Home » Media / Tech » Citesti:

Presa mincinoasă asigură succesul știrilor false

Brindusa Armanca noiembrie 19, 2019 Media / Tech
12 comentarii 1,645 Vizualizari

În campania de acum pentru alegerile prezidențiale, PSD a ales să producă știri false, să practice dezinformarea pe scară largă și să lucreze subliminal, adică să sperie lumea. E deja un refren că noul guvern trece la tăierea pensiilor și a salariilor, mai mult, că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor, că Iohannis intenționează să acapareze întrega putere și să instaureze dictatura, fiind gata să îi interneze în „lagăre de concentrare” pe pesediști și pe votanții lor. Distribuirea rapidă a acestor mesaje este facilitată de existența rețelelor sociale alimentate de armate de postaci, dar, pentru mai multă autoritate, e nevoie și de presa clasică, mai ales de televiziuni, de unde aproape 80% din publicul românesc declară că se informează. Declarațiile politice ale primului tur de scrutin analizate de factual.ro arătau mai degrabă că numeroșii candidați sunt nesiguri în privința atribuțiilor președintelui. Mircea Diaconu promitea modernizarea sistemului automat de urmărire a materialelor lemnoase, Klaus Iohannis amintea necesitatea finanțării grădinițelor și creșelor, Viorica Dăncilă promitea că face un recensământ al diasporei, iar Teodor Paleologu vorbea despre digitalizarea și depolitizarea administrației publice.

Campania pentru turul doi a schimbat atât tonul, cât și maniera marketingului politic. O avalanșă de fake news a inundat publicațiile online și rețelele sociale: imagini contrafăcute cu Iohannis purtând cască în ureche la conferința de presă, paginile ministrului finanțelor, Florin Câțu, cu alerta că se impozitează banii veniți în țară din diasporă și ale președintelui USR, Dan Barna, cu îndemnuri de vot pentru PSD, pagina Vioricăi Dăncilă copiată cu mesaje negative pentru diasporă, toate clonate pentru a difuza conținut fals cu vădit scop manipulator. Suspiciunea că motorul dezinformării este uns de echipa de campanie a PSD vine din graba cu care lideri și membri importanți ca Gabriela Firea, Bodrog, Valeriu Steriu sau fiul gen.Oprea au distribuit și/sau comentat atacurile la adresa lui Iohannis, în timp ce candidata Dăncilă nega că ar ști ceva. Prinși cu mâța în sac, pesediștii au motivat că și PNL, și mai ales „comunistul”, „antieuropeanul” Iohanis, fac la fel, ceea ce însă nu au putut exemplifica. Fiindcă există în Codul Penal articole referitoare la difuzarea de informații false, USR-PLUS examinează posibilitatea de a face o plângere penală împotriva PSD.

Felul cum s-a raportat presa mainstream la fenomen, dezvăluie mulți dinți stricați. Ion Cristoiu, ironic numit „maestre”, s-a grăbit să dea crezare și să comenteze „casca din ureche”:Breaking news:Candidatului Klaus Iohannis i se suflă răspunsurile!”. Nu are nicio scuză, ca unul care știe din televiziune cum funcționează o cască și de ce nu poate fi folosită la o conferință de presă. România TV și Antena 3 difuzeză în fiecare seară mesaje de coșmar despre PNL, iar DCNews preferă să facă tapaj doar în jurul Vioricăi Dăncilă, uitând să analizeze și celelalte cazuri de dezinformare și atac la contracandidat. La orchestrarea campaniei murdare iau parte cu sârg Sputnik, cocoon.ro, national.ro și multe alte site-uri foarte active în campanie. Cu ajutorul fotoreporterilor aflați la fața locului și ghidați de cunoștințe digitale, jurnaliștii au demontat repede știrile făcând și puțină educație, explicând publicului de ce sunt acestea știri false și ce se poate face pentru autoprotecție. Se știe din rapoartele Reuters și ale Comisiei Europene că România are un grad mare de expunere la fake newsalături de țări ca Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Grecia, Turcia, Spania. Dezinformarea are multe fețe, de la știri fabricate, povești inventate vândute ca știri, adevăr trunchiat adesea numit „adevăr alternativ”, bârfe, manipulare a datelor, până la falși formatori de opinie și false victime. Fenomenul a luat amploare și îngrijorează tot mapamondul, de aceea există asocieri pentru ridicarea nivelului de educație, pentru alertarea guvernelor, pentru etică în mass-media. În septembrie 2019 unsprezece organizații ale societății civile s-au constituit la Paris în Forumul pentru Informație și Democrație cu dorința de a aplica în coaliția a 30 de state principiile parteneriatului pentru apărarea democrației, prin încurajarea reglementării și autoreglementării în spațiul online, prin combaterea fenomenului fake news și prin promovarea rolului social al jurnalismului. Fiindcă, așa cum arăta într-un clip video inițiatorul forumului amintit, organizația Reporteri fără Frontiere, democrația este victima certă a știrilor false.

