Home » Media / Tech » Citesti:

Ai naibii “deontologi”!

Brindusa Armanca noiembrie 3, 2015 Media / Tech
2 comentarii 1,002 Vizualizari

Nicăieri în Europa corectitudinea, onestitatea, etica nu sunt atât de disprețuite public ca în România. Cei care fac apel la principii sunt considerați idioți utili. Politicienii susțin că în politică totul e permis – traseismul, minciuna, plagiatul, abuzul de demnități, manipularea etc.- fiindcă politica este ”arta compromisului”, dacă nu e pur și simplu o târfă. Decidenții, de la primarul de comună la miniștri, au instituit peste tot nepotismul, corupția și privilegiile, dând cu tifla cetățeanului din mașini negre, cu sau fără coloană oficială, după rang. Presa a inventat un termen de batjocură pentru moraliștii care îndrăznesc să atragă atenția asupra unor derapaje din accidentatul teritoriu al mass-media. Ei sunt taxați ca ”deontologi”, o specie anacronică, ruptă de realitate, care croncăne a proasta.”Deontologul”este categorial antipatic și nerealist, fiindcă soloicită corectitudine în jungla presei, unde șantajul, manipularea, propaganda sunt instrumente favorite. Rebelii rămân fără job, alungați cu un picior în dos de patron. Încurcătura vine din faptul că jurnaliști cu vederi diferite își aruncă aceeași înjurătură peste gard:”băi, deontologule!”. Nu mai departe Antena 3, care îi gratula pe jurnaliștii de la Realitatea, B1 TV, Evenimentul zilei ș.a. cu nesuferitul apelativ, referindu-se cu satisfacție la e-mail-urile de promovare a Elenei Udrea, trimise la presa favorabilă ei, în vremurile de ascensiune. Dar tot ca ”deontologi” au fost înjurați la rându-le Gâdea et Co. atunci când au făcut emisiuni de înfierare a gropii ucigașe pentru a-l spăla pe generalissimul Gabi Oprea. Rămâne antologică perorația lui Mircea Badea „Ce anume l-a omorât (pe polițist)? Groapa l-a omorât”. N.C.Munteanu, celebra voce a Europei libere, a taxat astfel de prostii jurnalistice ca fiind”neocultul personulității”.

Acuma, ce să mai zici de Centrul pentru Jurnalism Independent-CJI și de ActiveWatch care își tot bat gura, împreună cu niște naivi de la Convenția Organizațiilor de Media-COM, vorbind despre etica profesiei, despre reglementările și bunele practici ale presei? Sau ce să spui despre Freedom House și Apador-CH care susțin că justiția trebuie să râmână legată la ochi? Niște ”deontologi”! Tragedia de la Clubul Colectiv din capitală, cu zeci de morți și aproape două sute de răniți, a scos la iveală carențe profesionale nu doar la autorități, ci și la presă. S-au prezentat la televiziune, dar și în publicațiile online, orori cu trupuri carbonizate. Chiar dacă se avertizează asupra impactului emoțional, se încalcă demnitatea omului după moarte. CJI și COM au difuzat un apel în acest sens către jurnaliști și CNA: ”Amintim instituțiilor mass- media că momentele de criză sunt cele care dau măsura profesionalismului și a respectului pentru standardele deontologice și personale. Este foarte ușor să transformi o tragedie într-o mașină de făcut rating. Este mult mai greu să tratezi editorial astfel de subiecte, cu decență și responsabilitate. Facem apel către toți jurnaliștii și persoanele cu răspundere editorială din redacții să respecte codurile deontologice și legislația. Recomandăm jurnaliștilor care lucrează pentru publicațiile tipărite sau online ca, în astfel de situații, să aplice prevederile cele mai stricte – cele prevăzute de legislația audiovizualului – chiar dacă nu au obligații legale în acest sens... Solicităm C.N.A să verifice modul în care televiziunile și radiourile respectă legislația audiovizuală și să ia toate măsurile legale pentru sancționarea încălcărilor legii. Astfel de situații sunt cruciale pentru trasarea limitelor și impunerea standardelor legale Sunt invocate art.45 din Codul Audiovizual și art.10 din Codul Deontologic Unificat, care prevăd protecția imaginii și respectarea victimelor unor dezastre.

De când rețelele de socializare au liberalizat comunicarea, pe Facebook, pe Twitter, pe Instagram etc. s-au postat alte orori, desigur, pe lângă mărturii emoționante și mesaje de solidaritate. Profitând de imensa expunere, anteniștii au organizat un teledon, producând consternare în rândul unor ”deontologi”:”Cum naiba - se întreabă publicistul Tudorel Urian, observând în studio ciudata alăturare de oameni distruși, caractere alese, comici vestiți, simpli oportuniști și gunoaie sadea – să dai bani tocmai trustului lui Voiculescu?”. Dar publicul este cum este: ușor de impresionat, tolerant cu manipularea și hoția, neglijent cu interesele sale cetățenești. Oameni buni, fiți un pic mai ”deontologi”!

P.S. Luni seara, la emisiunea lui Gâdea, s-a jucat din nou piesa amintită, cea a disprețului pentru omul de pe stradă. Invitatul apelat cu prenumele de Mihai a încercat să spună că politicienii poartă o responsabilitate pentru ce se întâmplă în țara asta. N-a apucat să zică două fraze, că a fost întrerupt de lătrăul Ciuvică cu observația dezvoltată pe larg că nu se face să generalizezi, apoi de ”domnul senator” Șerban Nicolae, care a abordat problema ca să se înțeleagă că poporul e de vină, apoi de pastorul Gâdea care a dat în patetism contrafăcut, în fine, de alt domn senator, Ben-Oni Ardelean, alt pastor, care a ținut și el o predică așa încât rebelului să-i dispară complet maul. Ceea ce s-a și întâmplat: intimidat, invitatul Mihai și-a cerut scuze, apoi a tăcut până la capăt. În acest timp, Antena condamnatului Voiculescu cerea în continuare 3 Euro sau 5 Euro de trimis în neant. Să vedem socoata la final și să se prezinte situația, să știm unde se duc banii miloșilor.

Articol apărut în revista ”22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

  1. victor L spune:

    Un adevar crud: ” Dar publicul este cum este: ușor de impresionat, tolerant cu manipularea și hoția, neglijent cu interesele sale cetățenești.”

  2. Livio spune:

    Mass media romaneasca traditionala (ziare, televiziune si radio), ca si dinozaurii care jefuiesc tara, au ramas in trecut. Acum se trezesc incoltiti de justitie, impinsi spre azil de noua generatie si sint disperati si agresivi. Am vazut aseara exact momentul in care invitatul a spus ca de la Monta in jos toti ar trebui sa demisioneze, dupa care hienele au sarit la atac, violenti, perversi, marunti. Ma intreb cum isi ambaleaza acest comportament in fata copiilor lor? Cum adorm noaptea cind sint singuri cu gindurile lor?
    Demonstratiile din ultimele zile mi-au redat speranta…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)