Home » Media / Tech » Citesti:

Hopa-Mitică și taxa radio-tv

Brindusa Armanca noiembrie 3, 2016 Media / Tech
Deocamdata nu sunt comentarii 895 Vizualizari

Șefii televiziunii române și ai radioului public au fost primiți luni, 31 octombrie, în audiență la președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre promulgarea (sau nu) a legii care anulează 102 taxe, incluzând-o pe cea destinată mediilor publice. Este o gesticulație de criză, venită după ani de neglijență și abuz, când soarta SRTV și a SRR a fost jucată mereu la zaruri cu politicienii, cu grupuri diverse de interese și cu un public indiferent. Inițiatorul fantasmagoriei, Liviu Dragnea, a promis că guvernul va aloca de la buget sume suficiente pentru a compensa absența taxei. Într-o primă fază, Irina Radu, președinte-director general la TVR, a ținut să cânte în strună PSD, ca partid care s-a dat peste cap să o pună în fruntea bucatelor:”Sunt multe ţări care merg pe acest sistem de finanţare: Belgia, Finlanda, Bulgaria, Olanda, Estonia, Ungaria şi altele. Cred că pentru TVR nu numai sursa este importantă, ci posibilitatea de prognoză şi constanța finanţării. Altfel blocajul va continua”, declara pentru paginademedia.ro.  Discuțiile iscate pe subiect, reacțiile președintelui, ale premierului și semnalul de alarmă dat de societatea civilă au schimbat abordarea, mai ales când au intervenit calculele și întrebarea: contează pentru o instituție ca TVR, aflată pe buza insolvenței, dacă intră sau nu 75 de milioane de Euro colectați din taxă, dincolo de voința guvernului sau a partidelor parlamentare? Adică trei sferturi din venitul și așa insuficient pentru acoperirea cheltuielilor. Zilele trecute aceeași Irina Radu, care se autodefinește ca ”foarte practică și organizată”, voia să știe ”cum intră banii de la 1 ianuarie, din ce buget, bugetul ce Guvern îl face, când se întâmplă?!”. Pus în poziție defensivă de afirmația șefului PSD că ar fi amenințat un șef de grup parlamentar, Ovidiu Miculescu, PDG-ul radioului public, a scăzut tonul rezumându-se la declarația că ” această măsură aduce grave prejudicii independenţei şi echidistanţei serviciului public de radiodifuziune şi împiedică Radio România să-şi îndeplinească misiunea publică asumată cu 88 de ani în urmă”.

De parcă nu ar avea juriști, atât Parlamentul cât și SRTV și SRR au ignorat argumentele Legii 41/1994 care dau peste cap tentativa de asasinat. Legea, așa cum este acum, nu permite o finanțare guvernamentală decât pe anumite capitole, așa că simpla declarație că vin banii de la Guvern nu face nici cât o ceapă degerată. Cu lațul de gât, cele două instituții așteaptă să vină Dragnea să împingă scaunul.

Ceva mai indignați s-au arătat unii liberali (deși PNL, sfântă ipocrizie, a votat legea!), Gigel Știrbu, președintele Comisiei de cultură de la Camera Deputaților, arătând că “în situaţia în care această lege va fi promulgată, sunt convins că, începând cu 1 ianuarie 2017, cele două instituţii intră în colaps”. Foștii șefi ai TVR și SRR au transmis o scrisoare deschisă pentru a avertiza că eliminarea taxei este ”un atentat la însăși democrația românească”, iar ActiveWatch și alte organizații media au cerut să nu fie promulgat articolul referitor la taxa radio-tv fiindcă ”această măsură alterează profund misiunea mediilor publice și creează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic. Considerăm că finanțarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, și așa puternic controlate prin modul de numire și – mai ales – de demitere a consiliilor de administrație”. Media Sind a atras atenția că desființarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică” și a transmis punctul de vedere negativ al Federației Internaționale a Jurnaliștilor-FIJ. Dealtfel și European Broadcasting Union-EBU, la care mediile publice sunt afiliate, a argumentat pentru uzul parlamentarilor de ce e rău să se anuleze taxa. Alte voci au subliniat fractura creată între public și mediile publice sau necesitatea unei reorganizări bine gândite în locul unei finanțări integral lăsate la mâna puterii politice.

Privită de la distanță, agitației din societate în jurul subiectului îi lipsește o singură componentă: reacția oamenilor din TVR și din radio. Au fost două timide încercări de protest, stinse imediat. Puținii angajați care riscă să se exprime pe Facebook comentează amar, dar realist. Ei știu că oricum bugetele celor două instituții vor asigura prioritar luxul celor privilegiați, călătoriile de lux ale șefilor (vezi cazul Miculescu et Co. descris de Tolontan), salariile incredibile pentru protejați (ex. directoarea Radio Iași are 12 000 lei salariu lunar), cunosc angajările pe pile din TVR, conivențele politice, parandărătul emisiunilor de diverstisment și multe altele. Restructurările, inevitabile, îi vor atinge pe cei fără propte. Și atunci, de ce să protesteze?

Articol apărut în revista ”22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)