joi, aprilie 18, 2024

Eroisme la Realitatea TV

Manualele de jurnalism admit exagerarea ca mijloc de persuasiune, atunci când ziaristul vrea să sensibilizeze publicul sau să tragă un semnal de alarmă. Aceleaşi manuale recomandă moderaţie şi echilibru în prezentarea unor subiecte delicate cum sunt gesturile extreme ca suicidul, automutilarea etc. Certată rău cu orice moderaţie, Realitatea TV şi-a găsit tocmai în acestea ilustrarea tezei cu care îşi dopează neîncetat publicul: că trăim într-o dictatură oribilă, că suntem la marginea prăpastiei, că nu mai există nicio şansă ş.a.m.d. Aşa că telespectatorului ghinionist nimerit în faţa televizorului la o ediţie recentă a emisiunii “Zona de impact”, i-au defilat în faţa ochilor o învăţătoare care a stat în greva foamei vreo două luni, un cameraman care s-a aruncat în cap în plenul şedinţei Parlamentului şi o pictoriţă care pictează (cu o tehnică foarte bună şi cu vădit talent) politicieni români alături de o Elena Ceauşescu în desfrâu, devenită lait-motivul lucrărilor sale.

De ce aceşti invitaţi şi de ce în această alăturare? Explicaţia a venit din introducerea patetică şi neconvingătoare a moderatoarei, subliniată şi de burtiera emisiunii care titra “Drama oamenilor de lângă noi”: cum că disperarea colectivă este la apogeu (tăierea salariilor, încălzirea globală, scumpirile, Guvernul, justiţia, tramvaiele, Băsescu, recolta, import-exportul, anotimpurile şi toate celelalte catastrofe) şi nu există altă ieşire decât gesturile extreme, cum ar fi greva foamei, aruncatul în gol şi … pictatul. Trasă de păr, emisiunea a reuşit să ridiculizeze tot ce poate fi în mod autentic o dramă. Protestul învăţătoarei împotriva tăierii salariului prin greva foamei, care a suscitat interes la vremea lui, s-a transformat în vorbărie goală, iar prezenţa cameramanului aproape sinucigaş a dezvăluit instabilitatea sa emoţională, pe fondul unei drame adevărate de familie despre care însă nu s-a amintit în emisiune. Comentariile s-au cantonat pe atitudinea şi tonul premierului Boc imediat după incident, ton care ar trăda un om fără suflet, ce mai, un monstru.

“Suntem mândri că avem lângă noi oameni capabili de asemenea gesturi, adevăraţi eroi”, a concluzionat cu emfază moderatoarea Corina Dragotescu, aflată totuşi în dificultate în a o încadra pe doamna artist plastic la “eroi”. “Dar nu v-a fost frică?”, a venit întrebarea salvatoare care bătea către “Elenele”dintr-un tablou, unele intrate în istorie, altele inspirate din actualitate, sugerând totodată riscul major la care artista s-ar fi expus în regimul-dictatorial-Băsescu.“Nu, de ce să-mi fie”, a răspuns candid femeia, ratând pe moment sugestia. Nici comentatorul de serviciu din acea seară, Tudor Octavian, nu şi-a regăsit locul şi nici tonul într-o emisiune jalnică, unde trebuia să figureze printre “eroi” fiindcă i s-ar fi putut tăia la un moment dat pensia. Cui folosesc mesajele care îi declară eroi pe autorii unor gesturi radicale, lipsite de raţiune? Ce vrea să spună o emisiune ca asta? Ce explică explică ea şi cum poate telespectatorul “turmentat” să înţeleagă lumea în care trăieşte, fiindcă aceasta ar fi menirea presei şi nu inducerea în societate a unor anxietăţi. Rolul critic al presei, destul de tocit în vremea din urmă sau, la extremă, degenerat în ipohondrie şi isterie, se compromite fără argumente şi analize bine documentate, cumpănite şi fără miză ascunsă (a jurnalistului, a patronului, a partidului privilegiat). Din păcate, la capătul emisiunii invocate n-a reieşit decât o prostie: că există soluţia eroică să ne sinucidem în masă.

Articol apărut şi în revista 22

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. Cu cât mai multe articole ca acesta, cu atit mai multi oameni care vor constientiza mizele ascunse ale celor care nu au decît un scop: îmbogatirea lor, sau a clicii din care fac parte.
    Va fi insa grea lupta cu aceste Televiziuni(si Presa, in general). De aceea trebuie continuata aparitia de articole ca acesta, scrise de intelectuali credibili.

    • Felicitari domnule Dan. Am recitit comentariul dumitale de 3 ori, si inca sunt uimit cum ai putut sa scrii atatea randuri fara sa spui absolut nimic. Ai putea sa scrii un doctorat, si sa il si iei.

  2. Totusi, oamenii sunt disperati, exasperati, indignati, in marea lor majoritate. Iar acest lucru este tot ceea ce conteaza. Tusele mai groase sau mai delicate nu strica, ci doar deformeaza putin REALITATEA

    • Corect. Pe mine de exemplu ma dispera faptul ca CNA nu a retras inca licenta postului de dezinformare care se numeste, ironic, ‘realitatea tv’.
      Cu totii avem nemultumirile noastre. Se pare ca unii mai slabi de inger sunt ‘ajutati’ pe canale mass-media sa-si canalizeze nemultumirile si sa se complaca in ipostaza de victime. Din pacate ‘ajutorul’ asta este doar o iluzie. In 2011, in Romania nu moare nimeni de foame. Nici macar nu slabeste… Totusi foarte multi par a fi in moarte cerebrala.

      TV=Idiot’s box.

  3. Acestea sint tehnicile extreme de indobitocire si manipulare a maselor folosite de Moguli TV. Astfel de emisiuni, cu astfel de jurnalisti (moderatori, producatori, directori de stiri, de imagine, etc.) mercenari in adevaratul sens al cuvintului ajung sa fie PREMIATE IN MASA la ce a organizat APTR-ul cu doua zile in urma. Cu o rusine de APTR, exista astfel de rusini jurnalistice.
    Atunci de ce sa ne mai miram?!
    Dictatura care exista azi in Romania, este dictatura presei si a latrailor care o populeaza. NICAIERI in Europa civilizata nu exista astfel de Moguli TV, sau astfel de emisiuni cu astfel de „jurnalisti”. Aceasta este dictatura penibila (si singura) din Romaniei, ce dicteaza de citiva ani fara intrerupere.

  4. Eu nu inteleg ce fac psihologii, de ce nu iau atitudine? De se „exprima” in emisiuni despre „vedete” si nu aici, in viata reala, in tendintele manipulatoare ale celor subordonati interesului personal?
    De ce doamnele si domnii psihologi profesori, cu renume, care scriu in cartile lor si trag semnale de alarma referitor la rolul mass-media in manipularea maselor, la modul in care aceasta manipulare creaza modele negative pentru cei in formare, dezorganizeaza personalitatea adultilor, de ce nu isi spun punctul de vedere clar si raspicat si puterii, cand se iau masuri aberante , si comisiei etice a jurnalistilor , tuturor celor care ne abuzeaza psihic?
    Vad ca medicii au inceput sa traga semnale de alarma, pun acele avertismente si pe produse si dupa o reclama televizata. Nu e suficient, e nevoie sa eliminam producatorii care adauga tot felul de „aditivi”nocivi sanatatii dar aducatori de profit lor, e nevoie sa ne reorganizam si sa le ocolim produsele, sa ajutam pe tarani sa poata creste animale sanatoase si legume fara „e-coli”.
    Asa semnale ar trebui sa traga si psihologii, nu doar organizatiile non-profit ci si profesorii care ii formeaza pe noii psihologi si psihopedagogi; exemplul pe care il dau e pur academic, nelegat de realitate,asta e modelul pe care il vor interioriza noii psihologi, la fel cum profesorii de acum au interiorizat modelul fostilor lor profesori care insa erau sub un regim opresiv si nu se puteau expune. Acum nu se mai justifica atitudinea contemplativa a profesorilor psihologi, a psihologilor cu experienta, a psihiatrilor; la ce foloseste stiinta lor daca o aplica la scara „micro” numai?

    • Dupa parerea mea ai dreptate si e foarte normal asa cum gindesti. Am sa-ti dau doua exemple retorice in acest sens:
      1 – Exista o ….. nu stiu exact cum sa o numesc, dar se cheama Intact Media Academy, facuta din banii lui Felix.
      Cine preda acolo?
      Cine sint absolventii de acolo?
      Calitatea morala si profesionala a acestor doua categorii populeaza prezentul si vor popula viitorul presei si societatii romanesti (partial din fericire, daca si asta a ajuns sa fie o fericire).
      Acesta este unul din pericolele care nu pot fi comensurate in prezent si pe termen lung, dar care isi pun amprenta in mersul civilizat al Romaniei, din pacate.