Articol apărut în revista „22”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro



Currently there are "12 comments" on this Article:

 1. Cornelia Neagu spune:

  O mai trăi găina care l-a făcut celebru pe ziaristul Ion Cristoiu (născând, special pentru dânsul, pui vii)?
  Văd că are mulți discipoli (ziaristul, nu găina).

 2. Paganel spune:

  Stimată doamnă, ceea ce scrieți e interesant, la obiect, bine argumentat… Preiau, cu acordul dumneavoastră, un citat din textul de mai sus:
  „Se știe din rapoartele Reuters și ale Comisiei Europene că România are un grad mare de expunere la fake news, alături de țări ca Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Grecia, Turcia, Spania. Dezinformarea are multe fețe, de la știri fabricate, povești inventate vândute ca știri, adevăr trunchiat adesea numit „adevăr alternativ”, bârfe, manipulare a datelor, până la falși formatori de opinie și false victime. Fenomenul a luat amploare și îngrijorează tot mapamondul, de aceea există asocieri pentru ridicarea nivelului de educație, pentru alertarea guvernelor, pentru etică în mass-media. În septembrie 2019 unsprezece organizații ale societății civile s-au constituit la Paris în Forumul pentru Informație și Democrație cu dorința de a aplica în coaliția a 30 de state principiile parteneriatului pentru apărarea democrației, prin încurajarea reglementării și autoreglementării în spațiul online, prin combaterea fenomenului fake news și prin promovarea rolului social al jurnalismului. Fiindcă, așa cum arăta într-un clip video inițiatorul forumului amintit, organizația Reporteri fără Frontiere, democrația este victima certă a știrilor false.”

  Tot ce se spune în citatul de mai sus sunt constatări/urmări/efecte… Despre cauze și eliminarea sau măcar diminuarea efectelor lor – nimic? Să vorbiți și voi, măcar SĂ VORBIȚI, dacă de făcut NU FACEȚI, despre o Educație/educare bazată pe bună-credință, bun-simț, verticalitate, principii, onestitate, omenie, conștiință, caracter, respect reciproc, ca să nu mai aduc vorba de strămoșescul „cei șapte ani de acasă” – NIMIC, NIMICUȚA???…

  Oamenii educați în acest spirit ar evita, ar demasca știrile false – mă irită la culme „romglezismul” fake news! – i-ar pune la punct, luând atitudine, pe cei care le emit, le distribuie și ar evita să spună, mințind, bârfind, neadevăruri, pe „principiul” strămoșesc „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”… Dar, e greu și doar să zici/scrii/tehnoredactezi (despre) așa ceva, dară-mite să mai și educi într-un asemenea spirit!… Se vorbește despre acest tip de Educație, undeva în România: în școil, licee, facultăți? În „societatea civilă”, în „mass-media”??? NU! Nici măcar NU SE VORBEȘTE despre așa ceva! Și se miră lumea: uite, domnule, ce se întâmplă în/cu țara asta, cu oamenii ei!…

  Păi, nu vă mai văicăriți! „Culegeți” ce „semănați”!…

  • Ilie gabriel spune:

   @ Paganel

   Zilele trecute folosind “Goagal” am revazut unele caricaturi ale lui Mihai Stanescu (odihneasca in pace) si mi-am adus aminte de cum circulau inainte de ’89: in copie xerox si vizionate pe sub birou, de maximum 2 persoane.

   Iata vorbele/cuvantarea unuia din cei trei aflati in “prezidiul” unei sedinte :

   AR TREBUI SA NE PUNA PE GANDURI FAPTUL CA MAI MULT FACEM DECAT VORBIM !…
   Restul vedeti aici:

   http://www.delaomlaom.ro/wp-content/uploads/Scan10012.jpg

   Cred ca este vie si actuala aceasta caricatura, in toti acesti peste 30 de ani de atunci.

 3. dorin valeriu spune:

  Articol care reflecta corect realitatea din presa noastra. Nu mai avem presa libera, nu mai avem – cu rare exceptii, la gazete de mai mica circulatie – ziaristi independenti, formatori de opinie De posturile TV nici nu mai vorbesc, pana si DIGI, atat de corect pe vremea lui Hurezeanu, a ajuns o tribuna jalnica unei unice tendinte. Poate pare paradoxal dar buletinele de stiri ale TVR sunt cele mai corecte, mai neutre ! Nu vorbesc desigur despre Romania 9 , acolo-i altceva. Si invitatii de serviciu, pe bani multi … Rau am mai ajuns !

 4. Cornelia Neagu spune:

  1.
  La ședința în care se votează mărirea de trei ori a salariului administratorului de bloc nu mă duc.
  Propunerea se votează de către cei prezenți în ședință (prietenii administratorului).
  La plata salariului (mărit de trei ori) al administratorului de bloc voi contribui și eu cu bani (cu mai mulți bani) , lună de lună, an de an.
  2.
  Îmi votez eu Președintele, nu las alegerea pe mâna altora. Merg la vot.

  • S. Diaconu spune:

   Cele doua puncte se aseamana foarte mult daca ne gandim ce ‘venituri cinstite’ au politicienii.

 5. ion adrian spune:

  Cine a semnalat ca de fapt intrarea ieri la Dancila era dupa niste tabele. Adica era libera si pentru ziaristii care nu erau trecuti pe acele tabele?

 6. ion adrian spune:

  Fiind ei PSD si Dancila si tot neamul lor niste mincinosi nu trebuie votati si fie nu mergi la vot fie votezi Dancila este tot aia de fapt votezi Dancila.

 7. Dedalus spune:

  Totusi, sa fim seriosi- cine citeste stiri si articole in aces mileniu trebuie sa fie “echipat” pentru a distinge adevarul de manipulare.

  Daca mai mergem mult pe drumul controlarii stirilor, ne vom trezi cu cenzura oficiala, fara sa bagam de seama.

  Ca sa preiau un exemplu celebru: cine ar trebui sa te pazeasca de “stirea” ca o gaina a nascut pui vii?! Daca esti atat de fraier incat sa crezi asa ceva, atunci iti meriti soarta.

  Noi am vrea probabil sa ne zgaim la TV cu diagonala mare, sa bagam in noi carne grasa cu paine alba, sa pilim menta pe la servici, sa ne milogim la stat sa ne dea “pomana cea de toate zilele” si sa ne si fereasca de “fake news”?!

  De ce nu vrem ca statul sa numesca pe cineva care sa ne care in spate pana la servici, sa lucreze in locul nostru, sa invete in locul nostru?!

  Stii ceva, “biata victima” a fake news? O meriti!

 8. Valentin Uban spune:

  O analiza interesanta, care ar fi meritat mai putina subiectivitate si mai mult adevar, asa cum clameaza. De aceea nu mai are rost niciun comentariu, cele spuse mai sus de Paganel si Dorin Valeriu fiind suficiente si cuprinzatoare. Pai cum sa ne dam analistii dreptatii daca omitem cu nonsalanta fapte si realitati in articolele publicate? Sau nu mai avem oglinzi in care ne vedem…

 9. Constantin spune:

  Manipularea bine făcută este efectivă.

  “350 milioane de lire, care ar putea fi folosiți în sistemul de sănătate britanic, plătiți săptămânal Uniunii Europene”, reprezintă un mesaj care a fost scris lăbărțat pe niște autocare roșii.

  Manipularea, pentru a fi bine făcută, are nevoie de un scenariu și de actori care “trollează”, așa cum în mod profesionist Orson Welles a scos din case sute de mii de ascultători ai postului de radio CBS care au plecat în pribegie din calea marțienilor. Mulți dintre ei erau bine “echipați”. “Echipați” au fost și britanicii, cetățeni ai unui stat cu un sistem de educație performant, care au decis în majoritate că dl D Cummings este un bun profesionist.

  Este drept că la “construcția” asta cărămizile au tot fost clădite într-o perioadă ceva mai lungă, dar aceasta demonstrează tocmai faptul că dacă perseverează, în cele din urmă trollii reușesc. Depinde doar de suma pe care comanditarii lor sunt dispuși să o investească.

  https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/euromyths-a-z-index/

  • Comentatorul spune:

   Depinde si de suma pe care uneltele acestora sunt dispuse sa o primeasca, pentru a executa comanda sociala, profesionala, de dezinformare si manipulare. Avem exemple concrete si la noi acasa, unde sumele disponibile pentru astfel de servicii fiind cam micutze, serviciile se platesc in functii. De regula de europarlamentari, ca sunt mai bune.



Comenteaza:







Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)