marți, martie 19, 2024

Ce ar trebui sa fie pe prima pagina dar nu e

Ideea ca exista doua Romanii este de mult un loc comun. Avem, pe de o parte, o Romanie a coruptiei, a imposturii, a trandaviei institutionalizate, a stagnarii, a asistatilor social de meserie, a confuziei valorilor. Pe de alta, o Romanie a celor dinamici, a celor ce muncesc si construiesc, a platitorilor de impozite, a creatorilor de valoare adaugata in economie si in viata sociala si intelectuala, a celor ce incearca sa sustina public si privat standarde profesionale si sociale elementare.

Prima este majoritara si o paraziteaza pe a doua. Instrumentele principale: bugetul de stat, o buna parte a clasei politice si o buna parte a mass media. Cea de a doua este minoritara, un arhipelag intr-o mare confuza si turbulenta. Un grup social eterogen ce se afla zilnic intr-o lupta de supravietuire sub presiunea sufocanta a majoritarilor. Printre picaturi, acest grup, mereu in defensiva, tine tara pe linie de plutire, uneori o impinge inainte. Este starea de fapt. Este stiuta. Nu mai e nevoie sa elaboram.

Sa incercam azi sa ne rupem macar pentru cinci minute de atmosfera si de universul mental pe care ni le impun concetatenii nostri majoritari. Sa discutam azi despre un lucru intamplat in arhipelagul minoritatii creative, constructive si modernizatoare. Sa vorbim despre viitor. Caci daca e sa avem un viitor ca popor, cheia lui e in mana acestei minoritati.

Sa discutam deci ceva care a trecut neobservat sub mormanul de stiri si comentarii despre politicieni, manelisti, modeliste si „distractie”. Este ceva absolut remarcabil care va dainui si va marca Romania peste decenii, cand zicerile si faptele unui Victor, Crin, Mircea, Mitica &co vor ajunge acolo unde le e locul: la cosul de gunoi al istoriei. Sa vorbim deci despre viitorul Romaniei. Sa vorbim despre ce se intampla atunci cand evadam din balcanism si trecem de la a astepta ca viitorul sa se intample, la a-l construi.

Cel mai mare proiect de cercetare stiintifica din istoria Romaniei

Saptamana trecuta, joi, 9 decembrie 2010, presa a scris (evident doar in trecere), ca „Guvernul a aprobat o nota pentru construirea celui mai puternic laser din lume in Romania”. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Hotnews, a anunat ca „s-a aprobat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania”.

Funeriu a precizat ca Romania a fost desemnata sa gazduiasca cel mai puternic laser construit vreodata in lume, dupa o decizie a Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana. „Prin hotararea de Guvern de astazi vom putea … sa mergem la Comisia Europeana pentru evaluarea acestui proiect ce se cifreaza la o suma de 280 de milioane de euro, care vor fi din fonduri europene”, a mai spus Ministrul Educatiei.

In sine, cele de mai sus ar fi suficiente sa faca prima pagina si ample comentarii. Nu a fost usor sa se ajunga aici. Autorul acestor randuri stie cat de greu s-au legat lucrurile in hatisul de birocratie, politicianism si iresponsabilitate tipic Romaniei majoritare. Dar iata ca s-a putut! Este o veste fabuloasa pentru stiinta romaneasca, si evident pentru legendara “imagine a Romaniei”. Fie si pentru atat si ar fi ceva remarcabil. Dar e mai mult decat atat.

Nici Daniel Funeriu, nici echipa care a pus pe picioare acest proiect – Adrian Curaj, Dragos Ciuparu si Nicolae Zamfir – nu spun intreaga poveste. Si nici presa n-a fost interesata sa afle mai mult de la ei. Ar fi avut ce. De fapt, chestia cu laserul este parte a unei strategii si mai mari; si mai indraznete; si mai spectaculoase. Pe scurt, este prima piesa, prima mutare, intr-unul din cele mai ambitioase proiecte economice din istoria Romaniei.

Intreaga poveste

Despre ce e vorba? Sa aruncam o privire la viziunea din spatele intiativei anuntate saptamana trecuta. Sa vedem si care sunt mizele si implicatiei ei, asa cum nu o sa le auzim de la presa. Pentru ca presa nu e interesata. Romania despre care si la care se raporteaza ea este alta.

Laserul va fi, asa cum am spus, o prima mutare. Trebuie vazut ca o ancora. Planul este ca in jurul sau vor fi construite si comasate alte facilitati de cercetare de varf. Este un sistem cu mai multe cercuri concentrice. In primul cerc, la mijloc, laserul. Profitand de siajul masiv creat de o mega-investitie de aproape 300 de milioane de euro, sunt trase imediat in jurul sau alte cateva unitati de cercetare avansata in fizica, chimie, biologie etc. Toate in domenii cu un potential aplicat bine determinat. In planul strategic, institutiile de cercetare fundamentala si centre majore de cercetare aplicata isi creaza reciproc culuare. Cum ar fi de pilda, nanotehnologie, biotehnologie etc.

Vedem deja cum incepe sa se formeze un asa nunit “cluster”. Imediat, in cercul urmator, unitati si facilitati de invatamant superior. Apoi, ca in toate cazurile din lume de acest fel, industria informatica devine o prezenta importanta, vrei, nu vrei. Ea se adauga peisajului automat: clusterul incepe sa capete contur si sa respire.

Totul presupune bineinteles constructia unei infrastructuri – drumuri, comunicatii, locuinte etc. Infrastructura moderna devine un element suplimentar de atractie pentru alte organizatii si intiative ce graviteza in jurul externalitatilor produse de nucleul clusterului. Sa observam asadar ca avem aici aplicarea de manual a unui caz de strategie studiata si implementata in mai multe locuri in lume.

Odata ce o masa critica de entitati stiintifice si o infrastructura solida sunt create, este anticipabil, pe baza a tot ceea ce cunoastem din studii de caz similare, ca potentialul zonei incepe sa capete o dinamica proprie. Treptat se creaza premisele ca zona sa devina un nucleu nu doar de cercetare ci si de dezvoltare. Tot ceea ce stim despre clusterele de acest fel ne spune ca firmele ce lucreaza cu centerele si institutele din zona sau vor sa lucreze in fluxul lor (fie pe partea de input, fie pe cea de output) incep sa se regrupeze si aglomereze in jurul nucleului.

Pe scurt, aria devine un obiectiv de interes economic major. Implicatiile sunt in continuare usor de dedus: Dezvoltarea presupune o buna cunoastere a realitatilor sociale, economice, demografice, institutionale relevante. Vorbim deci de baze de expertiza in stiinte sociale si ale administratiei publice si private. Avem apoi (dincolo de colaborarile stiintifice internationale – sa nu uitam, va fi un centru international!) marketing, aliante si contracte in Europa si in lume. Toate vor extinde sfera nevoilor de cunoastere si expertiza in tot mai multe domenii. Nevoia de training si de resurse umane necesare functionarii complexului devine si ea un factor.

Treptat, elementul economic, sub forma productiei, serviciilor sau finantelor, devine motorul sistemului. Este o comunitate, un oras in sine, este o economie in sine, este un focar de crestere economica si de dezvoltare pentru tara si regiunea mai larga.

Inceputul reconstructiei economiei nationale pentru mileniul trei

Imaginea este clara de acum. Vorbim de constructia unui cluster de dezvoltare economica, in cei mai precisi, reali si ambitiosi termeni cu putinta. Vorbim despre o constructie facuta posibila si necesara de noua economie globala a cunoasterii; o constructie care va opera competitive in arena noii economii globale a cunoasterii. Vorbim de ceva planuit sa fie cea mai mare entitate de acest fel din Europa de Est, poate din Europa. Am prins nisa libera in regiune si ne-am miscat rapid. Pana sa se prinda ceilalti, avem un cap avans.

Vorbim de gandire strategica de mare calibru, nu de mizilicurile romanesti traditionale. Vorbim despre mii si mii de locuri de munca. Vorbim de un masiv potential efect de multiplicare in economia nationala. Vorbim de un sector economic cu potential de miliarde. Vorbim despre inceputul constructiei coloanei vertebrale a economiei nationale pentru urmatoarea suta de ani. Altfel spus, vorbim de niste oameni care au curaj sa iasa din tiparul mentalitatii Romaniei majoritare si sa construiasca in stil mare.

E naiv sa credem ca lucrurile vor iesi cum sunt planuite? Poate ca da. Dar care e alternativa!? Sa vegetam pe ogoarele si uzinele patriei asteptand ca viitorul sa se intample si apoi sa ne anunte si noi?! Sa cultivam gogosari organic si ecologici pentru piata chineza?

Cat costa

Odata ce am realizat care este miza si magnitudinea, intrebarea imediata este: Cat costa si de unde bani? Raspuns: pragul critic de consolidare a clusterului este estimat ca fiind undeva intre 600 de milioane de euro si un milliard, in functie de compozitia specifica a mixului unitatilor intiale care se constituie in nucleul de baza. Din totalul estimat, suma de 280 de milioane de euro, fonduri europene, este deja in proces de a fi obtinuta prin demararea proiectului laserului mai sus discutat. De unde si importanta datei de joi, 9 decembrie 2010. Profitam de fereastra deschisa de aderare si fondurile europene. Luam banii, ii investim repede si ocupam nisa.

Se pare ca o suma asemanatoare poate fi mobilizata in anii imediat urmatori tot din fonduri europene. Estimarile elementare spun ca simpla insumare (printr-o oarecare abilitate si imaginatie a combinatiilor in parametrii finantarilor europene) a unui mix de proiecte de dimensiuni moderate, poate de fapt aduce chiar mai mult. Dincolo de asta, mai este, bineinteles, bugetul de stat. Cu putin noroc si cativa ministri luminati, acolo unde anual se duce mia pentru Romania asistatilor, manelistilor si cronofagilor, poate ca se va putea duce si suta pentru Romania viitorului.

