Home » Media / Tech » Citesti:

Camera ascunsă, mafia și jurnaliștii

Brindusa Armanca martie 4, 2015 Media / Tech
3 comentarii 866 Vizualizari

În noiembrie trecut, jurnaliștii de la RISE Moldova, în colaborare cu RISE România, au difuzat pe Internet un documentar realizat în mare parte cu camera ascunsă. Filmul intitulat Asasini în Lege dezvăluie rețele mafiote, asasinate politico-financiare și lideri politici finanțați de la Moscova, puși pe destabilizat alegerile parlamentare din fragila Republica Moldova. Riscându-și pielea, jurnaliștii l-au înregistrat clandestin pe Renato Usatîi, liderul partidului Patria, divulgând legăturile dintre asasinate din Londra și București, precum și manevre oculte ale Kremlinului cu efecte la Chișinău și în Transnistria. După mai bine de doi ani de investigație, jurnaliștii au reușit să determine eliminarea partidului extremist Patria din competiția electorală, dar nu vor dormi liniștiți, fiindcă amenințările nu contenesc. De ce și-ar risca viața jurnaliștii infiltrându-se printre mafioți, cum au făcut cei de la RISE, în loc să recicleze, comod, subiecte de pe Internet, sau să pescuiască mondenități? Fiindcă, dincolo de bolile veacului, jurnalistul are mari responsabilități față de societate și democrație. Iar jurnaliștii de investigație, câți mai sunt, servesc în cel mai înalt grad interesul public.

Puteți vedea filmul pe YouTube:

Discuțiile dintre juriști și jurnaliști despre utilizarea filmărilor clandestine și a înregistrărilor secrete sunt interminabile. Oamenii legii spun că se încalcă viața privată, iar Codul Civil românesc le dă dreptate, la art. 74, lit.b care spune că ”interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârșită prin orice mjloace tehnice, sau utilizarea, în cunoștință de cauză, a unei asemenea interceptări”, precum și lit.c. d. e. f. care adaugă difuzarea imaginilor și vocilor, a știrilor, anchetelor și dezbaterilor privind viața personală, fără acordul persoanei, la fapta de atingere adusă vieții private. Codul Audiovizualului utilizat de CNA vine cu art.33, rupt din Constituție, arătând că ”Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței”.

Jurnaliștii spun că folosirea camerei ascunse este legitimă în cazuri când informații importante, vitale, nu pot fi altfel obținute. Codul etic al Convenției Organizațiilor de Media prevede situația la art. 2.4.1: ”Jurnalistul va obţine informaţii în mod deschis şi transparent. Folosirea tehnicilor speciale de investigaţie este justificată atunci când există un interes public şi când informaţiile nu pot fi obţinute prin alte mijloace. Se recomandă ca utilizarea tehnicilor speciale de investigaţie să fie menţionată explicit în momentul publicării informaţiilor”. O decizie din februarie 2015 a CEDO susține această poziție. Cazul Haldimann contra Elveția a avut de partea sa și organizația Media Legal Defence. Un grup de reporteri și cameramani de la televiziunea de limbă germană SF DRS dintr-un canton elvețian a făcut o înregistrare cu două camere miniaturizate (Lipstick camera) pentru a dezvălui escrocheriile unui agent de asigurări. Filmările au fost date pe post în emisiunea Kassensturz, după ce agentul a fost înștiințat că a fost înregistrat  și i s-a dat posibilitatea la comentariu și replică. Instanțele cantonale au sancționat echipa cu amendă penală pentru violarea domeniului privat. CEDO a infirmat sentința națională arătând că jurnaliștilor le-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare. Mai mult, tehnicile speciale de investigație – cameră ascunsă, microfon etc.-  sunt considerate de Curte legitime atât timp cât ele sunt folosite de jurnalist în calitatea sa de ”câine de pază al democrației”. Hotărârea CEDO aduce garanții suplimentare ale libertății presei, dar și o clarificare importantă, așteptată de mass-media, pretutindeni confruntate cu suspiciuni de nerespectare a vieții private sau a dreptului la imagine. Decizia nu compromite recomandările anterioare privind responsabilitatea jurnalistului de investigație al cărui anchetă și mijloace, conform Rezoluției 1003/1993, sunt legitime dacă servesc adevărul și respectă principiile corectitudinii informației, al imparțialității, fiind incompatibile cu campaniile în interes particular.

În practică, jurnaliștii abuzează uneori de privilegiile lor. Televiziunile de mondenități invadează zilnic intimitatea ”vedetelor”. Goana după notorietate a vedetelor se întâlnește adesea cu goana după senzațional a presei, interesul public fiind scos de ecuație. Cine are stomac să vadă trei secvențe din Un show păcătos se lămurșete imediat. Camera ascunsă poate deveni o armă în bătălia politică sau între competitori de business, dusă pe frontul complice al presei. Kanal D a încasat o amendă de 10.000 lei pentru un reportaj cu camera ascunsă realizat  într-un cabinet psihologic care dădea adeverințe pentru permis de port-armă. Interesul public s-a dovedit a fi un demers părtinitor într-un conflict între medici, așadar ”un subiect fabricat, cusut cu ață albă”, cum declara un membru CNA. Au mai fost cazuri când camera ascunsă s-a folosit pentru a insinua fapte nedemonstrate: la B1 TV s-a filmat casa de vacanță a unui comandant de penitenciar și s-au captat bârfe cu camera ascunsă, fără să existe nici semnale de acte ilicite, nici interes public. Canalul a primit 10.000 lei amendă pentru încălcarea art. 33 și art. 64 din Codul Audiovizual. Adaug, până se aude, că fapte de aceeași gravitate sau mult mai grave de la Antena 3 sunt în continuare trecute cu vederea de CNA.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. Emil spune:

  Lui Severin nu tot de la o cameră ascunsă i s-a tras?

 2. Doina Jela doina jela spune:

  Fabulos film. Extraordinari jurnaliști.

 3. Decebal spune:

  CNA? O gluma! O gluma la fel de buna ca Avocatul Poporului.

  Tare sunt curios daca vreun post de televiziune important ar avea curajul sa preia (sau macar sa prezinte) subiectul!…

  Ce trist, ca jurnalistii adevarati sunt atat de putini si ca cei inregimentati sau neaveniti au ajuns majoritari, in breasla asta!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)