Home » Media / Tech » Citesti:

Argou de jurnaliști: o „servită”

Brindusa Armanca iulie 3, 2014 Media / Tech
3 comentarii 1,549 Vizualizari

Ca orice breaslă, jurnaliștii uzează nu doar de termenii specializați, tehnici, ai profesiei, ci și de un limbaj ”secret” formulat din cuvinte împrumutate care capătă alte înțelesuri. Argoul mediatic se servește fără înhibiții din gastronomie, botanică, zoologie, din terminologia militară sau istorică și are, până la un punct, același rost ca argoul hoților sau cel al elevilor: să nu fie înțeles de cei din afara grupului. Semnificativ este că, spre deosebire de limbajul secret al altor comunități, argoul jurnaliștilor păstrează o amprentă deontologică. Termenii sunt implicit o critică din interiorul meseriei, ca un reflector fixat asupra conduitei etice a practicienilor. Când vorbesc despre ”fonfleul” sau despre ”chifteaua” de presă, când atribuie ”mogulilor media” și ”mercenarilor” multe dintre păcatele presei de azi, jurnaliștii emit judecăți etice implicite. ”Desecretizăm”câțiva din termenii argoului jurnalistic.

Nasul jurnalistului experimentat simte pe loc dacă un subiect provine din inspirație și transpirație profesională, dacă este ”o comandă” sau, mai riscant, ”o servită”. Cel de-al doilea termen este luat din argoul școlar și studențesc și se referă la examene fraudate. Dicționarul de argou al limbii române publicat de George Volceanov în 2007 explică: ”servită, servite s. f. (stud.) 1. metodă de fraudare a unui examen scris prin substituirea colii de A4 imaculate cu o coală ce conține rezolvările subiectelor de examen pregătită de acasă. 2. coală ce conține subiectele de examen rezolvate de acasă, predată la sfârșitul unui examen scris”. La jurnaliști, o ”servită” este subiectul primit de gata din afara redacției, introdus cu alt scop decât interesul public. O definiție apare pe blogul lui Zoso: ”servita este un material care a picat în braţele jurnalistului fără ca acesta să îl caute; stenogramele sunt servite, turnătoriile între politicieni sunt servite, casa lui Ciutacu e servită, vizita lui Geoană la Vântu a fost servită”. O ”servită” vine de obicei pe filiera acelor șefi editoriali sau patronali care folosesc mass-media ca instrument politic sau ca tun pe câmpul de bătălie al afacerilor. Păpușarul din umbră, chiar bănuit, rămâne de cele mai multe ori necunoscut publicului. Procedura e simplă: șeful primește un caz asezonat cu dosarul aferent – documente scrise, interceptări, filmări, declarații, martori etc. – și îl dă în lucru, indicând cum trebuie preparat subiectul. Poate să iasă un articol, o emisiune, sau, mai mult, un serial sau o campanie de presă. Depinde de înțelegerea din culise și de avantajele ce decurg de aici. Mai depinde de disponibilitatea jurnaliștilor de ”a pune botul”. Îi apără clauza de conștiință, dacă hotărăsc să refuze. De obicei, ”servita” are impact și se extinde contagios în toată presa. Jurnaliștii neimplicați încearcă delegarea ițelor și completarea tabloului, fiindcă subiectele servite, ca și cele comandate, amestecă informații autentice cu informații parțiale, trunchiate, părtinitoare.

Campania Bercea Mondial-Mircea Băsescu la Antena 3 îndeplinește toate condițiile pentru ilustrarea unui caz servit. Înainte de a fi ajuns la organele competente, înregistrările audio ale unui prezumtiv trafic de influență au ajuns la Antena 3. Avocatul lui Bercea, fost șef al IGP și general din cercul lui Voiculescu-Felix, a preferat să pledeze în studiourile de televiziune, sub bagheta exersată în intoxicări a lui Gâdea și a ciracilor. ”Mondialu’” le-a livrat jurnaliștilor acuzații fierbinți direct din dubă. Întregul montaj a fost prezentat publicului ca un act legitim și profesionist, de vigilență mediatică față actele de corupție (nedemonstrate) ale președintelui, într-o campanie neobosită, zi de zi, ceas de ceas. Fiindcă, zicea mai deunăzi Andrei Pleșu, ”miza este de ordin strict pugilistic: adversarul trebuie burduşit, evacuat, exterminat …”. Subiectul s-a întins ca râia în toată presa. Conivența cu inamicii politici ai președintelui, între care Dan Voiculescu, turnător dovedit și pușcăriabil, este vârf de atac, s-a relevat când Parlamentul a utilizat campania antiprezidențială a Antenelor și acțiunile legale ale DNA împotriva lui Mircea Băsescu pentru a cere demisia șefului statului. Când decizia editorială este substituită de interese alogene, când altcineva face agenda pentru a obține efecte străine interesului public, deși cazul se vinde ca atare, verificarea rezonabilă, căutarea surselor independente, consultarea poziției oficiale a justiției pot scoate subiectul servit din zona manipulării și a intoxicării.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. Gore' spune:

  Atat cat stiu eu, exista 2 domenii in care “servitele” (sub forma de plic sub usa, telefon, declaratie, delatiune etc) ofera rezultate procentual peste rezultatele muncii si inspiratiei individuale: presa si cercetarile politiei.
  Ziceti “La jurnaliști, o ”servită” este subiectul primit de gata din afara redacției, introdus cu alt scop decât interesul public”. In acest caz, “comanda” (la care faceti referire in articol) ce este?

 2. dusu spune:

  nu iese fum de unde nu e foc !
  parca mai conteaza cit de servita e informatzia ? fiecare dupa educatzie si experientza alege ce i se pare adevar;si oricum ai lua o, ramine bugat,ha ha

 3. Decebal spune:

  Prea putini dintre cei ce se considera jurnalisti mai au legatura cu aceasta profesie. Deontologia a ajuns vorba goala pentru multi si nici macar verificarea unei informatii din trei surse independente nu mai este considerata necesara, in tagma acestor “profesionisti de tip nou”. Mass-media, indiferent de orientarea politica a trusturilor de presa, ne serveste informatie deja “mestecata”, alterata, interpretata. E o adevarata provocare, pentru “consumatorul de stiri”, sa distileze faptele concrete si semnificatia lor reala, facand slalom printre baltile urat mirositoare pe care le umplu cu noroi si dejectii “jurnalisti”, “analisti”, “moderatori”, “invitati permanenti” si alte specimene de-astea, care-si dau cu parerea, oricand, despre oricine si orice.
  Colac peste pupaza, institutia care ar trebui sa “le dea peste mana” celor ce “sar calul” pe sticla, hartie sau internet, institutia care ar trebui sa ne apere pe noi de intoxicari facute cu spume la gura, institutia numita CNA pare ca e un fel de “abitru jucator”, sufocat de interese politice si/sau pecuniare.
  Politicul pare ca manjeste tot ce atinge: trusturile de presa ajung sa se razboiasca intre ele, servicii secrete se lupta intre ele (in loc sa lupte, umar langa umar, pentru romani si Romania), unele institutii de stat sunt mai preocupate de imagine decat de a-si face cinstit datoria etc.
  In timp, Justitia (impreuna cu institutiile oneste care o sprijina) poate asana si reforma economicul, socialul si politicul din Romania. Dar, fiindca “libertatea de exprimare” poate fi o pavaza impotriva Justitiei, jurnalistii onesti si profesionisti ar trebui sa-si faca ordine si curatenie in propria lor curte. Insa nu stiu daca (si cum) ar fi posibil.
  In aceste conditii, cred ca doar evolutia consumatorului de media ar putea obliga breasla jurnalistilor sa revina pe drumul corect. Dar, prin definitie, evolutia inseamna ani multi, chiar decade. Sigur, pentru evolutie exista si alternativa numita revolutie. Dar cine s-o starneasca?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)