In loc de concluzii

Cei ce cred ca cele de mai sus sunt o fantezie, sa fie pregatiti sa le dam o veste proasta. Vorbim aici despre piatra de rezistenta economica a Romaniei mileniului trei. Vorbim de pilonul economic fara de care, in mai putin de doua decenii nu se va mai putea vorbi nicaieri de o economie nationala competitiva si viabila. Vorbim despre echivalentul industrializarii din secolul 19.

Sa nu ne amagim: Lumea trece sub ochii nostri un prag similar celui trecerii de la economia agrara la cea industriala. Traversam, la nivel global, drumul de la economia industriala la economia cunoasterii. Stim ce s-a intamplat in trecut cu cei ce nu au putut sau nu au vrut sa treaca de la agricultura la industrie. Daca cineva isi inchipuie ca o tara va putea supravietui ca proiect politic si national in mileniul trei fara un sector de economie a cunoasterii puternic, bazat pe o educatie, cercetare si inovatie competitive global, inseamna ca populeaza mental un alt secol si un alt univers decat acela in care generatiile urmatoare de romani vor trebui sa-si castige existenta.

Sa uitam deci doar pentru un minut de zgomotul si agitatia sterile si stupide produse de Romania politicienilor, plutocratilor, manelistilor si celor nascuti, crescuti si traiti cu vocatia de asistati social. Si sa salutam – fie si numai pentru o clipa – pe Daniel Funeriu, Adrian Curaj, Dragos Ciuparu si Nicolae Zamfir: Reprezentantii celeilalte Romanii. Nu stim daca proiectul lor –care este de fapt al nostru – va reusi. Ce stim este ca ei incearca. Fara inhibitii si fara ezitari. Si mai stim un lucru: Ca nu vor reusi fara sustinerea noastra, cei care – in tara sau in diaspora – suntem conlocuitori ai arhipelagului romanesc din care se va naste, cu mult efort si putin noroc, Romania viitorului.

Daniel, Adrian, Dragos, Nicolae: Chapeau!

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

  1. Multumesc, dl Aligica, pentru ca „ne-ati deschis ochii”!
    Citesc zilnic presa din Romania dar nu am vazut aceasta stire.

    • daca romanii vor avea chiar si o minima implicare in procesul de selectie al personalului, bineinteles ca isi vor angaja rudele, prietenii si alte pile.
      iar rezultatul va fi acelasi ca in orice intreprindere romaneasca – un rahat.
      bineinteles unul de 300 de milioane de euro.

  2. Pe langa cei amintiti sa se adune si altii capabili sau foarte capabili, ambitiosi, hotariti, priceputi. Un esec nu este o optiune, nu mai avem timp, lumea se schimba foarte repede si nu ne asteapta.

    Generalitati, mai sus, dar ce vreau sa subliniez este ca numai este timp … gata cu mediocritatile si amatorismele, gata cu „lasa ca merge si asa”, nu mai merge si cine vede lumea globala in care traim stie!

  3. Deci, se poate! Dar s-ar putea mai mult: scăderea impozitelor pentru cei ce deschid un business în zonă, infrastructură care să înceapă a fi construită de acum – o autostradă, prelungirea metrou, o linie de cale-ferată reparată (asta deja există), niște apă curentă, niște canalizare, niscaiva electricitate de putere nițeluș mai mare – așa se face treaba, în paralel, ca rezultatul final să apară mai repede, nu în serial, depinzând unii de alții și ajungând la deadlock-uri.
    Și culmea, nici nu este nevoie de mii de oameni ca să faci o treabă, este nevoie de puțini, poate zeci, dar înarmați cu tenacitate, cunoștințe și indiferenți la marea de piedici și împiedicați din jurul lor.

  4. Din pacate articolul este 1000/100 adevarat si la obiect. FELICITARI PENTRU INITIATIVA. Le doresc mult succes initiatorilor ,dar fara catalizarea romanilor care vor o Romanie moderna, pentru a sprijini acest proiect nu vor reusi.In primul rind trebuie mediatizat in asa fel incit sa nu se repeada ,,oamenii de bine” sa puna bete in roate.

  5. Pacat ca acest articol are asa putine comentarii…cel putin acum cand scriu eu…iar cele despre „zgomotul si agitatia sterile si stupide produse de Romania politicienilor, plutocratilor, manelistilor si celor nascuti, crescuti si traiti cu vocatia de asistati social”, sunt pline de comentarii, pareri, laude, critici, etc. Sau poate e mai bine asa?

  6. Multumim autorilor pentru informatii si felicitari initiatorilor/realizatorilor proiectului.
    Asa cum spune si Luptatorul mai sus, proiectul ar trebui mediatizat foarte puternic pentru propriul lui bine.

  7. SINGURUL care nu are nimic de-a face cu intregul proiect este Funeriu! NU datorita lui si nici cu ajutorul lui acest proiect a fost demarat! Deci, nu exista niciun motiv de-al felicita pe Funeriu!

    • Da, desigur, pentru că e în guvernul PDL, deci nu are cum să fie unul inteligent şi cu vizune în adunătura aia de proşti ! Cei deştepţi şi buni şi blânzi sunt, cu siguranţă, la PSD.
      Du-te şi scrie la realitatea.net !

  8. dle Aligica, felicitari si condoleante. Felicitari pt. ce ati scris! Condoleante: cati va citesc, cati sunt de acord si cati pricep implicatiile? Pt. un politician si a sa presa (aservita) e mai important sa (DE EXEMPLU) atraga votul a 6 mil. de pensionari, promitandu-le 3 lei lunar sau o injectie gratis sau un bilet de tramvai moka. Cine sa mediatizeze? A3, iRTV, OTV, etc? adica sa se afle ca (macar intr-un domeniu) nu e CATASTROFA in RO? ca se intampla ceva bine cu aportul (chiar minim) al lui Funeriu???

  9. Vestea e buna, articolul pertinent, dar pentru corectitudine, titlul e gresit: s-a mai scris despre asta si in urma cu un an in Evenimentul Zilei si in Jurnalul National. Si stirea de ieri a fost preluata prin presa. Faptul ca ieri guvernul a semnat ceea ce trebuia sa semneze si ca Funeriu s-a laudat cu un proiect care nu e al lui, nu e o stire. Oamenii de la Magurele sunt insa o stire.

  10. Felicitari si multumiri pentru articol. Evenimentul a fost mentionat doar in treacat in presa, iar singurelecomentarii au fost de genul „da’ de unde bani pentru asa ceva”, „pe ce arunca astia banii” etc.
    Sper ca proiectul sa se deruleze asa cum a fost prevazut si sa nu se impotmoleasca in noroiul birocratieie si metehnelor locale.

  11. ca deobicei un lucru bine facut,asumat in binecunoscuta nesimtire portocalie..adica cu jumatati de adevaruri si cu mare tupeu.
    am cautat sa vad si alte opinii si uite una care mi se de bun simt.si cu bune si cu rele.

    Superlaser românesc
    Cel mai puternic laser din lume va opera la Măgurele şi ar putea folosi la distrugerea tumorilor canceroase şi a deşeurilor. Institutul de la Măgurele va găzdui cea mai mare investiţie ştiinţifică din România. Construcţia celui mai puternic laser din lume va începe în anul 2011 şi va costa 280 de milioane de euro.
    Mai citeşte şi:

    * România va contribui la înfiinţarea unui centru european de cercetări cu laser
    * România se implică în cercetarea tehnologiei laserului
    * Laseracupunctura, o terapie cu „ace” de lumină

    Lucrările de construcţie ale superlaserului de la la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele vor dura patru ani, însă primele aplicaţii practice ale noii investiţii se vor contura abia după anul 2020.

    România a candidat şi a fost acceptată în proiectul de cercetare european ELI (Extreme Light Infrastructure), la care participă 12 ţări: Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Polonia, Lituania, Cehia, Ungaria şi România, plus două ţări cu statut de observator – SUA şi Japonia. Directorul general al IFIN Măgurele, dr. Nicolae Zamfir, ne-a explicat acceptarea României prin faptul că ţara noastră este a cincea putere europeană (după Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia) în domeniul cercetărilor de fizică nucleară.

    Parteneriat România – Ungaria – Cehia

    Proiectul ELI urmăreşte construirea unui laser de cel puţin 100 de ori mai puternic decât oricare laser existent în acest moment pe Terra. Una dintre fazele dezvoltării proiectului va fi construirea unor lasere de putere intermediare, de ordinul a 10 petawaţi (1 petawatt = 10 la puterea 15 waţi), în trei state – România, Ungaria şi Cehia.

    Laserul din România va fi instalat într-o hală care se va ridica în apropierea Bucureştiului, în incinta IFIN. Construcţia se va derula între anii 2011-2015, apoi se vor desfăşura experimente ştiinţifice, iar primele aplicaţii practice ale noului laser vor putea fi demonstrate după anul 2020.

    Viitorul laser de la Măgurele va funcţiona împreună cu acceleratorul Van de Graaff Tandem, care există deja pe platforma IFIN. Acceleratorul a fost construit în 1972 şi a fost modernizat în ultimii doi-trei ani. Întreaga aparatură este protejată într-o hală cu pereţi de beton groşi de 110 centimetri.

    Echipamentul serveşte în prezent la accelerarea ionilor grei, folosind tensiuni de 9 milioane de volţi. După inaugurarea laserului ELI, fasciculul laser cu diametrul de câţiva microni va fi trecut prin acceleratorul tandem şi va ajunge astfel la o putere foarte mare. Un accelerator aproape identic cu cel de la IFIN Măgurele există la Universitatea din Köln. Specialiştii germani vin deja să lucreze la Măgurele, alături de fizicienii români.

    Fasciculul laser va avea diametrul de câţiva microni

    „Oamenii pe care îi avem aici, unii cu doctorate luate în străinătate, sunt chiar mai bine pregătiţi decât vesticii”, consideră şeful Departamentului de Fizică Nucleră din IFIN, dr. Nicolae Mărginean. El însuşi a lucrat timp de opt ani în Italia, la Padova: „În laboratorul meu erau la un moment dat zece români”. S-a întors în România pentru că avea de ales între a instrui studenţi italieni sau români, şi a preferat cea de a doua variantă.

    Asupra utilizărilor practice ale marelui laser de la Măgurele se fac acum diverse speculaţii. O posibilă utilizare ar fi în domeniul tratării cancerului, iar o altă utilizare ar fi pentru anihilarea deşeurilor radioactive. De exemplu, tratarea cancerului se face în prezent prin hadronoterapie, procedeu care necesită un ciclotron. Un singur ciclotron costă 50 de milioane de euro. „Dar dacă acelaşi fascicul de protoni, necesar pentru distrugerea tumorii canceroase, va putea fi produs de un laser, fiecare spital ar putea avea aşa ceva”, consideră directorul general al IFIN.

    Există riscul unui eşec

    Din păcate, există riscul ca nici una dintre aplicaţiile practice preconizate în prezent pentru marele laser din România să nu fie confirmată de cercetările ştiinţifice. Din acest motiv directorul general al IFIN sugerează ca România să detaşeze pentru programul ELI doar un mic număr de fizicieni şi o grupă de studenţi.

    În cadrul IFIN, de programul ELI se ocupă acum un grup format din cinci – şase cercetători, „cei mai buni fizicieni nuclearişti”. Fondurile alocate de România pentru ELI vor fi de circa 280 de milioane de euro, adică de peste două ori mai mult decât bugetul întregii cercetări româneşti, nu doar a celei nucleare, pe anul 2009. „E foarte mult, dacă nu iese nimic”, recunoaşte Nicolae Zamfir.

    Pe plan mondial, laserele au însă aplicaţii practice remarcabile. Unele dintre cele mai spectaculoase (fără legătură cu proiectul ELI) sunt cele militare.

    De exemplu, în SUA se cercetează posibilitatea de concentrare a 190 de fascicule laser în acelaşi punct, în scopul topirii unor obiecte aflate la foarte mare distanţă. Un asemenea procedeu ar permite distrugerea sateliţilor artificiali, iar fasciculul laser lansat de pe suprafaţa Terrei ar putea ajunge, teoretic, până la Lună.

    Evoluţie

    Laserul conceput în cadrul proiectului european ELI, care va fi inaugurat în anul 2015, va funcţiona alături de acceleratorul Van de Graaff Tandem de la IFIN Măgurele, vechi de aproape 40 de ani. Acceleratorul a fost modernizat în ultimii trei ani.

    România, prea săracă

    România a fost acceptată şi într-un alt organism ştiinţific, CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare), dar a ratat participarea. Ca membru CERN, România are de plătit o cotizaţie de zece milioane de franci elveţieni pe an. “Guvernul Tăriceanu ne-a promis banii, Guvernul Boc ne-a spus că nu are aceşti bani”, ne-a declarat Nicolae Zamfir. Alte ţări au transformat însă participarea la CERN într-o afacere. De exemplu, Finlanda asigură toată cantitatea de hârtie pentru CERN şi câştigă mai mulţi bani decât cotizaţia anuală.

    Cercetătorii pe care îi avem în România sunt mai bine pregătiţi decât vesticii.
    Nicolae Mărginean
    şef Departament Fizică Nucleară

    Interacţiunea laserului cu materia este un fenomen complet nou, care trebuie studiat.
    Nicolae Zamfir
    director general IFIN

    p.s.
    daca vreti sa vedeti aportul guvernului boc, vedeti ca nu da bani nici macar de cotizatie, ce sa mai zicem de bani de investitii ..asa ca ciocu mai mic si inca o data ..mai mult bun simt..

    • Amice, aici vorbim de Daniel, Adrian, Dragos, Nicolae… niste oameni de exceptie care incearca sa traga in sus restul romanilor, in special pe cei usor influentabili de TV-urile rau-voitoare.
      Culoarea politica n-are treaba.
      DIn cate vad tu ai ales deja tabara in care vrei sa te situezi, pacat.

      • amice- cand scrii asa ceva :”Este ceva absolut remarcabil care va dainui si va marca Romania peste decenii, cand zicerile si faptele unui Victor, Crin, Mircea, Mitica &co vor ajunge acolo unde le e locul: la cosul de gunoi al istoriei. Sa vorbim deci despre viitorul Romaniei.” te situezi de o parte a baricadei si stirea devine una cu tenta politica.
        nu-mi spune mie ca nu e asa.putea sa pomeneasca de la capul statului sau al guvernului catre sefii opozitiei.restul e vrajeala ieftina ptr prosti.ti-am redat stirea relativ neutru,cu bune si cu rele si cred ca difera de maniera prezentata in articol.adica sunt si riscuri ,proiectul poate sa nu scoata nimic,din contra sa pierdem timp.si nu timpul nostru ci al unora dintre cei mai buni specialisti.daca vroiai sa subliniezi contributia guvernului boc si a lui funeriu, vedeai ca li s-a refuzat cotizatia pentru alt program, de cercetarea stiintifica.sursa emiterii relatarii este chiar directorul institutului la care se face referire.asa ca tu distorsionezi stirea si esti asa de portocaliu la neuroni, incat cred ca ti se pare normal ceea ce citesti aci.

