Home » Media / Tech » Citesti:

Demnitari vs jurnaliști: cine insultă mai bine

Brindusa Armanca martie 13, 2018 Media / Tech
13 comentarii 1,336 Vizualizari

Libertatea de exprimare s-a dovedit în democrațiile neconsolidate o adevărată capcană. S-au acoperit cu acest principiu politicienii și jurnaliștii mincinoși, demnitarii agresivi în limbaj și gesturi, condamnații penal care au continuat să emită din închisoare mesaje de amenințare sau povețe pentru cetățeni. În numele libertății de exprimare Sorina Matei descalifică profesia de jurnalist producând pentru B1 TV interviuri-fluviu cu pușcăriași și fugari care s-au înfruptat ilegal din deliciile banului și puterii media, uitând că penitența presupune izolarea celor care au produs daune societății. Degradarea spațiului mediatic a provocat în 2012 demisia unui membru al CNA, Dan Grigore, care a descris în culori sumbre ce vede publicul la televizor:Limbajul agramat și stâlcirea limbii române, înjurăturile cele mai josnice, aluziile sexuale nerușinate, comportamentul sub-uman, incitarea la violență, șantajul, calomnia și amenințarea, terfelirea valorilor culturale, senzaționalismul ieftin, dezinformarea, panica indusă, sunt doar câteva din instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV și care ne îndepărtează cu viteza luminii de lumea civilizată”. Recent, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe C.T.Popescu pentru o comparație ironică la adresa coafurii premierului Viorica Dăncilă. CNCD a evaluat comparația ca o încălcare a dreptului la demnitate.Tot atunci a fost amendat contravențional și moderatorul emisiunii DIGI 24, Cosmin Prelipceanu, pentru lipsa de reacție. Limbajul urii propagat la Antena 3, mai cu seamă de Mircea Badea, nu neliniștește excesiv nicio instituție a statului, nici CNA (care deliberează îndelung și votează politic), nici CNCD.

Autoritățile se bucură de tratament privilegiat din partea CNCD, așa cum s-a văzut cu puțin timp în urmă când doi premieri PSD, Tudose și Dăncilă, s-au exprimat intolerabil în spațiul public, dar nu au fost sancționați. Întrebat de revista „22”cum explică tratamentul diferit în avantajul demnitarilor, președintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că„acolo unde am o incitare clară, acolo unde nu am nici un regret al faptei, acolo se impune amendă contravențională. Dar acolo unde am scuze publice, acolo unde comunitatea acceptă aceste scuze publice, acolo nu văd de ce ar trebui să aplicăm amendă”. Neconvingător, fiindcă CNCD nu are cum să demonstreze că scuzele au fost acceptate de societate. Consecințele sunt vizibile, prin agravarea exprimării injurioase plecată de la cele mai înalte tribune ale statului. Reprezentanții mass-media se pot aștepta oricând să fie insultați de demnitari. Se și întâmplă. Recent, mai mulți jurnaliști din Timișoara au protestat împotriva limbajului agresiv al primarului:„Primarul Timișoarei și-a făcut o obișnuință din a insulta și a eticheta jurnaliștii, folosind de-a lungul timpului expresii ca ”ultrapenibili”, ”nesimțiți”, “idioţi şi idioate” …”indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază”. Ei au boicotat conferințele sale de presă, părăsind sala. Se întâmplă și la alte case, tot pentru jigniri. Ziariștii l-au lăsat pe un jucător de la echipa lyoneză să vorbească singur în sala conferinței.

Toate cazurile au în centru libertatea de exprimare care impune condiții, restricții, sancțiuni. Responsabilitatea e necesară în mass-media și în măsură extinsă la autorități. Demnitarii, arată  jurisprudența CEDO, trebuie să tolereze critica, chiar când exprimarea critică este provocatoare, exagerată sau insultătoare”(Ozgur Gundem contra Turciei). Autoritățile române vor  trebui să înțeleagă în cele din urmă că au datoria să arate reținere în conduita publică și să accepte că libertatea de exprimare nu se aplica numai exprimărilor pozitive, ci și celor șocante, neliniștitoare, provocatoare și critice (Vogt contra Germaniei). Nu e o pledoarie pentru dreptul jurnalistului de a înjura, de a calomnia, de a minți, fiindcă îi este interzis de normele profesionale, de reglemente și de lege, ci un apel la purtare și limbaj decent din partea clasei politice, care a devenit toxică și dezmățată. Tratamentul privilegiat din partea instituțiilor sancționatoare dăunează întregii societăți.

Articol apărut în revista „22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "13 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Perfect de acord
  Dar pe mine, privitor din tribune, ma nelamureste un aspect: fentele care se fac pentru a ocoli expresiile “alor nostri”.
  Nu ma intereseaza cine a reclamat la CNCD, dar reclamatia e indreptatita: dece iti permiti tu, Presedinte ori sef DNA, sa acuzi de penali oameni necondmnati de un judecator. Asta e voie?
  Sa ne suparam pe toti care jignesc.

  • Alexandru spune:

   Multi sunt condamnati (e.g. Liviu Dragnea + 24 de parlamentari condamnati; alte cateva zeci de parlamentari sunt urmariti penal sau trimisi in judecata). De asemenea, influentele din mass-media pentru modificarea legilor justitiei vin de la televiziuni ai caror patroni fie au fost deja condamnati (antenele), fie sunt fugari (rtv). Sunt complet de acord cu dumneavoastra ca derapajele trebuie sesizate indiferent cine le face. Totusi, in aceasta situatie, presedintele a avut dreptate. Sa intelegem bine ce se intampla: un grup de persoane condamnate penal a luat prizonier statul roman si face legi in beneficiul propriu utilizand resursele financiare ale statului pentru manipularea populatiei. Stiu, imi veti spune ca ei sunt niste victime politice ale persecutiilor DNA. Averile le-au facut pentru ca sunt intreprinzatori si pentru ca au salarii mari… Calculati un pic in cat timp strangi macar o suta de mii de euro din salariile acelea “mari” si pe urma mai vorbim…

   • victor L spune:

    Nu iti voi raspunde cum speri tu, ci cu vorba aia cam neglijata: nimeni nu e mai presus de lege.

    • Alexandru spune:

     Pai inseamna ca suntem de acord! Exact asta spuneam si eu: legea trebuie respectata. Argumentul meu se referea la faptul ca presedintele nu a incalcat nicio lege, exprimarea sa a fost riguroasa si corecta si la faptul ca politicienii imbogatiti ilegal trebuie sa raspunda atunci cand sunt prinsi. Desigur ca si procurorii trebuie sa respecte legea, ca va sans dire… Ma bucur sa vad ca suntem in armonie!

     • victor L spune:

      Nu vreau sa-ti rapesc bucuria :P , dar a te face ca nu pricepi (ori chiar a nu pricepe) nu te duce in “armonie” :D
      Cu mine in niciun caz.

  • donquijote spune:

   Nu am facut o investigatie amanuntita dar cred ca insusi Basescu este de acord cu adjectivul “penal” referitor la cineva implicat ca suspect intr-o ancheta legata de codul penal, cum ar fi “urmarit penal” sau chiar “condamnat” (cazul Dragnea, de exemplu, dar nu unic).
   “Seful” DNA se refera la “inculpati” ceea ce este un termen foarte punctual; care ar fi discriminarea?
   Vorba aceea: sa nu sarim dintr-o extrema intr-alta, nici invers!
   Va avantajeaza (adica il avantajeaza pe fostul Presedinte) albirea CNCD?
   Eu de exemplu cred ca ma pot bucura de deplina libertate sa spun de fata doar cu nevasta-mea despre una: “tiganca imputita”. Nu ca as si spune-o de fapt, (am un vocabular usor diferit) dar poate mesajul ar fi acelasi sau mai rau, si nu vad de ce CNCD s-ar pronunta in vreun fel.
   Ce are a face asta cu prezumtia de nevinovatie si culmea, ce ar avea cu discriminarea??

 2. Sergiu Simion spune:

  Prima impresie . Felicitari doamnei Brandusa Armanca pentru acest excelent articol de sinteza ( profesionist, la obiect si in spiritul normelor civilizatiei si culturii romanesti si europene ), care atinge chestiuni extrem de sensibile , sper sa revin cu un comentariu mai amplu.

 3. mike spune:

  M-am saturat. M-am saturat sa vad mutrele acestor emanati ai comunismului si sa le ascult mizeriile. Sunt precum “Intunegri” lui Murakami care apar din toate cotloanele si se strecoara prin toate spatiile institutiilor romanesti. Nu pot sa cred ca ne intoarcem in anii ’90. Pana si in anii aceia aveam libertatea de-a injura clasa politica. Pe mine ce ma ingrijoreaza este lipsa ferma de reactie din partea cancelariilor din vest. Impresia este ca acesti lideri politici din tarile estice isi fac de cap si pot face orice in numele coruptiei si pentru propria lor salvare. Practic nu mai exista cineva care sa ne ia apararea si care sa-i penalizeze pe acesti “emanati” din negurile trecutului nostru comunist.

 4. sile spune:

  Din pacate, tratamentul privilegiat e noul proiect de tara. In toate domeniile.

 5. Florin spune:

  În Austria se poate: Justiția din ​Austria a decis că protestatarii îi pot spune „fuck” vicecancelarului. În Austria, îi poți arăta degetul mijlociu vicecancelarului și să îi spui „fuck”, dacă acest lucru este argumentat: aceasta este decizia Curții de Apel din Viena, care a invocat libertatea de expresie, scrie AFP.
  Link: https://www.hotnews.ro/stiri-international-22316761-justitia-din-austria-decis-protestatarii-pot-spune-fuck-vicecancelarului.htm

  Bineînțeles, fraza cheie acolo este „argumentat”. Dacă ai argumente, poți înjura. Dar dacă îmjuri doar de dragul de a te auzi…

  • donquijote spune:

   Pai, pentru “fuck” oricand ai argumente.
   Sa aiba aia cu bulanele timp/rabdare sa te asculte!

 6. oranghutan spune:

  Staţi să vedeţi când o introduce dracnea legea aia a defăimării, cu care s-a lăudat la congres. Nu m-ar mira să prevadă că toţi cârcotaşii să fie vârâţi rapid la zdup – bineînţeles, dacă nu sunt membri sau simpatizanţi ai psd.

 7. milady spune:

  Articolul asta e ca un chibrit aprins intr-o pestera. Situatia e muuuult mai grava si e scapata de muuuult de sub control. Societatea are avintul unui cancer galopant in foarte multe privinte, pe care recentele sinistre evenimente politice autohtone nu fac decit sa-l confirme. Limbajul politicienilor dimboviteni – raportat la comportamentul aceleeasi categorii sociale in Marea Britanie, de pilda, – ii catalogheaza doar politruci. Vorbesc cum se comporta. Si viceversa. Fara a avea nici cea mai mica apetenta pentru vajnicul admirator al plantatorilor (cu lampase) de panselute prin Bucuresti (memoria nu se sterge, ca si documentele scrise, indiferent de cite valuri de vorbe revarsa el acum pe teleecrane) – numitul ctp -, remarc ca observatia facuta de el era mai mult decit pertinenta, in raport cu aparitia ultra-ridicola a celei care conduce guvernul RO. Iar prezentatorul a reactionat… firesc, fiind… de aceeasi parere… obiectiva. Reactia organismului CNCD este, de asemenea, fireasca, avind in vedere ca acest organism fiinteaza precum tichia poleita a chelului, intr-o societate care are, deja, multiple metastaze. Era exact ce-i lipsea! Si s-a bagat (si se baga!) adinc in seama ca sa-nteleaga tot contribuabilu’ ca… gata cu distractia! Coborim militaria din pod!!! Si se caleaza perfect pe niste gindiri vicleniste autohtone, in virtutea carora lopetile vor fi ultra-utilizate in astuparea gurilor rebele. Repejor (ca se bate deja-n masa cu “legea anti-defaimare”), va fi mai mult decit necesar ca fiecare tele/radio emisiune sa fie prefatata de anuntul audio/grafic “Emisiunea (poate) contine elemente apartinind pamfletului”.

  Alesu-cui-l-a-ales in fruntea primariei Timisoara are comportamentul deja probat de-un alt individ, PENAL=PUSCARIAS, la fel de “ales”, de pe la Braila, parca… Mi-e greata sa-mi amintesc numele. Asta de la Timisoara se da, inca, vioi…

  CNCD, cum bine remarca autoarea, e surdo-mut in raport cu toate dejectiile deversate de posturi tv dimbovitene arhicunoscute si… cu multi admiratori, consumatori hulpavi de-asa ceva. Acest organism, generat, chipurile, de… “democratie”, e o unealta perversa a conceptului “political correctness”, concept care a ajuns la forme hiperaberante peste ocean si care, importat cu tot continutul lui – definitia exceptionala si arhicunoscuta a fost premiata tot de americani – face ravagii in spatiul mioritic, populat cu suprafete intinse de behaitoare care raspund monofonic afirmativ la intrebarile ghiduse ale “marelui conducator” (un clip misto face ravagii pe internet). In fond, fiecare turma are ciobanu’ pe care-l merita!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)