      2 – Daca juriul de la premiile APTR, as fi putut spune ca este format din oameni cu reputatie profesionala si moralitate ridicata (tot formatori de viitori profesionisti), cum au putut sa se „prostitueze” in asa hal si fara pic de rusine incit sa premieze unele din cele mai nocive emisiuni si oameni care le fac din mass-media romaneasca? Si nu una sau doua, ci vreo 8 ( OPT ) !!!!!!!

  5. ” Din păcate, la capătul emisiunii invocate n-a reieşit decât o prostie: că există soluţia eroică să ne sinucidem în masă.”
    Astept sa ne fie exemple Dragotesca et iRealitatea in direct si la o ora de virf; apoi ma mai gindesc.

  6. Foarte bine punctat. Am intrat si eu din intamplare si n-am rezistat decat cateva minute; am ,,fugit,, de nu m-a tinut… telecomanda.

  7. Aveti dreptate doamna. Demult nu am mai vazut o emisiune adevarata la acest post. Imi pare rau dar se pare ca ei nu inteleg cu lumea s-a saturat de genul asta de programe. Pana si publicul care participa la emisiuni, cred ca e ales atent ca sa nu fie in discordanta cu dna Dragotescu si compania. Cel mai tare ma deranjeaza ca la acest post totul se rezuma la bani. Aveam incredere in aceasta doamna Dragotescu pentru ca mi-a placut cand scria la Adevarul. Acum cred ca s-a intins la datorii mai mult decat e plapuma si este insetata de bani pentru care ar face orice. Parerea mea este ca nu o reuseasca asa. Pe de alta parte, sunt multi oameni ca cei din public pentru care achitarea ratei la banca facuta de copiii dumnealor este mai importanta decat lupta pentru dreptate, democratie etc. Refuzam sa intelegem faptul ca nu suntem numai o generatie de sacrificiu ci mai multe, ca faptul ca 20 de ani am votat stramb, faptul ca pe 60 – 70% din populatie nici nu-i intereseaza de soarta Romaniei etc. Nu putem sa traim ca nemtii, francezii, elvetienii sau orice alt stat dezvoltat si sa gandim ca romanii. Sincer, pe mine nu ma incanta daca cineva in loc sa ma lase sa mor ma condamna sa ma chinui toata viata. Asta e, suntem romani si ne iubim tara poate dar cred ca mai mult ne iubim propriile interese.

  8. Celebra „ati mintit poporul cu televizorul”, scandata de oameni in 1990 se transforma, iata, dupa aproape 22 de ani de „exprimare libera” in „ati isterizat poporul cu televizorul”.

    Curat progres jurnalistic…:)

  9. Evidenţiind aspectele de mai sus, devine de netagăduit faptul că România se află în plin Război Informaţional.
    Sunt cunoscute campanii de presă împotriva valorilor şi instituţiilor fundamentale ale ţării , cum ar fi :
    • Patriotismul şi spiritul civic. În presă sunt repetate adevăruri şi neadevăruri despre România, îndemnând populaţia la dispreţ şi detaşare faţă de propria ţară, ajungându-se la aşa numita “scârba de România”;
    • Coeziunea populaţiei. Campanii întregi au antagonizat categorii de populaţie, socio-profesionale sau chiar de vârstă;
    • Decredibilizarea instituţiilor fundamentale ale statului : Preşedintia, Guvernul, Parlamentul, Justiţia, Armata, Serviciile de Informaţii , Biserica.

    Acţiunile propagandistice ale unor canale tv. induc permanent ideea că a fi român este ceva rău, detestabil, ruşinos. Istoria ţării este prezentată denaturat, aspecte favorabile şi care ar explica anumite stări de fapt sunt eludate complet. Astfel s-a realizat în masa populaţiei credinţa că nu se poate împlini în ţară, iar a ieşi la arme pentru a o apara, eventual, este o adevarată nebunie. Se crează impresia unui haos, a unei entropii de necontrolat.
    Fiind tribună de exprimare a unor politicieni exaltaţi şi a unor întregi garnituri de aşa- zişi specialişti de serviciu, unele televiziuni transformă problemele economice ale ţării în motive de creare şi amplificare a urii. Nimeni nu spune lucrurilor pe nume, că am pierdut războiul rece, că pacea actuală este cea a caştigătorilor, că mergem pe un drum impus al subdezvoltării, condiţionaţi de existenţa a insăşi statalităţii.
    Instigarea continua la revolta constituie un pericol major pentru însăşi existenta statului român.
    Acţiunile justiţiei sunt prezentate deformat, inducându-se ideea că orice infracţiune a fost descoperită sau chiar inventată la comandă politică. Senzaţia de neputinţă în faţa neînfăptuirii justiţiei a devenit de nesuportat.
    Interesele unor patroni , care-şi folosesc trusturile pentru satisfacerea intereselor personale, economico-financiare, de putere sau în relaţia cu justiţia, determină folosirea unui întreg arsenal media care induce ideea statului eşuat, corupt, nefuncţional. Nevrând să dau valoare de adevăr acestor aspecte, totuşi, repetarea lor la nesfârşit poate avea efecte extrem de negative, generând pesimism cronic, depresii si iritabilitate, unele ireversibile.
    Este de notorietate campania de susţinere a unei greve a magistraţilor de către postul Realitatea TV tocmai când termenul de prescripţie a faptelor penale ale patronului său se apropia de sfârşit, blocându-se astfel judecarea cazului. Campania a reuşit.
    De asemenea este cunoscută orientarea deosebit de critica a postului Publika TV din Republica Moldova, aparţinand aceluiaşi patron, împotriva alianţei pro-europene la ultimul referendum şi alegeri parlamentare. Aceasta atitudine poate veni fie din răzbunarea acestuia împotriva conducerii de la Bucureşti , care încuraja potrivit interesului naţional forţele patriotice, fie din aservirea sa faţa de interesele unei puteri străine. În oricare varianta, acţiunile Realitatea TV constituie fapte demne de luat în seamă de către organele abilitate ale statului în domeniul contracarării operaţiilor media.
    Un exemplu recent il constituie reflectarea în media a procesului de recalculare a pensiilor militare. Plecându-se de la două aspecte discutabile, primul legat de unificarea sistemelor civil si militar de pensii şi al doilea referitor la incapacitatea logistică a instituţiilor militare de a respecta termenele legale, posturile Realitatea TV si Antena 3 au desfăşurat campanii de presă denigratoare atat la adresa conducerii statului dar mai ales la adresa armatei. În urma acestor manipulări Ministerul Apărării Naţionale a afişat cuantumul pensiilor militare pe site-ul instituţiei.
    Potrivit principiilor “războiului bazat pe efecte “, acestea au fost devastatoare : dacă iniţial a fost vorba de ruperea coeziunii intre armată şi comanda sa politico-militară, în final, după afişarea pensiilor militare in public, efectul a fost de distrugere a legăturii ombilicale între armată şi popor. Evidenţiez aici o crasă inabilitate a organelor statului în domeniul relaţiilor publice, care a escaladat conflictul şi care în final a produs efecte pe termen lung, anumite canale tv. sau site-uri de ştiri devenind forumuri de exprimare a urii de către civili spre militarii de orice categorie.
    Însăşi prezentarea ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare a României a aspectelor prezentate în INTRODUCERE a stârnit un val de critici, unele venite din necunoaştere dar multe venind tocmai ca război mediatic împotriva măsurilor viitoare de contracarare si anihilare a efectelor acestui tip de război.
    Lipsa deontologiei profesionale ( reieşită în mod flagrant din anumite stenograme publice aflate în dosare din Justiţie ) a jurnaliştilor, care au transformat canalele media în adevărate ciocane îndeptate împotriva oricui lezează interesele patronilor, reprezintă o mare vulnerabilitate care se poate transforma oricând în ameninţare, trusturile putând lesne deveni arme în mana unor puteri străine interesate.
    Să ne inchipuim reacţia populaţiei în faţa unei chemări la mobilizare făcută de preşedinte : „cine ne cheamă la oaste, chiorul asta beţiv şi afemeiat ? şi pentru ce mă cheamă, pentru a apăra ţara asta de care vreau să scap ? “ Iata un model de comportament indus extrem de periculos.
    Campaniile împotriva infăptuirii justiţiei sunt, în afară de un exemplu extrem de negativ dat populaţiei, şi mijloace de proliferare a crimei organizate pe teritoriul României.
    Campaniile de influenţare prin orice mijloc a deciziilor judecătoreşti sau politice, prin mijloacele de manipulare se petrec zilnic. Cum poate fi aflat mai simplu când urmează un termen de judecată sau o decizie economică guvernamentală în care sunt implicaţi patronii de presă decât prin a urmări intensificarea atacurilor şi înscenărilor pe aceste posturi de televiziune.
    Rezultă faptul că aceste canale de televiziune funcţionează pe principiul oficinelor ( loc unde se urzesc intrigi, calomnii, comploturi), care chiar dacă nu sunt în slujba , sigur sunt pe placul oricărei puteri străine ostile.

    În condiţiile statului de drept, a garantării drepturilor şi libertătilor fundanentale cetăţenesti, a libertăţii de exprimare şi a presei, mijloacele de contracarare nu pot fi violente sau punitive, putăndu-se genera efecte contrare. Ele trebuie să se înscrie în aceeaşi gama a subtilităţilor ce definesc INFO-OPS.: relaţii publice coerente şi puternic exprimate, dar şi contrapropagandă, discreditare, dezinformare, deturnarea atenţiei, contrainducerea în eroare, compromiterea.
    După aprobarea în Parlamentul Romaniei a Strategiei Nationale de Apărare este imperios necesară formularea de doctrine şi crearea de forţe şi mijloace la nivel guvernamental sau militar care să definească , să planifice, să organizeze şi să execute misiuni în sensul protejării ţării împotriva acestui tip de agresiune.

  10. Stimata Doamna, televiziunile sunt dupa chipul si asemanarea celor care le pastoresc.Intrucat nu au nimic sa-mi spuna le ignor cu desavarsire.Din pacate tvr (care ma obliga sa platesc ) nu stie ce misiune are in Romania.

    • Altfel, beunu si oteveul va mananca!

      Cam seamna cu schimbul de hartie igienica folosita pe o parte, pentru scobitori folosite la un capat!

  11. Si ce rau in asta, stimata doamna Armanca?
    Mie-mi plac aia de la Realitatea. Probabil pentru ca nu-i urmaresc. Insa daca spun ceea ce enumerati dumneavoastra, merita respect. O fac din convingere, exact la fel ca si jurnalistii de la Revista 22, de exemplu.
    S-ar putea ca viziunea unora sau altora sa fie gresita … si e bine ca bateti si dezbateti, ca le amendati scaparile si deviatiile. Insa si mai mult as fi apreciat daca atunci cand enumerati invitatii la emisiunea respectiva ati fi folosit si dumneavoastra macar articolul hotarat, daca nu numele. Fie si pentru ca respectivii sunt unici, in felul lor, chiar daca nu le aprobati vederile.

  12. daca telespectatorii au sa boicoteze atat realitatea cat si antenele ratingul acestora va ajunge 0 ceace va duce automat la disparitia acestora,economic nemiputand sa supravietuiasca dar nu cred ca noi ca popor santem in stare de asemenea gesturi hotarate-istoria a demonstrat de nenumarate ori acest lucru-.

  13. DOMNILOR,DOAMNELOR!
    Credeti ca toate televiziunulle ar trebui sa laude ,,marile realizari ale cuplului prezidential”?
    Pentru asta exista televiziunea romana platita de tot poporul,B1tv cu marele patriot Turcescu,10 TV si noul TV6 infiintat si administrat de PDL.
    Oare Realitatea a invrajbit oamenii grasi impotriva celor slabi?Sau populatia saraca impotriva pensionarilor militari?cineva trebuie sa le arate romanilor ce salarii au oamenii de partid in companiile de stat,cineva trebuie sa demonteze minciunile si propaganda pdl-sta.
    sunt romanii un popor fericit?are tara asta vre-o perspectiva de viitor? in fiecare zi apare o taxa noua ,in fiecare zi se mai scumpeste ceva,in fiecare zi mii de oameni sunt dati afara de peste tot,in fiecare zi auzi de firme care dau faliment si lista ar putea continua.ei bine cu toate exagerarile de rigoare realitatea tv incearca sa le arate romanilor unde au ajuns si cine sunt vinovatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro