Home » Analize »Educatie »Idei si solutii » Citesti:

O prioritate în educație – 7 argumente pentru dizolvarea Consiliului Național de Etică

Alexandru Gabor septembrie 8, 2015 Analize, Educatie, Idei si solutii
22 comentarii 1,774 Vizualizari

Când un student întâlnește la catedră un profesor plagiator, de bună seamă că educația oferită va fi mult sub orice limită rezonabilă. Când un pacient are de-a faceun doctor cu un plagiat, riscul de a nu beneficia de serviciile cele mai competente de îngijire crește necontrolabil. Când tema siguranței naționale este tratată fără criterii de integritate a cercetării, riscul se transferă, desigur, asupra problemelor de siguranță națională.

Plagiatul a ajuns o plagă rușinoasă a mediului academic și politic. Deși în sistemul educației românești există personalități cu un parcurs intelectual ireproșabil, luminoase, cu integritate, petele sistemului ies mai repede la suprafață și avem tendința, bolnăvicioasă aș spune, să reducem la clișee periculoase eforturile unei majorități semnificative de profesori, atât din mediul pre-universitar, cât și din cel universitar. Cu toate acestea, câteva măsuri, câteva discuții sunt indispensabile.

Deși propunerea acestui titlu se abate de la normele echilibrului și toleranței, deși poate părea radicală și lipsită de discernământ, prima pe ordinea priorităților este dizolvarea Consiliului Național de Etică (numit CNE în continuare). CNE a ajuns un organism inutil, sfidător și o pavază a nerușinării academice. Dizolvarea sa trebuie cumpănită și sprijinită de facțiunile reformatoare în educație. Iata argumentele unei dezbateri publice:

 1. Regulile de funcționare a CNE nu respectă principiul constituțional al egalității în fața legii, întrucât stabilește excepții, demnitari publici printre alții, a căror probitate profesională și etică a muncii de cercetare nu poate fi investigată decât de CNE. Astfel se limitează sfera de acțiune a altor instituții cu responsabilități de verificarea plagiatelor, inclusiv universitățile, cu alte cuvinte actorul cel mai interesat de reputația propriilor școli doctorale.
 2. În diverse situații, CNE a dat decizii contrare Universității București, sfidând simțul comun, datele publice și normele acceptate. Pe scurt, CNE s-a transformat într-un organism de albit, de cosmetizat, o instituție de mușamalizare a cazurilor strigătoare la cer, binecunoscute exemple de deficit al muncii academice.
 3. CNE dublează inutil prerogative și atribuții deja existente, respectiv rolul Comisiilor de Etica din universitățile românești, sarcinile prevăzute în legea de funcționare a CNATDCU și alte mecanisme de control de jos în sus, precum asociațiile profesionale și grupurile de reformă universitară.
 4. CNE este o instituție netransparentă, fără rapoarte anuale publicate pe siteul propriu, fără criterii explicite al investigațiilor desfășurate.
 5. Experții apelați s-au aflat adesea în situații discutabile din perspectiva statutului academic și este problematic ca o instituție cu profilul CNE să îngăduie o marjă atât de laxă, din perspectiva onorabilității, a propriei activități
 6. CNE consumă resurse, nu mare lucru, e drept, însă într-o perioadă în care alte instituții publice au suferit reduceri de personal sau de buget. Având în vedere că toate sarcinile CNE pot fi preluate sau există deja în agenda obișnuită a altor instituții, argumentul resurselor poate fi semnificativ
 7. Profilul public al CNE și al președintelui său trece drept o sfidare nerușinată a Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Comunismului, întrucât președintele CNE a fost redactor la ERA SOCIALISTA, publicația Comitetului Central al PCR, așadar un nomenclaturist cu acte în regulă, reciclat după Revoluția din 1989 la SNSPA. Politologul Vladimir Tismăneanu afirma, pe site-ul Contributors, însă din iunie 2012, despre această numire a ministrului Liviu Pop: Asadar ministrul Pop a numit in aceasta suprema instanta etica un fost activist ideologic al PCR, angajat ani de zile si platit sa sustina tezele oficiale, sa participe cu contributii proprii la mascarada grotesca a cultului lui Ceausescu. Sincer, cred ca prezenta d-lui Dobrescu ridica serioase probleme de credibilitate pentru acest for. Din păcate, temerile sale s-au dovedit pe deplin justificate.

Concluziile acestor rânduri identifică o singură soluție la mascarada activității CNE – dizolvarea. O idee bună a fostului ministru Daniel Funeriu s-a transformat într-un coșmar al efectelor secundare și perverse. Importăm și construim instituții în domeniul educației numai pentru a-i da dreptate lui T.Maiorescu și teoriei ”formelor fără fond”. CNE încalcă valoarea egalității în fața regulilor, dublează sarcini pe care le pot realiza alte instituții și consumă inutil resursele puține din educație, nu este defel transparent, tolerează experți cu un profil de cercetare incert și sfidează Raportul de analiză și condamnare a comunismului, un document asumat de statul român, prin prezența unui nomenclaturist în conducerea sa.

Dacă Ministerul Educației, universitățile și grupurile informale de reformă doresc cu adevărat un front împotriva imposturii academice, dizolvarea CNE ar fi primul pas.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "22 comments" on this Article:

 1. Dedalus spune:

  Sincer, pe cine mai intereseaza activitatea stiintifica “dovedita” prin diverse articole, teze etc. publicate in Romania?!

  Cu sau fara comisii, cu sau fara nustiuce procedure si legislatii, oricum nivelul de cunostere al unui absolvent de facultate nu trece de cel din clasa a VII-a.

  Doctorim profesori dar si instalatori, taximetristi si chiar sapataori de santuri – cei mai multi sunt incompetent cu diploma si nimic mai mult.

  Sunt si exceptii, dar aelea sunt personae care au invatat singure in afara sistemului scolar, cam tot ce stiu. PRoblema lor e ca tot ce au invatat cu sudoare si nopti nedormite este considerat “o prostie” de toti “ignatii si ignarii” .

  Stii versurile acelea “In tara asta stramb facuta/,,,”? De asta e vorba.

  Chiar crezi ca intereseaza pe cineva daca x sau y au plagiat?!

  Nu se mai uita nimeni la “dipomele” de pe meleagurile dambovitene. Comisia aceea e oricum o aiureala, si cu ea si fara ea tot incompetent producem. Ca pe unii scrie in plus “doctori” sau ca unii au “licente”- chiar ca nu mai conteaza.

 2. Dedalus spune:

  Si da. Sustin dizolvarea acestui Consiliu. Dupa cum sustin si dizolvarea tuturor comisiilor si comitziilor de prin universitati, cu acest scop.

  Acum apare ca si cum am numi cate un politest sa stea pe langa fiecare cetatean sa aiba grija sa nu incalce legea.

  Plus ca am frisoante: cine ar fi atat de “neprihanit” incat sa faca parte din aceste comisii?!!

  Ca in Sodoma si Gomora, ma indoiesc ca vor fi gasiti chiar si trei oameni fara de prihana in intreaga tara…

 3. r2 spune:

  Mi-am adus aminte de o stire din “times new roman”: angajatorii cer universitatilor romanesti sa faca diplomele din hartie mai moale.

 4. Stelian spune:

  Sunt 2 lucruri si mai bune de facut si vor dispare si mai multe sinecuri:
  - Titlul de doctor e acordat de universitate, deci ea raspunde si multe se vor imbunatati.
  - Titlul de doctor nu mai are nici o repercusiune pecuniara din partea statului.

  • Bucur spune:

   Cum adica “raspunde”? In ce mod?

   • Stelian spune:

    Adica in caz de plagiat Universitatea care l-a acordat va reactiona prima printr-un consiliu ceva si va fi cea care retrage titlul.
    Acum titlul de doctor este dat prin ordin de ministru. Adica in Romania nu esti doctor al universitatii X, ci esti doctor in Romania.
    Iar acum cind sesizezi o universitate pentru un plagiat o dau cotita ca nu ei ca altii si mai e nevoie si de ordin de ministru.
    Coroborat cu a doua masura, fara plusuri la salariu, lucrurile vor veni acolo unde trebuie – titlul de doctor e bun in cercetare.

   • wu****** spune:

    Ce isis face orice Universitatea cu PhD sai, adicalea cu mana sa, se numeste moarte sigura.

    Acreditarea universitatilor chiar nu se face dupe ureche…
    Clasamentele in care nu apar in primele 100 de locuri universitati din RO spune multe – si aici nu este loc de nici o comisie, de nici o politichie.

   • eu****** spune:

    Ce isi face orice Universitatea cu PhD sai, adicalea cu mana sa, se numeste moarte sigura.

    Acreditarea universitatilor chiar nu se face dupe ureche…
    Clasamentele in care nu apar in primele 100 de locuri universitati din RO spune multe – si aici nu este loc de nici o comisie, de nici o politichie.

 5. George T.S. spune:

  Felicitari, un apel care merita atentia.
  Existau dubii si inainte de 2012? SNSPA parea o institutie de top, dar poate ca lucrurile si actorii erau tulburi. vine anul universitar http://foto.agerpres.ro/index.php?i=4716863

 6. virgil spune:

  in principiu sunt de acord cu articolul si mai ales cu concluzia lui. O singura nota discordanta ” O idee bună a fostului ministru Daniel Funeriu s-a transformat într-un coșmar al efectelor secundare și perverse.” Daniel Funeriu scolit in strainatate unde plagiatul si impostura sunt foarte rau taxate stia foarte bine ce se intampla cu un organism unde numirile sunt politice. Choar mai mult eu cred ca scopul dupa care a avizat un astfel de organism era sa curete cu dedicatie poiata dar numai de la cei din tabara adversa.

  • Alexandru Gabor alexandru gabor spune:

   Vilrgil, CNE parea sa aiba misiunea de a se ocupa de cazurile dificile, unde comisiile interne de etica din universitati ar fi avut probleme, cam asa inteleg intentiile fostului ministru Daniel Funeriu.

  • RazvanM spune:

   Daniel Funeriu, https://ro.wikipedia.org/wiki/Daniel_Funeriu, cred ca este cineva despre care trebuie totusi vorbit cu respect. A-i face proces de intentie mi se pare o mizerie morala. Nu am auzit ca acest om sa se impopotoneze cu titluri, sa tina cu dintii de scaunele unde a fost pus politic sau nepolitic. Asta nu este profilul unui profitor politic sau al unei lichele politice.
   Sa inteleg ca cunoasteti in profunzime sistemul? Acelasi sistem care a ignorat plagiatele peste 10 ani, pana la aparitia domnului Funeriu in calitate de ministru? Acelasi sistem in care doctorii apar ca ciupercile dupa ploaie si se isi acorda unul altuia diplome si certificate de non-plagiat? Iata ca Victor Ponta a reusit sa distruga si institutia creata cu scopul de a desfiinta mafia doctoratelor, iar acum oameni care gandesc privind faptele cu ochelari de cal si filtre de simpatii politice il acuza tocmai pe cel care a facut un lucru bun ca a fost de fapt rau intentionat.

   • virgil spune:

    Nu i-am facut proces de intentie domnului Funeriu. Da este un om scolit in vest cu rezultate stiintifice bune dar nu este un zeu . Orice roman stie foarte bine ca un organism in care numirile sunt politice dupa ce pleaca de la putere vin ceilalti si isi numesc loazelel lor. In fostul CNE erau oameni de stiinta redudabili (cel putin pe partea de fizica) dar mai erau si cativa care desi aveau un CV bun rolul lor era de a se contra cu opnentii politici nu stiintifici. O data cu plagiatul lui Ponta componenta acestui consiliu s-a schimbat cu oameni cu standarde academice mult mai laxe care i-au scapat de belele pe toti contravenientii (gen Ponta si si Kovesi si mai nou Oprea) . Problema este nu neaparat plagiatul de care sunt banuiti multi dintre clientii aceste comisi ci eu cred ca tocmai continutul este problema reala. Am citit cateva teze de doctorat la facultatea de fizica si institutele rupte din vechea IFA si cred ca la o universitate medie din vest ei nu puteau trece nici macar o disertatie de nivel de masterat asa de slabe erau. Din pacate nu vad in viitorul apropiat o imbunatatire a acetului stiintific in Romania pentru ca multi dintre cei care au luat locul fostilor dinozauri comunisti sunt din acelasi material. Si mai mult sunt intr-o cardasie istorica (de pe vremea comunista) iar orice om cu bune intentii ar sfarsi ingenuncheat in aceasta conjuctura. Bine dracu nu este asa de negru se vede o oarecare evolutie fata de perioada 2000-2010 dar mai e mult pana departe. De aceea domnilor daca chiar doriti sa avem rezultate lasati la o parte contrele politice (de tipul loazele noastre sunt mai bune decat loazele lor) si vedeti lucrurile foarte clar

    • victor L spune:

     Si dece trebuia evocat Funeriu in contextul plagiatorilor?

     • virgil spune:

      Victor, daca atat ai inteles din ce am scris eu , mai citeste odata. Oprea, Ponta, Kovesi si probabil multi altii de care nu imi aduc aminte au fost spalati de pacate de acest organism creat de Funeriu. Este drept ca nu mai are aceeasi componenta dar cand creezi un organism de genul asta trebe sa-l faci de asa maniera incat sa functioneze in aceeasi parametrii si dupa ce nu mai esti la putere. Spunea cineva ca o lege buna este una cu care esti de acord si cand vei fi in opozitie.

 7. eu****** spune:

  Ptr. Virgil

  Din ceea ce stiu eu fostuil Ministru Daniel Funeriu a lucrat la fel si cu ai lui si cu altii…
  Serviti cumva formate de tip 297 x 420 mm? Just curiosity…

 8. eu****** spune:

  Da, cred ca disparitia celebrei comisii nu va cauza invatamantului din RO, poate din contra.

  Organismul, in sine, nu este util si se poate interpune intre Comisiile din Universitati si potentialul/actualul PhD instanta care sa valideze/invalideze decizia comisiei organizata la nivelul fiecarei Universitati.

  Sustin punctul de vedere din acest articol.
  Succes autorului lui!

  • Alexandru Gabor alexandru gabor spune:

   Domnule / Doamna EU*******,

   Multumesc pentru comentarii. Da, comisiile interne trebuie sa fie gardianul integritatii. Daca nu, instanta urmatoarear fi CNATDCU. La noi nu functioneaza niciuna din cele 3, daca socotimsi CNE-ul, astfel tema plagiatelor se transeaza in presa, cu oameni dedicati ca Sidonia Bogdan de la Ro.Libera si Emilia Sercan de la HN

 9. ilidia spune:

  Foarte corect. Acest CNE, care a ajuns sa aiba un singur scop, acela de a albi hotia demnitarilor, pentru ca plagierea este hotie, trebuie desfiintat. D-l Funeriu a uitat ca “drumul spre iad este pavat cu intentii bune” si nu si-a putut inchipui pe mainile cui va ajunge acest CNE.

 10. Dedalus spune:

  In multe scoli din lume profesorii invata elevii cum sa faca referate. Exista indrumare intregi despre plagiat, ce insemana de ce fel e…

  E absurd sa astepti 20 de ani, sa lasi oamenii 20 de ani sa tot copieze si sa rascopieze pana cand se tocesc iconitezele de copy/aste si dupa aceea sa zici “Gata ! Stop!”.

  Fiecare vede problema si Solutia in dreptul lui: invataroii – la clasele primare, profesroii la gimnazial, profesorii universitari la facutlate si doctorat. S. A. M. D (cu litere mari.).

  Dar nu prea merge asa, nu se poate “pe bucati”. Trebuie reformat intregul system de invatamat, de la gradinita la doctorat. Altfel, carpesti intr-o parte si se rupe in alta.

  Din pacate insa, cum am mai spus si prin alte parti, asta nu se va intimpla, pentru ca daca oricum toata lumea are de toate si asa cum e acum, de ce sa se cazneasca cineva sa mai schimbe?!

  Oricat de rau ar fi, e bine. Casa si masa are toata lumea, oamenii se descurca fiecare cum poate.

  Desfiintati de tot titlul de doctor. Ce se va intimpla? Nimic.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Alexandru Gabor


Alexandru Gabor

Alexandru Gabor. Publicist al revistelor 22 și Idei în Dialog. Absolvent al Facultății de Filosofie, Universitatea București, doctorat în științe politice. Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)