  12. Trist, intr-adevar. Pe site-ul uneia din marile noastre televiziuni de stiri nu apare absolut nimic despre acest proiect, in schimb aflam ca „Experimentul LHD va începe pe 21 octombrie, fără Băsescu”.
    Cealalta televiziune da stirea, insa cand te uiti peste comentarii iti dai seama de ce suntem cu 50 de ani in urma

  13. Nume predestinat: Curaj!

    Eu sint convins ca noua generatie va da lovitura acestei majoritati… Dupa cum se vede e greu tare si chiar trebuie curaj la propriu. Romania majoritara se autodistruge in perioada asta, sint izolati in realitate dar nu-si dau seama, se maninca intre ei. Cu cit sint mai majoritari, cu atit mai bine! Desi pare de neconceput, criza majoritatii abia incepe. O sa ne trezim la un moment dat ca devin minoritari si incet, incet, dispar. Traim vremuri senzationale, oricum. Si cel mai amuzant este cum generatia noua pur si simplu nu da doi bani pe luptele lor. Nu numai in Romania, ci in intreaga lume…

  14. Am citit stirea dar nu am realizat magnitudinea. Acum parca inteleg cu adevarat potentialul intimplarii. Mi-e si teama sa ma gindesc sau sa o spun… Dar o spun totusi. De atitea ori noi romanii ne-am impuscat singuri in picior pe lucruri clare ca lumina zilei incit acum incerc cu toata puterea mea sa-mi inving scepticismul si sa cred ca se poate. Sper sa fie asa cum Dragos o spune in articol, ooooo ce m-as mai bucura…

    • dragutule victor l, esti totuna cu postaca peneledeserista monica l, este ? Atunci se explica de ce nu-ti convine articolul dlui.Aligica si nici postarea lui aph. Un sfat: renunta la poluarea forumului asta, du-te fericit la adeverul sau gAndul si lasa-ne.

  15. Cum, nu s-a trezit încă un anume deţinător de blog, nostalgicul cercetării şi tehnologiei comuniste… să ne spună ce mare jaf e laserul şi că de fapt alde Ceaşcă erau campionii cercetării în domeniu cu vreo 40 de ani în urmă, dar modernii sunt proşti, au studii la Spiru şi nu ştiu pe ce lume sunt?…

    (Se ştie cine e. E mai rotunjor de felul lui, poartă barbă şi comentează des aici :D )

  16. 1. ca om al tehnicii ma bucur intodeauna cind vad ca se pompeaza niste bani pt. o chestie misto, mai ales in Ro.
    2. Mi se pare totusi ciudat ca marile tari europene nu prea se baga, oare de ce?
    3. N-am inteles cit trebuie sa investeasca Ro din propriu buget? Daca prin aceasta investitie se pericliteaza tratarea altor teme de cercetare, care poate ar fi mai importante pt. economia si stiinta romaneasca am deja ceva rezerve.

    P.S Intotdeauna in cercetare exista riscu sa nu iasa nimic, se zice ca doar 20% din banii bagati in cercetare au sens, da nu stie nimeni care e acel 20%.

  17. Imi creste inima, sunt tot timpul „nadajduitor” in reinvierea tehnologica si spirituala a Romaniei. Tot timpul m-am mandrit in fata colegilor de alte nationalitati cu micile si marile realizari ale romanilor, de aceasta data e mare hora! Urmaresc cu interes stirea de ceva vreme si chiar l-am intrebat pe Base daca are de gand sa ajute cu ceva. http://www.hotnews.ro//stiri-esential-8128382-presedintele-traian-basescu-discuta-online-cititorii-hotnews-miercuri-ora-15-00.htm#comentariu_8131386
    Nu a fost timp sa raspunda dar nici la RFI nu a abordat intrebarea. Intr-adevar, e ceva fenomenal daca putem scoate ceva, e o mare mare speranta pentru noi. Ceva va fi sigur, daca nu in domeniul civil (dar va fi sigur, e un teren exploatat prea putin), cercetatorilor militari cel putin le curge apa in gura dupa asa ceva. Si e si foarte convenabil pentru ei, fondurile initiale fiind europene.
    Le doresc succes indraznetilor luptatori credinciosi in valorile lor ca Romani! Doamne ajuta!

    Emil V. Toma

    • Pai daca nu ii acceseaza, tot pierduti se numesc. Asa ca ce e mai bine? Sa te jeneze ca incearca sa faca un credit performant sau nici macar sa stii ca banii pe care ii puteau folosi ajung in alte tari UE? 4.5 bil.euro, cat a platit Ro pana acum la fondure europene, ti se par putini? De banii astia nu intrebi? Nu am reusit sa luam nici macar 13% din ce ne era alocat. Si daca vor fi tocati sau nu, mai depinde si de oameni, dar am fost spalati la creierasi sa ii moara gaina vecinului si sa pornim de la prezumtia de vinovatie (sau hotie) cand mai vrea cate cineva sa mai miste ceva pentru Romania. Nu ar fi mai bine sa se duca pe coclauri cercetatorii astia, daca tot suntem asa multumiti cu talibanismul nostru. Yeah!.. Macar in sila puteai sa ii feliciti. De carti nu mai am pretentia sa citesti dar poti gasi pe internet aplicatii fascinante cu laser, si asta doar ca sa iti faci o idee, o parere superficiala. Pe japonezi si germani nu i-a ridicat din noroi agricultura ci cercetarea. Si nici macar pt agricultura nu suntem in stare sa accesam niste fonduri serioase. O ciupercarie, o stupina.. Ca de aia stau tirurile cu mancare pe la vami, de buni ce suntem si la agricultura. Eu zic sarumana ca mai sunt eroi din acestia care se lupta cu morile de vant dar le mai si inving.

  18. Pariez că Dan Voiculescu va invoca într-o declaraţie politică pericolul distrugerii Sistemului Solar, preşedintele Senatului, că laserul mov va distruge doar România. Nu şi Rusia. Tăriceanu, că apropierea de Bragadiru compromite calitatea berii şi lezează interese private, Crin Antonescu va cere formarea unei comisii parlamentare de investigare a efectelor impotenţiale ale laserului asupra bărbaţilor proaspăt căsătoriţi. Corneliu Vadim Tudor şi Remus Cernea, că totul e suspect, şi că americanii înadins au plasat instalaţia la Măgurele ca să ne folosească drept cobai. Tot ei vor cere să se demonstreze că laserul verde nu afectează propensiunea lor pentru verde. Ponta va mai scrie un articol pe blog, cum că Funeriu e dracul gol, iar Bolcaş, că e un atentat la democraţie. Autobazacoana Vasile – Aura Vasile, că Curaj se face vinovat de tăinuire, iar Elena Udrea, va depune plîngere penală contra Vasile, pentru denunţ calomnios.

    Una peste alta, sunt fericit că am mizat pe Funeriu. Vreau să-i văd pe obscurantiştii enumeraţi mai sus zvîrcolindu-se.

  19. „cand zicerile si faptele unui Victor, Crin, Mircea, Mitica &co vor ajunge acolo unde le e locul: la cosul de gunoi al istoriei.”

    Nu cumva v-au scapat cateva prenume, asa, din intamplare, vreo 3-4?

    Pacat ca nu va puteti abtine, dle Aligica, mare pacat. In primul rand pentru dvs., desigur. Sunteti „decat inca” o dezamagire. Nu ma oot abtine sa nu ma gandesc la zicerea aia, ca fiecare om are pretul lui. Unii se cer ambasadori, altii europarlamentari, altii consilieri, altii nici macar atat, parlesc din convingere.

    Nu-mi fac iluzii desarte cum ca acest comentariu ar putea deveni public; nu (de) pe acest site. Dar poate ajunge macar la dvs.

    Tot efortul asta, toata zdrobirea de a face din alb negru si vitavercea… „se merita”, d-le Aligica? Ce anume va face atat de militant incat sa „modelati” adevarul? V-au cumparat? Cu cat. sau cu ce? Sau sunteti chiar atat de irecuperabil naiv incat chiar credeti tot ce vi se spune?

    Altminteri, ca fost umil si nevrednic truditor la Magurele, n-am a spune decat atat – ca grup, ca familie, ca profesionisti, aceia sunt niste oameni extraordinari, care, din pacate pentru ei, dar poate numai vremelnic, traiesc in Romania.
    Nici Victor, nici Crin, nici Mircea si nici Mitica &co, dar nici Daniel, nici Traian, nici Elena si nici Emil nu au absolut nici un merit in realizarile acelor oameni. Sunt, cu totii, din alta galaxie, de pe alta planeta.
    Dimpotriva, se poate spune ca tot ce au reusit acei oameni este IMPOTRIVA sus-numitilor.

    Dvs., d-le Aligica, le faceti un rau acelor adevarati oameni (si implicit intregii natiuni, in masura in care se mai poate vorbi de asa ceva prin partile astea) asociindu-le performantele, absolut individuale, cu o anumita culoare politica.

    M-ati intristat. Foarte.

    • Domnule C.,

      iata ca aveti comentariul publicat.

      Ce sa va raspund?! Trec peste insultele la adresa mea si peste pirueta demagogica referitoare la „truditorii de la Magurele”. Ambele gratuite.

      Credeti-ma pe cuvant: Chiar cunosc de unde vine, unde este si incotro merge proiectul asta.

      Si mai credeti-ma, va rog, ceva: Anume ca nici dv, nici ceilalti care vad ca interpretati variatii pe aceesi tema pe aici pe forum, nu ati inteles NIMIC, dar absolut NIMIC, despre miza acestui articol.

      • dar o comparatie intre prima mea postare si articolul dvs cum vi se pare?nu ar fi fi fost normal sa tratati neutru un subiect cu caracter stiintific?si v-am aratat ca in loc sa pomeniti aiurea de crin,victor..etc puteati pomeni si de boc macar, care nu a dat bani ptr a sprijini si alt proiect la fel de mare..
        mie mi-ar fi macar un pic rusine sa scriu in maniera dvs..s-auzim de bine!

    • Nu vreau sa fiu cea care demonteaza articolul, dar trebuie sa vedeti ceva mai departe de stire; e putin cam trist…

      http://www.kamikazeonline.ro/2010/06/lasa-ma-sa-te-laser/Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) „Horia Hulubei“ are în desfășurare un proiect de zile mari: să construiască un laser (frate!) de mare putere. Afacerea costă jumătate de miliard de euro. Banii vor veni de la Uniunea Europeană și din bugetul de stat.

      Șeful de la IFIN, Nicolae Victor Zamfir, se laudă că va trata cancerul și va distruge deșeurile radioactive cu ajutorul acestui laser. Ce nu ne zice Zamfir e că americanii au un astfel de laser de mai bine de 12 ani și l-au lăsat baltă pentru că nu dă nici un rezultat. Unde mai pui că întreținerea lui anuală este de peste 50 de milioane de euro. Numai nouă ni se pare că proiectul ăsta seamănă cu cel al lui Ceaușescu de a obține bomba atomică?

      • Nu stiu daca e cea meai chibzuita investitie posibila in fizica, poate e, poate nu e. Cert este ca si daca ar costa atata anual, tot ar merita. iar rezultate or sa fie, mai devreme ori mai tarziu, de un calibru ori altul. Macar asa or sa mai vina si la Magurele studenti si profi straini, cum merg acum romanii la laboratoarele din afara. Nu vad nimic suspect in faptul ca Elvetia are CERN, iar Romania va avea laserul. Tot mai bine decat Europa de Vest cu industria si Romania cu agricultura, cum se planuia acum ceva vreme.

        In alta ordine de idei (cu alte cuvinte off-topic), are si dl. Aligica ceva ce nu pune pe prima pagina, desi cam acum un an si ceva a publicat un articol pe Hotnews care parca ar merita niste indreptari. Ma refer la asta: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/12/15/AR2010121503181.html?hpid=topnews
        (Si sa nu uitam de „liberal bias”. Dar, cum spuneam, sunt off-topic aici si imi merit soarta.)

  20. Ar fi super interesant de studiat si interactiunea acestor LASER-e de mare putere asupra sistemului de generare a ozonului din stratosfera. Un fascicul puternic generat de la sol si imprastiat in stratosfera cu prisme atasate de baloane meteorologice ar putea descompune compusii metan si halogeni generati de „civilizatia” fosilofila prin combinare la temperaturi inalte, lasand atomul de oxigen liber sa se recombine „in voie”. La fel de bine ar putea insa inrautati lucrurile.. de asta exista laboratoare. Evident n-am luat in considerare problemele de ordin civil, cum ar fi orbirea pilotilor sau deteriorarea aeronavelor care zboara la limita inferioara a stratosferei.
    La fel de bine ar putea fi folosite la vaporizarea petelor de petrol rezultate in urma poluarii sau accidentelor.

    Un sfarsit de saptamana frumos va urez.

  21. N-am inteles la ce ne foloseste laserul asta. ?

    Nu mai bine bagam banii astia in agricultura ? Infrastructura ?
    Chiar e urgent sa avem un laser si cel mai mare din lume ?

    Avem si noi ceva cu ce sa ne mandrim.

    Laser frate. N-avem case destule, n-avem joburi noi create, n-avem infrastructura.
    Dar ne dam cu laserul. Ce n-am inteles din asta oare?

    Sa ma lumineze cineva ce facem cu laserul.

    Articolul e foarte bun si adevarat. Dar ce facem cu laserul ?

    Cercetare stintifica de dragul cercetarii. Nu se face nici un cluster fratele meu. Se face un laser la pret imens cand in alta parte au unu mai mic la vreo 50 de mil. vezi la vecin.

    Hai comentati-ma cativa sa ma prind si eu ce facem cu laserul.

    Sarbatori fericite la tot poporu minoritar dornic de munca si platitor de taxe.

    • Pai s-au terminat banii pt Romania sau ce? Baga-te daca esti meserias. Daca nu, lasa pe altii, tu odihneste-te pe butoane, nu le mai chinui, „bro”.

  22. Foarte interesanta stirea. Din pacate sunt adevarate unele comentarii legat de aluziile politice.
    Pacat ca nu se intelege faptul ca nu conteaza cine este la guvern, anumite lucruri trebuiesc facute pentru binele tuturor, fara culoare politica.

    Sunt multe proiecte care se deruleaza pe mai multi ani si din pacate orice guvern, de orice culoare, poate aduce daune derularii in bune conditii sau stoparii respectivelor proiecte. Pacat ca acesti oameni uita ca sunt pusi pe o perioada determinata la guvernare si pentru binele tuturor, nu doar pentru binele personal sau imbogatirea personala, ceeace nu ar fii un lucru rau daca se face in conformitate cu legea…

  23. Sper din tot sufletul ca scenariul descris in articol sa se desfasoare asa cum e prezentat. Din pacate, sunt destul de sceptic stiind cercetarea din Ro. Investitii uriase care nu aduc nici macar 2-3 articole ISI. Nu mai vorbesc de aplicatii practice. Dar speranta moare ultima, sa le uram succese celor implicati in proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro