Home » Media / Tech » Citesti:

Manipularea circulă cu sania

Brindusa Armanca ianuarie 20, 2016 Media / Tech
9 comentarii 1,614 Vizualizari

Fiindcă tot a sosit iarna aprigă pe care o anunță în fiecare toamnă presa de la noi, plus mass-media bulgarilor, ungurilor, rușilor, slovacilor, polonezilor sau cehilor, este momentul să vorbim despre maipulare. Cu câțiva ani în urmă am mers pe firul știrii publicate de Agerpres că europenii s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarna ”din ultimul mileniu”. Așa-zisa știre se baza pe declarațiile unor experți polonezi, care explicau prin prognoze făcute de un meteorolog italian, că s-a încetinit Gulf Streamul în Golful Mexic, în consecință Europa va îngheța. Iarna acelui an și cele care au urmat au fost blânde și secetoase.Totuși, știrea s-a perpetuat, presa făcându-se că ninge, când doar ploua. Mergând pe fir, am descoperit că experții polonezi nu existau, că meteorologul italian nu prognozase în viața lui așa ceva, iar informația pornea de la un site rusesc făcând un cerc european prin presa imprudentă, dornică de senzație și prea leneșă să verifice.

De când cu fenomenul refugiaților, diverse ipoteze devin știri de groază. Motive de îngrijorare ar fi, dar informațiile și explicațiile raționale așteptate de consumatorii de presă sunt înlocuite cu mari cantități de detalii nerelevante, provocând emoție și făcând, voluntar sau involuntar, jocul terorismului. Europa are dilemele ei de securitate, agravate de dileme economice. Analize clare, documentări aprofundate și o bună comunicare publică pot descâlci ghemul pe înțelesul tuturor. Ce primim în locul acestora? Adesea primim manipulare în stil mare. Mona Dârțu, publicistă cu experiență în domeniul economic și al managementului de presă, publică pe pagina sa de FB o probă crasă de manipulare. Ziarul Financiar aduce cititorilor săi din 17 ianuarie 2016 o știre ”devastatoare”: Uniunea Europeană se destramă! Titlul exact este : BREAKING NEWS.Toţi cetăţenii europeni primesc o veste devastatoare:Uniunea Europeană se destramă!. Sursa indicată este agenția Mediafax pe pagina căreia titlul sună un pic altfel: Wall Street Journal:Uniunea Europeană se destramă şi revine la divizări vechi de secole. Mona Dârțu a avut curiozitatea să meargă mai departe, căutând sursa inițială în ziarul american unde, ce să vezi? Titlul articolului este un citat din textul semnat de Robert D. Kaplan “Europe’s New Medieval Map. As the European Union unravels, the continent is reverting to divisions that go back centuries”. În traducere ar fi Noua hartă medievală a Europei.Continentul se întoarce la divizări vechi de secole, așa cum lămurește Uniunea Europeană. Niciunul din textele spre care te trimite navigarea nu justifică titlul alarmant că UE s-ar destrăma. Articolul lui Kaplan din WSJ este un comentariu despre incoerențele și ezitările actuale ale Europei și despre rolul SUA în restabilirea echilibrului. Nici concluzia sa nu este atât de radicală încât să prezică destrămarea:”Deceniile în care Europa era considerată stabilă, predictibilă şi apatică s-au încheiat. Harta continentului redevine medievală, dacă nu prin frontiere, atunci cel puţin prin atitudini şi alianţe politice. Problema actuală este dacă UE mai poate spera să înlocuiască definitiv multiculturalul Imperiu habsburgic, care a cuprins timp de secole Europa Centrală şi de Est şi i-a găzduit diversele minorităţi şi interese. Răspunsul va depinde nu doar de ceea ce face Europa însăşi, ci şi de ce vor alege Statele Unite să facă. Geografia este o provocare, nu un destin”.

Publicista a mai semnalat anul trecut o gravă neconcordanță între titlu și conținut, fiindcă vânătoarea de vizualizări și clickuri devine o boală cronică a presei online, cu același diagnostic ca al audiovizualului în goană după audiență. Titlurile și pozele exagerează, exhibă, pervertesc. Cât să ”agațe” atenția. Același Ziar Financiar publica in iulie 2015 un alt breaking news, preluând un feed al Mediafax, care anunța că Grecia iese din zona Euro! Cu semnul exclamării.Pe fir aflăm că un ziar german reprodusese o propunere a Berlinului, dar totul se afla sub semnul negocierii. ZF dă vina pe Mediafax, care schimbă titlurile atunci când transmite linkul. ZF a preluat însă o petardă sub un titlu convenabil. Nimeni nu verifică nimic? Parcă asta era treaba firească a jurnaliștilor. Mona Dârțu crede că Jurnaliștii care fac asta își tratează cititorii cam cum își tratează țeparii profesioniști clienții și partenerii. Elementul-cheie e premeditarea; e raționamentul de tip “las’ că te prostesc eu și de data asta”.Doar că la jurnaliști e mai grav: spre deosebire de țepari, ei vorbesc continuu de integritatea profesională”. De acord.

Articol apărut în revista ”22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "9 comments" on this Article:

 1. TC spune:

  Bravo Brîndușa! O analiza excelenta!

  Tine de disciplina fiecăruia sa evite orice articol cu titlu bombastic – de fapt cu cat mai ‘categoric’ suna titlul, cu atat este mai mare șansa sa fie vorba de o exagerare mai mare. Daca un procent mai mare de cititori ar evita genul acela de titluri, ele ar dispărea. Dar cum ele proliferează și tot mai multe publicații se dedau la aceasta practica, deduc ca aceasta funcționează și ca aduce dacă nu bani, cel puțin statistici care dau bine.

  Adevărul este ca un titlu tip ‘clickbait’ nu este cu nimic mai prejos decat publicitatea mincinoasa – practic răpește timpul cititorilor – și ar trebuit sancționat de CNA (sau cine se ocupa de presa scrisa și de cea online).

 2. Jay spune:

  Felicitari pentru abordarea profesionista si curajoasa.
  In sensul celor scrise de dvs. un alt exemplu de manipulare cu caracter “politico – iedologic” il gasim in articolul cu titlul “Bizara poveste a Cotei 1.400 din Sinaia – cum s-a construit cu ajutorul carelor trase de boi. În comunism, era rezervată exclusiv partidului şi turiştilor străini” semnat de o anume Dana Mihai, in Adevarul din 17 01. De fapt, titlul spune totul, apropo de modul pueril in care este demonizat regimul anterior. Evident, comentariile la articol desfiinteaza mesajul inept al articolului privind exclusivitatea utilizarii hotelului, continutul ramane insa un excelent exemplu, de manual chiar, privind manipularea grosiera pe teme politico – istorice.
  Dar nu numai la noi abunda astfel de dejectii media, mai ales pe segmentul temei anticomunismului. Iata un articol in DailyMail http://www.dailymail.co.uk/news/article-3374231/Did-Putin-plant-holiday-jet-bomb-killed-224-Russians-s-outrageous-theory-ex-KGB-agent-claims-dossier-proves-Kremlin-orchestrated-atrocity-justify-waging-war-Syria-decide-yourself.html, in care, fiind vorba de “monstrul de la Kremlin”,manipularea este la scara giga, comparativ cu ce este la noi. La sfarsit, insa, autorii sunt precauti, lasand la latitudinea cititorului sa decida cu privire la veridicitatea informatiei.
  Sunt doar doua din miile de produse media in care manipularea este evidenta, directa si brutala, in dispretul manifest fata de public. Cum tot la fel de evident este, din nefericire, si ca “prostimea” face click si cumpara mediashiturile acestea. Putina educatie antimanipulare, chiar discreta si selectiva, ar fi binevenita…

