marți, martie 19, 2024

Cursa șobolanului

Vă mai amintiți de Legea „defăimării sociale”, cum numise presa inițiativa legislativă a lui Dragnea din 2015 numită mult mai ambiguu Legea privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup? Proiectul legislativ pretindea că promovează toleranța în societate, dar urmărea cu totul altceva: să poată pune cizma pe grumaz presei și societății civile în condițiile în care se făceau tot mai des auzite acuzații de grup infracțional de partid la adresa PSD, precum și indignate lozinci prin piețe gen „PSD/Ciuma roșie!”.„Proiectul este formulat foarte hoț, astfel încât politicienii se bagă sub pulpana categoriilor defavorizateEste împotriva presei și a oricui se exprimă în spațiul publicTot ce este definit de instanță ca spațiu public va fi sub imperiul acestei legi, deci prinde și bloggeri, și comentatori pe Facebook„, avertiza pe atunci Sorin Ioniță de la Expert Forum, întrebat de HotNews. Definițiile erau aduse din condei pentru a atinge scopul nedeclarat al legii. De exemplu, definiția de la Art.1.d): Defăimare socială – fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social, precum și identificarea grupului social de la lit.c) a aceluiași articol: Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA. Sancțiunea urma să arate, dacă legea lui Dragnea s-ar fi adoptat, așa cum prevedea Art.19, adică amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social. Tăriceanu susținea legea declamând public una dintre frazele sale caragialiene de apărător al „drepturilor și libertăților”:„Responsabilitate nu există, declarațiile se fac cu o usurință nepermisă, interesul național și imaginea României sunt afectate”. Fraza sună ca o mea culpa de coaliție, fiindcă liderii de partid și de stat și-au permis atât de multe invective, înveninând spațiul public și afectând imaginea țării, încât legea nevotată până la urmă a „defăimării sociale” i-ar fi vizat înainte de toți pe ei. Ce altceva este afirmația lui Dragnea de la mitingul eșuat al PSD că oamenii care au  participat la proteste #rezist, precum și jurnaliștii care pun întrebări, sunt „șobolani”? A mai inclus în categoria „șobolani” procurori, judecători, opoziția, partenerii străini, pe Ponta etc.toți puși sub directă amenințare:Curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani!”. Pe masa CNCD se află o sesizare împotriva lui Dragnea pentru aceste afirmații defăimătoare, depusă de un cetățean din București. Așteptăm (fără mari speranțe) o sancțiune.

Sau ce ziceți de mesajul postat pe Facebook de organizația PSD Giurgiu „Muriţi în chinuri, oameni fără chip şi cu speranţa că veţi câştiga vreodată alegerile. După cum aţi văzut, românii votează oameni nu fantome ca voi!”? Pagina de FB a lui Codrin Ștefănescu este un adevărat tomberon de insulte și amenințări. Iată cum  răspunde unui comentariu:„tu ești securist, papagal penibil ce ești. Mamă, cât tupeu aveți! E clar că trebuie să mergem până la capăt cu voi… Îndemnul de a „merge până la capăt” cu oponenții, societatea civilă, presa vigilentă a devenit un lait-motiv pentru coaliția PSD-ALDE. „Noi suntem hotărâţi să mergem până la capăt (…) Eu nu sunt prezicător şi nu ştiu ce va face preşedintele Iohannis, dar dacă va face greşeala fatală să nu pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, dincolo de faptul că se face de râs peste tot în lume, această încălcare gravă a atribuţiilor lui constituţionale pe noi nu să ne lase indiferenţi”, vitupera Dragnea de pe scena mitingului din 9 iunie, adăugând mai târziu o amenințare la adresa DIICOT, în speța Dăncilă:„Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”.DIICOT a anunțat acum câteva zile că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii în apărarea independenței procurorilor. Amenințările se transformă în fapte sub ochii noștri. Codul de procedură penală votat la ore târzii pentru a face din România un paradis infracțional conține, pe lângă articole cu adresă directă pentru Dragnea, Tăriceanu sau Dan Voiculescu, prevederi în dezavantajul presei: „Art.4 (3). „În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”. Deci, ciocu’ mic!, cu o expresie consacrată de un veteran și penal pesedist. Și cea mai recentă ispravă, o lege de prevenire a terorismului care obligă ONG-urile să predea datele personale ale tuturor persoanelor cu care organizațiile intră în contact. Peste șaptezeci de organizații nonguvernamentale au reacționat pentru a protesta împotriva acestui coșmar birocratic.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Se impune o corecție, formularea „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere!” aparține unei distinse doamne din alianța PNL-PD https://ro.wikipedia.org/wiki/Anca_Constantinescu. A devenit șlagăr și a intrat la categoria Oldies But Goldies pentru toți cei care dețin/preiau puterea în mod mai mult sau mai puțin onest în țărișoara asta.

  2. Lucrul dreaqu’ treaba cu corectitidonea politica si protejarea „defavorizatilor” ce decurge din ea…

    Civilizatia noastra a ajuns acum vreo 200 de ani la libertatea cuvantuui – Una din cele mai mari reralizari ale speciei umane de la eliminarea omului de Neanderthal incoace. Ea nu trebuie aparata cu orice pret si nu trebuie alterata sub nici un pretext (rasism, sexism, xenofobie, etc.). Orice limitare a ei este exclusiv in beneficiul diferitelor gasti de infractori. Na kazanie!

    P.S. Daca impunea legea cu impotriva discriminarii din 2015 Dragnea si-ar fi binemeritat un bust cu mustatile in vant in fata cladirii Comisiei Europene la Bruxelles, ca parinte intemeietor :) . Pana la urma asta e „pohta ce o pohtesc” si birocratii de acolo: O lege care sa inchida cu totul gurile recalcitrantilor care nu si-au insusit reflexul autocenzurii. Si sa se ajunga in sfarsit la linistea aia pe care o visa mos Iliescu la vrema lui. Ca sa vedeti cat amar de precursori ai noii ordini europene dat deja natia noastra…

    P.P.S. Iar cum cei se asemeamana, se aduna, Tudorica Toderela ala de e komissar-ul justitie romanesti in guvernul Dragnea III & violator neobosit al lui tanti justitia, tocmai a fost reconfirmat in pozita de stalp al comisie de la Venetia… Cool! Nu-i asa?! Sa speram ca-i vor gasi si marelui iexpert in drept constitutional Adisor Nastase ot Cornu un os de ros prin komisia cosntitutionala europiteca. Ca mertia saracu’ ca martir al opresiunii basiniste…

  3. Propunerea d-lui C P Tăriceanu, Președintele Senatului României (importantă funcție!) de înființare a Comisiei (ori a Ministerului, încă aprofundează „1984”) Adevărului și Reconcilierii își urmează cursul.
    „Legea anti-Soros” este un mare succes la vecini, probabil că în curând vom adopta una similară, iar ONG-urile și presa își vor mai băga mințile-n cap. Deocamdată, de ziariștii care se încumetă pe la mitinguri antiguvernamentale se ocupă jandarmii. Dar, cât pot face și ei?! Îi vizează în primul rând pe cei străini. Pentru ziariștii români va veni curând, după cum se vede că evoluează lucrurile, „legea adevărului, liniștii și reconcilierii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro