cum arată alternativa la modelul de societate în care trăiesc astăzi.”
    Din păcate, nici majoritatea celor care au trăit într-una din aceste „alternative” nu au realizat acest lucru. Dovezi avem destule în aproape toate fostele republici sovietice.
    (Având în vedere faptul că aproape orice individ uman persistă în a face aceleaşi greşeli fără să înveţe nimic din experienţa propriei vieţi, mă întreb ce ne îndreptăţeşte să aşteptăm ca omenirea să înveţe din istorie. Singura explicaţie posibilă este naivitatea…)

  2. Occidentul a trecut prin experiențe traumatizante, războaie civile (Anglia) revoluții sângeroase (Franța) masacre de milioane de oameni (Germania) însă destule din ele s-au terminat cu înfrângerea celor care dețineau puterea, astfel că s-a învățat ”the hard way” faptul că există niște limite ale puterii și că ea trebuie exercitată cu reținere și responsabilitate.

    Până când familia regală saudită sau conducerea chineză nu vor fi masacrate in corpore the propriile popoare, nu ne putem aștepta ca asemenea țări să înțeleagă de ce e nevoie de regulile occidentale în exercitarea puterii.

  3. Pai din FIFA fac parte vreo 200 de nationale de fotbal. Fireste ca vocea Occidentului nu se prea aude, nici in privinta alegerii presedintelui, nici in privinta alegerii tarilor-gazda ale World Cup.

    Si tot asa e si cu influenta pe plan mondial. Populatia Occidentului e de vreo 900 milioane locuitori, din peste 7 miliarde. Realizeaza 50% din PIB-ul mondial, dar procentul scade de la un an la altul din cauza – mai ales – ascensiunii Chinei.

    Nu trebuie sa ne miram ca influenta Occidentului scade. Din contra, uimitor e ca o civilizatie redusa demografic a reusit sa domine planeta cateva secole. Desigur, asta arata geniul Occidentului, dar situatia nu putea sa dureze la nesfarsit.

    Occidentul nu mai poate domina planeta de unul singur. Singura solutie e sa caute aliati (nu e vorba de aliante formale ca NATO) in randul celorlalte puteri, chiar daca e deranjat de aspecte din politica interna si externa a acestora. Nu sa lase celelalte puteri sa se coalizeze impotriva lui. SUA par sa fi inteles lucrul asta judecand dupa vizitele lui Kerry si Nuland in Rusia (pentru Nuland, care nu demult cerea inarmarea Ucrainei, asta a fost drumul la Canossa).

    • 1. Occidentul inseamna o parte din civilizatia europeana.Din civilizatia europeana fac parte si Rusia si IberoAmerica.
      2.Viitorul conflict mondial va fi unul intercivilizational, dar probabil vor fi aliante ciudate: China contra India(indienii ajutati de Rusia).Rusia contra America(ajutata de China).UE(ajutata de America) contra Rusia(ajutata de China).China contra Vietnam (ajutata de Rusia)+Filipine+Indonezia+Australia(ajutati de America).China e inconjurata de un cerc de foc, Islamul la fel.
      3.Occidentul are o arma subtila:occidentalizarea mintilor cetatenilor altor civilizatii . ex. Japonia e occidentalizata la minte.Correa de sud la fel
      4. Viitorul nu va fi rau decat daca Occidentul nu se mai implica iar Rusia si Ibero America fac jocul Chinei si al Islamului

      • Pai asta incerc sa explic: Occidentul trebuie sa-si gaseasca aliati, nu sa lase celelalte mari puteri sa se coalizeze impotriva lui. Nu trebuie sa antagonizeze celelalte puteri sustinand Ucraina impotriva Rusiei, Taiwanul impotriva Chinei, Pakistanul impotriva Indiei etc. Cel mai bine e sa construiasca o coalitie anti-China (puterea mondiala in ascensiune rapida).

        Modelul occidental nu mai atrage ca altadata. Declinul acestui model e clar in tarile islamice.

        • @ DanT – viziunea asta e o aberație naționalistă de pe la 1850.

          Pentru occidentalii sănătoși la cap, pentru artizanii occidentali ai politicii externe, ceea ce contează sunt faptele. China este (cel puțin deocamdată) un factor de stabilitate în zona ei și odată ce se abține de atâtea decenii să invadeze Taiwan-ul, se poate coopera cu ea. La fel cum se poate coopera cu Arabia Saudită, tot fiindcă e un factor de stabilitate în zonă, deși ție s-ar putea să nu-ți placă decapitările în public practicate acolo.

          Pentru fiecare dispută sunt necesare măsuri rezonabile, comparabile cu nivelul disputei. De exemplu, când China construiește insule artificiale și încearcă să impună o zonă de excludere de 12 mile marine în jurul lor, ca și cum ar fi teritoriul ei natural, Statele Unite trimit mereu nave și avioane în acea zonă de 12 mile marine, ca să-și imagineze China că pretențiile îi sunt acceptate. Însă nu mobilizăm armata și nu pregătim lovituri nucleare doar pentru că a construit China niște insule artificiale.

          Pentru ce să conducă Statele Unite o coaliție împotriva Chinei, pentru că așa i-ar conveni Rusiei? Sau pentru că promovezi tu agenda Rusiei prin dispute regizate cu alți comentatori?

        • @ Mihail Lungu – nu știu ce țară ați vizitat dvs., dar dacă are partide politice, dacă nu are deținuți politici, dacă organizează alegeri pentru adunarea legislativă și dacă are economie de piață, atunci Japonia este într-adevăr ”occidentalizată” la minte.

          • @Harald
            Oi fi greşit adresa. Acu’, că mi-aţi atras atenţia, cred că ţara se autointitula Nippon…
            Lăsând gluma la o parte: oferă-le japonezilor o ocazie să fie antioccidentali (sau să reconstruiască o dictatură) şi ei o vor prinde cu amândouă mâinile.

            • @ Mihail Lungu – așa cred și eu :)

              De asta e nevoie de câteva zeci de mii de militari americani acolo, de asta Flota a 7-a e și ea prin preajmă și tot de asta China trebuie lăsată să mârâie din când în când la Japonia, exact ca să înțeleagă japonezii că nu sunt chiar de capul lor :)

  4. Ceea ce merita subliniat e ca evenimentele din fotbal anticipeaza cu suficienta acuratete ce va fi sa se intample la nivel macroeconomic. In Romania de fotbal s-a ales praful (DNA-ul a fost principalul „vinovat”). Oare economia o va lua si ea pe acelasi drum( via Beciul Domnesc bineinteles)?

  5. Amnezia autorului e suspecta fata de fortele anti-democratice, strivite zi de zi, la ele acasa, de puterea soft a globalizarii.

    Principiile progresului sunt atot-puternice si nu le poate infrunta nimeni cu succes. China de exemplu, a renuntat demult la economia planificata de stat. Rusia simuleaza democratia prin alegeri. De ce mai simuleaza rusii alegeri daca democratia ar fi chiar atat de rea??!! Revolutiile anti-coruptie se succed cu viteza ametitoare. Vezi primavara araba, vezi Ucraina foarte recent. Vezi revolutia statului de drept in Romania. dar si eforturile europene impotriva coruptiei. Vezi disparitia statelor nedemocratice din Africa. Vezi revolutia coplesitoare a mass-media si mai ales a internetului, in lume sau chiar in China. Globalizarea reuseste tocmai datorita principiilor pe care le propaga si le contine intrinsic. De aceea globalizarea INVINGE peste tot.

    Iar din spectacolul extraordinar al globalizarii, autorul extinde coruptia sportiva la nivel de tendinta globala anti-progres??!! Dati-mi voie sa am retineri fata de acest tip de analize. De obicei gandim asa in zilele noastre mai proaste. Toti suntem indispusi cateodata.

  6. De acord cu autorul.
    In context, trebuie adaugat ca nu trebuie sa fim naivi si sa credem ca „occidentalii” – ca persoane individuale cel putin, nu urmeaza aceleasi principii generale ale naturii umane: interesul personal si de grup prevaleaza, putere, bani, influenta, jocuri politice (ca sa folosesc un eufemism).
    Totodata, Blatter conduce o organizatie mondiala de succes ce se afla in prima linie a showbiz-ului. Asa cum intr-o firma foarte profitabila, pe actionari nu ii intereseaza niste posibile derapaje „minore”, asa si cu federatiile membre din FIDE.
    Si ca sa intaresc noua ordine mondiala prezentata in articol, aceasta situatie este valabila la mai multe federatii sportive internationale, acolo unde sunt 180-200 de tari membre.