 3. Eugen spune:

  Corect in privinta profesionalismului unor “jurnalisti”. Dar ma intreb si de ce cititorii se lasa prostiti. Adica, cum poti sa nu-ti dai seama ca ai fost inselat (caci UE nu s-a destramat inca), iar odata inselat cum de mai citesti din nou acelasi ziar…

 4. bogdan spune:

  Ati gresit traducerea titlului articolului lui Kaplan, doamna. Este (mai) corecta varianta Mediafax. Altfel, sunt de acord cu ceea ce spuneti. Din pacate problema nu se opreste doar la titluri “hoate”, ci si la continutul articolelor. Dar, na, cine vrea sa se informeze cu adevarat despre probleme internationale nu o face din presa romaneasca.

  • Radu spune:

   Absolut corect. Aproape toate ziarele romanesti (online sau nu) abunda in asemenea minciuni. Ele sunt pline de “braking news” alarmiste si incomplete, scoase din context, sau pur si simplu provocatoare. Nu mai intru pe pe astfel de siteuri de mult. M-am saturat se vad “A murit ! Toata America il regreta” sau “Veste cumplita pentru soferi – a crescut !”

   In timp ce alte publicatii din lume (pentru mine personal ar fi de exemplu NyT si altele) (si nu, Jay, DailyMail nu este o referinta serioasa !) nu sunt simple fituici de stiri ci sunt adevarate institutii in care putem avea incredere (in general) si care de obicei trateaza un subiect in mod cat de cat exhaustiv, cu punere in tema, cu date istorice, geografice, politice, etc, pentru a servi de context, cu continut elaborat si nu scris pe un servetel pe coltul mesei, ei bine, in acest timp, la noi informatiile date ca hrana poporului sunt manipulatoare, incomplete, trunchiate, alarmiste, scoase din context, sau pur si simplu mincinoase de-a dreptul.

   Noi inca suntem, ca in atatea alte privinte, in epoca de piatra. Asa este, Bogdan – cine doreste sa se informeze, nu are ce cauta in mass-media din tara.

   • Radu spune:

    Lamurire

    Nu, nu am gresit – am scris “braking news” in mod constient si deliberat – asa am vazut de mai multe ori la noi la TV… in bine-cunoscutul stil “Stire de la 2CVL” :-)

    • victor L spune:

     totusi, sa nu “dezinformam”: “Petre Iancu, jurnalist 2CVELE” :P

     • Barbu G. spune:

      Tema ridicată de Mona Dârţu este interesantă şi mereu actuală, dar jurnalista nu ar trebui să ocolească televiziunile, specializate în titluri-bombă după care urmează de regulă un mare fâs pe care se străduiesc să-l dezbată tot felul de invitaţi, nu o dată fără nicio legătură prin meserie sau cunoştinţe cu subiectul propus. De multe ori ei îşişi recunosc cu naivitate – simulată sau nu – că nu sunt specialişti în domeniu, dar nici nu precizează de ce au acceptat să vină în studio pentru a discuta despre un subiect despre au doar cunoştinţe generale. Nu văd însă care este contribuţia autoarei acestui articol care îşi construieşte un material propriu din munca Monei Dârţu, amintind doar o ştire învechită despre vreme, când cu un minim efort ar fi găsit mult mai multe exemple în titlurile recente, cum ar fi cele de la televiziuni, de exemplu. Articolul dnei Brânduşa Armanca mi se pare astfel a fi el însuşi o „maipulare”, aşa cum afirmă în primele rânduri ale materialului.

      • victor L spune:

       Autoarea nu poate aborda TOATE temele presante din mss media.
       A semnalat niste cazuri; asta nu inseamna ca trebuie atentionata ca nu a abordat si aia, si aia, si ailanta :P
       Poti sa le amintesti tu fara s-a acuzi pe dna Armanca de manipulare.
       Tocmai abordarea ta este manipulare prin abatere de la tema.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)