Home » Media / Tech » Citesti:

Facem justiție cu jurnaliștii

Brindusa Armanca mai 2, 2016 Media / Tech
2 comentarii 459 Vizualizari

Se aude frecvent reproșul, venit mai ales din partea justițiabililor, că se face ”justiție la televizor”. E drept, plimbatul atotputernicilor de ieri prin fața camerelor de filmat cu cătușe la mâini are impact asupra publicului. Oamenii onești se simt răzbunați, după ce s-au lămurit cât au furat inculpații în anii când au condus țara și ce bogății au acumulat. Există imagini pe Internet care arată de sus moșiile incredibile ale unor Voiculescu, Oprea, Truică, Videanu, Dragnea ș.a.: palate cu piscine, terenuri de sport, seră, aerodrom. Doar cosmodromul le mai lipsește. Interesul pentru procesele în care mulți dintre aceștia sunt implicați se justifică, iar popularitatea Direcției Naționale Anticorupție, văzută ca instituția lansată cu forță împotriva corupției, se află în creștere. Presa nu poate ignora acest fenomen recent, de neimaginat acum zece-cincisprezece ani, când nicio instituție a statului nu se putea atinge de casta demnitarilor. Ciorchini de jurnaliști atârnați pe treptele instanțelor sau la poarta unor penitenciare a devenit o imagine curentă. Reporterii care aduc informația vie de la sursă sunt prețioși și merită respectați, fiindcă multe instituții camuflează informațiile, fie sub forma unor comunicate seci, fie prin regulamente stricte în relația cu presa. Consiliul Superior al Magistraturii a excelat în prudență când a elaborat Ghidul privind relația sistemului judiciar din România cu mass-media, plantând peste tot garduri, ziduri, interdicții. Reversul este proliferarea unor informații ”pe surse”, riscând să fie incomplete, incerte sau manipulatoare. Transparența instituțională e mai bună.

Domeniul justiției este, din punct de vedere jurnalistic, unul specializat. Nu se poate acoperi un dosar penal, un caz major de corupție, fără minime cunoștințe juridice și o înțelegere clară a sistemului. De aici necesitatea unor întâlniri între magistrați și jurnaliști, pentru actualizarea informațiilor. Freedom House-România a organizat recent un seminar unde magistrați, experți și însuși ministrul justiției au explicat ce e nou în domeniul recuperării prejudiciilor și al confiscării extinse, cum se aplică măsurile preventive cum sunt controlul judiciar și cauțiunea, în ce stadiu se află Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție nouă cu un rol important în recuperarea bunurilor supuse confiscării. Subiectul fierbinte al perioadei, după apariția Panama Papers, a fost și el dezbătut, fiindcă e esențial ca jurnaliștii să înțeleagă cum pot fi produse uriașe fraude prin intermediul societăților off-shore și ce soluții au autoritățile române în combaterea fenomenului. Invitații – Camelia Bogdan, judecător la Curtea de Apel București, Valentin Șelaru, judecător la ICCJ, Cornel Călinescu, director în Ministerul Justiției, Laura Ștefan, Expert Forum, Alexandra Lăncrănjan, președinta LiderJust, Laurențiu Sorescu, procuror și formator al INM, Bianca Toma, CRPE -  nu s-au limitat la prezentări, ci au intrat în dialog cu jurnaliștii înarmați cu întrebări directe, uneori tăioase. Discuția cu ministrul justiției, Raluca Prună, a adus lămuriri în privința priorităților ministerului.

Participanții au avut acces în avanpremieră la Raportul de diagnoză privind recuperarea prejudiciului și confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni elaborat de Inițiativa pentru o justiție curată și accesibil pe portalul www.justitiecurata.ro. ”Sunt peste 20.000 de titluri executorii care acoperă peste 7 miliarde de lei, sumă care poate fi recuperată din prejudicii și confiscări. Acestea sunt evaluările ANAF pe 2015. Nu e puțin pentru bugetul României care se află mereu în căutare de surse financiare pentru proiecte neterminate. Dar asta dacă instituțiile statului fac ce trebuie. Un rol important va avea Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, a declarat Cristina Guseth, directoarea Freedom House. Ar fi utilă intensificarea acțiunii Oficiului pentru spălarea banilor-OLAF, care a primit în 4 ani aproape 15.000 de sesizări tranzacții suspecte. Întâlnirile Justiție-Presă nu sunt meciuri, nu sunt competiții unde se vede cine e mai tare, ci schimburi utile de informații și idei în interes public. Avem jurnaliști de investigație, reporteri specializați și comentatori avizați care pot susține competent un astfel de dialog. Câțiva dintre ei au fost invitați la Sinaia: Dan Tapalagă, Sabina Fati, Ionel Stoica, Andreea Pora, Alex Costache, Ovidiu Vanghele, Andreea Traicu, Cristian Câmpeanu, Ramona Avramescu, Ionela Arcanu, Valentin Zaschievici, Ondine Gherguț, Anca Spânu, Dan Radu.

Aparut si in revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

  1. o femeie spune:

    Sau Tolo, care a spart doar o mica parte din mafia farmaceutica din Romania: nu dezinfectantul diluat la 10% e problema, ci faptul ca atatea cadre medicale iau spaga cu naturalete de la firmele de farmaceutice incat ne mai miram de ce atatea efecte secundare, medicamente expirate cu efecte secundare, vaccinuri ce nu functioneaza.

    Pentru ca pe alocuri coruptia e prea mare. Pentru ca cei de sus din politica sunt deja prea unsi si amenintati si curupti. Pentru ca atat ne-a mai ramas: cativa ziaristi. Si ei amenintati, dar unii au coloana vertebrala.

  2. marina vlaicu spune:

    Suntem, in mod sigur, cel mai sucit neam care poate exista. Toate sondajele spun ca romanii sunt preocupati de coruptie si de eradicarea ei. Evidența spune, e adevarat, ca sunt un neam petrecăreț și vesel. Cu toate astea, pe platforma asta, vad mii de accesări la tratari ale unor teme fara nicio rezolvare umana, cum e moartea, murirea, dead studies, adică, tocmai bune sa trancanesti despre ele pe zeci de pagini sau sa-ti faci o cariera politic corecta, și doar cateva sute de interesați de una sau alta dintre bolile mortale de care sufera România de azi. Ma refer bineinteles la cele mai multe din interventiile competente ale dvs., doamna Brindusa Armanca. Și daca ar fi singura contradicție.. Intelegeți ceva din ea?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)