  7. Sa nu facem greseala de a face din fotbal un exemplu. Aici se oplosesc toti frustratii si toate canaliile. Blatter, desi om cultivat si mai rasarit, nu poate fi dat ca exemplu pentru ce s-ar putea inampla la nivel global, de politici internatiionale, rolul occidentului etc. Da, Blatter e un oportunist si vrea sa implementeze aceasta atitudine in sportul lui dar lumea nu se rezuma doar la fotbal. La noi lucrurile stau chiar si ai rau, se duc valize cu bani, se castiga in spate, blaturi(eu sunt convins si acum ca Becalli a dat si acum bani pentru ca Astra sa castige cu Tg. Mures ca prea si-au dat astia sufletul pe teren si nu aveau nici un scop precis de punctaj sau de situare in clasament si deci iata, cu toata mititica facuta nu s-a invatat minte pentruca el e din nastere un hot si un borfas). Mai sus, la nivel de Blatter, lucrurile se mai nauanteaza dar tot pe acolo.Cat despre ce semnifica asta, cum ca occidentul e pus la colt iar valorile sale sunt aruncate la cos e cale lunga. Comparatia e fortata, este de a vedea raul cum se propaga si nu poti sa-l impiedici. Sunt convins ca valorile statului de drept si ale comportarii civilizate vor prevala mereu iar Dubay sau Rusia, chiar si China, oricat petrol sau bogatii ar avea vor ajunge mai rau pentru raul pe care-l propaga care nu poate invinge binele suprem:adevarul si coloana erecta a moralei.

  8. Toata lumea este de fapt un lagar de munca, doar ca astia in vest au ILUZIA alegerii. Lor nu li se refuza dreptul de vot, ci doar li se limiteaza drastic alegerile pe care le pot face. Nu li se taie libertatea oamenilor si natiunilor, doar li se pun catusele financiare ale dobanzii (care se mai numeste si camata). Vitele umane sunt fericite ca sunt „libere sa traga la caruta” si nici nu vor o alta viata. Aia in orient s-ar putea sa protesteze pt libertate, dar cei din occident nici nu vor sa renunte la lanturi. Ei sunt foarte multumiti sa munceasca in mizerie toata viata lor.
    Asta e culmea spalarii pe creier, incununarea finala a romanului lui Orwell, 1984: Sclavia voluntara si consimtita. Punctul final al tragediei umane.

    • Nu e cazul sa promovezi experientele tale din Romania la nivel de „astia din vest”. Exemplu de „camata” din Norvegia: 3,6% pe an dobanda la credite ipotecare (3,72% DAE). Exemplu de „camata” din Anglia: 8% dobanda pe an la un credit acordat online. „Dobanda” e de fapt o suma fixa, distribuita in mod egal pe parcursul restituirii.

      Romania nu e „vest”, nimeni in vest n-ar plati dobanzile ruinatoare din RO. iar judecatorii ar trimite bancile la plimbare pe banda rulanta, cele mai multe contracte de creditare din RO ar fi ilegale in vest din start. Romania e orient si doar mimeaza vestul, la momentul de fata. Mai trebuie 3 generatii pana sa devina vest cu-adevarat.

      • Nu ma gandeam la Romania care nu e nici vest, nici est. E o struto-camila ca de obicei.
        Faptul ca ai rata dobanzii mica nu inseamna ca esti liber, oricum trebuie sa asculti de creditorul tau. Uite la Grecia, cu toata situatia ei a avut pana la alegerile din 2015 dobanzi relativ mici (sub 7%) si iata ca trebuie sa asculte de altii, indiferent ce vrea poporul care alege „liber”.
        Lanturile nu le vezi pana nu incerci sa mergi un pic mai departe de tarcul tau. Daca tu nu vrei sa mergi decat unde ai voie, atunci nu te lauda cu „libertatea” ta inchipuita.

        • @ Hombre – atât timp cât ai voie să mergi în Anglia, în Olanda, în Germania, în Italia sau în Spania, nu văd de ce și-ai dori să mergi în Siria. Dar cine a dorit să meargă în Siria, a găsit metode să meargă și în Siria, deci există suficientă libertate în vest.

          Poporul tău grec nu poate alege ”libertatea” de a primi 14 salarii pe an în loc de 12, iar asta pe banii zonei euro.. Niște oameni în Germania au muncit, iar o parte din banii lor s-au dus pe extravaganțele grecilor.

          Deciziile și faptele au consecințe pe termen lung, iar după teoria ta ar trebui să fii exonerat de orice răspundere pentru faptele tale, fiindcă altfel nu ești liber. Nu, din punctul ăsta de vedere nu ești liber, pentru că libertatea ta se oprește acolo unde începe libertatea altor oameni. Iar a avea grijă ca libertatea ta să nu încalce libertatea altor oameni se numește responsabilitate.

  9. FIFA, asa cum e acum , se va sparge probabil.Normal ar fi ca in 10 ani maxim sa vedem alternative extra-FIFA.
    Dar mai e o problema: 11 jucatori alearga 90/120 min. pe un teren de 60/100 metri.Ai voie la maxim 3 schimbari care sunt definitive(jucatorul -bun/prost- nu se mai intoarce pe gazon dupa ce s-a odihnit sa zicem).Rezultatul? Jucatorii folositi des(titulari) boxeaza prima operatie de genunchi pe la 26-27 de ani, altii care poate nu sunt rai dar nu sunt agreati de coechipieri sau de antrenor incalzesc banca de rezerva si din talent innascut mor ca sperante eterne.Regulamentul frumosului joc trebuie nitel schimbat.Ar mai trebui si alte chestii ca tot suntem in era digitala…

  10. De ce ar fi fotbalul romanesc mai curat decat fotbalul mondial? Sau invers… De ce in managementul fotbalului mondial ar fi oameni de calitate mai buna decat cei din fotbalul romanesc? Sau invers…

    Fotbalul este „circul” societatii moderne, care vine la pachet cu painea, ca sa fie toata lumea multumita si linistita. Cata vreme „pelicanii” vor plati abonamente si bilete, se vor uita la televizor la meciuri de fotbal, vor paria pe meciuri si vor citi cu nesat stiri tembele despre fotbalisti, treaba va merge inainte.

    In plus, pentru orice putere politica, din orice tara, e de preferat ca cei cu inclinatii catre violenta sa se grupeze si sa „defuleze” pe teme sportive si nu pe teme politice. :)

    • Desigur. Și, în plus, pe oameni, de oriunde ar fi, îi atragi de partea occidentului nu cu citate din Weber, ci cu hamburgeri și PlayStation. Rusul, mândru de spectacolul de deschidere al CM, se simte mai occidental decât britanicii veniți să filmeze. Și, simultan cu transmisiile acestora către vest, intră și occidentul în orient. Și invers, bineînțeles. Dar orice know-how, oricât de occidental, are nevoie de resurse, inclusiv umane.

  11. Pai, eu zic sa-i lasam pe astia de-si zic China, Rusia, Qatar…sa joace intre ei si noi, Occidentul, sa ne facem propriul nostru campionat mondial.

  12. Nu neapărat tot ce pare rău este chiar așa de rău. CM de fotbal în Rusia sau Qatar ar aduce mai mult occident în zonă decât două decenii de politică externă.

  13. Tocmai am aflat prin intermediul televiziunii germane ştirea că 7 înalţi funcţionari FIFA sunt vizaţi de un mandat de arestare elveţian pe motiv de luare de mită.
    Deci, mai există totuşi şanse… cel puţin pentru fotbal.
    Oare putem să extrapolăm aceasta şi în privinţa situaţiei politice globale? Mă cam îndoiesc.

    • Justiția germană s-a pronunțat asupra lui Gerhard Schroeder și nu a considerat că acesta ar fi greșit cu ceva când a semnat în calitate de cancelar construirea unui gazoduct pe care s-a dus după aceea să-l administreze el însuși. Cam asta e situația politică globală :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Lazescu
Alexandru Lazescu
Fondator al retelei nationale de publicatii locale Monitorul (1991) actionar al Grupului de Presa Medianet, ce editeaza Ziarul de Iasi membru al Grupului pentru Dialog Social a fost expert media pentru proiecte europene. A coordonat proiecte europene dedicate mass-media, a fost membru fondator si membru in conducerea unor organisme profesionale precum BRAT sau ARCA A fost membru in CA al SRTv in perioada 2002-2005. In prealabil, a ocupat un post de director executiv in cadrul Televiziunii publice si a fost membru in CA al SRTv (1999-2000). A fost presedinte-director general al SRTv

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro