Home » Media / Tech » Citesti:

Diverse violuri: Măruță și Ponta n-au nicio scuză

Brindusa Armanca iulie 29, 2015 Media / Tech
6 comentarii 2,791 Vizualizari

Deși pare forțată, asocierea primește sens dacă privim mai atent cât de puțin contează pentru amândoi legea, regula, morala, ”violate” repetat, în disprețul normelor care fac posibilă conviețuirea civilizată.

Se află în atenția CNA cazul de viol în grup asupra unei eleve din Vaslui intervievate în direct, fără precauții, la PRO TV, în emisiunea ”La Măruță” din 21 iulie 2015. Foarte vocal și nevizitat de îndoieli, Cătălin Măruță se apără în fața acuzației de a-i fi dezvăluit fetei identitatea cu argumente considerate forte: ”este majoră, și-a dat acordul în scris și au trecut 8 luni de la incident”. Întrebată de membrii CNA, mama fetei neagă versiunea categorică a realizatorului, arătând că li s-a promis respectarea anonimatului, așa cum solicitase și avocata fetei, iar semnăturile pe niște contracte s-au cerut după emisiune. „Măruţă mi-a promis că victima nu va apărea la televizor. S-a profitat de naivitatea unei adolescente“, a declarat avocata Mioara Donosă. Mai mult, unul dintre invitați, actorul Claudiu Bleonț, a cerut explicit discreție:”V-aş ruga să aveţi decenţa să n-o faceţi publică pe ea“. „Nu, nici nu facem, vorbim doar cu mama ei“, l-a asigurat Măruță, după care a invitat-o pe victimă să mulțumească în direct celor peste 200 000 de susținători. Regulile înscrise în Codul de reglementare a conținutului audiovizual sunt destul de laxe, în concordanță cu ștacheta etică joasă a tranziției românești. Deși art. 30 prevede ca radiodifuzorii să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor”, art.35 condiționează dezvăluirea identității victimelor abuzului sexual de existența unui acord scris. Și Codul Deontologic Unificat al jurnaliștilor români urmează aceleași norme, compatibile și cu prevederile Codului Penal. Să zicem că Măruță se va acoperi cu aceste prevederi, dar consecințele emisiunii sale tabloide asupra viitorului tinerei sunt irevocabile. Odată difuzate, au proliferat pe Internet imaginea, numele fetei, împrejurările violului. Presa s-a înfruptat, iar animatorul de senzații josnice s-a bucurat să-i incrimineze pe ”ipocriții” care au preluat imaginile fără să ceară voie. Viitorul victimei e deja stigmatizat: tânăra nu are unde se ascunde, o știe toată lumea. Semnăturile de încurajare și campania lăudabilă a ziarului Adevărul se vor stinge la un moment dat, iar ea și familia ei vor trebui să înfrunte un mediu ostil și plin de prejudecăți. Helen Benedict de la Columbia University explică într-o carte de referință intitulată Virgină sau vampă. Cum scrie presa despre infracțiunile sexuale, cât de vulnerabile sunt victimele violului, cât de durabilă este trauma amplificată de mediatizare și ce forță distructivă au stereotipurile de gândire ale comunității asupra vieții lor. Pe Măruță l-a durut în cot, audiența și celebritatea fiind țintele sale. Este sigur că fata și mama ei, asaltate de presă și nefamiliarizate cu producția unei emisiuni tv, s-au lăsat amăgite și vor duce greul de aici înainte. Ironic, în 23 iulie, Cătălin Măruță se posta pe Facebook cu fiica sa născută la doar două zile după nefericita emisiune.

S-o fi gândit o clipă?

La concurență cu mediatizarea cazului de viol, știrea că ANAF a blocat conturile televiziunii publice a făcut rating secundar în toată presa. Elementul de senzație l-a asigurat natura politică a conflictului, fiindcă Stelian Tănase, președintele TVR, a arătat îndată cu degetul spre premierul Ponta:”A vrut să-şi ia o revanşă. Mi-a arătat pisica”. Stelian Tănase nu e un bun șef pentru o televiziune publică aflată în dificultate, fiindcă nu are, cum singur a recunoscut, nici abilități manageriale și nici capacitatea de relaționare a unui lider. A apărat, cu scrisori deschise și rugăminți, nu atât cauza televiziunii, cât și-a apărat scaunul. La fel ca Ponta, Tănase s-a eschivat cu internări în spital, concedii și absențe subite ori de câte ori a simțit că se apropie sorocul de a fi dat jos din jilț. A preferat să exprime atitudini politice conjuncturale, făcându-l pe premier”maimuțoi securist și belicos”, după ce îl lingușise. Dar, de data asta, Stelian Tănase are dreptate: Ponta a pus în mișcare Fiscul, o instituție împotriva alteia, ca mijloc de represiune, o formă de viol asupra democrației. Din interior au sărit, manevrați din butoane, membrii Consiliului de administrație numiți de PSD, cerând demisia președintelui TVR. În replică, un membru ”de dreapta” a dezvăluit că “în momentul de faţă, Victor Ponta are un pariu personal cu televiziunea publică, pentru că se aştepta ca televiziunea publică să-l laude”. La rîndul ei, copreședinta PNL, Alina Gorghiu, a dat cu TVR în capul guvernului și a șefului său care nu vrea să rezolve problema. Ping-pongul politic este în curs. La mijloc, ignorat și disprețuit, publicul plătitor de taxe și o companie publică de presă batjocorită de prea mulți ani.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "6 comments" on this Article:

 1. dusu spune:

  ” ștacheta etică joasă a tranziției românești.”
  sa fie vorba de tranzitie si cind vorbim de valori morale ?

 2. mariusmioc spune:

  Apropo de „ campania lăudabilă a ziarului Adevărul”:
  S-a găsit vinovatul pentru violul în grup din Vaslui: e patriarhul Daniel
  http://wp.me/pjejF-4Do

 3. AndreiV spune:

  E viol asupra democratiei? E democratie ca o profesie liberala -presa- sa fie finantata se la buget? De ce trebuie contribuabilul sa il plateasca pe tipul de la stiri ca citeste de pe prompter si sta la serviciu 3 ore pe zi, din care 1 la machiat? Ca se face pe o cale sau pe alta tot acolo (sper) sa se ajunga, adica la incetarea finantarii din partea guvernului. Ipocrizie peste ipocrizie, finantarea publica a televiziunii, salarii si rude cat cuprinde dar veleitati de liberalism, democratie, viol a democratiei…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)