Home » Media / Tech » Citesti:

Noi amenințări la adresa presei

Brindusa Armanca iulie 11, 2017 Media / Tech
Deocamdata nu sunt comentarii 1,010 Vizualizari

Domnul Dragnea e nervos. Se răstește la toată lumea. Anunță că pacea a luat sfârșit. Pentru el, jurnaliștii care îi investighează afacerile sunt ”mincinoși și proști”. Asta pentru că jurnaliștii de la Rise Project și de la Hotnews au oferit publicului informații interesante despre legăturile șefului PSD cu Tel Drum, cu Brazilia și alte aventuri care l-au făcut prosper și puternic. Zilele trecute domnul Dragnea se întreba, neretoric, care sunt sursele de finanțare ale rețelei Rise, calificând anchetele ca fiind”niște investigații pentru care se cheltuie mulți bani, și dacă tot sunt cinstiți să publice toate sursele de finanțare acest mare grup cinstit de investigații”. Și, deși declară de câte ori are ocazia că nu crede în coincidențe, totuși a socotit o pură coincidență descinderea imediată a ANAF la sediul Rise, pentru un control drastic. Ba chiar s-a arătat indignat. Premierul Mihai Tudose, aflat încă în perioada de garanție, zice și el că nu știe nimic și nici nu întreabă despre controlul ANAF, acum extins și la Hotnews. S-au găsit totuși cârcotași în societatea civilă care n-au înghițit variantele ”coincidență” și ”habarnam”, nu l-au crezut pe cuvânt pe șeful ANAF, Bogdan Stan, care a afirmat despre controale, un pic stânjenit, că”nu sunt îndreptate împotriva libertății presei. Noi respectăm drepturile și libertățile presei”. Au reacționat deîndată ActiveWatch, GDS, Freedom House, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Asociația Ziariștilor Independenți-AZIR, secția română a Asociației Europeană a Jurnaliștilor, Societatea Timișoara, care, dealtfel, a premiat Rise Project pentru curajul investigațiilor, precum și mulți utilizatori ai rețelelor sociale. Să vedem de ce a protestat societatea civilă:

Active Watch:”condamnă acțiunea de intimidare desfășurată de ANAF în redacția RISE Project și consideră că aceasta are directă legătură cu investigațiile recente care îl vizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea Considerăm că avem de-a face cu un efort disperat care încearcă să oprească răspândirea unor informații compromițătoare pentru vârfurile puterii politice și care nu ezită să hărțuiască presa incomodă prin asmuțirea instituțiilor publice, ducând România înapoi cu 15 ani și punând-o în rând cu regimurile autoritare din Ungaria, Polonia sau Turcia în ceea ce privește situația libertății presei”.

GDS, Freedom House, Expert Forum, CRPE:”Considerăm că descinderea inspectorilor ANAF la reputata platformă de jurnalism de investigație RISE Project a fost o tentativă de intimidare a ziariștilor.Contextul în care a avut loc această „inspecție inopinată” a ANAF… precum și explicațiile neconvingătoare de până acum ale conducerii ANAF indică exercitarea unor presiuni prin intermediul unei instituții a statului asupra ziariștilor incomozi și a presei independente. Asemenea practici se întâlnesc în spațiul ex-sovietic controlat de Vladimir Putin și în Turcia lui Erdogan, nefiind compatibile cu valorile unui stat membru al UE și NATO”.

Societatea Timișoara:denunță astfel de practici care încalcă libertatea presei, exercitând presiuni inadmisibile asupra jurnaliștilor de investigație. Remintim că democrația presupune libertăți inviolabile, dintre care libertatea de exprimare ocupă un loc central și în Constituția României”.

AZIR/AEJ:”Membrii AZIR se declară solidari cu jurnaliștii RISE PROJECT în apărarea dreptului cetățenilor de a fi informați corect în chestiuni ce privesc corupția la nivel înalt și în acelea de apărarea a libertății presei. Principiile europene ale libertății de exprimare, care ghidează organizația noastră, trebuie respectate și de liderii politici din România”.

Supărările domnului Dragnea au primit, de câteva zile încoace, un chip și un nume: George Soros. Întrebat de ziariști de unde știe ca miliardarul american ar fi în spatele investigațiilor care dau în vileag combinații deloc avantajoase pentru imaginea șefului PSD, Dragnea a zis”Vorbește lumea”. Iată un răspuns plin de acuratețe și rigoare. Așadar, Rise Project, Hotnews și alte redacții de jurnaliști ”mincinoși și proști” care nu-l pupă pe domnul Dragnea, trebuie azezate simbolic sub numele conspirativ ”Soros”. Semnalul de război dat azi de domnul Dragnea presupune pregătirea unui arsenal complex: instituții de stat împotriva mass-media independente, instituții versus instituții, presă contra presă (se pregătesc intens Antena 3, RTV, B1 TV, Evenimentul zilei, Cotidianul, unele voci de la Realitatea TV și TVR etc. pentru a-i nimici pe jurnaliștii neafiliați puterii), proiecte de lege pentru a anihila DNA, legi pentru a spori puterea corupților etc.

Articol apărut în revista ”22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)